MvB: 'Self-pass en intrap maken spel sneller'

giobelloni, 08-11-2017 om 07:55, 3112 views, Nu.nl | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Marco van Basten was dinsdagavond aanwezig bij een testwedstrijd waarin de self-pass en intrap werden geïntroduceerd. Dat blijkt uit een korte reportage van Nu.nl. Van Basten denkt dat dit soort innovaties verbeterend zijn voor het het hedendaagse voetbal.

Volgens de 53-jarige oud-international maken dit soort nieuwe regels het spel aantrekkelijker. 'Natuurlijk moet het wel door iedereen gepruimd worden, dus dat is even afwachten. Maar ik denk dat de self-pass en intrap het spel sneller maken. Dus dat ziet er tot nu toe goed uit. Alles wat kan bijdragen aan een eerlijk en attractief spel moeten we serieus nemen.'

Ook scheidsrechter Pieter Vink, die de wedstrijd floot, was erg enthousiast. 'Ik vind de self-pass en intrap een absolute meerwaarde. Ik heb de cijfers nog niet gezien, maar volgens mij is de zuivere speeltijd aanzienlijk omhooggegaan. Normaal wordt er altijd gezeurd als er wordt gefloten. Maar als er nu wordt gefloten legt iemand zijn hand op de bal en die gaat weer verder. Dus niemand heeft eigenlijk tijd om te zeuren.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
RusselWestbrook
Doorlopend wisselen en zuivere speeltijd moeten er komen.
0 0
Barra
Ben bang dat je dan meer American football praktijken krijgt, waarbij een coach met allerlei "plays" komt.
0 0
RusselWestbrook
Dat gebeurt toch al? Ingestuurde vrije trappen en corners enzo.
0 0
MosesD
Het hockey is veel minder conservatief, daar wordt het spel continue aantrekkelijker gemaakt. Buitenspel hoort echter bij voetbal, maar de self pass en intrap juich ik van harte toe. Spel gaat stuk sneller. De ingooi daar stoor ik me al heel lang aan. Een speler mag de bal niet hand beroeren, maar ingooien mag wel. Krom. Dat de keeper de bal niet mag oppakken bij een terugspeelbal, daar werd in eerste instantie ook moord en brand om geschreeuwd. Is een enorme verbetering gebleken.
0 0
Suarez16_
Ben zelf voorstander van 70 minuten pure speeltijd. Geen gezeik met tijdgerek. Videoref ook liever vandaag dan morgen. De indribbel lijkt me ook wel wat. De intrap ook, maar vrees dan dat je clubs gaat krijgen die 2 boomlange cv's, 1 boomlange spits en 2 boomlange middenvelders gaan opstellen met snelle flanke en 1 middenvelder met een geweldige trap. Met die snelle spelers gaan ze intrappen foceren terwijl ze de hele pot compact achterin gaan staan. Met die 5 boomlange spelers gaan ze de bal voor de pot gooien met de intrappen tot 40 meter van de goal. Dan vallen er altijd wel 1 of 2 goed waardoor ze veel punten gaan pakken. Dit kunnen roda, willem 2 allemaal doen. Hierdoor pakken ze misschien meer punten dan subtoppers die willen voetballen met kleine technische spelers zoals az en heereveen.
0 0
ovdw
Goed gezien. Dan krijg je megaveel "lange corners" . Dat komt voetbal niet ten goede. Verplichte indribbel is beter dan ja.
0 0
Broekzak
die uittrappen worden dus veredelde corners danwel vrije trappen. lijkt me juist tijd rovend. elke keer de lange mannen mee naar voren en ook weer mee terug.

ik zie meer heil in zuivere speeltijd, en natuurlijk het echt streng naleven van financial fairplay. en een 6+5 regel ofzo zou ook wel leuk zijn
2 -1
RusselWestbrook
Wat bedoel je precies met 'echt streng naleven van financial fairplay'?
0 0
Aeter
Dat is totaal niet het geval. Ik doe het al jaren op trainingen en het is niet zo dat er gewacht wordt tot de lange gasten allemaal naar voren komen. Vaak worden ze veel sneller genomen dan inworpen om de tegenstander te verrassen als ze nog uit positie staan en dus een steekpass opleveren. Met name aan het einde van de wedstrijd kunnen ze misschien wat langer zijn, maar men probeert ook minder snel uitballen weg te geven, omdat het gewoon vrije trappen zijn. Wat wel van belang is, is of je de buitenspelregel wel of niet toepast. Zonder krijg je echt meer spektakel.
0 0
geDaante
Dat jullie dat zo doen wil niet zeggen dat andere, meer luizige teams het gaan aanpakken zoals broekzak schrijft, ik dacht precies hetzelfde. Sommige teams buiten bepaalde regels zo uit dat het heel vervelend wordt, en ik zie verkapte corners echt wel gebeuren in het betaalde voetbal, door onderliggende, fysiek sterke teams.
1 0
Nosky
Inderdaad. En ik kan me ook een hoop onduidelijkheid voorstellen wanneer een vrije trap bijvoorbeeld van 20 meter tot de goal genomen wordt. Denk dat het niet perse waar is dat "lange mennan mee naar voren en ook weer terug" gaan, want spelers zullen het tempo er zelf ook vaak zat in willen houden. Zou twee kanten op kunnen gaan.

Wat bedoel je met een 6 5 regel?
0 0
trainerdv
Ik speel zelf in de Power League (dat is met boardings ipv lijnen) en ik kan je vertellen dat voetbal dat veel minder stil ligt, echt een heel stuk leuker is. Voor de 11-tegen-11 variant lijkt de self-pass en indribbel mij een zeer goede ontwikkeling. (Een intráp, dus een soort corner, zou ik niet doen. Maar dat is volgens mij ook niet de bedoeling)
1 0
Turbo
Intrap is leuk voor voetballende ploegen, maar de afbraakploegen gaan dan gewoon 30x per helft alle lange spelers naar voren sturen en die bal erin pompen. Lijkt me juist spelvertragend.

Self pass kan ook veel verwarring opleveren. Wanneer een muur neerzetten? En mag een tegenstander gelijk het duel weer aangaan zodra de speler besluit door te spelen? Krijg er een beetje een rugby gevoel bij. Spelers die al struikelende snel de bal aantikken en zich dwars door de defensie proberen te beuken.

Zorg eerst maar dat de zuivere speeltijd omhoog gaat en dat de grillen van een scheidsrechter minder invloed op de wedstrijd en het resultaat gaan hebben.
3 0
RusselWestbrook
Maximum tijd instellen voor het nemen van inworpen. 10 seconden ofzo. Anders inworp naar de tegenstander.
0 0
Bensco
Heb het even uitgevogeld maar de scheids geeft gewoon aan of het een vrije trap is of self pass. In dat geval werkt de self pass duidelijk mee aan vergroting van de speeltijd.
1 0
MichelAngelo66
En dat doet hij zomaar naar eigen goeddunken? Of is dat wellicht afhankelijk van de positie op het veld? Dat eerste lijkt me namelijk heel erg verwarrend en niet wenselijk omdat de scheidsrechter nog meer op z'n bordje krijgt waar over gedebatteerd kan worden.
0 0
Bensco
Zal meer met de overtreding itself te maken hebben. Zoals je nu een vrije trap snel kan nemen of het hele spel moet worden stil gelegd.
0 0
Turbo
Ah ok, thanks
0 0
Barra
Ik zie dit soort innovaties wel werken in het betaalde voetbal, maar op de amateurvelden gaat dit waarschijnlijk een grote chaos worden.
0 0
Schöne82
Self-pass en intrap zijn goede ideeen. Hebben ook wel kans van slagen.
Die penalty regel is niks.
0 0
AIR-S
Die self trap maakt het spel idd veel sneller. Maar de kans is groot op onoverzichtelijke situaties.

Nu heb je al verwarring wanneer je een vrije trap snel mag nemen en wanneer niet.

Bij hockey werkt het omdat je geen gedoe heb met muurtjes, in 1x op goal slaan. Bij voetbal kan het voor verwarrende situaties zorgen.

Maar ik ben zeker voor. Alles om dat tempo omhoog te krijgen.

Een intrap zie ik de toegevoegde waarde niet zo, tenzij je die intrap ook voor jezelf mag houden net als een vrije trap.
1 0
Bensco
Ik snap die self-pass niet helemaal. Wat mag je nu doen in welke siteautie?

Die intrap klinkt wel goed en die nieuwe strafschopregel maakt het wel eerlijk maar geeft de scheids wel heel veel macht in een wedstrijd. Vond dat idee met een shoot out beter klinken.
0 0
AIR-S
Ik weet niet precies hoe ze het met voetbal toe gaan passen. Maar in hockey mag je gewoon de bal neer leggen en gaan lopen. Selff pass klinkt een beetje raar, alsof je hem passt naar jezelf. Maar eigenlijk stopt het spel niet, je mag gewoon verder lopen.

Als iemand je bijvoorbeeld aan je shirt trekt en de scheids fluit. Stop je de bal even en loop je daarna gewoon verder.

Nu moet iedereen afstand nemen. Iedereen moet goed gaan staan. e moet de bal schieten naar iemand de vrij staat. Terwijl het spel helemaal niet stil hoeft te liggen, gewoon doorlopen.

Shoot out is idd veel leuker om naar te kijken, ook daar loopt het hockey ver voor.
0 0
MichelAngelo66
Even ter aanvulling; de bal moet bij hockey wel echt stil liggen net als bij een vrije trap bij voetbal. Ook moet de tegenstander afstand bewaren, maar dat i.t.t. voetbal slecht vijf meter. ier ben ik dus wel benieuwd naar hoe ze dat dan willen oplossen. op elf meter laten lijkt me geen optie, want dan kan elke vrije trap snel tegen de tegenstander worden geschoten om weer een vrij trap te krijgen wegen "geen afstand houden"
0 0
Bensco
Oke, Thanks voor de opheldering. Klinkt eigenlijk wel als een goede regel maar blijft de optie tot vrije trap wel dan? Want in sommige gevallen kun je daar je voordelen wel uit halen.
0 0