'Trainen niet harder in Duitsland, dat is gelul'

JipVR, 10-10-2017 om 20:33, 5026 views, NOS | Bestel het nieuwe thuisshirt van Ajax!

Nu het Nederlands elftal zo goed als uitgeschakeld is voor het WK in Rusland, laait de discussie over de manier van opleiden in Nederland andermaal op. Zo wordt er vaak gesteld dat er in het buitenland harder en vaker getraind wordt. Peter Bosz, inmiddels trainer bij het Duitse Borussia Dortmund, kan zich totaal niet vinden in die kritiek. 

'Dat vind ik zo’n lulverhaal. We trainen hier in Duitsland niet meer dan in Nederland. Het gaat om de kwaliteit en de intensiteit van de trainingen', vertelt Bosz aan de NOS. 'De intensiteit ligt hier niet hoger omdat er harder getraind wordt, maar omdat de spelers beter en volwassener zijn. Meer trainen gaat vaak ten koste van de kwaliteit.'

Bosz denkt dat het Nederlandse voetbal het lek binnenkort wel zal dichten en dat het probleem niet zo groot is als men op dit moment denkt. 'We komen terug, natuurlijk. Er zullen straks echt wel weer jongens bij de echte top komen en die moeten de rest op sleeptouw nemen.'

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Freddy Al
Precies de reden waarom mensen als Bosz serieus genomen moeten worden door de beleidsmakers.
Wie naar bijvoorbeeld Maduro luisterde afgelopen Zondag en daar het tegendeel meende te beluisteren raad ik aan om nog eens terug te kijken.
Hij geeft heel duidelijk aan dat er met jongens van 17 niet op dezelfde manier getraind kan worden als met mannen van 27.Dat sluit aan bij wat Bosz zegt en is eigenlijk niet in tegenspraak met de beweringen van Verbeek of Huub Stevens maar die maken dit voorbehoud niet omdat ze met gemiddeld oudere selecties getraind hebben.

Dat spelers in het buitenland een minder groot stempel kunnen drukken als pakweg 10 jaar geleden heeft te maken met dit feit,ze zijn jonger en soms te jong.

Als je van dit gegeven uit gaat dan is het belangrijk om je training in te richten naar gelang de leeftijd en waar mogelijk te differentiëren.Zelfs in 1 selectie.
Op dat punt kunnen Bosz , Jonk maar ook Rutten een heleboel leren aan de (jeugd)trainers van de BVO's.

We kunnen natuurlijk ook wachten tot de wal het schip keert; in België bleven spelers langer bij hun club mede omdat de interesse uit het buitenland afnam.
Dat lijkt me geen streef- route naar herstel; betere en meer op het individu gerichte trainingen naast team trainingsvormen met een evenwichtige opbouw gerelateerd aan o.a. leeftijd maar ook aanwezige capaciteiten en talenten is een betere weg.
2 0
maikelklaassen
en daarom verloren we van vitesse met al die jonkies. 1 of 2 is ideaal, misschien 3 maar niet het halve elftal!
2 0
Juichtoon
PB ziet de dingen gewoon goed en zegt ook de juiste dingen. Deze is ook heel mooi.
0 0
AjaxAddicted
bij elke training moet je met zijn 22-en lol hebben en serieus zijn. Een goede combinatie van techniek-tactiek-fysiek en teambuilding. Zo werkt het in het bedrijfsleven ook. bij voetbal is het niet anders. Dat begrijpen ze toch wel? ze kunnen toch ook een keer over de grens kijken bij je con-collega's? Geen schande hoor om te kijken hoe het bij je concurrent gaat...
0 0
ajaxinho
Je zet jezelf ook voor lul als je de technisch hoogbegaafde spelers van Dortmund gaat afpeigeren.

Natuurlijk zijn we in Nederland teveel bezig met basistechniek.
Ook bij Ajax.
Maar dat komt door het verschil in leeftijd en ervaring tussen de Eredivisie en de Bundesliga.
0 0
Truth
Ik zie hem nog wel een keertje bondscoach worden en het nog goed doen ook
0 0
Juichtoon
Veel liever nog eens bij Ajax.
1 0
DS
Ajax was vorige jaar in de EL zoveel fitter dan bijvoorbeeld een Schalke en Lyon, bleven gewoon gaan tot de laatste seconden.
Al word ik er steeds banger van dat dit een unieke prestatie was die we voorlopig niet meer mee gaan maken.
3 -1
Joseph
Geef deze man maar eens wat meer zeggenschap over het Nederlandse voetbal.. We gaan nooit iets presteren op fysiek vlak, dat doet geen enkel land, anders zagen we wel wat meer Afrikaanse teams in de top van de wereld.
6 0
aietos
Die kans hebben Bergkamp, Van der Sar en Spijkerman gehad en niet gegrepen.

Iedereen die de visie van Cruijff uit droeg, zijn door Bergkamp en zijn vrienden buiten spel gezet. Bergkamp weet het beter en het moest allemaal anders.

Mijn advies voor de kliek Bergkamp:" Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald".
2 -2
stopperspil
Ronald Koeman heeft een andere mening: Klaassen kan het fysiek en conditiioneel nog niet aan, het spel gaat nog te snel voor hem in de PL en zit dus nog op de bank. Verrassend dat Bosz een andere mening heeft al heeft hij het uitsluitend over de trainingen. Het tempo ligt ook in Duitsland hoger en is ook fysieker.
0 -4
Bensco
Foppe de haan en Gert jan Verbeek delen deze mening ook niet met Bosz.

https://www.trouw.nl/home/dit-dieptepunt-voor-het-nederlandse-voetbal-is-het-gevolg-van-blinde-zelfmisleiding~a9790f15/
0 -3
Babangida83
Interessant geluid. Ik kan me herinneren dat ik als jong talent zo kon aanhaken bij een hoger fysiek niveau. Ookal was ik een mager scharminkel (met slim zijn en hard kunnen rennen los je een hoop op). Die stap maak je op die leeftijd heel gemakkelijk. Inhoud creer je heel makkelijk.
Vanaf je 17de-18de groeit je spiermassa sneller. Daarvoor gaat het vooral om de motoriek, de hersenen. Je zult moeten zorgen dat je op en top atleet bent. Dat is wat anders dan harder trainen.
In de leeftijd van 17-18 en omhoog denk ik dat we zeker op fysiek gebied nog veel winst kunnen behalen. In de leeftijdscategorien daarvoor denk ik dat dat minder effectief is. Het is niet voor niets 'jong geleerd, oud gedaan'.
Bij Ajax deden Jonk en de zijnen deden hier onderzoek naar en baseerden ze zich ook op reeds gedaan onderzoek uit het buitenland. Met behulp ook van specialisten uit het buitenland.
Van wat iedereen zegt is wel iets waar, maar het gaat om de leeftijdscategorie. Daarnaast gooit men hier en daar de termen atleet en krachtpatser (Fysieke) nogal eens door elkaar. Ik ben benieuwd wat Verbeek (Die bij Feyenoord hopeloos gefaald heeft op dit onderdeel door de oudjes over te trainen, konden ze eerder met pensioen, vanwege hem) en De Haan hier precies mee bedoelen. De Haan heb ik wel hoog zitten. Maar of hier nu veel onderzoek achter zit....Die vind ik juist goed op mentaal gebied.
Daarnaast is meer of minder trainen ook iets persoonlijks (bewezen). De ene persoon kun je wel helpen door meer te trainen. Voor een andere werkt het juist weer averechts en kan je beter wat meer rust geven.
0 0
Juichtoon
Daarom zat Verbeek in de onderste regionen van de Bundesliga en zit PB bij Dortmund. Ziet dingen gewoon net iets anders en dat maakt het verschil.
1 0
geDaante
Dat zijn dan ook allemaal nietszeggende KNVB trainers. Het draait allemaal om techniek, handelingssnelheid en creativiteit. Klaassen zou ondanks zijn fysiek mee hebben gekund in de PL, als hij bovengemiddeld technisch was, bovengemiddeld snel handelde en handiger en creatiever was. Doordat hij dat allemaal te weinig heeft, komt hij te vaak in de duels, en die legt ie dan af.

Daarbij moet je dan ook niet gaan voor de fysieke Engelse competitie, maar voor de Duitse of spaanse
4 -1
Bensco
Dus Koeman en Foppe zijn nietszeggende trainers volgens jou? Gert jan Verbeek kan ik nog in komen maar zowel Foppe als Koeman hebben beidde genoeg prestaties geleverd om als serieuze stemmen te worden gehoord.

Dat laatste ben ik het overigens wel mee eens. Ik snap niet waarom zoveel spelers richting Engeland vertrekken terwijl Duitsland en Spanje vele betere competities zijn voor het type spelers dat wij leveren.
0 -1
Juichtoon
Foppe prestaties geleverd? Hahahahaha. Deze man is zo ontzettend middelmaat. Aardige vent hoor maar bij lange na niet onderscheidend.
Dat het dames elftal met hem wegloopt of Hveen fans zegt toch helemaal niets.
0 0
Bensco
- Promotie met Heerenveen
- europees kampioen Jong oranje 2006/2007
- kampioen met vrouwen 2017 (als assistent)
- goede noteringen met Heerenveen

Foppe mag geen coach zijn van het formaat Cruijff maar ik neem de beste man wel degelijk serieus. Hij neemt immers een shitload aan ervaring met zich mee.
0 0
Babangida83
2x Europees kampioen ;-). 1x met een elftal dat echt vrij slecht was.
0 0
Ferd
Promotie met Heerenveen, tja, dan is Keizer ook een topper met z'n ervaring bij Cambuur.
0 0
MosesD
Volkomen eens. Klaassen is een sympathieke jongen, een slimme, goede speler, maar niet de topspeler die sommigen in hem zien. Siem de Jong 2.0. Niks meer, niks minder.
0 0
Ajax27
Ik spreek je over 5 jaar wel weer. Klaassen gaat het gewoon redden doordat ie superhard knokt en zo zijn beperkingen goed maakt. Vergelijk m eerder met Kuyt dan met de Jong.

Maja jij bent zo'n zelfde als vele andere die allemaal zaten te schreeuwen om vd Beek en dat ie 100 x beter dan Klaassen is blabla... je ziet maar weer dat ook zo'n jongen gewoon ervaring moet opdoen, moet groeien, goeie momenten afwisselt met mindere en we pas over een aantal jaren kunnen zeggen of hij echt zo'n grote meneer wordt.
0 0
MosesD
Oja, ik liep te schreeuwen om vd Beek? Bewijzen graag, want totale onzin. Ik zeg ook nergens dat Klaassen het niet gaat redden in Engeland, het enige wat ik letterlijk zeg is dat Klaassen een slimme en goede speler is, maar geen topspeler zoals velen beweren. That's all.
0 0
Ajax_95
Op Eredivisie niveau denk ik inderdaad dat het niet de oplossing is. Iedereen heeft gezien hoe fit de selectie van Ajax was eind vorig seizoen, dus dat bevestigt het gelijk van Bosz.

Op jeugd niveau denk ik dat het weldegelijk een groot verschil maakt (daar had Piet de Visser het ook over). Tot 15-20 jaar geleden waren er heel veel jongens die elke dag na school op straat voetbalden. Op jonge leeftijd leer je het snelst dus hoe vaker je met een bal bezig bent hoe beter. Ik weet niet of het ooit onderzocht is maar het zou me niet verbazen als jeugd voetballers van tegenwoordig meer dan 50% minder tijd met een bal aan de voet door brengen. Dat is natuurlijk een enorm verschil. Tel daar de weerstand, mentaliteit en technische vaardigheden die zich met pleintjes voetbal veel sneller ontwikkelen bij op en het verschil in kwaliteit is grotendeels verklaard volgens mij.

Niet dat ik de eerste ben die dit opmerkt en ik heb geen idee hoe dat opgelost kan worden maar meer trainings uren voor de jeugd (met bal, gericht op techniek) is zeker een begin.
2 -1
Ajax412
Toch kun je meer doen, zoals 100 corners en 100 vrije trappen na de training. Op je aanname kun je ook vrij goed trainen zonder dat dat je fysieke herstel in de weg ligt. Uiteindelijk komen we op alle vlakken tekort, ook in vergelijking met de talenten van 18-20 jaar in het buitenland.
1 0
EVH
Peter The Great
7 -1
gras
Het was typisch Derksen gelul, maar er is in Nederland wel eventjes wat meer aan de hand dan een mindere lichting.
10 -1
EVH
Jep.

We lopen achter op velerlei gebied.
3 0
Siemmie
Wat mis ik deze man bij ons Ajax.
6 -1
sucre
nou inderdaad... zo zonde dat ze hem zo makkelijk hebben laten gaan!
3 -2
AjaxAddicted
op basis daarvan moet je Edwin, Dennis en Marc al ontslaan...
0 0
PeterVKV
Precies, dat gelul allemaal.
4 -1