'Jeugdopleidingen in Nederland een chaos'

BVeenstra, 15-10-2016 om 12:15, 6432 views, De Correspondent |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

In een lang betoog heeft Michiel de Hoog van De Correspondent zijn visie gegeven op het jeugdvoetbal in Nederland. Waar men in het buitenland vaak lovend is over de jeugdopleidingen in Nederland, is er een groep van negen jeugdtrainers van verschillende profclubs (die maandelijks bijeenkomen in Arnhem) die inzien dat het eigenlijk een grote chaos is.

'Het ene jaar heb je een trainer met die overtuigingen, het volgende jaar eentje met andere overtuigingen; oefenstof is vaak achterhaald; en er werken volop trainers - vaak ex-profs - zonder enige pedagogische kwaliteiten', begint De Hoog, die ook inziet dat er te veel nadruk ligt op het nu winnen in plaats van het later winnen van wedstrijden. 'Goed voor het ego van de trainers misschien, of die van het hoofd van de jeugdopleiding, maar funest voor de ontwikkeling van de spelertjes.'

Om zijn betoog verder te versterken sprak De Hoog onder meer met Willem Weijs, jeugdtrainer bij Ajax. Volgens de jonge oefenmeester is het een enorm voordeel dat clubs als Ajax en Feyenoord kunnen plukken uit het beste talent van Nederland. 'Met alle respect voor het werk van de scouts. Maar het is niet zo moeilijk om de beste jongetjes daar uit te pikken.'

Volgens Weijs leunt men in Nederland te veel op geboren talent, maar kan daar vervolgens nog veel meer uitgehaald worden. ‘De infrastructuur, de natuurlijke selectie, die hebben we als Nederland cadeau gekregen. En de KNVB regelt de competitie. Het gaat erom wat we daarna doen, wat we toevoegen aan dat talent. Dat is het moeilijke gedeelte. Voetbaltalenten worden nu grotendeels geboren, en veel minder opgeleid.’

Lees het complete betoog van Michiel de Hoog op de website van De Correspondent.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JPC40
Een ding kan hij gelijk hebben, wat we gezien hebben met Jaap en nu met Marcel is een wereld van verschil, ik denk ook wel dat er te veel verschillende visie,s bestaan, en vooral het fysiek gedeelte moet beter, veel beter.
Maar dan zal elke trainer het zelfde manier van trainen op na moeten houden.
0 -1
Ferd
Juist het voetballende moet beter, niet het fysieke.
1 0
Sam Badi
Het is ZO belangrijk dat hier iets mee gaat gebeuren. De KNVB krijgt van alle kanten kritiek omdat er er een zeer matig Nederlands elftal op het veld staat, maar de uiteindelijke oplossing ligt puur in de methodologie van de opleidingen. De arrogantie van sommige oud-voetballers dat hun kijk op talent onaantastbaar is, gaat ons in de toekomst nog lelijk opbreken. Om dit te onderbouwen kan ik wel van alles gaan herhalen wat in dit stuk staat, maar dat lijkt me vrij onzinnig. Lees het maar. Het is lang maar maak je geen zorgen, het gaat over voetbal.
1 0
EVH
Ja oke.

En nu??
0 -2
Pauw
'T Cruyff-gehalte is hoog. Goed om te lezen. Benieuwd of we in Nederland tot een eenduidige aanpak kunnen komen en de effecten over een langere tijd durven te beoordelen.

Niet elk jaar wat anders.
0 0
Tinus
Bij Ajax hoef je daar niet al te veel van te verwachten. Jonk/Cruijff die de grondleggers zijn van deze ideeën zijn de deur uitgewerkt. Weijs zit ook op de wip bij onze 'alwetende' beleidsbepalers.
0 0