BoJA: Excellerend trio graag in Ajax 1

SJvanveen, 27-08-2016 om 12:50, 25996 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van de Amsterdamse club dat uitkomt in de Jupiler League.

‘Ajax speelt zoals Epke Zonderland erbij lag op de Olympische Spelen’, zei NOS-journalist Jeroen Elshoff vrijdagavond treffend op tv. Er is geen woord aan gelogen. Bij Jong Ajax gebeuren er echter andere dingen. Ploegen worden op het middenveld van de mat getikt, alleen in de laatste fase moet er meer gescoord worden en achterin kan het wat minder open.

Het maken de wedstrijden van het belofte-elftal (sinds tijden) wel leuk. De selectie barst van het talent, dat is algemeen bekend, maar laat al die technisch begaafde voetballers maar goed samenspelen. Hoewel er vrijdag als koploper tegen de eerste nederlaag werd aangelopen uit bij RKC, excelleerde met name Abdelhak Nouri. Met Frenkie de Jong en Donny van de Beek (weer) in het kielzog.

De drie talenten, die een ander toptalent Carel Eiting op de bank hielden, excelleren al het hele seizoen bij Jong Ajax. Een middenveld dat goed speelt is de sleutel tot een uitstekend draaiend elftal. De sleutel die bij het eerste elftal niet gevonden werd door Frank de Boer noch door Peter Bosz nu.

Toch is het helemaal niet zo moeilijk. Waar heel veel fans schreeuwen om broodnodige creativiteit (ik ook), anderen graag Hakim Ziyech aan de selectie zouden toevoegen, gaat het niet om één individu. Die gaat het slapeloze spel van het eerste elftal niet veranderen. Het gaat om positionering, spelopvatting, intentie, wil, plezier.

Bovengenoemde opsomming zie je niet bij het eerste elftal, maar wel bij Jong Ajax. Waar Bazoer stuitend speelt, Gudelj verstoppertje speelt en praat over broekschijten en Klaassen geen verklaringen kan vinden voor het (zacht gezegd) povere voetbal, komen beurtelings De Jong, Van de Beek, Nouri (en Eiting in vorige wedstrijden) de bal halen. Zij kunnen namelijk het spel maken. 

Het is een cruciaal verschil in opvatting dat veel invloed heeft op het voetbal dat beide ploegen spelen. Ajax 1 heeft drie goede spelers zonder bal. Jong Ajax heeft drie of meer spelers op het veld staan die goed zijn mét bal. Zij dicteren. Zij bepalen. Zij zijn de sleutel tot succes die bij Jong gevonden is en bij het eerste nog niet.

Kijkend naar de seizoenstart van Marcel Keizers’ equipe en dat van Bosz, was Go Ahead Eagles-uit de perfecte gelegenheid geweest voor een schone lei, een schoonmaak. Hoewel ik kan begrijpen dat er voor zekerheden wordt gekozen in barre tijden, smachten supporters naar technisch vernuft en ‘positieve arrogantie’ aan de bal, die de talenten bij Jong Ajax wel uitstralen. Met resultaat. Het was een mooi moment voor de wisseling van de wacht. Al is het maar tijdelijk. Of voor één keer voorlopig.

De tijd van de talenten in de middenlinie van Jong Ajax komt namelijk wel. Snel of niet, ze gaan debuteren, doorbreken, excelleren en hun plafond ligt niet in Amsterdam. Vroeg of laat ziet de Amsterdam ArenA eigen jeugd die met trots het Ajax-shirt draagt en het hart van velen sneller doet bonken. Het is tijd, het wordt tijd, hopelijk sneller dan menigeen denkt.

Door Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen) | sjorsvanveen@live.nl 

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 3: 
#1 - Veel is anders met Marcel Keizer
#2 - Jaren van de waarheid voor Bay 
#3 - Het wordt smullen op vrijdagavond
#4 - De Ligt staat snel in de ArenA

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Hwb
Als ik kijk naar wat die Achterlijn allemaal zegt, vraag ik me af waarom hij fan van Ajax is en niet van pak 'm beet ADO Den Haag of De Graafschap. Clubs van het type 'mouwen opstropen en erin kleunen'.
0 0
Cruyffie
Dank Sjors, heerlijk stuk. Laatste hoop in deze barre tijden, de lichting Nouri.

Opgeleid door Jonk, in het licht van Cruyff, weten zij waar goed voetbal om draait: het zoeken naar ruimtes. Hiertoe is feilloze techniek, veel beweging en een goed overzicht vereist. Dat bezitten ze allemaal, het is dus een kwestie van geduld voordat ze (mogen) doorbreken.
2 -1
M.Olsen
Al het hele sezioen
0 -1
Yoyoyoyo
Het blijven allemaal van die ideale Havo schoonzoontjes, die al jankend inhouden als er een schuimbekkende Feyenoorder op hun af stormt, bang dat ze een blessure oplopen.
Ajax heeft meer types Stam, Wouters, Chivu nodig. Stofzuigers die de klus geklaard krijgen.
3 0
Rinus M.
Ja, laten we alleen nog maar junioren opstellen, we hebben gisteren tegen RKC kunnen zien hoe dat ook kan uitpakken maar toegeven, veel slechter dan nu kan het niet gaan.
3 -5
Koenniiee
Zucht. Jij wilt er inderdaad elf op gaan stellen van Jong? Haal die plaat eens van je kop en denk zelf even na.

Younes - Traoré - Sinkgraven
Nouri - Riedewald - Van de Beek
LB - Veltman - Sanchez - RB

Ofzo. Dan schuif ik tot nu toe alleen nog maar Nouri echt door. Dan speel je al veel aantrekkelijker met net zoveel garantie op een overwinning. Wel even backs kopen want dat kan echt niet op dit niveau met Dijks en Tete.
4 -1
Yoyoyoyo
Van jouw elftal: Sinkgraven: verkopen, Riedewald: verkopen, Veltman: gratis transfer, Van de Beek: bank, niet klaar, Nouri: bank, niet klaar.
2 -6
Koenniiee
@ Degene die zich aangesproken voelt. Nog meer fysiek nodig? Nog meer mentaliteit nodig? Alsjeblief zeg. Ik ben het eens met de strekking van dit artikel. We hebben voetballers nodig die zich niet verstoppen maar technisch onderscheiden, de opbouw kunnen verzorgen, die risicovol durven in te passen en met name linies durven te overlappen.

- Het Ajax van nu: [afbeelding] https://i.gyazo.com/b0693de47f2aebebfd42182a2924f37d.png
Het sjokt maar en het verstopt maar. Statisch op een eiland, allemaal. Het middenveld, de buitenspelers, de backs. Het is balletje terug en breed, puur dankzij gebrek aan beweging en voetballend vermogen. Mentaliteit? Fysiek te beperkt? Laat me niet lachen. Dit Ajax mist kwalitatieve voetballers die de bal willen hebben. Maar niet alleen die de bal willen hebben, maar er ook wat mee kunnen.

- https://i.gyazo.com/f717015833ef7f35a87a992389cdd064.png
- https://i.gyazo.com/60c5339eb8638f6f14730fc764376cb4.png
Kritisch mogen we ook naar Bosz zijn. Of Gudelj of Bazoer, wanneer Bosz wel degelijk dat tweetal hierop gewezen heeft. Rostov zet continu druk met twee, terwijl Ajax in principe met twee op wil bouwen. Dan zet je er toch een CVM neer die samen het overtal kan uitspelen met de andere twee CV's?

- Hier doet Ajax het we lgoed: https://i.gyazo.com/c1f737b6003ea72045365d0fb9a97c12.png
Klaassen is als 'zes' gaan staan en Ajax kon opbouwen in een overtal. Je ziet ook ruimtes ontstaan voor de spits die er anders niet zijn en halven die veel meer met het gezicht naar het doel komen te voetballen.

En wat heeft dit nou met Jong Ajax te maken? Check de tweet van Sjors maar eens even. Het is zoals voetbal in mijn ogen gespeeld moet worden. Voetballen via de middenvelders. Zij kunnen het best de juiste oplossingen vinden, anders ben je ook geen middenvelder. Normaal gesproken, in het geval Ajax 1 niet dus. In Jong Ajax voetbalt men zoals Barcelona dat ook wil, qua positionering:
- https://i.gyazo.com/f8f85a93c9a398b70f5172724ab821ab.png [afbeelding]

Middenvelders aan de bal, nog achter de backs die hoog staan, buitenspelers ver naar binnen. Je ziet het allemaal terug in Jong Ajax. En die spelen juist tegen fysiek sterke tegenstanders, maar laten elke wedstrijd zien dat ze voetballend beter zijn. En voor degene die alleen kijkt naar resultaten, kap daar snel mee. Dit Ajax heeft alleen lengte via De Ligt, waardoor iedere standaardsituatie of bal hoog ingepompt werd. Daar heeft dit Ajax al (minstens!) 3 (waarvan ik het zeker weet, in 2 afgelopen wedstrijden) tegendoelpunten kreeg. Niet omdat ze voetballend nog niet aan het niveau toe zijn!

En vergelijk even de positionering van Barcelona en die van (bovenste screen) het Ajax van nu. Je bent nooit zo goed als Barca, maar dat wil niet zeggen dat je niet dezelfde intentie of positionering toe kan passen. Die positionering heeft ook met Johan te maken, hij veranderde het voetbal.
6 -1
J00DT0TMIJND00D
Reminder, straks om half 2 Tottenham vs Liverpool en om half 4 Dortmund vs Mainz, genieten ;)
0 0
Koenniiee
Heeerlijk! Moet straks naar Arnhem, maar deze ga ik kijken. Have fun!
2 -1
Duif63
Ik snap dat ophemelen van Jong Ajax niet zo erg. Ook JA staat gewoon 3 punten achter Jong PSV hoor. Ieder jaar worden JA en A1 als voorbeeld genoemd hoe het bij het eerste zou moeten, maar een stap hogerop zetten is aan de meesten niet besteed en degenen die het wel halen zakken bij het eerste snel door het ijs.
2 -2
Wesl
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nogal naïef vind te denken dat ze dé sleutel naar succes zijn. Want waren Bazoer, Klaassen, Fischer, El Ghazi, Riedewald, Kishna enzovoort niet ook dé jeugdspelers waar we op moesten wachten, dan gaat het allemaal gebeuren zeiden we..
Het is nu eenmaal een feit dat JA in de Jupiler League tegen zodanig slechte teams speelt dat ze puur op techniek het kunnen winnen.
Europees en blijkbaar zelfs in de Eredivisie worden ze op fysiek afgetroefd.

Ajax moet erkennen dat met alleen Jeugd je het niet redt, dat jeugd niet de basis kan zijn voor je elftal. Uiteindelijk moet de basis van je elftal ervaring spelers zijn waar omheen de talenten in de schaduw kunnen excelleren.

PSV is, hoe klote ook een beste voorbeeld. Hun elftal draait door Moreno, Guardado, De Jong.
Hendrix bijvoorbeeld maakt een geweldige ontwikkeling door, ik denk dankzij Guardado langs hem.
5 -2
swamb
Hoe mensen jou een minnetje kunnen geven kan ik echt niks van begrijpen. Goed verhaal!
1 0
meerzicht
Helaas na het vertrek van eriksen is het bergafwaarts gegaan. De sleutel ligt op het middenveld twee van die talenten zouden zo maar eens het verschil maken, drie helemaal denk i
1 -1
willieovertoom
Met alle respect maar zowel Bazoer, Kishna als Klaassen mochten als jeugdspeler de schoenveters van Nouri, Cerny en Van De Beek niet eens vastmaken. Een absurd verschil in kwaliteit.
6 -2
Pauw
Was te lui om te typen. Dank!

2 -1
tsja1433
Los van het feit of dit wenselijk is (uitblinken tegen RKC Waalwijk en Fortuna Sittard is niet zo moeilijk) durft Bosz dit natuurlijk niet aan. Gudelj en Klaassen passeren zal aanleiding zijn voor grote ergernis bij deze heren en onrust in de selectie.
1 -2
WyZynDeBeste
Ik hoef die sjokkende Bazoer voorlopig niet meer te zien. Begin maar met hem te vervangen voor Nouri / Donny.

Cerny voor El Ghazi.
2 -2
Wesl
En dan hebben Nouri, Donny en Cenry een dip en ga je hun ook weer vervangen? Jonge jongens zullen nooit constant spelen en Ajax jeugdspelers kampen nu eenmaal met een lakse mentaliteit...
1 -1