BoJA: Veel is anders met Marcel Keizer

SJvanveen, 03-06-2016 om 23:30, 19201 views, Ajax Showtime | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Jupiler League.

Het kwam voor velen als een totale verrassing, maar inmiddels is de opvolger van het trainersduo Jaap Stam - Andries Ulderink bekend. Marcel Keizer is door Ajax aangesteld als hoofdtrainer van Jong Ajax en zo komt er weer een oud-Ajacied werken bij de Amsterdamse club.

Keizer is de neef van Piet Keizer en tevens voormalig jeugdspeler van de club uit de hoofdstad. De nieuwe oefenmeester speelde in de jeugd samen met onder andere de gebroeders De Boer, maar Keizer brak uiteindelijk niet echt door bij Ajax. Toch heeft hij het Ajax-gedachtegoed altijd proberen uit te dragen. Bij zijn clubs Telstar, FC Emmen (waar hij zijn toekomstig assistent Said Bakkati onder zijn hoede had) en tot slot SC Cambuur probeerde Keizer ‘aantrekkelijk voetbal’ te spelen, zoals dat zo mooi heet. Iets wat tevens op het Ajax-handschrift geschreven staat.

Dat handschrift mag Keizer de komende seizoenen met een geweldige groep talenten ten toon gaan spreiden. Veel (top)talenten uit de A-junioren (onder meer Vince Gino Dekker, Adham El Idrissi, Kasper Dolberg, Ezra Walian, Leon Bergsma en Stan van Bladeren) komen door en misschien worden spelers als Deyovaisio Zeefuik, Matthijs de Ligt en Carel Eiting vervroegd doorgeschoven. Zo staat er volgend seizoen een hele interessante spelersgroep klaar voor de nieuwbakken trainer. 

Keizer krijgt, zoals elke Jong Ajax-coach, te maken met een selectie van talenten die in de jeugd al langere tijd met elkaar samenspeelden en eerste elftalspelers die minuten moeten maken in Jong Ajax. Het is een mooie taak voor hem om dat in goede banen te leiden en op het eerste gezicht lijkt hem dat op het lijf geschreven.

In tegenstelling tot Stam en met name Ulderink, is Keizer geen schreeuwlelijk langs de kant. De kale trainer is een baken van rust, probeert duidelijkheid te verschaffen aan zijn spelers, waarna men vooral plezier moet uitstralen. Met dat plezier moet er uiteindelijk mooi voetbal op de mat worden gelegd met het benodigde resultaat tot gevolg. 

Het lijkt een fijne combinatie. Een nieuwe groep jonge, gretige honden die te maken krijgen met een rustige, aardige en duidelijke trainer. Een coach die de spelers in een cruciale fase van hun ontwikkeling moet laten doorgroeien tot het eerste elftal van Peter Bosz, ook nieuw bij Ajax. Het klinkt mooi, Keizer en Bosz, en dat kan het volgend seizoen ook zomaar zijn. 

Door Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Meyotch
Bij Cambuur speelde hij helemaal geen aanvallend voetbal, nadat hij Henk de Jong had opgevolgd is Cambuur zeer verdedigend gaan spelen met weinig dreiging.

Gezien zijn spelopvatting bij Cambuur begrijp ik totaal niet waarom hij naar Ajax komt. Voor Cambuur ben ik wel blij dat hij weg is.

0 -2
JohnDylan
Ze speelden tegen degradatie dus dat lijkt me heel normaal en zegt weinig over de spelopvatting van Keizer.
3 -1
PetrusKeizer
kan ik een wedje doen op marcel Keizer? Hoe keert hij uit, 1op 20? Ik zet 3 meier op m in.
1 -1
Fredschuit1
Rare keuze weer.. had liever stanley menzo gezien..
1 -5
Melvin01
Is het iets om 2 ervaren JP league spelers op amateur basis vast te leggen voor Jong Ajax. 2 ervaren knapen die weten wat er gevraagd wordt, ervaring hebben en jongens in het veld kunnen corrigeren en van kunnen leren. Jonge talenten vinden het vaak moeilijk om andere te corrigeren omdat ze met zichzelf bezig zijn. In de zin van hun eigen ontwikkeling. Ik zou het niet eens verkeerd vinden. Als er dan talenten zijn die ineens sprongen maakt dan is het ook niet eens verkeerd om ze te banken zodat de talenten hun ontwikkeling door kan gaan.
3 -1
V12
Die blokkeren dan toch ook twee talenten? Je hebt een hele week om met ze te praten en te sturen. Die 90 minuten hoef je geen twee man voor aan te trekken.
0 0
JohnDylan
Ik heb dit zelf ook wel eens geopperd en denk dat een relatief zeer ervaren speler tussen al die jonkies een enorme waarde kan hebben voor hun ontwikkeling. Zelf noemde ik Kwakman die dan centraal achterin met Doekhi of De Ligt kan spelen. Kwakman heeft meer dan 250 wedstrijden in het betaalde voetbal gespeeld en heeft veel leiderschapskwaliteiten. Ik denk dat het voor de jonge spelers ook goed zou zijn om iemand als hem op de trainingen erbij te hebben om te zien hoe ervaren spelers met hun vak bezig zijn.

Onana; Owusu, Doekhi/De Ligt, Kwakman, Warmerdam; Vd Beek/De Jong, Eiting, Nouri; Muric/Cerny, Dolberg, Dekker
2 -2
SP
Heeft PSV geprobeerd met Quekel en Schalk en is ze niet goed bevallen. Dit jaar hebben ze met veel A-junioren zoals Bergwijn, Paal, Lunqvist en Gudmonsson gespeeld en dat is zoals het hoort.

De spelers uit de A-selectie moeten de rol vervullen die jij schetst. Met nadruk op moeten, in de praktijk zullen ze niet veel zin hebben om op te draven met Jong Ajax.
1 0
flasher93
Ik laat mij verrassen. Veel overbodige spelers bij Jong Ajax zijn weg en er sluiten bijna alleen maar talenten aan. De ontwikkeling op de linksback positie is een van de meest interessante posities, aangezien we geen speler achter Dijks hebben. Ook hoe de spitsen zich gaan ontwikkelen is interessant. Hopelijk laat hij het team goed spelen zoals wij dat graag zien, maar vooral dat de spelers zich ontwikkelen tot eerste elftal spelers die er zo goed als gelijk kunnen staan.
1 -1