NextGen-blog: Jong Ajaxcoach mag watertanden

BvdPloeg, 17-05-2016 om 09:30, 18620 views, Ajax Showtime | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Tijdens de NextGen Series in het Olympisch Stadion houden we jou drie dagen op de hoogte van de prestaties van Ajax A1. Jeugdwatcher Bram van der Ploeg schrijft zijn hoogtepunt van de dag op papier.

Ajax presenteerde hem nog niet, maar in de wandelgangen wordt gezegd dat de nieuwe trainer van Jong Ajax al bekend is. In tegenstelling tot andere jaren zal de club niet zo heel veel moeite hebben gehad met een geschikte kandidaat want de nieuwe coach van de beloften krijgt komend seizoen goud in handen.

In deel twee van de NextGen-blogjes schreef ik al over Leon Bergsma, maar de nieuwe trainer van Jong Ajax heeft veel meer reden tot juichen. Was de selectie dit seizoen soms kwalitatief niet in orde, komend jaar stroomt de selectie over van talent. Dag drie van de NextGen Series was daarvoor het zoveelste bewijs. Vooral achterin en voorin wordt het kiezen geblazen voor de nieuwe eindverantwoordelijke.

Deyovaisio Zeefuik
Naast Bergsma zullen normaal gesproken ook Matthijs de Ligt en Deyovaisio Zeefuik de stap (vervroegd) maken. Over tweedejaars B-junior (!) De Ligt is al genoeg geschreven, hij was er dit weekend ook niet bij in het Olympisch Stadion vanwege het EK U17. Zijn collega-verdediger Zeefuik wordt niet altijd genoemd. De mandekker heeft echter een ongelofelijke ontwikkeling doorgemaakt sinds hij vorig seizoen uit B1 overkwam.

Zeefuik eet de linksbuiten als ontbijt, vreet spitsen op als lunch en dineert de rechter aanvallers. Hij kan overal uit de voeten en liep dit seizoen niet één keer het veld af zonder gevulde maag. Zeefuik won alles, speelde wekelijks een dikke voldoende en groeide binnen A1 uit als uitblinker naast De Ligt en Bergsma. Hij is snel, wendbaar, bijna al zijn tackles (hoe hard ook) zijn op de bal en daarmee schakelt hij altijd al één schakel in de voorhoede van de tegenstander uit.

Het ging dit seizoen zelfs zover dat Zeefuik werd opgesteld, daar waar de tegenstander zijn beste speler had lopen. Zeefuik haalde de angel eruit, waardoor Ajax vaak een stuk makkelijker domineerde. Voetballend moet hij nog flinke stappen maken, zo gaf hij zelf ook toe in een interview. Ook is het soms misschien nog iets te wild, maar dat hij als eerstejaars A-junior de stap naar Jong al mag maken van Ajax vertelt het hele verhaal.

Vince Gino Dekker en Adham El Idrissi
Voorin zijn er geen groeibriljantjes die vervroegd worden doorgeschoven, maar de kwaliteitsinjectie in de voorste linie zal wel enorm zijn. Na Robert Muric en Vaclav Cerny hield het dit seizoen niet over, maar daar komt snel verandering in. Vince Gino Dekker, Kasper Dolberg en Adham El Idrissi staan te trappelen van ongeduld. Ze zijn bovendien klaar voor de stap naar het betaalde voetbal.

Dolberg is een bekend verhaal. Hij kwam, zag en overwon. Hij overtuigde, maar raakte daarna ook geblesseerd. Hij hervond de vorm niet meer en zijn blessure vlak voor de start van de NextGen Series was in die zin een treffend slot van het seizoen. Dat hij kwaliteiten heeft, staat echter buiten kijf. Met een contract tot 2021 op zak wordt hij vast en zeker de spits van Jong Ajax. Met veel minuten in de Jupiler League wordt hij alleen maar beter en bovenal sterker.

Dekker en El Idrissi zijn voor hun leeftijd ook verplicht om door te schuiven en dat is maar goed ook. Dekker heeft weerstand nodig om fysiek de laatste stappen te maken. Zijn voorzetten zijn van een andere planeet en zoals zijn jeugdtrainer zei in een interview met ons: “Als je hem vertrouwen geeft, betaalt hij je terug.” Op links liggen er voldoende mogelijkheden op speeltijd, dus als Dekker fit en scherp blijft, kan komend seizoen het jaar van zijn absolute doorbraak worden.

El Idrissi is de laatste die ik noem, omdat hij vast en zeker komt bovendrijven. Hij is klein, maar zo ontzettend sterk en leep. Hij heeft in de spits Dolberg voor zich en op de zijkanten wordt het dringen met buitenspelers die blijven en af en toe ongetwijfeld terugkomen uit het eerste elftal. Aan pitbull El Idrissi de taak om mentaal scherp te blijven. Hij wil slagen en als hij speelminuten krijgt, gaat hij slagen. Daar zal de nieuwe trainer van Jong Ajax (wat een mazzelpik) snel genoeg achter komen. Hij mag alvast gaan watertanden.

NextGen-blog Deel 1: Sierhuis mag apetrots zijn
NextGen-blog Deel 2: Bergsma volgt 'Veltmanroute'

Bestel het nieuwe Ajax uittenue in de Ajaxshop!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Schillo
Ze zullen toch niet weer bij Groenendijk uitkomen?

Ik zou Litmanen wel een goede kandidaat vinden om zijn trainerscarrière bij Jong Ajax te beginnen... Lijkt me fantastisch!
0 0
ajaxinho
Ja, dat zou geweldig zijn.

Ik zie hem al warmlopen met die jongens.
0 0
jaribombari
Ik lees dit soort berichten elke seizoen, maar als we met Jong Ajax bij de eerste 10 eindigen doen we het al fantastisch.
0 0
Tecmessa
Wat doen we dan met Zivkovic? Want die zie ik de concurrentie met Dolberg en Idrissi gewoon verliezen en daar zal zijn mentale gesteldheid niet beter van worden. Toch maar weer een verhuurpoging wagen?
0 0
Ajax27
Ze willen sowieso een spits bijhalen.. backup voor Milik.
Wanneer Milik verkocht wordt, worden er denk ik zelfs 2 spitsen gehaald. Lijkt me een duidelijk signaal naar Zivkovic. We hebben gewoon op tijd gegokt toen ie nog erg jong en relatief goedkoop was. En helaas verloren... ik had ook echt gedacht en gehoopt dat we eindelijk weer een topspits in huis hadden. Maar helaas, ik denk dat het einde verhaal is voor Zivkovic.
0 0
joodje!
Denken jullie ook niet dat Dekker de pure snelheid mist om ooit "die laatste stappen" te maken?
2 0
Bananaphone
Voor Ajax-buitenspelers is versnelling en techniek belangrijker dan pure snelheid. Dat je op die paar meter van de achterlijn de back voorbij komt, los bent, en dan met voorzet/schot komt. Zeker in de Eredivisie waar Ajax in iedere pot de sterkste partij hoort te zijn en je dus met kleine ruimtes te maken hebt.

Spelers als El Ghazi hebben meer topsnelheid, maar missen net dat technische om in de kleine ruimte helemaal los te komen. Narsingh heeft dat ook bij PSV: zijn topsnelheid wordt goed benut met counters, maar hij is de eerste die door de mand valt als een tegenstander van PSV zich ingraaft. Aan de andere kant heb je spelers als Younes, Muric, Cerny en Dekker (en vroeger Kishna) die wel die explosiviteit en techniek hebben. Dan mis je misschien wat topsnelheid, maar ruimte achter de verdediging om topsnelheid te ontwikkelen ontbreekt vaak. Dus pure snelheid is m.i. niet van cruciaal belang voor "de laatste stappen".

Overigens vind ik Dekker, Muric en zeker Cerny over een behoorlijke topsnelheid beschikken, hoor.
1 -1
gebruikersnaam
Beckam had ook geen snelheid
0 -1
gi0vanni
Nee omdat hij de beste voorzet ooit had. Hij hoefde z'n man ook niet uit te spelen want hij krulde de bal er gewoon omheen.

Verder had hij een geweldige traptechniek/vrije trap. En tot slot waren z'n afstandsschoten ook niet geheel onaardig.
1 0
Onpartijdig
Welke namen worden in de wandelgangen dan genoemd voor volgend jaar? Of wordt er alleen gezegd dat de coach al bekend is?

Leuk stuk trouwens, hebben toch ineens aardig wat verdedigende talenten!
0 0