Zwartkruis: 'Van de Beek valt heel erg op'

BvdPloeg, 06-01-2016 om 16:56, 16868 views, VI Radio |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Simon Zwartkruis is onder de indruk van de opmars van Donny van de Beek. De middenvelder klopt op de deur bij het eerste elftal, al lijkt een basisplaats er nog niet in te zitten. 

'Ze draaien heel goed mee', doelt Zwartkruis bij VI Radio op de jonkies die mee zijn. 'Dolberg maakt indruk en van Abdelhak Nouri en Donny van de Beek wisten we al wat ze konden. Vooral Van de Beek valt heel erg op. Hij is heel trefzeker in de afwerkingsvormen en in het partijspel acht tegen acht verdeelt en versnelt hij het spel. Er zit heel veel potentie in hem en dat bewijst hij in Turkije opnieuw.'

'Ik verwacht geen basisplaats tegen HSV, dan zal hij Bazoer uit de basis moeten spelen', vervolgt Zwartkruis. 'En ze hebben geen enkele reden om hem eruit te halen, dus zal Van de Beek het van incidentele basisplaatsen en invalbeurten moeten hebben. Er hoeven geen grote veranderen te worden verwacht, wel is Daley Sinkgraven terug en het is interessant wat daarmee gaat gebeuren. Op het middenveld kan Ajax wel wat creativiteit gebruiken.'

Die creativiteit is er volgens de journalist wel degelijk. 'Ajax is verder dan vorig seizoen, alleen defensief al. De attractiviteit moet omhoog, dat komt er nog niet op een constante manier uit. Ondanks het overvolle middenveld zou je daarom iemand als Nouri weleens willen zien in het eerste. Maar ook met Vaclav Cerny en Amin Younes zit het er echt wel in.'

Bekijk hieronder waarom De Boer niet zal twijfelen aan Bazoer:

 

Wil je er veertien? Dan krijg je er zestien! @riechedly Bazoer on fire bij de training! #Ajax

Een video die is geplaatst door Ajax Showtime (@ajaxshowtimecom) op

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
V12
Gewoon Gudelje eruit halen en vdBeek, Nouri of Sinkgraven er in en het tempo gaat omhoog. Wat ook zal schelen is Tete leren opengedraaid aan te nemen. Dat vindt ik toch echt drama hoor dat hij dat niet kan/doet.
0 0
han23
het tempo ligt laag omdat de spelers gehersenspoeld zijn door het tikkie breed/terug spel van de boer. niet alleen de schuld van gudelj. ik vindt toch dat hij vaak teveel kritiek krijgt, daar waar andere spelers altijd beschermt worden. als je hier kritiek op klaassen hebt dan krijg je de volle laag, maar die is toch gewoon zwaar teleurstellend, daar wij hij al de nieuwe bergkamp werd genoemd. ik zie het in ieder geval niet
0 0
Leprechaun
Ik vind Sinkgraven echt een prima speler en een groot talent, maar met de opmars van Van de Beek en Nouri zitten we nu met een overvol middenveld. Hetzelfde geldt voor Gudelj. Prima speler, maar het is bedenkelijk beleid als dergelijk dure aankopen al binnen een jaar uit de basis gespeeld gaan worden door de eigen jeugd.

En dan komt ook Andersen er ook nog aan...
1 0
geDaante
Jonk ageerde dan ook niet voor niets tegen dit beleid.
1 0
Truus de Bakker
Je kunt toch niet voorspellen hoe ver een talent het seizoen erna is? Als jij dat wel kunt ben je een knappe. Je doet net of voetbal een voorspelbaar iets is. Dat je vooraf kunt weten welke ontwikkeling spelers gaan doormaken als je maar slim genoeg bent.

Sinkgraven is verder dan Nouri en Andersen. Sinkgraven heeft bij heerenveen al een vol seizoen laten zien makkelijk mee te kunnen op het middenveld. Dat moeten Andersen en Nouri nog zien neer te zetten. En Gudelj is ook nog lang niet uit de basis gespeeld door een eigen talent.
0 -2
geDaante
Gudelj zou nooit in de basis mogen staan, Gudelj had nooit gehaald moeten worden. In het middenveld Gudelj - Klaassen - Bazoer zit geen enkele creativiteit, geen vernuft. Gudelj vertraagt heel erg, kan nauwelijks opendraaien, en speelt ook nog eens vaak terug, wat overigens ook deels komt door de slechte aanspeelbaarheid, door bijvoorbeeld iemand als Klaassen, die veelal in de dekking de bal loopt af te wachten, en als hoofdtaak heeft de 16 inrennen bij lange ballen. Gaat dus nergens over.

Je had al Bazoer, Klaassen, Andersen, Sinkgraven, Schöne, Serero en eventueel ook Fischer voor op 10, daarmee kan je al veel betere 'middenvelden' samenstellen dan De Boer doet met zijn bikkelmiddenveld. Kan je zeggen, Andersen en Sinkgraven zijn er nog niet klaar voor. Speelden niet op hun best nee, maar dat deed Gudelj aanvankelijk al helemaal niet, maar kreeg in tegenstelling tot die andere twee weer het eeuwige vertrouwen, en kon zo in zijn rol groeien. Sinkgraven werd naar eigen zeggen ook volgesmeten met opdrachten en vaste looplijnen, waar hij bij Heerenveen veel vrijer was, en vooral gewoon daar moest zijn waar de bal was, om aanspeelbaar te zijn. Zo ga je met met name creatieve spelers om; vrij laten, intuitief laten spelen, teveel denken is funest voor creativiteit.

Bazoer zou een zekerheidje zijn als een van de controleurs, en naast Bazoer als tweede controleur hadden daar Sinkgraven, Klaassen of Serero kunnen spelen. Voor op 10 had je dan Klaassen, Sinkgraven, Andersen, Fischer of Schöne. Ja, ook Schöne, hij is een betere en veelzijdigere nummer 10 dan Klaassen, kan een mannetje voorbij, heeft soms lepe passing, kan schieten randje zestien, beweegt makkelijker.

Dus zat middenvelders, die je wel goed moet gebruiken, maar dat is aan de coach. En al die middenvelders zijn beter dan Gudelj. Nouri en Van de Beek zijn ook vele malen beter dan Gudelj, moeten alleen qua conditie nog wat aanhaken.

Het gaat er verder ook om dat er totaal geen idee achter die aankopen zit, net als bij Van der Hoorn, die het leuk bij Urecht deed. 'Dan is het gewoon een goede speler en doet hij het ook leuk bij ons' zal men wel gedacht hebben. Totaal niet beseffend dat Ajax heel anders speelt. Bij Utrecht stond hij in de eigen 16 ballen weg te koppen. Bij Ajax speel je met 30 meter vrije ruimte in de rug, en moet je op kunnen bouwen. Gaat helemaal nergens over. 'We hebben extra pit nodig, dus Gudelj'. Gudelj was helemaal niet zo'n aanjager bij AZ, en is dat nu ook niet bij Ajax, vertraagt alleen maar, ingrepen zijn meestal overtredingen. En het was niet de spelersgroep die gebrek aan pit had, maar de slaapverwekkende, extreem controlerende tikkie terug speelwijze van De Boer, waarin geen enkel tempo, beleving en spelplezier viel te leggen. Dat er nu wat meer beleving is, is niet omdat Gudelj speelt, maar omdat men ervoor gekozen heeft als team opportunistischer te gaan spelen. Serero is bijvoorbeeld al feller dan Gudelj.
1 0
J00DT0TMIJND00D
Perfect verwoord! Chapeau!
0 0
Ismael Urzaiz
Zeer benieuwd naar hoe Nouri het doet. Hoop echt dat hij dit seizoen nog debuteert. De kunst zal zijn om al die middenvelders in de selectie gemotiveerd te houden en genoeg minuten te geven. Het is goed om concurrentie te hebben. We moeten niet vergeten dat we onze talenten vaak bespreken op basis van hun potentie en niet op hoe ver ze nu zijn. Ze moeten allemaal heel veel verbeteren en vooral constant worden voordat ze meer positieve dan negatieve aspecten aan het spel toevoegen. Dat zal De Boer moeten micromanagen.
1 0
geDaante
Eerst maar eens een coach die de kunst beheerst een middenveld neer te zetten dat loopt, dat de opbouw helpt verzorgen, dat het spel maakt, waarop gecombineerd en gevoetbald wordt. Zo lang die er niet is, zal Nouri, en ook andere creatieve spelers die het van combineren moeten hebben, niet goed uit de verf komen.
1 0
OntlastendeMiddenvelder
Het is bijna pech. Drie enorme talenten tegelijkertijd: Bazoer, Nouri en Van de Beek. Ze kunnen komend jaar niet alledrie veel in het eerste spelen; toch moeten ze, hopelijk, alledrie spelen.
0 0
RusselWestbrook
Nouri verhuren.
0 -4
De_Realist
Toch maar liever Klaassen verkopen aan Napoli voor €20M
3 -1
gi0vanni
En de Jong is er nu ook dus die kan misschien in de toekomst ook het eerste halen.
0 0
OntlastendeMiddenvelder
Je gaat bijna denken aan een zesmans middenveld met twee verdedigers. Misschien ook maar geen keeper doen, als we genoeg kansen creëren met dat middenveld.
1 0
gi0vanni
Dat gaat niet werken maar op de korte termijn zit Ajax nog goed. En dus vooral het middenveld kan een luxeprobleem worden.
0 0
3*stars*3
Hopen dat we vroeg kampioen worden, zodat we laatste wedstrijden van hun kunnen genieten op middenveld, Dolberg spits en Cerny rechtsbuiten.
2 0
OntlastendeMiddenvelder
En dat ze het dan allemaal briljant doen... Je moet er bijna niet aan denken ;)
0 0
Rudolph J
Zwartkruis ... Jij, expert!
0 0
MS22

Ajax
Younes, El Ghazi, (aankoop ervaren)
Sinkgraven, Bazoer, Klaassen
(Probeer Maxwell), Riedewald, (probeer Vidic), Tete
(Probeer Stekelenburg)

Andersen, Milik, Cerny
Nouri, Gudelj, Van de Beek
Dijks, Van Bruggen, Veltman, Lartey
Onana

Leeuwenburgh


Jong Ajax
Dekker, Dolberg, Muric
Eiting, El Mahdioui, De Jong
Savastano, (talent Scouten), Mirani, Owusu
Van Bladeren

Zou dit realistisch zijn? Waarom niet, zo doen ze het in Eindhoven ook. Wij kunnen als we willen ook dat soort spelers binnenhalen.
0 -5
El Toro
Vidic is niet realistisch ten eerste en moet je ten tweede ook niet willen, is waardeloos met zoveel ruimte in zn rug (gevalletje Heitinga, te traag en niet wendbaar genoeg). Ik ben ook nog niet overtuigd van het feit dat El Ghazi in de spits zou moeten. Bovendien vind ik de RB positie geen positie waar je een ervaren man moet hebben staan (of hij moet net als Kuyt enorm gaan zwerven, maar dat past niet in het Ajax spelletje). Verder doet Dijks het prima en vind ik het raar dat je die ook al afschrijft en geef je Sinkgraven een basisplaats terwijl hij weinig tot niets heeft laten zien nog. Oh, en je gaat of uit van een vertrek van Cillessen (hetgeen ik zonder EK voor hem niet als vanzelfsprekend beschouw) of je schrijft hem af, hetgeen ik heel vreemd zou vinden aangezien je echt niets beters gaat vinden (Stekelenburg gaat voor een minder salaris weer in de Eredivisie voetballen ipv in de PL? Yeah right).
0 0
daniajax1
Daarnaast moeten spelers als Nouri, Vd Beek en Cerny veel minuten maken in plaats van elke week op de bank bij Ajax 1. Andersen is geen linksbuiten. Maxwell lijkt me onhaalbaar, zou wel mooi zijn. Stekelenburg en Vidic moet je niet willen. Daarnaast ben ik ook niet overtuigd van El Ghazi in de spits en vind ik Bazoer geen 6 maar meer een loper op RM.
0 0
MS22
Mijn ideale aanval + middenveld

Basis:
Younes, El Ghazi, (aankoop met diepgang)
Sinkgraven, Bazoer, Klaassen

Reserve:
Fischer(nu)/Andersen(volgend jaar), Milik, Cerny
Nouri, Gudelj, Van de Beek
0 -4
MS22
Je moet nu geen 10 mil gaan betalen als we allemaal weten dat El Ghazi meer een spits is dan RB en Dolberg eraan komt, en ook Milik en Zivkovic er nog zijn. Liever een ervaren RB waarvoor je naar t stadion komt en ene met diepgang. Laat die veldmate maar zoeken in Zuid Amerika voor zo n type Pereiro.

Ervaren spelers moeten we volgens jaar zoeken voor naast Tete en Riedewald. Dan kunnen Hoorn en Viergever weg en kunnen Veltman en Dijks rouleren met de 2 ervaren nieuwkomers.
0 -2
daniajax1
Een ervaren rechtsbuiten waarvoor je naar het stadion komt die nog in Zuid-Amerika speelt?
0 0
geDaante
Hoezo in godsnaam in plaats van Bazoer? Hij moet gewoon spelen in plaats van Gudelj, die juist alles vertraagt, en veelal terugspeelt. Ook Klaassen zou hij er eerder uit moeten spelen dan Bazoer. Kies verdomme eens voor je beste spelers die voetbal brengen.
3 -3
ram
Bazoer is voor mij ook onbetwist. Net als een creatieve man op '10' of als linker aanvallende middenvelder; in mijn ogen komen alleen Sinkgraven, Schone, Andersen en Nouri daarvoor in aanmerking.

In mijn ideale team is er nog geen plek voor Van de Beek. Of Bazoer moet op '6' gaan spelen en je verkoopt Klaassen. Maar in mijn ideale situatie verhuur je volgend jaar Nouri, Andersen en Van de Beek, verkoop je Klaassen en speel je met dit middenveld:

6 - Ervaren aankoop; een echte 6 met winnaarsmentaliteit (Serero)
8- Bazoer (Gudelj)
10- Sinkgraven (Schone)

Niemand is het er mee eens en het zal niet gebeuren maar volgens mij is ideaal.
0 -5
JohnDylan
1) Sinkgraven (omdat hij de enige middenvelder met een overschot aan creativiteit is), 2) Klaassen, 3) Bazoer, 4) Vd Beek en 5) Gudelj.

Alleen als er twee middenvelders totaal uit vorm zijn of niet kunnen spelen (door een schorsing of blessure) zou ik Gudelj een basisplaats geven. Om het soort voetbal te spelen wat bij Ajax hoort moet het baltempo op het middenveld hoog zijn aangezien er anders geen één-op-één situaties worden afgedwongen. Met Gudelj in de basis zal het baltempo op het middenveld nooit hoog genoeg zijn.
1 -2
dan300491
Ik ben het met je eens, maar er is hier geen rekening gehouden met balverlies. Zeker met Sinkgraven die veel risico in zijn spel heeft komt dat redelijk frequent voor.
4 -1
geDaante
Waar komt die eeuwige angst voor balverlies toch vandaan? Sinds wanneer is Ajax bang voor balverlies? Sinds wanneer is Ajax bang?
Ik word daar helemaal ziek van. Ajax is aanvallend en 'risicovol' spelen. Avontuurlijk, bluf en lef. Balverlies = zo snel mogelijk weer de bal heroveren door collectief fel drukzetten. Dus niet half zoals De Boer dat doet, maar met een compact team, die zeer hoog staat, er fel op. Dan heb je hem zo weer terug. Bijkomend voordeel is dat je steeds ook gebruik kan maken van dat omschakelmoment, waarin de tegenstander even uit de organisatie is. Dus meer balverlies inderdaad, maar ook veel meer druk, meer kansen (vanuit dat creatieve en die pogingen) meer omschakelmomentjes = meer goals en werkelijk attractief voetbal. Dan krijg je een enkel goaltje meer tegen, maar je scoort zelf ook veel meer. En dat is waar het Cruijff om te doen is, meer scoren dan de tegenstander, De Boer vindt de nul houden belangrijker.
4 -5
Koenniiee
Groen randje, etc. Je verwoord het perfect! =)
1 -4
dan300491
Het is gewoon een element van het voetbalspel. Je moet zowel rekening houden met balbezit als balverlies. Juist door ook na te denken in situaties in balverlies kan je de door jouw geliefde ''... Ajax is aanvallend en 'risicovol' spelen. Avontuurlijk, bluf en lef. Balverlies = zo snel mogelijk weer de bal heroveren door collectief fel drukzetten.'' bereiken.
4 -1
geDaante
Van het standaardvoetbalspel ja, Ajax is anders, was altijd vooruitstrevend en onderscheidend, geen volger, maar een innovator. Nogmaals, bij collectief drukzetten heb je helemaal geen fysiek nodig. Het is niet meer dan een pré, en mag geen negatief effect hebben op techniek en handelingssnelheid. Strak en fel drukzetten kan juist beter met snellere, lichtvoetigere spelers die sneller bij hun man kunnen zijn, en makkelijk draaien en bewegen. Ook als de organisatie even weg is, en er bijvoorbeeld een counter wordt uitgegooid door de tegenpartij, heb je meer aan een snelle, wendbare speler, dan een fysiekere, loggere, die je op snelheid zo passeert.
0 0
dan300491
Denk jij alleen maar na over het spelletje in balbezit. Zal iedereen die enige bijdragen heeft geleverd aan het totaalvoetbal ook vast gedaan hebben. Man, realisme.
0 0
geDaante
Waarom lees je over mijn ideeën over het spel bij balverlies heen? Ik zeg toch dat je dat aan zou moeten pakken door zo snel mogelijk de bal te heroveren, en dat doe je collectief, als team, daar heb je geen fysiek voor nodig. Als het even minder staat, en er komt een counter door van de tegenstander, heb je ook meer aan een snelle, wendbare VM die een fout kan herstellen, en niet zo makkelijk voorbij gerend wordt. En nogmaals, wat fysiek daar is zeker een pré, maar het mag niet ten koste gaan van techniek, handelingssnelheid en wendbaarheid. Types als Gudelj en Poulsen zijn dus geen opties wat mij betreft. Kijk eens hoeveel ballen Serero men zijn kleuterlichaam heroverde, dat is gewoon een lastpak om tegen te spelen, omdat ie er steeds kort bovenop kan zitten. Collectief drukzetten doe je ook vooral om de tegenstander geen tijd te gunnen, en te dwingen tot fouten, het houdt niet in dat je gaat lopen beuken en bikkelen.

En verder, hoe beter in balbezit, hoe meer balbezit op het middenveld, hoe meer kansen, en hoe minder de 6 is genoodzaakt in te grijpen, dus het spel in balbezit moet altijd zwaar de boventoon voeren. Goed spel in balbezit, met dus ook een compact veld, en korte afstanden tussen de linies en spelers, maakt ook dat je als team bij de omschakeling naar balverlies goed staat.
0 0
dan300491
Ik lees nergens overheen. Mijn eerste reactie op JohnDylan was met betrekking op de situatie in balverlies. Volgens jou had dat te maken met angst, volgens mij met realisme van het hedendaagse voetbal. Dat jij daarnaast nog een boek wilt schrijven over de speelwijze wilt nog niet zeggen dat ik er op in moet gaan. Misschien ben ik het wel met je eens... Buiten dat puntje over fysiek dan, dat onderschat je heel erg in mijn ogen. Je neemt steeds Serero als voorbeeld maar dat was ook geen doorslaand succes anders had hij er nog wel gestaan.
0 0
geDaante
Dat zogenaamde 'realisme', en daarmee die angst, is de grootste oorzaak van het verval van het nederlandse voetbal, en de verloochening van de Hollandse School. Heeft niks met het moderne voetbal te maken, landen om ons heen en in de hele wereld zie je juist veel meer lef, aanvallen en risico, opbouwen, combineren, veel meer elementen uit de ware Hollandse School. Zijn meer van realisme naar idealisme gegaan, waar Nederland en Ajax de andere kant op zijn gegaan, en van idealistisch naar 'realistisch' zijn gegaan.
De Hollande School en het Ajaxspelletje moeten met lef, bluf en bravoure, en met risico en aanvallen uitgevoerd worden, anders blijft er niks van over. Door dat realisme is men de speelwijze dusdanig gaan aanpassen, dat er van opbouwen en goed positie- en combinatiespel geen sprake meer is. Men houdt liever de bal een beetje vast uit angst voor balverlies, en verzint tactiekjes en gokt op individuele ingevingen van voorwaartsen.
0 0
dan300491
Ja jij cijfert alles lekker weg onder de noemer angst om je punt te maken. Landen om ons het zijn juist veel realistischer en houden niet vast aan een ''hollandse school'' of 4-3-3. Hun aanvallender voetbal in jouw ogen is vrijwel altijd gebaseerd op een solide verdediging zodat iedereen voor de CVM zijn gang kan gaan. Het laatste deel is vooral van toepassing op Ajax, je globaliseert dit voor heel Nederland terwijl PSV bijvoorbeeld helemaal niet op balbezit speelt. Nadenken over balverlies heeft niks met je aanvalsspel te maken. Er niet over nadenken is dom en naïef, en dat is wat jij suggereert te doen. In feiten geef je dan zo'n -40% van de wedstrijd weg omdat je dan geen balbezit hebt.

Als jij enkel over balbezit wilt praten, ga je gang. Maar er is geen trainer op de wereld, ook niet in onze buurlanden die enkel in balbezit denkt en dat is niet voor niks.
0 0
31xAjax
Ik schreef in Augustus al dat FdB opnieuw een blunder beging bij het kiezen van z'n aanvoerder want Klaassen moet nu altijd spelen.

Daarom snel die 20M pakken van Napoli en van de Beek bij de selektie halen. Dan worden we zeker niet zwakker.

Bij de opstelling maken na Cillessen eerst Sinkgraven op het papier zetten en vervolgens de rest invullen....
3 -3
Alexander40
Sinkgraven, de aanvaller/aanvallende middenvelder die nooit scoort. Dan kan je ook niet als eerste op het papier.
0 0
31xAjax
Ik zeg daarom ook als 2e en bovendien zeg Frank hem overal neer behalve waar hij hoort....
0 0
masterrr
Het talent van Klaassen wordt door iedereen die er een beetje kijk op heeft, wel erkend. Waarom dan nu afscheid van hem nemen?

Tussentijds moet je niet zoveel veranderen, tenzij het echt dramatisch gaat. En zo erg is het niet. Een ervaren spits of een absolute kwaliteitsinjectie (Traoré) zou natuurlijk wel leuk zijn, omdat onze voorhoede wel erg jong is (19-21). Maar die had eigenlijk afgelopen zomer al moeten komen.

0 0
Ewald
Mooi filmpje. Leuk om te zien hie ze trainen.
0 0
Ar-AFCA
Ik kan niet wachten tot het moment dat er door de speakers van de ArenA klinkt:
En met nummer 10 Donny van de Beek!!
En met nummer 36 Abdelhak Nouri!!
En met nummer 6 Riechedly Bazoer!!

1 -3
Suarez16_
Man man man net zoals toen met Sneijder, Van der Vaart en Litmanen in 2003. Alleen nog ff afwachten of ze zo'n carriere krijgen.
0 0
trodat4030
Dat hij opvalt, vind ik niet opvallend ;)
3 0
mcjc
Ik vind Nouri en vdBeek sowieso beter dan Gudelj. Mischien ook zelfs beter dan Sinkgraven. Maarjah, de toekomst zal het wijzen.
3 -2
dan300491
Gudelj heeft meer power. Voetballend heb je 100% gelijk!
6 -2
geDaante
En dus heeft hij 100% gelijk, Ajax zou voetbal moeten zijn, techniek, handelingssnelheid, combineren, creativiteit. Gudelj heeft helemaal niks bij Ajax te zoeken, staat er puur om te breken. Net als Poulsen toen. Houd eens op met dat soort non-voetballers.
3 -3
dan300491
Om ''.. techniek, handelingssnelheid, combineren, creativiteit.'' heb je ook kracht nodig op het middenveld. Ik zie de vergelijkingen met enkele teams van Barcelona de laatste jaren alweer komen maar dat was buitencategorie. Aangezien het hier over Gudelj gaat snap ik de vergelijking met Nouri en Sinkgraven sowieso al niet, ze komen niet in aanmerking voor CVM. Blijft alleen de vergelijking met Vd Beek staan.

Is Gudelj in mijn ogen een topper? Nee. Ik hoop ook dat binnen een zo'n kort mogelijke periode bijvoorbeeld Vd Beek op zijn plaats staat als basisspeler. 1 zwaluw maakt nog geen zomer, laat Vd Beek zich eerst maar elke keer bewijzen wanneer hij minuten krijgt. Het begin is erg hoopvol in elk geval.
2 0
geDaante
Leg eens uit waarom je kracht nodig hebt? Je kan inderdaad duels winnen op kracht, maar bij Ajax zou het zo moeten zijn dat er als team verdedigt wordt, door collectief fel drukzetten. Daar heb je geen enkele kracht voor nodig, juist wendbaarheid en explosiviteit zijn daarbij zeer wenselijk, zie Serero. Ik heb vele malen liever zo'n wat tragere en lompere Gudelj als tegenstander, dan zo'n vlotte kleine die er snel strak opzit.

Aanvallend heb je die kracht ook helemaal niet nodig, dat gaat vaak juiste ten koste van het combinerend vermogen en de opbouw, zoals bij Gudelj, die nauwelijks open kan draaien, en niks toevoegt aan het spelmaken, die vertraagt en veelal terugspeelt.

Anita was een verademing toentertijd. Een kabouter ten opzicht van Gudelj, maar was in alles beter.

Kracht is bij Ajax alleen belangrijk in de centrale verdediging, en in de spits, als je kiest voor een type aanspeelpunt.
1 -5
dan300491
Je geeft in je eerste zin meteen antwoord op je eigen vraag. Als team verdedigen wanneer je vaak d.m.v. counters 1-1 aanvallen eruit moet halen is lastig en dan is de CVM een belangrijke schakel. Ik zeg nergens dat Vd Beek dit bijvoorbeeld niet kan, maar kracht is een voordeel bij 1-1 duels.
2 0
geDaante
Het is niet meer dan een pré, en nogmaals, alleen een optie als het bij de speler niet ten koste gaat van techniek, wendbaarheid en handelingssnelheid. Counters gebeuren altijd op snelheid, dan kan je beter een snelle, wendbare speler met explosiviteit hebben op VM, die die snelheid kan behappen. Heb je daar een loggere, tragere speler staan, kan die op snelheid zo voorbij gerend worden, en niet meer ingehaald worden. Zelfde idee waarom Ajax snelle verdedigers moet hebben, om met ruimte in de rug te spelen.
0 0
JohnDylan
Ik hoop dat na de winterstop drie van de vier uit het rijtje Klaassen, Sinkgraven, Bazoer en Vd Beek een basisplaats hebben op het middenveld. Sinkgraven, Klaassen en Bazoer lijkt me de meest logische opstelling maar wanneer Vd Beek beter in vorm is dan Klaassen of Bazoer moet die een basisplaats krijgen. Mocht Klaassen na dit seizoen vertrekken dan heeft Ajax met Vd Beek zijn opvolger klaarstaan.
1 -1
Yo
Beste opstelling: cillessen
Tete veltman riedewald dijks
Bazoer sinkgraven (10) klaasen
El ghazi ( inform) anders cerny
Milik younes
4 -3
3*stars*3
Donny kan ook prima als CVM toch?
Ok een EK-17 kan je niet vergelijken met prof niveau maar ik zag hem toen een middenveld vormen met Nouri en Schuurman en hij viel mij niet tegen op die positie.

Ik dacht na komst van Gudelj, dat hij de missing link zou worden maar heb me daarin vergist.

Het liefst zie ik net als Koenniiee, een middenveld met Sink, Bazoer en Donny maar onze coach heeft zo zijn voorkeur...
8 -2
trodat4030
Jup, kan prima op CVM. In de B2 speelde hij vast op die positie, in de B1 schoof hij een halve linie naar voren naar de AM positie naast Appie. Speelt nu ook bij oranje u19 als CVM, zelfs als Bazoer meedoet, die staat dan vaak AM. Imo is Donny ook de meest allround middenvelder, kan CVM, AM, half en 10..

Edit: zit me te bedenken dat hij daarom eigenlijk gewoon de rest van het seizoen vast op de bank moet zitten, mits fit (en niet reeds in de basis). Hij is op al die posities inzetbaar, kan dus in elke samenstelling elke middenvelder vervangen. Anderzijds gaat dat wel ten koste van zijn speeltijd in Jong (vooral op vrijdagen, als hij niet invalt bij het 1e kan hij op maandagen wel meedoen), maar puur kijkend naar het 1e elftal is zijn aanwezigheid gewoon een luxe.
3 0
chrisjuhhh
maar wel vrijgeven voor de youth wedstrijden
0 0
trodat4030
Die zijn doordeweeks, dat scheelt. Donny heeft vorig seizoen ook 'gewoon' 45 wedstrijden gespeeld en het jaar zelfs ervoor 55 . Die kan wel een x 2,5 wedstrijden in 8 dagen aan hoor, no worries ;)
0 0
3*stars*3
Aha, thanks voor de info.
Hij viel mij echt op tijdens dat toernooi mar ik kon hem niet peilen want bij A1 zag ik hem daarna weer op andere positie spelen.
Maar goed om te lezen dat Donny zo veelzijdig is.
0 -1
DeAjacied07
Doe niet zo raar man. Heeft niks met een voorkeur te maken. Snap dat je creativiteit op het middenveld wil zien, maar Klaassen word hier zo zwaar onderschat.
11 -8
3*stars*3
Ow dus nu doe ik raar???
Als jij niet ziet dat Klaassen een harde werker is maar verder niets toevoegt als 10, dan snap ik het ook niet...

Dat Frankie zo zijn voorkeur heeft voor bepaalde types die mogen blijven falen (Siem, Veltman, Klaassen...) en dat anderen bij het minst of geringste moeten banken, zie jij niet???

http://www.specsavers.nl
6 -3
geDaante
Precies, een nummer 10 zou je meest technische, handige, lepe en creatieve speler moeten zijn, zoals in het verleden types als Bergkamp, Litmanen, Van der Vaart, etc.; spelers die aan de bal voor gevaar kunnen zorgen. Dat kan Klaassen totaal niet. De Boer gebruikt hem dan ook vooral om in de 16 te komen om daar een extra mannetje te hebben. Wat een trieste fluttactiek is die ook totaal on-Ajax is.
3 -3
Koenniiee
Maar moeten we Klaassen dan opstellen omdat hij uitblinkt in loopvermogen, druk zetten en louter defensieve eigenschappen? Tuurlijk, hij heeft best scorend vermogen. En daarmee win je inderdaad wedstrijden. Maar voetballend voegt hij werkelijk niets toe. Integendeel, je moet op zo'n plek spelers hebben die creativiteit hebben en tussen de linies kunnen spelen in kleine ruimtes. Dat is misschien wel de belangrijkste plek in het elftal en kan anderen beter later spelen. Dat gebeurt nu niet. Enkel door wat opportunistisch beuk voetbal winnen we, doordat idd Klaassen er af en toe een in schiet.
7 -5
geDaante
Dat laatste is helaas ook hoe De Boer het wil, veelal vanwege angst voor balverlies op het middenveld. Heeft het liefst de bal achterin in bezit, of voorin, het middenveld mijdend.
1 -3
trodat4030
Dat zou ik met dít middenveld (Klaassen, Bazoer, Gudelj) ook doen. Ajax had Andersen gewoon niet moeten verhuren, dat was knap stom. Eerst was je enig overgebleven creatieve middenvelder (Sinkgraven) uit vorm, later geblesseerd....... Iets wat ik de hele zomer reeds heb voorspeld.. Net als het aantrekken van Gudelj niet nodig was, na een half jaar maakt vd Beek hem al overbodig... 6(!) milj excl salaris (en salaris broertje en papa)...
1 -2
geDaante
Maar hij speelt het niet omdat toevallig dat middenveld is overgebleven bij Ajax, hij selecteerde daar doelbewust op. Het huidige spelletje is wat hij en Trustfull voor ogen hadden. Klaassen die vooral als extra man de 16 induikt voor meer man-/kopkracht bij voorzetten en lange ballen, en Gudelj die de lange bal van de tegenstander opvangt.

Creatieve spelers op het middenveld betekent meer gevaar stichten en meer creëren, maar ook wat meer balverlies (wat makkelijk op te vangen is), en angsthaas De Boer vindt dat maar niks, dus drie 'betrouwbare' (zoals hij dat altijd noemt, oftewel risicoloze, grijze) middenvelders.
0 0
masterrr
Doet me goed dat er veel spelers bij zijn gekomen die goed zijn in de kleine ruimte (Sink, Younes, Nouri). Dat is toch reuze handig als je tegen een defensieve tegenstander speelt.

Verder ben ik niet zo geïnteresseerd in opstellingen, moge de beste spelen!
2 0
geDaante
Schiet je weinig mee op als je ze niet opstelt, en steevast kiest voor een bikkelmiddenveld Gudelj - Klaassen - Bazoer. Puur om te breken, weinig risico te nemen op het middenveld, en aan te sluiten bij de 16. Laf opportunistisch voetbal, waarin de spelers die je noemt niks te zoeken hebben, helaas.
2 -3
Koenniiee
Ik normaal ook niet zo. Tot Frank opstellingen ging maken. Met o.a. - zoals je zelf al zegt - spelers zonder creativiteit en niet het vermogen om in de kleine ruimtes te voetballen. En die zijn toch behoorlijk handig!
3 -3
Koenniiee
Younes - Milik/Klaassen - Cerny
Sinkgraven - Bazoer (6) - Van de Beek
Dijks - Riedewald - Veltman - Tete
Cillessen

Qua selectie nu en goed voetbal ga je het niet beter krijgen, verwacht ik.
7 -2