De Groot: 'Dit heeft Cruijff nooit zo bedoeld'

KoenWeijland, 22-04-2015 om 07:48, 4007 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Jaap de Groot begrijpt woensdag in De Telegraaf niets van de keuzes die bij Ajax op bestuurlijk gebied worden gemaakt. Michael Kinsbergen raakt zijn baan in Amsterdam kwijt en het lijkt erop dat hij zal worden vervangen door Roger van Boxtel. Tegen de bedoelingen van Johan Cruijff in. 

'De verwarring binnen Ajax is groot. De prangende vraag is dan ook wat het verhaal achter de komende aanstelling van Van Boxtel is. Omdat zijn benoeming als algemeen directeur haaks staat op het proces dat binnen het profvoetbal gaande is. Een evolutie die vier jaar geleden uitgerekend bij Ajax is begonnen', schrijft De Groot, die ziet dat er met Van Boxtel na Hans Wijers opnieuw iemand zonder voetbalachtergrond wordt aangesteld. 'Dus politici in plaats van voetballers. Twee uitersten. Uitgekeken wordt nu al naar de onderbouwing van dit besluit, die vloekt met de weg die de club vanaf 2011 is ingeslagen. Bovendien appelleert het niet aan de problemen waar Ajax mee kampt.'

Volgens De Groot is de kritiek op Kinsbergen dat hij de spanningen binnen Ajax niet heeft kunnen voorkomen, terwijl hij wél goede sponsordeals voor elkaar bokste. 'In dit verband kan aan twee oplossingen worden gedacht. Kinsbergen blijft verantwoordelijk voor het commerciële deel en krijgt naast zich iemand met autoriteit op technisch gebied. De tweede optie is Kinsbergen te vervangen door een algemeen directeur die zwaarder op het technische deel van de club leunt. Het is duidelijk dat Van Boxtel aan geen van de twee opties voldoet. Dus wat steekt hier achter? Één ding is wel duidelijk: dit heeft Cruijff nooit zo bedoeld.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
31xAjax
Ik vind het helemaal niet relevant of Cruijff het wel of niet zo bedoeld heeft. Er lopen denk ik meer dan voldoende Cruijffianen rond nu en ik denk dat het goed is dat dat een beetje in balans komt. Zonder wrijving geen glans zeg ik altijd maar.0 0
MichelAngelo66
Mensen die roepen dat Cruijff een keer z'n verantwoordelijkheid moet nemen, die zijn niet serieus te nemen. Als hij er niet was geweest stonden we nu onder curatele van de KNVB en zaten we tegen die koppen van ten Have, Sturkenboom en dat rare wijf aan te kijken. Nu komt van Boxtel weer boven drijven. Uiteraard met veel bestuurlijke kwaliteit, maar persoonlijk vind ik het imago van politiek overlever geen pre. Sterker ik heb een pesthekel aan die lui.

Wat ik dan niet begrijp... Wat doet v.d. Sar daar? Behalve de discussie van het oude logo in de la kieperen, schreeuwen tegen publiek en de prijzen verhogen? Is hij gewoon de messenger die misbruikt wordt door de directie en rvc die als oud voetballer? Slecht nieuws laten brengen door een oud speler wordt wel geaccepteerd. Is dat het idee? Hij zou nu toch klaar moeten zijn voor de job? Nee? Ook maar weg dan, want dat is echt zonde geld.
1 0
MosesD
Wat een flauwekul. JC heeft een aantal mensen bij Ajax geluiquideerd wat poppetjes neergezet op technische posities samen het th vormend, en juist waar schuurt het?
0 -1
BigDaddy84
Rare conclusie van De Groot. Je kan ook stellen dat de mensen met een voetbalachtergrond in de directie niet de verantwoordelijkheid hebben genomen tijdens de onrust die wel nodig was. Waar Kinsbergen zijn kracht duidelijk in het commerciële ligt, zou juist Van der Sar vanuit de directie een link moeten kunnen vormen tussen Jonk en De Boer. Zeker ook omdat beide partijen helemaal niet zo ver uit elkaar liggen als de media ons wil doen geloven. Van der Sar zou daar samen met Overmars meer initiatief in moeten/kunnen nemen.

Van Boxtel hoeft daarnaast helemaal geen slechte keus te zijn. Het is een ervaren rot waar Van der Sar veel van kan leren. Daarnaast is Van Boxtel bij uitstek een persoon die organisaties goed kan neerzetten, verbindingen kan leggen en dus binnen Ajax weer voor rust kan zorgen. Voor Van der Sar is het na de commerciële lessen van Kinsbergen dus een extra verdieping op zijn kennis. Daarnaast zie ik Van Boxtel wel akkoord gaan met een contract van hooguit 2 jaar, zodat Van der Sar het over kan nemen. Als je vervolgens een grootmacht op commercieel gebied naast hem zet heb je een prima directie. Het aanstellen van Ling (wat De Groot ook voorstelt) houdt in mijn ogen dat gehele proces juist tegen. Ling zal Trencin niet zomaar verlaten en zal verwachten lang aan Ajax verbonden te blijven, waardoor de rol van Van der Sar op dat moment ook uitgespeeld is. Daarnaast hangt er aan Ling ook een luchtje dat wat mij betreft niet helemaal zuiver is.

Alles bij elkaar genomen hoop ik wel dat Cruijff bij deze beslissingen wordt betrokken. Hopelijk legt de RvC uit wat hun bedoelingen zijn en wat ze hopen te bereiken met het aanstellen van de nieuwe algemeen directeur. Als dat niet gebeurd kan het zomaar zijn dat Ajax weer een onrustig jaar tegemoet gaat en daar zitten we met zijn allen niet op te wachten.
1 -1
JPC40
Hoe vaak heb ik hier al gezegd dat Cruijff Braca los moet laten en zijn aandacht op Ajax moet richten, sommige vonden dat schijnbaar maar niks, en nu blijkt dus dat het wel degelijk klopt.
1 0
Ajax Koersvast
Cruijff moet natuurlijk niks en normaal gesproken zou Ajax de handen dicht moeten knijpen met zo'n adviseur.
Het begint er nu helaas telkens meer op te lijken dat Ajax alleen maar echt schoon geveegd kan worden van storende invloeden als Johan eens een poosje officiëel de baas wordt.
Blijft een vervelende klus trouwens, want er zit kennelijk nog veel stront binnen Ajax.
1 0
Ajax Koersvast
Ik ben het er wel mee eens dat Cruijff dan toch maar het beste officieel een poosje de baas moet worden bij Ajax. Kinsbergen aanhouden als commercieel directeur (tot vdSar er klaar voor is) en Cruijff als algemeen directeur ernaast omte helpen de revolutie tot op de puntjes uit te voeren.
We weten dat Cruijff geen "jasje" wilt, maar Cruijff, het lijkt er op dat het niet anders kan........
1 0
La Bomba
Dit is een reactie die ik tegen kwam op VZ en waar ik me volledig in kan vinden.

Cruijff zelf veroorzaakt nu dus precies de ellende die de club niet kan gebruiken. Het was toch zijn revolutie? Nou dan moet hij dit dus stoppen. Het probleem is alleen dat de eeuwige nummer veertien van twee walletjes wil snoepen. Hij wil alles bepalen, maar wil zo veel mogelijk afstand van Amsterdam houden. Tja, maar zo zit de wereld niet in elkaar beste Johann. Het feit dat Cruijff ook niks zegt over het voetbal van de Boer zegt ook veel. Jol werd compleet afgebrand, maar was het voetbal toen echt minder dan nu?

Het spijt me voor de Cruijff fans, maar dit was precies de reden waarom ik altijd sceptisch was over de revolutie. Voor nu ben ik blij met de vier schalen omdat die vooral veel geld hebben gezorgd, maar het voetbal is alleen maar slechter geworden.

Dus Johann, bemoei je er echt mee of blijf in Barcelona en ga golfen.

4 -2
Ajax Koersvast
Ik vermoed dat er helaas nog altijd te veel krachten binnen Ajax zijn die Cruijff maar al te graag tegenwerken, ongeacht of het slecht voor de club is.
En zoals we uit ervaring weten, strijden deze lui niet met open vizier, maar met slinkse manipulatieve spelletjes.
Jammer dit!!
1 0
Raoul14
Wie is in godsnaam verantwoordelijk voor deze keuze? En is het al definitief? Dan verwacht ik dat we verder wegzakken, want of we voeren het plan Cruijff volledig uit of we gaan een volstrekt andere weg in. Maar om nu Cruijff met de benoeming van deze Bobo tegen de haren in te strijken lijkt mij het meest onverstandige. Er blijft ons weinig gespaard dit jaar lijkt het.
2 -1
Rudolph J
Netjes getimed vlak voor de zomer om supportersacties in en buiten het stadion te vermijden?
1 0
4xbestevaneurop
van=fan
0 0
4xbestevaneurop
Cruijff ballen tonen? Wat een pannenkoek ben jij, als Cruijff geen ballen had dan was ten have&co al jaren aan de macht. Als je zo respectloos over Cruijff praat kan je beter van van fc houten worden pikkie.
3 -2
BRAMHOUTEN
Cruijff moet eens zijn verantwoording pakken en niet telkens andere voor het karretje spannen. Cruijff zijn plannen zijn prima, maar als hij wil dat ze goed worden uitgevoerd, moet hij zich veel meer mee bemoeien en moet hij niet elke keer als hij ergens niet mee eens is, Jaap de Groot een stukje laten schrijven. Daar word ik wel een beetje moe van. Als je wilt dat alles goed geregeld gaat worden volgens jouw ideeën moet hij zich vaker in Amsterdam begeven en die gasten sturing geven. Nu laat hij het eerst helemaal uit de klauwen lopen en straks worden weer echte Ajacieden beschadigd.
3 0
BRAMHOUTEN
Ik word een beetje moet dat Jaap de Groot zo nodig voor Cruijff moet praten. Laat Cruijff zelf eens de ballen tonen om aan te geven wat hem wel en niet stoort. Nu kan hij zich altijd verschuilen
3 -3
MosesD
Eens. Die die Groot is een grote onruststoker. Waarom pakt JC het vliegtuig niet en komt gewoon naar de Toekomst. Al dat geneuzel via een column van Japie. En daarbij, JC heeft geen officiële functie bij Ajax dus hij kan hoog en laag springen. Dan moet maar echt zijn verantwoordelijkheid pakken (zoals de oud-voetballers bij Bayern München dat wel doen) en gewoon hier bij Ajax met de poten in de klei gaan staan en ook echt een functie gaan bekleden. Dat getrompetter op meer dan 2000 km is een beetje onzinnig.
1 -1
Harrie Nak
Ik begrijp de keuze zelf ook niet, alleen al omdat men bij voorbaat al weet dat het conflicten met het Cruijff kamp oplevert (= meer onrust).
2 0