Ajax' Kweekvijver: Eindelijk echte verdedigers

BvdPloeg, 07-04-2015 om 10:30, 27468 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Dat Ajax B1 pareltjes in de gelederen heeft, dat schreef ik hier al meerdere keren. Daarom ben ik zo blij met de Future Cup, een mooi podium waarop B-junioren zich kunnen laten zien aan het grote publiek. Tijdens het Paasweekend heb ik dan ook genoten, niet alleen van Ajax. Het niveau van het deelnemersveld was prima en het verschil in vermaak schrikbarend hoog in vergelijking met Utrecht - Ajax. Het toernooi kreeg met Ajax - Anderlecht een terechte finale en met Anderlecht een mooie winnaar. Ik ben verder vooral blij dat Ajax B1 liet zien wat het in huis heeft. De verdedigers blonken daarbij absoluut uit.

En dat is maar goed ook want de verdedigers bij de A-jeugd van Ajax zijn schaars, helemaal na het vertrek van Timothy Fosu-Mensah naar Manchester United. Er lag een erfenis en die is met beide handen aangepakt door enkele verdedigers uit de B-jeugd die in alles anders zijn dan wat er in het eerste elftal rondloopt. Ik heb het dan vooral over Deyovaisio Zeefuik, Navajo Bakboord, Darren Sidoel en Matthijs de Ligt. Een viertal jonge Ajacieden met een goede kop erop.

Laat ik beginnen bij Zeefuik, een verdediger die dit seizoen al debuteerde bij Ajax A1. Hij heeft als nadeel dat hij rechtsback is en daar stikt het bij Ajax van, maar toch is hij het vernoemen waard. Bij de Future Cup kreeg hij te maken met snelle dribbelaars, reuzen van Portugezen en de beste aanvaller van het toernooi: Nelson Azevedo Janelas. Zeefuik was steeds de winnaar. Hij is snel en aanvallend van waarde, maar vooral verdedigend is het een verademing. Hij wacht niet af, laat zijn aanvaller niet ademen, hij zit er constant bovenop. Hij drukt, sleurt, heeft misschien af en toe wat ruzie, maar dit hele seizoen al werd hij zelden tot nooit weggespeeld. In de finale speelde hij als linksback, misschien wel de positie waar het meest te halen valt, maar niet ideaal als rechtspoot.

Bakboord is uit hetzelfde hout gesneden als Zeefuik en daar hou ik wel van. Bakboord heeft bij wijze van spreken geen goede wedstrijd gespeeld als hij niet hoofd tegen hoofd heeft gestaan met zijn directe tegenstander. Een soort Martin Skrtel. Hij slaat armen weg bij tegenstanders achter de rug van de scheidsrechter, hij is echt voor niemand bang en dat stoere karakter koppelt hij aan keihard en fair verdedigen. De wedstrijd tegen FC Porto was het mooiste voorbeeld: Bakboord stond tegenover Idrisa Sidi Sambú, een reus van twee meter die een air had van Mario Balotelli. Bakboord maakte er korte metten mee. Hij verdedigde keihard in de duels, schroomde niet een beetje extra uit te delen en in een door de scheidsrechter opgefokt gecreëerd sfeertje was Bakboord degene die voorop ging in de strijd. Een vechtersbaasje en een bijtertje die overigens zelden over de schreef gaat. In vergelijking met de lieve jongetjes in De Galgenwaard op zondag een genot om naar te kijken.

De Ligt was voor mij de man van het toernooi en dat had ik van tevoren stiekem al voorspeld. Ik vergeleek hem hier kortgeleden met Jan Vertonghen en het grote publiek snapt nu ook waarom. Een heerser, een opbouwer en een geboren leider die terecht de Gouden Schoen kreeg. Sidoel is daar nog niet, maar hij is wel iemand die dit jaar snel beter is geworden. Ik herinner mij nog een wedstrijd van begin 2015 tussen Ajax A1 en Feyenoord A1. Ajax had het moeilijk en Sidoel viel bij een 0-1 achterstand in. Bij zijn eerste twee acties tacklede hij loeihard op de bal, het startsein van een slotoffensief. Sidoel oogt als een lief jongetje, maar heeft in het veld het mes tussen de tanden. Hopelijk wordt hij nog wat groter, die bredere borstkas komt wel met de jaren. Hij groeide in het toernooi en was tegen Anderlecht één van de uitblinkers. Toonde aan waarom ook hij al meerdere keren met A1 mee mocht doen.

Zeefuik, Bakboord, De Ligt en Sidoel zorgden er samen met Jorg Ooievaar en Conner Blöte voor dat geen enkele ploeg echt gevaarlijk werd. De enige goal die Ajax incasseerde was een strafschop tegen Porto, dat zegt voldoende. Het zat potdicht achterin, ook tegen de gevreesde aanval van Anderlecht. De finishing touch daarbij verzorgt doelma Jeffrey de Lange. Hij is constant aan het coachen, denkt bij vrije ballen voor Ajax al aan de omschakeling en zorgt ervoor dat zijn verdedigers altijd goed staan. Ik wil het nu wel uitspreken: het zou een schande zijn als hij er net als bij de Eliteronde ook niet bij zou zijn op het EK voor Oranje U17 in Bulgarije.

Waar iedereen dus uitkeek naar Ché Nunnely en Donyell Malen, daar was de basis voor het succes van Ajax B1 de defensie. En dat mag ook weleens gezegd worden. Niemand scoorde verder een onvoldoende, Ajax B1 presteerde op het moment dat het moest, maar complimenten voor de organisatie dat de Gouden Schoen ging naar degene bij wie hij thuishoort. Nu is het een kwestie van wachten, geduld hebben en kijken wie het redt. De tijd kan niet snel genoeg gaan de komende jaren. Want hoe goed de Future Cup ook was, in Almelo is het komend weekend allerminst zeker dat het eerste van Ajax tegen laagvlieger Heracles de nul gaat houden.

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten
- # 18: De 10 openbaringen
- # 19: Karlsson kan aan de bak
- # 20: B1 die De Boer bedoelde
- # 21: Nouri na Sinkgraven
- # 22: Dekker wordt onderschat
- # 23: Hup, ga daar maar zitten
- # 24: De nieuwe Jan Vertonghen
- # 25: Johan heeft altijd gelijk
- # 26: Future Cup B1 in gevaar?
- # 27: Het gelijk van El Mahdioui
- # 28: 'Hij gaat het eerste halen'
- # 29: Nouri krijgt een 8,5

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxminimax
Als die jeugdspelers die vorig seizoen weggingen nou bleven, dan had je wel een vreselijk bizar goed team gehad. Voor de komende jaren hoeven wij ons totaal geen zorgen te maken, alleen ik heb wel liever dat overmars ook 16 jarigen een contract geeft.
0 0
ajaxminimax
Die 1999 lichting is best wel bizar... als je bedenkt dat Noa Lang en Justin Kluivert nog niet eens mee deden aangezien ze met een blessure kampen. Ziet er in ieder geval goed uit voor de komende jaren...
0 0
JPC40
als dit klopt dan is het jammer dat die jongens nog in B1 zitten anders was het een optie om hun door te schuiven naar 1ste van Ajax want daar is nu een groot behoeften aan .
0 0
mvh
Eiting ging niet zo lekker?
0 0
ajaxminimax
Die was ook zeer goed...
0 0
rdewaart
ik snak naar een vervanger voor de falende van Rhijn!!!
0 0
BvdPloeg
Daar hoef je veel minder lang op te wachten dan de B1. Met Terry Lartey Sanniez, Leeroy Owusu en Kenny Tete staan er drie spelers te trappelen.
0 0
grunnjood
We hebben ook altijd Ligeon nog, dat vond ik een paar jaar geleden nog wel echt een jongen met potentie om het eerste echt te halen. Maar als ik het goed begrijp zijn ze binnen het technisch hart meer gecharmeerd van Tete? Of is Ligeon misschien juist meer verhuurd met het oog op het doorschuiven van Tete richting Ajax1, waardoor Lartey Sanniez meer speeltijd krijgt in JA?
0 0
Olle
Nu ook nog wat echte spitsen graag!!!!!!!!!
0 0
klopper
Komen er ook aan...Walian, Redan...
0 0
klopper
Ik heb vroeger in 702 gespeeld...tegen oa. Zeeburgia C1...waarbij de kampioen van 701 tegen de kampioen van 702 speelde. Kampioen van 701 was uiteraard Ajax. Een schoolgenoot speelde toen LB...dus waar Ooievaar nu wel eens speelt...en die was veruit de beste van de school en buurt. Hij speelde in de C2 (!) en was een van de minsten in dat team...toch was hij een geweldige baller...geeft maar aan hoe hoog het niveau toen lag. Dat niveau kan Ooievaar mijns inziens totaal niet aan. Nu wil ik van je aannemen dat ik Ooievaar misschien niet uitsluitend moet afrekenen op de wedstrijden tijdens de Future Cup, maar ik zie het niet in hem. Dat zegt op zich niks, want de weg is lang...en Sneijder was ook niet het allergrootste talent in de jeugd, terwijl hij wel is uitgegroeid tot veruit de beste speler van zijn generatie.
0 0
grunnjood
Zeefuik vond ik verdedigend heel degelijk, maar aanvallend leek hij inderdaad af en toe ruzie te hebben met de bal of zichzelf. Ook lijkt het me niet dat als je een seizoen niet wordt weggespeeld, dat je daardoor dan een toptalent blijkt te zijn. Wie weet is zijn spelinzicht voldoende om nog veel te verbeteren, maar ik zou hem zeker niet bovenaan mijn lijstje zetten.

Bakboord vond ik inderdaad leuk om te zien dat hij er gewoon ouderwets in knalt, maar vond hem verder niet bijzonder uitblinken. Was in de eerste wedstrijden wat onzichtbaar voor mijn gevoel, maar misschien heb ik toen wel niet goed op hem gelet.

De Ligt absoluut een toptalent. Al zou ik toch liever zien dat verdedigers zich puur en alleen richten op fysieke hardheid en het winnen van duels (wat hij overigens wel doet), dan het indribbelen op het middenveld. Hij zit wat dat betreft een beetje in tussen een 4 en een 6 als je het mij vraagt. Laat hem zich dan in godsnaam richten op de 4 positie, die hebben we veel harder nodig!

Sidoel vond ik vooral zondag en maandag sterk ogen. Als die zo doorgaat komt ie er ook wel.

Blöte was op zondag goed, daarvoor vond ik hem nog wat minder spelen. Hij had veel drive naar voren als back en stond verdedigend ook echt goed zijn mannetje.

Ooievaar heeft het niet als je het mij vraagt, maar wie weet bewijst hij mijn ongelijk.
0 0
Tecmessa
Vond met name het centrum De Ligt & Sidoel echt fenomenaal. Volledig terecht dat Matthijs is uitgeroepen tot speler van het toernooi!
0 0
luciano24
Inderdaad stonden die jongens heel goed te verdedigen, hopelijk kunnen ze zich verder ontwikkelen tot een nog completere verdediger. Die Wout Faes van Anderlecht mag wat mij betreft wel naar Ajax komen, sterke verdediger. Lekker laten concurreren.
0 0
Mokum_32
Goede column al vind ik dat je te weinig aandacht aan blote besteed. Staat verdedigend altijd goed maakt nooit een foutje, is fel en is in aanvallend opzicht ook geweldig. Heb het gevoel dat deze jongen een beetje wordt onderschat
0 0
BvdPloeg
Blöte draait inderdaad een goed seizoen! Jammer dat hij op de finaledag geblesseerd was en ook in de competitie met wat pijntjes kampte. Deed niet voor niets als met A2 mee. Gaat mij vooral om de centrale verdedigers en heb Zeefuik meegenomen omdat hij mij verdedigend wederom erg beviel.
0 0
grunnjood
Wat vond je van Castillo trouwens? Was hij wel helemaal fit? Ik weet dat hij eigenlijk nog een c'tje is maar had graag meer van hem gezien.
0 0
BvdPloeg
Hij zat juist bij de selectie omdat hij fitter was dan de jongens die doorgaans in B1 spelen. Kreeg wat invalbeurten en deed het daarin prima. B1 is op dit moment een mooi elftal voor hem, daar wordt het écht getest.
0 0
Koenniiee
Dit dus. Verdedigen kunnen ze allemaal wel inderdaad, alleen het meevoetballen is zeker voor bovenstaande backs niet echt weggelegd. In tegenstelling tot Blote, die wel mee kan voetballen.
0 0
joodje!
Wat mij inderdaad is bijgebleven aan deze Future Cup is het verdedigende talent. Sidoel is echt een tijger, ontzettend atletisch en fel. Het gebrek aan creativiteit op het middenveld breekt dit team echt op, zet Nouri en Van de Beek op de twee halfposities en je had van Anderlecht gewonnen. De Ligt moet snel door naar de A-junioren wat mij betreft.
0 0
BvdPloeg
Graag iets genuanceerder reageren met misschien wat onderbouwing? Zijn in 99% van de gevallen gewoon jongens die naar school gaan en Ajax nog niet eens fulltime als dagtaak hebben.
0 0
SNTR
waar ging dit (ongeveer) over? reactie is weg namelijk
0 0
joodje!
Hij zei min of meer dat Ooievaar er helemaal niets van kon
0 0
klopper
Dus? Ik heb hem toch zien spelen?...leuk dat hij ook nog naar school gaat (en waarschijnlijk nodig ook), maar op het veld laat hij pure middelmaat zien. Waarom moet ik daar nu, in hemelsnaam, genuanceerder in zijn? Niet goed genoeg is niet goed genoeg.
0 0