Ajax' Kweekvijver: Nouri krijgt een 8,5

BvdPloeg, 02-04-2015 om 09:40, 21560 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Na Oranje U17 deed Oranje U19 de afgelopen week ook wat er stiekem wel van hen werd verwacht. Het plaatste zich voor het EK in Griekenland en niemand kijkt er raar van op als er daar straks gepresteerd wordt. Maar toch was de kwalificatie in de Eliteronde geen appeltje eitje. Er was ophef, er waren vraagtekens en er was ook goed voetbal. Tijd voor een klein rapportje van een lichting die door velen wordt bestempeld als één van de beteren van de afgelopen jaren. De Ajacieden:

Stan van Bladeren: Niet gespeeld
Kwam niet in actie, maar zijn selectie was al een geweldige beloning voor de jonge doelman van Ajax A1. Geen Yanick van Osch, geen Indy Groothuizen, maar Stan van Bladeren. Eén doelpuntje meer tegen de Noren en hij had zeer waarschijnlijk minuten gemaakt voor Joël Drommel, maar het mocht niet zo zijn. Van Bladeren schikte zich echter keurig in zijn rol en waarom ook niet. Hij is zeventien jaar, maakte dit seizoen al zijn debuut in de Jupiler League en hij kreeg een contract voor drie jaar bij Ajax. Als Van Bladeren de laatste maanden van de competitie zijn niveau haalt, is speeltijd op het EK in Griekenland een reële optie.

Leeroy Owusu: 6,5
Kwam als een raket vanuit de A1, paste zich razendsnel aan in de Jupiler League en verdiende zo op eigen kracht een nieuw contract bij Ajax. Bij U19 was zijn basisplaats niet zo heel gek. Ja, Kevin Diks is een Eredivisionist, maar Owusu is zeker niet minder, dat bewees hij vooral voor de winterstop. Tegen Servië was hij desondanks wat zakelijk. Veel 'tikkies' terug, niet de initiatiefrijke back die we kennen van de beloften. Omdat Diks tegen Noorwegen ook geen potten kon breken, stond Owusu er tegen Zwitserland gewoon weer vanaf het begin. Een back die na een blessure na de winterstop wat zoekt naar de vorm, maar als hij die voor het EK vindt, is hij met recht één van de sterkhouders van dit Oranje U19.

Damian van Bruggen: 7,5
Wat was er door zijn hoofd gegaan als het tegen de Zwitsers allemaal niet goed was gekomen? Van Bruggen miste in de tweede wedstrijd tegen Noorwegen een cruciale strafschop en wat is het fijn dat dat zijn toernooi uiteindelijk niet overschaduwde. Want Van Bruggen was de meest in het oog springende verdediger die Oranje U19 had. Krachtig, een geweldige pass, scorend vermogen, iemand die de route van Joël Veltman tot in de perfectie bewandelt. Een openbaring en een vaste waarde. Terecht, op Van Bruggen kon en kan Aron Winter rekenen. Volledig eens met collega Sam van Raalte dat hij na het EK lekker de Eredivisie in moet.

Damon Mirani: 7,0
Zat eerst eigenlijk niet bij de definitieve selectie, maar was er in Noord-Nederland toch bij omdat Hidde ter Avest afviel. Een fijne opsteker voor Mirani, die dit seizoen zo graag anders had gezien. Een blessure in het begin van dit seizoen gooide zijn volledige programma door de war en waar Van Bruggen de stap naar Jong Ajax maakte, daar moest Mirani toen hij weer fit was eerst richting Ajax A1. Langzaam maar zeker kwam de oude Mirani terug en de laatste weken was hij regelmatig weer de betrouwbare verdediger die in 2013 nog werd uitgeroepen tot Talent van de Toekomst. Bij Oranje U19 kreeg hij door wat lichte klachten bij Jaïro Riedewald zowaar een hele wedstrijd tegen Servië en in tegenstelling tot veel teamgenoten speelde Mirani prima. Hij had zichzelf nog kunnen belonen door een sprint van tachtig meter naar voren af te ronden en 2-0 te maken. Niemand nam het hem kwalijk, op de tribune waren er meerdere mensen die 'de nummer dertien' goed vonden spelen. Deze lijn doortrekken en wie weet zit dat EK er dan ook nog wel in. 

Jaïro Riedewald: 8,0
Dat het tegen Servië lang niet lekker liep, lag toch zeker voor een gedeelte aan het feit dat Riedewald niet speelde. De Ajacied, die regelmatig met het eerste meedoet, is ijzersterk en voetballend voor ieder elftal een toegevoegde waarde. Die twee facetten kwamen bij Oranje U19 nog duidelijker naar voren. Met veel spelers die niet boven de 1.70 meter uitkwamen was Riedewald een verademing. Hij verloor bijna geen duel, ontpopte zich tot rustpunt achterin en maakte ook nog eens de belangrijke 0-1 tegen Zwitserland. Stiekem is hij het U19-niveau een beetje ontgroeid, maar gelukkig kon hij zijn ei kwijt tegen de reuzen die vooral Servië en Noorwegen voorin hadden lopen. In Griekenland zal de weerstand hoger zijn, in dat opzicht een prima voorbereiding voor Riedewald op een nieuw seizoen waarin hij wat mij betreft de stap naar de basiself van Ajax kan gaan zetten.

Donny van de Beek: 7,5
Van de Beek is het talent uit Ajax A1 dat als eerste de stap naar het eerste elftal maakt, daar ben ik van overtuigd. Mede daarom waren de verwachtingen hooggespannen. Tegen Servië haalde Van de Beek echter niet zijn niveau. Zijn kracht, altijd naar de juiste kleur spelen en altijd een stap eerder zijn dan je tegenstander, kwam er niet uit. Hij worstelde met de wind, met de tegenstanders die wel twee meter leken en met de statische voorhoede die werd overlopen door de Serviërs. Tegen Noorwegen begon Van de Beek op de bank, maar hij was het en niemand anders die ervoor zorgde dat er na de rust nog een punt werd gepakt. Van de Beek was overal, zorgde er als controleur voor dat Oranje U19 binnen no-time de bal weer had en hij zette drie keer een speler alleen voor de keeper. Die glansrol had door zijn medespelers beloond moeten worden, Oranje had daar het EK al veilig moeten stellen. Het gebeurde niet, maar met een prima Van de Beek weer in de basis werden de EK-tickets tegen Zwitserland alsnog veilig gesteld.  

Riechedly Bazoer: 7,5
Met Bazoer had Winter het meest besproken talent van Nederland van de afgelopen weken opgenomen in de selectie. Een logische actie, maar ook een gewaagde. Want ga er maar aan staan: van een volle ArenA naar een winderig en koud Harkema, dat is nogal wat. Bazoer moest de kar trekken, dat was wel duidelijk en hij liep niet weg voor die rol. Hij werkte hard, kon het fysiek wél bolwerken tegen Servië en met een rake vrije trap sleepte hij Oranje er doorheen tegen Noorwegen. Soms wilde Bazoer ook iets teveel, soms was een simpel balletje breed beter geweest. Maar het tekent de middenvelder, die juist dolgraag wilde bewijzen wat hij kon in plaats van dat hij zijn neus ophaalde voor de Eliteronde. In Griekenland zal hij opnieuw één van de leiders zijn en dat is een heel interessant proces met het oog op het seizoen dat komen gaat. Want in het eerste elftal van Ajax wordt hij op termijn ook leider, eens kijken hoe hij daar mee omgaat. In Noord-Nederland slaagde hij in ieder geval met vlag en wimpel.

Abdelhak Nouri: 8,5
De grootste openbaring was toch die dekselse kleine, de ras-Amsterdammer. Op voorhand had ik nooit voorspeld dat hij drie volledige wedstrijden zou gaan spelen, daarvoor was de concurrentie toch veel te groot? Jari Schuurman, Bazoer, Van de Beek, Bart Nieuwkoop... Toch koos Winter iedere wedstrijd voor Nouri en hij kreeg er geen spijt van. De dribbelaar leek na de winterstop wat zoekende. Hij wil dolgraag belangrijk zijn, maar soms was hij ook wedstrijden bij Ajax redelijk onzichtbaar. Bij Oranje U19 vond hij weer de spotlights. Hij sleurde, werkte hard, kleunde erin in de duels, hij werd veel gezocht door zijn medespelers en hij maakte de allermooiste goal van de Eliteronde tegen Zwitserland. Dat hij voetballend tot de buitencategorie behoort, is duidelijk, maar ook fysiek is hij met sprongen vooruit gegaan. Dat werd echt duidelijk toen hij het moest laten zien tegen reuzen die in de Eredivisie voor A-junioren zelden langskomen. Ik schreef hier dit jaar nog dat Daley Sinkgraven terecht werd aangetrokken omdat Nouri die laatste stap naar het eerste nog niet heeft gemaakt. Daar sta ik nog steeds wel achter, maar wie weet komt hij toch eerder dan verwacht. Bij Oranje toonde Nouri aan dat hij er alles voor doet en het EK in Griekenland kan straks als nieuw bewijs dienen.

Richairo Zivkovic: 6,0
De meest besproken Ajacied afgelopen week, maar toch zeker niet over de dingen waar hij het het liefst over had gehad. Zivkovic was vol goede moed naar Noord-Nederland gereisd om bij Oranje U19 lekker te gaan voetballen. De spits had zin in het duel met 'zijn' Servië en iedereen schreef hem op als de nummer negen van het elftal. Het liep helaas allemaal anders. Natuurlijk wordt er veel over hem gesproken als hij disciplinair geschorst wordt met zijn status, maar wat mij vooral opviel was de summiere inbreng van Zivkovic in de twee wedstrijden waar hij wél bij de selectie zat. Pelle van Amersfoort stal de show met doelpunten en vooral tegen Servië ijzersterk veldspel, voor Zivkovic bleef het bij een half uur. Dat is veel te weinig voor een spits die al achttien keer scoorde in de Jupiler League. En dus moet hij zich achter zijn oren krabben en zich afvragen waarom Winter niet voor hem koos. Daar heeft hij gelukkig wel even de tijd voor, op het EK moet hij er staan. Zivkovic verdient daarnaast wel een dikke pluim voor zijn houding, ondanks al het gedoe. Hij lachte, beurde teamgenoten op, feestte na afloop van de Eliteronde net zo hard mee en hij liet in alles zien dat hij erbij hoort. Nu nog op het veld, dat is hij aan zijn stand verplicht.    

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten
- # 18: De 10 openbaringen
- # 19: Karlsson kan aan de bak
- # 20: B1 die De Boer bedoelde
- # 21: Nouri na Sinkgraven
- # 22: Dekker wordt onderschat
- # 23: Hup, ga daar maar zitten
- # 24: De nieuwe Jan Vertonghen
- # 25: Johan heeft altijd gelijk
- # 26: Future Cup B1 in gevaar?
- # 27: Het gelijk van El Mahdioui
- # 28: 'Hij gaat het eerste halen'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Nabil
Nouri is overigens gisteren jarig geweest.
0 0
Chachiboy
Leuk stukje Bram, complimenten!

Ik ben alleen iets minder enthousiast over Van Bruggen; ik zie het niet zo in hem. Maar hopelijk zit ik er wederom naast; van Veltman had ik ook nooit verwacht dat hij het eerste zou halen.
0 0
CHRISSSSZ
Mentaliteit wint van talent als talent geen mentaliteit heeft
0 0
AjaxD1986
Heeft iemand toevallig een video van de goals van Nouri?
0 0
Rayno95
http://www.ajaxshowtime.com/videoberichten/86915/samenvatting-oranje-onder-19-zwitserland-4-0-.html

Zitten hier sws tussen ;)
0 0
joodje!
Ik ben echt een groot fan van Riedewald, en wel om precies de redenen als Bram hierboven beschrijft. Hij is imo veel te goed voor de JL en moet zsm een basisplek krijgen in 1. Is veel beter en ook veel meer een Ajax verdediger dan Viergever.
0 0
DeKenner
Ik ben ook groot fan van hem. Gewoon links centraal in de verdediging. Kan een hele grote worden!
0 0
jatoch93
100% met jou eens, Riedewald is een uistekende speler.Wat ik niet snap is waarom de jeugd niet met 18 jaar debuteerd?
0 0
Rayno95
Riedewald 17.
Bazoer 18
Fischer 18.
Klaassen was ook 18 of net 19 toen hij debuteerde
0 0
jatoch93
Jawel je hebt gelijk, maar een Muric,Tete zouden nu allang bij het eerste moeten zitten.
0 0
Danishdynamite
Ja en wat een matig debuut van Jairo hé!
0 0
Rayno95
Ja waardeloos debuut idd, haha ;)
0 0
grunnjood
Riedewald maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste uit tegen Roda. Dat ben je toch zeker niet vergeten? Volgens mij hangt het ook heel erg samen met de breedte van de selectie op een positie en eventuele blessures en/of schorsingen waardoor er ruimte ontstaat in de wedstrijdselectie of die jonge spelers vroeg een kans krijgen of niet.
0 0
JelleAFCA020
Van Bruggen maakte vooral een hele goeie indruk op me toen ik in Harkema was bij Zwitserland-Nererland. Zo rustig altijd en fysiek ook erg sterk. Mirani had overigens ook een sterke invalbeurt tegen Swiss.
0 0
j0rdiii
Lijkt mij dat Bazoer en Riedewald het EK niet meemaken. Zeker als ze eind juli al CL voorronde moeten spelen.

In 2013 gaf iedereen met oog op speeltijd in het eerste elftal van hun club de voorkeur voor de voorbereiding bij hun club (in overleg uiteraard).
0 0
3*stars*3
Keek toevallig gister na die beelden van Fey-Ajax A1 dit seizoen en zelfs het R'dams publiek was onder de indruk van Nouri en ik hoorde zelfs dat ze gingen klappen.
Slim is die al, mentaal lijkt het goed te zitten en fysiek gaat ie nog wat sterker worden, komt goed met deze gozer.
Over 1,5/2 jaar staat ie in Ajax 1, als alles goed gaat en blijft.
0 0
Danishdynamite
Het gaat hoe dan ook prachtig worden als hij in 1 speelt, zó talentvol. Met een veel te groot shirt en de aanvoerdersband, zo zie ik hem voor me toen hij nog in de B1 speelde, geweldig toch.
0 0
flavente
Mooie analyse!
0 0