Ajax' Kweekvijver: Het gelijk van El Mahdioui

BvdPloeg, 15-03-2015 om 09:00, 65499 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het was een rare zaterdagmiddag op De Toekomst dit weekend. Ajax A2 speelde, daar is niets geks aan, maar iedereen dacht aan en had het vooral over de arrestatie van drie jeugdspelers op vrijdag. Wat ik daar verder van vind doet er niet toe. Wie iets fout doet, moet worden gestraft, zo werkt het. Omdat de ernst van de zaak niet bekend is, moeten we ons verder vooral op het voetbal richten, Ajax en de rechter doen de rest. Geen oude koeien uit de sloot halen, geen gelogen of populaire teksten.

Ajax Showtime ging vrijdag op Facebook echter ook de fout in. Een kwartier lang stond er een 'geladen' bericht uit VI TV online naar aanleiding van verhalen van Johan Derksen en Valentijn Driessen over eerdere bedreigingen van de overgebleven verdachte (Driessen) en negatieve zaken zoals verkrachtingen die door Ajax in het verleden in de doofpot zouden zijn gestopt (Derksen). Waar of niet, wij (lees: ook ik) blijven graag bij de feiten en willen spelers niet schaden zolang er niets bewezen is. Berichtgeving als er duidelijk is wie wat heeft gedaan, is juist, speculeren zeker niet.

Na een avondje zaalvoetbal (over de uitslag zullen we het niet hebben) heb ik bij het zien de berichten op Facebook en op de site daarom deels verwijderd en deels verplaatst naar de categorie 'opinie'. Het waren en zijn namelijk aannames en vage verhalen van mensen aan tafel die willen scoren over de rug van anderen. Mensen (lees: Derksen) die bovendien herhaaldelijk aantoonden de feiten van de arrestatie niet te kennen. Ajax Showtime wekte echter de indruk het met de heren eens te zijn door de teksten van het tweetal te delen met de term 'Schokkend' en voor dat beeld onze welgemeende excuses. Excuses voor het (gelukkig slechts kort) delen van sensatie zonder bewijs, zonder over de gevolgen na te denken. Dat De Telegraaf snel mag volgen, maar daarover straks meer. 

Eerst terug naar De Toekomst want hoeveel spelers er ook gearresteerd worden en hoeveel Ricardo Kishna's er ook uit de selectie worden gezet, het voetbal gaat altijd door. Maar goed ook, na een dagje schrikken, vrezen en ergeren als jeugdwatcher is er niets leuker dan even een dagje voetbal kijken. Ajax D1 won, Ajax A2 speelde gelijk en Ajax C1 versloeg PSV.

Wat mij opviel? Vooral dat de spelers op het veld niet afgeleid leken door de gebeurtenissen, hoeveel er ook werd gesmoesd. Ajax D1 liet leuk voetbal zien tegen het fysiek sterkere Twente. Genieten van die kleine dingetjes. Een panna, een balletje onder de voet doorhalen of een lekkere steekbal. Uitblinker was Naci Unuvar, met 11 jaar veruit de jongste van het veld, maar wat kan hij goed voetballen. Vorige week tegen Vitesse D1 twee keer trefzeker, zaterdag maakte de eerstejaars D-junior de 2-0 met een geweldige afstandsknal. Een lucky 3-2 zege via de rug van doelman was het eindresultaat, alsof het zo moest zijn op deze dag.

Door naar Ajax A2, dat met veel B-junioren aantrad tegen nummer twee FC Groningen. A2 is koploper in de Eerste Divisie en tegen Groningen was het ook negentig minuten de betere. Uitblinker Dani de Wit keek met zijn ploeg echter lang tegen een achterstand aan totdat Kaj Sierhuis de 3-3 binnenknikte. Prima resultaat en daarvoor keihard gevochten. Met handen als ijsklompen richting de warme chocolademelk in een warme en gezellige kantine.

De arrestatie kwam daar al amper meer ter sprake. Tekenend voor de dag en voor Ajax, er was en is namelijk genoeg om van te genieten. C1 zorgde voor een passend slot van een dag waarop de jeugdopleiding weer zorgde voor een positief gevoel. Juan Familia Castillo heerste met zijn fluwelen linkerpootje, Millen Baars dolde de PSV-verdediging zoals we dat zo graag in het eerste zouden zien en Daishawn Redan toonde opnieuw zijn potentie.

Nadat ik de dag begon met een beladen gevoel in mijn onderbuik, keerde de rust na zes uurtjes op De Toekomst terug, op naar huis. Klaar met alle heisa, overwinningen en fijn Ajax-spel blijken daarvoor het beste medicijn. Dat is in tijden van crisis bij het eerste zo en dat is dus ook bij de jeugdopleiding het geval. Laten de heren aan tafel van VI het eens over D1, A2 of C1 hebben, al zal Johan Derksen nog geen tien jeugdspelers bij naam kunnen noemen. Negativiteit scoort, zo bleek vrijdag ook op Ajax Showtime (878 reacties!). Maar daarin niet doorslaan, positief vooruit kijken en in het geval van De Telegraaf nauwkeurig zijn in de gevoelige informatie is mijn ogen een stuk belangrijker.

Want rare meningen delen is één, verkeerde informatie in de krant zetten en er vervolgens in de persoon van Driessen nog een schepje bovenop doen bij VI, dat is twee. Twee A-junioren die onschuldig bleken, waren op het moment van die bekendmaking al lang en breed besmeurd. Ashraf El Mahdioui zei er zaterdag in de persoon van zijn advocaat dit over: 'Al die berichtgeving is er en juist met jongens met zo'n mooie toekomst voor zich is het natuurlijk een ontzettende smet.' De advocaat heeft gelijk, El Madioui heeft gelijk. En daarmee is ook meteen de waarschuwing gegeven voor wat nog komen gaat. Ook met de overgebleven verdachte moet voorzichtig worden omgesprongen, nog steeds weet niemand wat er precies is gebeurd. Op De Toekomst gaat het voetbal wel door, voor de betrokkenen (schuldig of niet) is ieder verkeerd woord er eentje teveel.

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten
- # 18: De 10 openbaringen
- # 19: Karlsson kan aan de bak
- # 20: B1 die De Boer bedoelde
- # 21: Nouri na Sinkgraven
- # 22: Dekker wordt onderschat
- # 23: Hup, ga daar maar zitten
- # 24: De nieuwe Jan Vertonghen
- # 25: Johan heeft altijd gelijk
- # 26: Future Cup B1 in gevaar?

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
020Ajacied020
Kunnen ze bij VI mooi hun excuus aanbieden, en valentijntje ook. Maar hun ego is te groot daarvoor.
0 0
Chachiboy
Ik lees hieronder reacties als "keurig", "goed stuk". Wat ik ervan vind? Uitermate hypocriet.

Wanneer alle berichtgeving in de media verschijnt voelt AS zich - as usual - genoodzaakt om dat allemaal maar op de site te poeieren, want achterblijven qua views, dat kan natuurlijk niet! Om vervolgens de dag daarop, wanneer het abominabele journalistieke niveau andermaal aan het licht komt, met een schijnheilige column aan te komen zetten. Wees een echte kerel en geef simpelweg toe dat je leeft van bezoekers en je wat dat betreft geen haar beter bent dan de Telegraaf, maar probeer alsjeblieft niet van twee walletjes te vreten door aan de ene kant mee te gaan in alle goedkope journalistiek en aan de andere kant nadat je door de mand bent gevallen met een slap stuk te komen om mensen even te laten zien hoe redelijk je wel niet bent.

Leuk en aardig allemaal "B", maar weet dat er ook nog mensen zijn die hier doorheen prikken.
0 0
BvdPloeg
Dat mag. Ik heb vrijdag de hele dag geprobeerd bij de feiten te blijven, bekijk vooral het topic even terug. De FB-post die niet gebaseerd was op een feit was de enige fout in mijn ogen. Zo'n arrestatie is gewoon tricky en geloof me: we hadden 2x zoveel views en bezoekers naar de site getrokken als we alle bijkomende geruchten hadden meegenomen. Daar hebben we bewust niet voor gekozen. AS leeft van bezoekers, tuurlijk, maar nu was dat tijdelijk over de rug van spelers. Dat is het punt van deze column, dat AS niet het braafste kindje van de klas is, zal ik niet ontkennen :)
0 0
johnd
Inderdaad, goed dat ze toegeven dat ze fout zitten met het facebook-bericht is prima, hulde daarvoor.

Maar ook de berichten op de site hielpen gewoon mee met het besmeuren. Genant om zo high and mighty te doen als je zelf lekker meedoet.
0 0
Semmier
Prima stuk!
0 0
trodat4030
Goed stuk weer, Bram! Blij dat men nog aan rectificatie doet, chapeau! Niets is zo moeilijk om je fouten toe te geven..

Overigens mag de 4-0 van de C2 tegen AZ ook niet onbenoemd blijven, puike prestatie, zeker tegen AZ waar Ajax het behoorlijk vaak moeilijk mee heeft.. Ryan Gravenberch heerste weer op het middenveld, mooie speler..
0 0
SB
Keurig.
0 0
voetbalajax
Mooi stuk hoor!!
0 0
jeugdgaatvoor
Moest deze speler niet het land uit Bvdploeg? Ik zie iedereen hier reageren dat deze 3 spelers het land uit moeten. Zonder enige afwachting van reactie. Zouden die gebruikers gebanned kunnen worden?
0 0
Rayno95
Reacties over het land uit vallen reuze mee, de meeste zeggen/zeiden van de club verbannen.

0 0
Onpartijdig
Wilders zei wel "alle 3 het paspoort afpakken en het land uitsturen". Het zijn over een paar dagen weer de provinciale statenverkiezingen dus voor alle politieke personen was dit een makkelijk en relatief groot onderwerp om hun mening nog een keer uit te dragen.
0 0
Rayno95
Klopt, maar dit ging over de reacties op AS ;)
0 0
Onpartijdig
Ohja, je hebt helemaal gelijk!
0 0
gras
Net stukje van je 'B'! Zoals vrijwel altijd eigenlijk. Van mij mag er op de Toekomst trouwens zeker wel over gesproken worden, want op dit soort punten geloof ik wel in Van Gaals totale mens benadering - hoe narcistisch ook om daar een principe aan te wijden - dat je niet alleen naar de sporter kijkt, maar ook de persoon daarachter belangrijk en bespreekbaar maakt. Om het belang van sport wat te relativeren.

Maar als we de feiten niet kennen, kan dat niet. Dus: football's back on the menu boys. Hoe goed is die Millen Baars?
0 0