Ajax' Kweekvijver: Future Cup B1 in gevaar?

BvdPloeg, 08-03-2015 om 09:00, 19011 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding. 

Wat was het lachen toen Ajax begin dit seizoen met verschillende jeugdteams richting Varkenoord moest. Het trainingscomplex van Feyenoord heeft een hoofdveld waarvoor goed opgevoede varkens de rug nog zouden toe keren. Hobbelig, vol met zand, amper gras en daarom meer dan eens hotsknotsbegonia-voetbal tot gevolg. Het lachen is de vaste jeugdvolgers wel vergaan nu het hoofdveld op De Toekomst langzaamaan begint te concurreren met die van de rivaal uit Rotterdam. Het hoofdveld op het jeugdcomplex van Ajax was net als in de ArenA jarenlang meer dan prima, maar oogt de laatste weken/maanden meer als een omgeploegd weiland.

En dat is zonde, zuur en bovenal heel erg zorgwekkend. Want hoezeer het weer ook tegenwerkt, Jong Ajax, de Ajax Vrouwen, Ajax A1 én Ajax B1 spelen hun wedstrijden doorgaans op de grasmat met tribune en werkend scorebord. Het is nog maar net maart en het veld lijkt zijn beste tijd wel te hebben gehad. Wekenlang al bezoek ik jeugdwedstrijden en met de week zie ik Jong Ajax, A1 en B1 meer en meer ploeteren. Dat er woensdagavond door A1 werd verloren van Feyenoord A1 is niet meteen een direct gevolg, Ajax had in geen twintig uur voetballen een doelpunt gemaakt. Feit is wel dat het voor Ajax-ploegen lastiger wordt om goed en snel te voetballen, iets waar de club toch juist graag mee vooruit wil.

Woensdagavond was daarom wel een soort van druppel. Ik bedoel: op het moment dat Abdelhak Nouri op het middenveld drie balcontacten nodig heeft om diezelfde bal stil te leggen, dan weet je dat het menens is. Balgoochelaars als Vaclav Cerny, Robert Muric, Donny van de Beek, Adham El Idrissi, Reda Boultam of Gino Dekker, bij iedereen zie je de bal vrolijk hobbelen zoals op Varkenoord in zijn beste dagen, zie onderstaand filmpje ter verduidelijking. En dat is doodzonde voor het publiek, voor de trainers, misschien wel voor het resultaat, maar bovenal voor de spelers.

Want het probleem op De Toekomst is al langer aan de hand. Verschillende keren moesten Ajax A1, B1 en de voetbalvrouwen al uitwijken naar een kunstgrasveld om het hoofdveld te sparen, Jong Ajax kan uit praktische overwegingen simpelweg niet ergens anders spelen. Dat het weer niet meehielp, bewees wel het feit dat de Ajax Zaterdagamateurs twee weken geleden werden afgelast omdat zelfs het kunstgrasveld niet meer bespeelbaar was. Winterse buien, veel regen, harde wind en weinig zon, al voor de winterstop had het zijn effect.

In de Youth League poulewedstrijd tegen FC Barcelona U19 ondervond Ajax A1 namelijk al dat voetballen een stuk lastiger is als de bal constant iets anders doet dan dat je normaal gesproken verwacht. De beloften komen ook al wekenlang onder de modder van het veld. Richairo Zivkovic op maandagavond is al een treurig gezicht, de modderspetters en de omgeploegde doelgebieden maken het eigenlijk nog treuriger. Van fatale momenten kunnen we gelukkig (nog) niet spreken, geen Mickey van der Hart-taferelen so far. Maar ik hoef toch niet uit te leggen dat een voetbalclub als Ajax, helemaal in eigen huis, het beste uit de verf komt als het combinatievoetbal kan spelen?

Dat wordt nu bemoeilijkt en is soms simpelweg onmogelijk. Een simpel balletje langs de lijn, een korte combinatie op het middenveld of een goede voorzet vanaf de zijkant, bij alles moeten spelers opeens gaan nadenken. Gino Dekker moet een bal drie keer klaarleggen voordat hij een stukje vlak heeft gevonden om goed voor te geven en achterin gaan de ballen vaker dan hoeft naar voren of over de zijlijn omdat een balletje verkeerd wordt geraakt of simpelweg zonder risico wordt weggetrapt. Dat kan en mag de bedoeling niet zijn, helemaal niet als we ons gaan bedenken dat in april de Future Cup voor de deur staat. Meerdere wedstrijden van een uur op één dag en dat dan een heel weekend. Dat wordt plaggen schieten.

En dus zijn er klachten, dat hoor je al bij het publiek vanaf de tribune. Ook navraag bij spelers en familie leert dat het veld ‘superlastig’ te bespelen is. Sommigen maken de vergelijking met Varkenoord, anderen zouden graag wat vaker op kunstgras spelen. Er is begrip voor de weersomstandigheden, Ajax zal er vast en zeker alles aan doen, maar ondanks dat het veld er voor een wedstrijd in ieder geval vlak uitziet, voelt hij 'zacht' en 'niet egaal' aan. Bij het afzetten glijden spelers uit en het rondspelen gaat volgens sommigen wat lastiger. Vanuit B1 hoopt men vurig dat de mat over vier weken klaar is voor een weekend Future Cup.

Ja, spelers moeten onder alle omstandigheden presteren, dat hebben ze overigens ook al lang en breed bewezen met overwinningen op De Toekomst én op Varkenoord. Ajax moet echter wel gaan ingrijpen want na de Future Cup speelt ook Jong Ajax nog een paar keer thuis. Misschien A1 en B1 toch wat vaker richting het kunstgrasveld? Kennelijk hebben ze daar zelf weinig problemen mee. Je kunt De Future Cup in ieder geval niet verkopen als groot jeugdtoernooi en vervolgens met dit hoofdveld aankomen. De spelers uit de jeugdopleiding zijn het speerpunt van de club en moeten dus ook als zodanig serieus worden genomen.

Misschien dat het zonnetje wat helpt, Buienradar geeft echter aan dat we geen lenteachtige temperaturen hoeven te verwachten in maart. Bovendien is de zon ook niet alles, zo bewees de wedstrijd van B1 zaterdag tegen FC Volendam B1. De modder van woensdag was veranderd in droog zand, het was puur de kwaliteit van de Ajacieden dat er vier keer werd gescoord, het veld hielp daar zeker niet aan mee. De komende tijd zal er vast en zeker weer regen vallen en bovendien speelt Jong Ajax op 9 en 16 maart en 3 april ook nog eens thuis. Tel daar de krakers van Ajax B1 op 21 en 24 maart tegen Feyenoord en PSV op De Toekomst bij op en maatregelen zijn meer dan ooit nodig. Anders komt een Future Cup met een Ajax B1 op zijn best in gevaar.

Ajax wilde tot dusver niet reageren tegenover Ajax Showtime op het hoofdveld.

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten
- # 18: De 10 openbaringen
- # 19: Karlsson kan aan de bak
- # 20: B1 die De Boer bedoelde
- # 21: Nouri na Sinkgraven
- # 22: Dekker wordt onderschat
- # 23: Hup, ga daar maar zitten
- # 24: De nieuwe Jan Vertonghen
- # 25: Johan heeft altijd gelijk

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
X-RaY
Volgens mij staan er nog wel wat munten op de rekening,is zo opgelost lijkt mij...
0 0
Pauw
Helemaal eens. Ik durf wel te stellen dat teams bij Ajax hier zeer veel hinder van ondervinden. Onder de druk uitvoetballen op zo\'n veld? Ondoenlijk. Het maakt mij niet uit hoe ze t oplossen, als ze t maar oplossen. Als je zo veel investeert in de jeugd en een speelstijl aanhoudt waarbij een goed veld in je voordeel is, kan dit echt niet.

Ik vind t erg armoedig voor een betaaldvoetbal organisatie waarvan de jeugd een belangrijke levensader is.
0 0
BigDaddy84
Ik ben het eens met de column. Het valt al langer op dat het veld niet meewerkt en bij de wedstrijd Ajax A1-AS Roma A1 begon ik me er echt extreem aan te ergeren. Toch hebben wij wel makkelijk praten. Bij Ajax weten ze ook wel dat dit niet in hun voordeel is. En een oplossing vinden zal niet zo gemakkelijk zijn. Het enige wat eigenlijk te verzinnen is, is het veld meer rust geven en meer wedstrijden spelen op de andere velden. Ik ben in ieder geval benieuwd of ze maatregelen gaan nemen.
0 0
3*stars*3
Tja et was kwestie van tijd voordat dit zou gebeuren want het veld krijgt geen \"rust\".
Maar bij Twente is het helemaal erg. Daar speelt Twente 1, jong Twente en die vrouwen in het stadion en dat veld ziet er slechter uit als het veld in arena, midden en eind 90/begin 2000...
0 0
AjaxD1986
Neem gewoon een goed kunstgrasveld als er zoveel op gespeeld word. Dit is gewoon een schande! Er is tegenwoordig erg realistisch kunstgras te krijgen. Zoiezo is ieder kunstgrasveld beter dan deze modderpoel. Als je afhankelijk bent van je positiespel en vooral de jeugd die daarop moet leren voetballen, moet je gewoon een vlakke mat hebben. Op de parkeerplaats voetballen is nog beter voor je positiespel! Buiten dat het onbespeelbaar is is het natuurlijk ook vragen om blessures! Erg amateuristisch van Ajax.
0 0
trodat4030
Zeer terechte bezorgdheid, het veld is niet om aan te zien, helaas. Worden gewoon teveel wedstrijden op gespeeld. Ik zou vanaf nu alleen Jong er nog op laten spelen (puur omdat het verplicht is, al kunnen die wellicht nog 1 of 2 potjes in de Arena spelen) anders is het na de Futurecup net een gemiddeld Afrikaans zandveld.. Zelfs de trainingsvelden aan de overkant vh parkeerterrein zien er beter uit..😕
0 0
jeugdgaatvoor
Zorgwekkend, Ajax moet eens als die Engelsen werken. Die hebben altijd goed gras.
0 0
joodje!
Daar wordt maar één keer in de 14 dagen een wedstrijd op gespeeld, dit veld wordt gewoon overbelast.
0 0