Ajax' Kweekvijver: Johan heeft altijd gelijk

BvdPloeg, 25-02-2015 om 10:00, 26299 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Wat was de promo lekker, wat is De Toekomst mooi als het donker is, wat stonden er prima namen in de basis, wat ging VAK 410 tekeer, wat had het mooi kunnen zijn. Ik zat om 17.00 uur Eurosport te kijken, Manchester City tegen Schalke 04, omdat ik wilde weten wat voor een tegenstander Ajax in de kwartfinale kon verwachten. Ik sprak de laatste weken mensen die hun tripje naar Nyon al geboekt hadden voor de finale. Kortom: Iedereen rekende erop dat Ajax A1 geschiedenis ging schrijven, maar iedereen rekende buiten AS Roma. Johan Cruijff had ons nog zo gewaarschuwd. 

'Italianen kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen.' Eigenlijk toen Abdelhak Nouri de penalty na een uurtje spelen miste, wist je hoe laat het was. Hoe vaak ging het eerste elftal in de laatste tien jaar niet de boot in tegen Italianen, die negentig minuten lang te kloppen leken? Vorig seizoen nog lag AC Milan tot twee keer toe dwars, datzelfde Milan versperde Ajax ooit de weg naar de halve finale van de Champions League. Ajax struikelde al eens over Juventus en om bij de jeugd te blijven: in 2012 won Internazionale oerlelijk de Next Gen Series-finale van Ajax A1.

Er zijn columns over volgeschreven, er zijn hele documentaires gemaakt over Italianen die het steeds weer voor elkaar krijgen. We hadden het kunnen weten en toch was er vooraf die grootspraak. Ajax A1 ging het klusje klaren, de spelers zelf zeiden het zelfs. Nouri sprak al maanden over de toernooiwinst en in die reeds genoemde, prachtige promo van Ajax TV vertelde Carel Eiting nog dat 'Ajax een goed team heeft dat van iedereen kan winnen.' En ze hadden gelijk, Ajax heeft in dat opzicht heel vaak gelijk. Negen van de tien keer ben je beter dan Italiaanse clubs en toch ga je negen van de tien keer ten onder. En als zelfs het eerste er steeds weer intrapt, kun je het die jonge jongens dan kwalijk nemen? Nee.

Aan de ene kant wil je de prestatie van A1 afstraffen, meteen daarna besef je dat ze zo weinig fout hebben gedaan. Ajax voetbalde in de eerste helft zeker niet goed, maar na de rust was daar een strafschop, waren er open kansen voor Robert Muric en Damon Mirani en er was de bal op de lat van Vince Gino Dekker. Er was een overwicht, AS Roma ramde iedere bal alleen nog maar naar voren en als jonge Italiaanse jongens met volwassen pornosnorren tien minuten voor tijd over de grond gaan rollen, dan weet je dat je ze bijna hebt. Bijna, weer net niet helemaal. Nogmaals, dan kun je jonge jongens helemaal niets kwalijk nemen.

Het enige wat dan rest is beseffen dat je bent begonnen aan een carrière in het topvoetbal. Teleurstellingen als deze zijn er niet zo vaak in de jeugd, Nederlandse teams vallen allemaal vol hartenlust aan. In Europa niet. Ajax A1 snapte er al geen bal van dat het uit bij APOEL Nicosia met 0-0 gelijkspeelde na een veldoverwicht dat negentig minuten lang duurde. In de competitie voor de winterstop speelde het verder alleen tegen PSV als het gaat om Europese maatstaven. Verdedigen en counteren, de 0-1 nederlaag was weer zo'n harde les. Dat er (dik) van Paris Saint Germain en FC Barcelona werd gewonnen was knap, maar ook een logisch gevolg van voetballend simpelweg beter zijn dan je tegenstander.

Tegen Italianen telt dat niet. Tegen Italianen gaan strafschoppen mis en schiet je ballen die je negen van de tien keer maakt nu op de lat. Italianen zijn als enige in staat om op zo'n moment gewoon zes penalty's binnen te rammen. Als Eiting de zesde van Ajax wel had gemaakt, had Roma de zevende erin gejaagd, totdat een ander van Ajax had gemist. En zo won AS Roma niet van Ajax, maar verloor Ajax wel van AS Roma. De tranen in de ogen van Vaclav Cerny na afloop vertelden het hele verhaal. Als hij drie jaar ouder is, kijkt hij wel uit met grootse uitspraken vooraf. Als iedereen twee jaartjes verder is, was er in die laatste tien minuten misschien wel nog iets meer gegeven. Wist Ajax A1 nu veel dat het op voorhand al verloren had bij de strafschoppen.

Ajax A1 heeft op een harde, maar duidelijke manier kennis gemaakt met de wetten van het voetbal. Wat rest is dit meenemen en heel goed opslaan. En verder heel erg trots zijn op jezelf. Eiting heeft vast geen oog dicht gedaan, maar dankzij hem speelde Ajax de laatste twintig minuten wel de beste periode uit de hele wedstrijd. Nouri zal ook niet lekker hebben geslapen, maar zonder hem had de poulefase er volledig anders uitgezien. Iedere Ajacied heeft zijn eigen verhaal, iedereen zal balen op zijn eigen manier. Leer ervan, dit heet mentale ontwikkeling. Deze toernooien zijn er om te winnen, maar van zo'n nederlaag leer je straks, als je in het eerste staat, misschien wel meer. Als Nouri over drie jaar in de ArenA tegen AS Roma een strafschop moet nemen, jaagt hij die bal door het net. 

Wat mij rest te zeggen, is dat ik heb genoten. Het is zuur want omdat ik Manchester City - Schalke 04 heb gekeken met mijn ambitieuze kop, weet ik ook dat Ajax honderd procent zeker de halve finale had gehaald. City is geen Roma, hoe gek dat ook klinkt. En toch is het zo, want hoeveel mooie successen deze generatie vast en zeker gaat behalen, er zullen ook Italianen zijn. Besef daarom dat spelen tegen Italianen iets anders vergt dan alleen goed voetballen. Besef dat je iedere wedstrijd tegen Italianen pas hebt gewonnen als de drie punten binnen zijn en daadwerkelijk zijn ingevoerd in het systeem. Maar besef bovenal, en dat geldt voor alle Ajacieden, fans en spelers (zonder uitzondering): Johan heeft altijd gelijk. 'Italianen kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen.' Ajax A1, op een mooie toekomst! (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten
- # 18: De 10 openbaringen
- # 19: Karlsson kan aan de bak
- # 20: B1 die De Boer bedoelde
- # 21: Nouri na Sinkgraven
- # 22: Dekker wordt onderschat
- # 23: Hup, ga daar maar zitten
- # 24: De nieuwe Jan Vertonghen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cruyffie
Mooi stukkie wederom ouwe, thanks!
0 0
Liefhebber
Ik ben benieuwd of over 2 jaar iedereen op AS nog steeds vindt dat Johan altijd gelijk heeft. Als dan dus gebleken is dat zijn jongens het niet hebben kunnen waarmaken. Jeugd die tegenvalt, nog steeds een matig aankoopbeleid en dus een zwakke selectie.
Waarschijnlijk wordt er dan geroepen dat zij het verkeerd uitgevoerd hebben en dat Johan nog steeds gelijk heeft. Haha, onschendbaar helaas. Ik bereid me vast voor op het TH3, weer door Cruijff gevormd en waarschijnlijk bestaande uit nieuwe nitwits als Roy, Silooy en Winter. Maar ja, het zijn oud-voetballers en die zijn dus sowieso geschikt voor elke bestuurlijke functie! Dat Cruijff zn jongens steeds er een bende van maken komt doordat de rest mazzel heeft en iedereen tegen ons is!
0 0
MichelAngelo66
Jezus, weer zo een die ergens de naam Cruijff ziet staan en een punt wil maken dat we nu niet zo goed spelen met het eerste. Grow up man!

Leuk stuk. En leuk verwezen naar de stelling van Cruijff. Het is ook daadwerkelijkzo. Er zijn toch weinig Italiaanse teams die je onderste boven spelen. Meestal denk je achteraf, shit we hadden moeten winnen. Heb je toch van ze verloren...
0 0
mkAFCA
Maar ook gisteravond zie je weer die typische Ajax lankmoedigheid achterin. Sno verspeelt de bal in de 2e helft op zijn Moisanders/Denswils/Viergevers/Vetlmans dom op het middenveld, met een rare kapbeweging, waardoor die gasten bijna scoren. En zo zie je achterin meer van die lijkt wel typische Ajax momentjes en dat MOET er nu eens uit. Laat Stam cs. daar eens strenger op zijn.

A1 is zeker goed, aantal toppers, maar was toch ook wel onder de indruk van de volwassenheid en het gogme waarmee die AS Roma jongens al speelden. Dan vind ik 'ons' soms toch echt te naïef. Dat zie je bij het eerste ook. Weinig doortrapt en bijdehand in het uitlokken van vrije trappen, aansmeren van kaarten, tijdrekken en soms een doodschop om de boel wakker te krijgen. Hoort echt bij topvoetbal.
0 0
31xAjax
Johan heeft soms gelijk.....
0 0
Mokummerdam
Altijd
0 0
JPC40
vind dat behoorlijk onzin nederland heeft vaak genoeg gewonnen van italie en hun clubs .
dat de A1 op penalty,s verloren heeft is beter dan dat ze aan het lanterfanten waren op het veld en de tegen partij vrij spel hadden gegeven , nu zijn ze letterlijk strijdend ten onder gegaan .
Penalty,s is ook een psychisch spelletje dat hebben we gezien tegen Costa rica en Argentinie hoe sterk sta je in je schoenen .
0 0
RoodWit
Eerste helft ging moeilijk, wind tegen , ijsregen, italianen heel compact spelend.

Tweede helft ging veel beter, Ajax was ook beter, maar dan moet je de kansen wel afmaken, vooral de penalty dat erin moet, jammer.

Zo'n Internationale Jeugd-Tournooi is perfect voor die jongens, een zeer goede leerschool.
0 0
ibrahendriks
Dan krijg je te maken met gasten die fysiek top en in een aantal gevallen zelfs gemeen zijn. Veelal spelend op de omschakeling zeer verdedigend ingesteld.
0 0
BvZ<3FdB
Goed leermoment, maar wel zonde. Liever dat ze nu van Roma verliezen dan over 3 jaar als ze in het eerste spelen.
0 0