Ajax' Kweekvijver: Hup, ga daar maar zitten

BvdPloeg, 15-02-2015 om 09:00, 22380 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Terwijl de halve Ajax-jeugdopleiding in Turkije en Portugal vertoeft met Oranje U15, U16 en U17, kwamen zaterdag de A-junioren wel gewoon in actie. Door de sneeuw lagen de A1 en A2 nog wat potjes achter in de competitie en dus moest Valentijnsdag worden geschrapt door de spelers. Het zonnetje in Twente, de uitslag en de volgens Twente-trainers 'demonstratiepartij van Ajax-zijde' maakten een hoop goed. Een sfeerverslagje van een dagje Hengelo.

Als de gordijnen opengaan, staat de glimlach al op mijn gezicht. Eindelijk de handschoenen en thermo-onderbroek thuislaten, eindelijk lekker voetbalweer. Ik kies ervoor om de treinreis te plannen naar Hengelo en mij op de hoogte te laten houden over Ajax A2, dat om 12.00 uur al in actie komt. Dat de U18 van Ajax geweldig speelt en presteert dit seizoen, dat wordt na 45 minuten al duidelijk uitgedrukt in de stand: 4-0. Goede berichten uit Amsterdam, waar de A2 uiteindelijk met een 4-2 zege van het veld stapt.

In Hengelo schijnt ook lekker de zon. Het accent van de conducteur en buschauffeur klinkt geinig, ik kom namelijk nooit in Twente. Te voet bereik ik het 'Trainingscentrum FC Twente'; niet heel modern, gewoon aan de achterkant drie voetbalveldjes op een rij en een treinspoor erachter. Oud-Hollands zaterdagmiddagvoetbal dus, prima. De jonge talenten van A1 staan zich al op te warmen, klaar voor het begin van een drukke periode. Mauro Savastano is terug van een hersenschudding, Adham El Idrissi speelt weer eens op zijn favoriete spitspositie en voorin staat de razendsnelle Pelle Clement.

Prima opstelling, prima weer, prima ambiance, Ajax liet zich ogenschijnlijk inspireren. De Amsterdammers vliegen uit de startblokken en zetten Twente meteen vast op eigen helft. De toeschouwers langs de kant kijken met verbazing naar de rushes van linksback Damil Dankerlui en de felheid en zuiverheid van passing op het middenveld bij Abdelhak Nouri en Ashraf El Mahdioui. Ajax heeft de touwtjes stevig in handen, maar kansen krijgen de hoofdstedelingen niet veel. De 0-1 valt echter allerminst uit de lucht. Na een prima schot van Nouri is El Idrissi er in de rebound als de kippen bij.

De spits zit weer lekker in zijn vel nadat hij voor de winterstop kampte met blessures en plots Zakaria El Azzouzi voor zich moest dulden. De spits sleurt tegen Twente en is aanwezig. De nummer negen moet echter ook toezien hoe Nouri het publiek op de banken krijgt. De middenvelder neemt de bal met de rug naar de goal aan, dribbelt met verschillende lichaamsschijnbewegingen de zestien in, maar vooral de kapbeweging waarmee hij de bal voor zijn linker legt, is om je vingers bij af te likken. Een hard en zuiver schot in de linkerhoek en de wedstrijd lijkt al vroeg gespeeld.

Ajax heerst en blaast Twente, voor de winterstop nog een geduchte opponent, volledig van het veld. Vlak voor de rust concludeert het Twente-middenveld hardop dat de verdedigende stellingen moeten worden ingenomen: 'Als we druk gaan zetten, worden we helemaal weggespeeld', klinkt het. Het is het grootste compliment voor Ajax voor de rust. Dat het slechts 0-2 staat, ligt vooral aan het feit dat er in de eindfase nogal eens te ver door wordt gecombineerd.

Met Vince Gino Dekker voor Vaclav Cerny, die vrij onzichtbaar was en last had van zijn hoofd, verandert er na de rust niet zoveel. Ajax heeft de bal en Twente probeert iets meer dan voor rust vroeg te storen. Keeper Indy Groothuizen toont aan volwassen te worden en mede dankzij zijn constante coaching blijft Ajax uit de problemen. De nuchtere Tukkers langs de zijlijn kunnen er maar moeilijk aan wennen. 'Die keeper blijft maar schreeuwen, ik word er gek van', zegt een vrouw, die zich sowieso vermaakt met randzaken. Het kapsel van El Azzouzi, de krijsende voetbalvrouwen op een veld naast ons en dus de druk coachende Groothuizen. Ze heeft het er maar druk mee.

Druk heeft Twente het op het veld vooral met Ajax. De thuisploeg is wat feller, gaat richting het randje en soms eroverheen. Leon Bergsma wordt uit de wedstrijd geschopt aan de zijlijn en Shaquill Sno incasseert op het middenveld een elleboogje. Trainer Gery Vink blijft rustig en vraagt alleen de coach van Twente wat rustiger aan te doen. Aanvoerder El Mahdioui blijkt helemaal een gentlemen door de overtreding op Bergsma af te doen als 'per ongeluk'. Geen vlam in de pan op die manier, Ajax kan gewoon door.

Met El Azzouzi in de ploeg voor Bergsma loopt Ajax uit naar 0-4. El Idrissi maakt zijn tweede van de middag met een prachtige diagonale knal en Sno scoort nadat hij eerst zijn tegenstander met een balletje achter het standbeen zittend laat toekijken. Twente-spelers vallen overigens vaker op hun achterwerk, bijvoorbeeld als Nouri in de eerste helft met zijn bovenlichaam naar links gaat, maar de bal naar rechts dribbelt. Hup, ga daar maar zitten. Aan de zijlijn noemt men het 'zeiken' (is dat Twents?), gevolgd door de opmerking dat Nouri zoiets mag doen 'als hij zo voetbalt, wat een voetballer'.

De wedstrijd kabbelt naar het einde, het debuut van B-junior Devajo Zeefuik is nog het vermelden waard. Ajax gelooft het verder wel, Twente probeert het vooral van afstand. Eén keer is het nog raak, maar aan de overkant had Ajax er toch zeker één of twee extra moeten maken. Eindstand 1-4, die staat. Dekker en El Azzouzi discussiëren nog wat over het wel of niet afspelen van ballen en Vink gaat druk babbelend met Nouri richting de kleedkamer. Ajax A1 heeft het weer na toch wat moeizame optredens in het begin van de competitie. Twente was in Hengelo in een sfeervol decor het eerste echte slachtoffer van de Amsterdamse dadendrang, die net op tijd komt voor de Youth League-clash met AS Roma. Dan gewoon op De Toekomst, in de avond en zonder Twents accentje. Die hebben hun portie wel gehad. (foto: Instagram Vaclav Cerny)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten
- # 18: De 10 openbaringen
- # 19: Karlsson kan aan de bak
- # 20: B1 die De Boer bedoelde
- # 21: Nouri na Sinkgraven
- # 22: Dekker wordt onderschat

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxamsterdamgk
geweldig hier word je vrolijke van !
0 0
Mokum_32
Zoals altijd een goede tekst leest makkelijk weg. Mooi dat je er zo veel voor overhebt om ons op de hoogte te houden
0 0
Chachiboy
blijf dit de leukste rubriek vinden
0 0
ibrahendriks
Blijf er vooral over schrijven, doet een Ajax - fan goed, mijn complimenten.
0 0
Cruyffie
Lekker stukje ouwe, veel dank (voor de treinreis ri het oosten) :)

Ps. Ik kan niet wachten tot deze lichting gaat doorbreken. Europa here we come!
0 0
AjaxfanRuben
Die reacties uit het publiek zijn altijd prachtig, ze weten niet wat ze meemaken :p
0 0
willieovertoom
De A1 heeft echt een geweldig team. Niet alleen is het een erg sterk collectief, ook zijn er toekomstige individuele sterren. Cerny, Nouri en Van de Beek worden, terecht, geroemd door de schrijvers van deze site. Ook Lartey, El Mahdioui, Dekker en El Idrissi hebben veel klasse, zijn ook spelers die ver kunnen komen. Ook heerlijk om te weten dat er in de B'tjes en C'tjes veel talent loopt. Che, Malen en Boultam bijvoorbeeld. In de C'tjes Kees de Boer en Familia-Castillo en misschien wel Bryan Brobby en Eric Lansana. Nog verder weg spelen Nouri Cheung en Naci Unuvar als ik me niet vergis? (Weet iemand waar die laatste twee spelen?)

Leuk stuk Bram, zoals elke zondag. Ga zo door!
0 0
DaishRedan
Kees de Boer is tweedejaars B maar speelt voor o16 hhahahahhaha
0 0
ABBA
Tegen wie spelen ze vlg week
0 0
trodat4030
ADO uit.
0 0
litmanenohoh
Heerlijk stukje om te lezen.
0 0