BoJA: Onana debuteert met 'Vermeertje'

SamVR, 10-02-2015 om 10:02, 22439 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op een speler of trainer van Jong Ajax.

De verlichte buiken van net opgestegen vliegtuigen snijden door de donkere nacht boven sportpark De Toekomst, terwijl miezerregen zachtjes neerdaalt op het hoofdveld. Op de tribunes zitten een paar dozijn supporters weggedoken in winterjassen. Dit is het decor voor het debuut van Andre Onana namens Jong Ajax.

De achttienjarige Kameroener is overgekomen uit de jeugd van FC Barcelona en komt nu tegen Achilles ‘29 voor het eerst uit in het betaald voetbal. In de openingsfase oogt hij gespannen, al na acht minuten loopt hij een enorme domper op. De keeper twijfelt in de opbouw, speelt een bal niet goed vooruit en ziet lijdzaam hoe Thijs Hendriks toehapt. De spits verovert de bal, aarzelt niet en schiet binnen: 0-1.

Vijf minuten later gaat het bijna weer mis. Joël Veltman speelt slecht terug en brengt Onana zodoende in de problemen. De doelman trapt de bal ternauwernood weg, recht in de voeten van een speler van Achilles ’29. Het is dat Kenny Tete attent reageert en de bal middels een snoeiharde tackle onderschept, anders had de 0-2 er al in gelegen. Woedend trapt Onana tegen een van de palen van zijn goal. Dit is niet hoe hij zijn debuut had voorgesteld.

De rest van de eerste helft blijft de keeper onrustig, hij speelt ballen te snel in paniek over de zijlijn en krijgt daarvoor hoongelach te horen van het publiek. Het begint pijnlijk te worden voor de doelman, die zich zo graag wil laten zien. Nadat Richaïro Zivkovic met een intikker voor een 1-1 stand heeft gezorgd, komt het rustsignaal van de scheidsrechter als geroepen voor Onana.

Aan het einde van de pauze klinkt Bob Marley’s ‘Three Little Birds’ uit de speakers van de Toekomst. Vervolgens komt er een andere Onana uit de kleedkamer. De keeper laat zich in de vijftigste minuut zien, door op katachtige wijze een vrije trap uit de kruising te tikken. Even later pakt hij een schot van dichtbij klemvast. De goalie plukt vervolgens een paar hoge voorzetten achteloos uit de lucht en begint zijn achterhoede te coachen. Met harde klappen brengt hij zijn grote handschoenen tegen elkaar om zijn ploeggenoten aan te moedigen en instructies te geven.

In de opbouw oogt Onana een stuk rustiger en zelfverzekerder dan in de eerste helft. Moeiteloos legt hij de bal met lange trappen bij zijn medespelers neer. De precisie over een meter of dertig, veertig is daarbij indrukwekkend. Ook in de korte passing is hij zuiverder en behoudt hij het overzicht. Onana laat daarnaast een mooie werptechniek zien, waarmee hij het spel telkens snel voortzet na een gestopte aanval van tegenstander Achilles ’29.

Tot zijn geluk en dat van het aanwezige publiek komt Onana in de tweede helft niet meer in de problemen. De zenuwen van de eerste helft hebben zijn lichaam in het vervolg verlaten. Zivkovic heeft zijn tweede doelpunt van de avond erin geprikt, waardoor Jong Ajax een nipte 2-1 zege boekt. Onana loopt met een glimlach van het veld. Zo kent zijn debuut letterlijk twee gezichten. De kop is eraf. De strijd om de opvolging van Jasper Cillessen is nu echt losgebarsten.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer van de rubriek Blik op Jong Ajax:
- #1 Stam aan het roer
- #2 De helft van Muric
- #3 Boccara de joodse Ajacied
- #4 Kishna in voetsporen Zlatan
- #5 Becker strijdt voor debuut
- #6 Zivkovic wordt Ajax-spits
- #7 Doelpuntenmachine Menig
- #8 Ajax-miljoenen verdampen
- #9 Stam en Ulderink topduo
- #10 Kortsluiting bij Zivkovic
- #11 Menig ook 'op 10' fenomenaal
- #12 Muric eigenaardig ventje

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Chachiboy
Leuk geschreven stukje dit.
0 0
Milan93
Jammer van de blunder, maar ben meer benieuwd naar de tweede helft waar hij het herpakte!
0 0
3*stars*3
Barca had em een aanbieding gedaan maar hij wou niet tekenen.
Bij Ajax zag hij meer perspectief.
0 0
Milan93
Klopt, ik weet dat hij bij Ajax wel perspectief zag, maar ik bedoel meer dat ik graag highlights wil zien van hem in de tweede helft dan 1 blunder
0 0
3*stars*3
Ik had via app gereageerd op geronimo's reactie maar er is iets mis gegaan.
0 0
Milan93
Dacht al hahaha.
0 0
RasAjacied
Spreekt dus tegen dat ze bij Barca perse wilden hebben. Het probleem was namelijk dat deze keeper derde keeper of zelfs vierde zou worden. Hij zou dus geen perspectief op speeltijd hebben en verhuurd worden aan Barca II. Hadden ze hem echt, echt willen hebben hoefden ze alleen maar de voorwaarden van het contract gunstiger te maken. Bedenk dat Ter Stegen pas begin twintig is. Een keeper als Ter Stegen kan zeker 10 jaar mee. In die tijd is Onana niet aan de beurt gekomen op een paar wedstrijden na. Een soort Fred de Grim. Hij is er wel maar zit altijd op de reservebank.
0 0
District
Onana komt er wel :)
0 0
Ajax412
Met de A1 van Barça tegen de A1 van Ajax vond ik hem de beste speler van Barça, zonder hem hadden ze kansloos verloren. Verder kan ik zo niet zeggen dat ik hem nog eens heb zien spelen, maar ik weet wel dat hij talent heeft.
0 0
JesusZoonVanGod
Zullen de zenuwen wel geweest zijn! Is natuurlijk ook niet niks, debuteren in het profvoetbal in een land ver weg. Als ik het zo lees, dan wist hij zich in de tweede helft prima te herpakken. Hij zal niet de eerste profvoetballer zijn die een foutje maakt bij zijn debuut. Die jongen is ook pas 18.

0 0
ibrahendriks
Hij verdient zeker krediet.
0 0
A Cohen
ZIVKOVIC scoorde 2 x.
0 0
Jajijdaar
Denk toch wel dat Onana onze nummer 1 gaat worden later! Wellicht met Leeuwenburgh en van Bladeren strijden om de eerste plek.
0 0
WesleySonck
heeft hij ook een Spaans paspoort of ontvangt hij een topsalaris?
0 0
mvdk
Jammer dan. Goede spelers kosten nou eenmaal geld. Verder gebeurt er toch niks met de 100 miljoen die op de bank staat, dus financieel hoeven we ons niet druk te maken...
0 0
BigDaddy84
http://www.ajaxshowtime.com/hoofdnieuws/83385/ajax-komt-met-plan-voor-investeringen-geld.html

Even geduld. Er gaat genoeg gebeuren met dat geld.
0 0
mvdk
Ik hoop het!
0 0
BigDaddy84
Of de plannen je bevallen kan ik uiteraard niet garanderen ;-) Maar ze hebben wel een doel met het geld.
0 0
mvdk
Klopt. Ik hoop dat we eindelijk weer ons Ajax terug krijgen! Soms lijkt het wel eeuwen te duren voordat we eindelijk een beetje vooruitgang boeken. Het is frustrerend om te zien hoe onze mooie club door clubjes als Pec, Salzburg en Vitesse afgedroogd wordt.
0 0
JesusZoonVanGod
Voor zover ik kan zien beschikt hij niet over de Spaanse nationaliteit. Heeft ook nooit bij de Spaanse jeugdelftallen gespeeld, maar zit wel bij de selectie van Kameroen U20.

Die zal dus inderdaad een aardig salaris opstrijken.
0 0
Koenniiee
Everything is gonna be allright.. Ook met Ajax!
0 0
geronimo
Afwachten ,als hij echt zo goed is laat Barcelona hem niet zomaar gaan , Ajax heeft weer iemand gehaald omdat hij goedkoop is ,is mijn vermoeden.
0 0
Milan93
Typ Andre Onana in op youtube en je ziet dat dit een hele goede keeper is. Heeft Ajax A1 ook een paar keer van het score gehouden.
0 0
JesusZoonVanGod
Goedkoop? Naast een transfersom van 150k moet Ajax een salaris betalen van ruim 200k (207.000) per jaar. Na zijn 19e zal dit oplopen tot ruim 400k (417.000) per jaar.

Alles behalve goedkoop. Als ze goedkoop hadden gewild, dan hadden ze wel een jonge keeper in Nederland of uit de EU gehaald. Dan ben je met een salaris van 50k meestal al klaar.
0 0
MaToVe
Barca was juist furieus dat hij bij Ajax tekende omdat ze in hem een potentiële eerste keeper zagen.
0 0