Ajax' Kweekvijver: Dekker wordt onderschat

BvdPloeg, 08-02-2015 om 09:00, 36148 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Dat de jeugd dit weekend een fijne afleiding was voor Ajax 1 in barre tijden, dat moge duidelijk zijn. Na twee voetballoze weekeinden vanwege de sneeuw traden Ajax A2 en Ajax A1 zaterdag op De Toekomst aan tegen PEC Zwolle en SC Heerenveen. Mijn idee was om dit wekelijkse stukje tekst weer eens te wijden aan iets leuks uit A1, maar zaterdag langs de lijn viel mijn oog niet voor het eerst op Vince Gino Dekker. De vleugelflitser was bij A2 de allerbeste.

Dekker, geboren op 22 maart 1997 in Harderwijk, u weet wel: van Het Dolfinarium en vlakbij Walibi World. Ook de plek dus waar met succes een groot talent op de wereld werd gezet. Dat hij dat talent niet van een vreemde had, was snel duidelijk. Vader Dekker, Bennie, speelde in de jaren negentig voor NEC, AZ en De Graafschap. Na zijn loopbaan begon hij een kledingwinkel en tegenwoordig maakt hij furore met het kinderkledingmerk Vingino. Jawel, een samenvoeging van de naam van zijn zoon. Een miljoenenbedrijf in mode, iets waar Vince Gino ook helemaal gek van is. 

Maar de jongste Dekker kan er op meerdere fronten wat van. Via DVS '33 uit Ermelo belandde hij op zevenjarige leeftijd bij Ajax. Hij doorliep de hele jeugdopleiding in Amsterdam, ontwikkelde zich goed en net als vele anderen werd hij rond zijn transfergerechtigde leeftijd van zestien gelinkt aan grote clubs. Ook PSV zou interesse hebben gehad, maar Dekker tekende uiteindelijk tot de zomer van 2017 bij 'de mooiste club van Nederland' (aldus Dekker) Ajax. Een opluchting want in de B-junioren werd hij vaak in één adem met Abdelhak Nouri genoemd en gerekend tot de grootste talenten van de club. 

Bij de ondertekening van zijn contract, en die van Nouri, zei Overmars: 'Gino is een buitenspeler met een fantastische voorzet. Ze gaan nu een belangrijke fase in en de komende jaren moeten we gaan zien waar ze staan. Deze jongens hebben echt bewust gekozen om bij Ajax te blijven.' Overmars wist hij over sprak. Al vaker deden jeugdspelers het leuk, scoorden ze veel, maakten ze indruk, maar was die laatste stap heel lastig. Van Ajax A1, eventueel via Jong, naar het eerste elftal. Bij Ajax zijn er veel voorbeelden van, maar ook veel potentiële toppers haalden het niet.

En dus is de ontwikkeling van Dekker een hele interessante. Want naast de prestaties die hij leverde en nu levert, er is voor hem ook flinke concurrentie bijgekomen. Vaclav Cerny kwam vorig jaar over uit Tsjechië, Robert Muric was afgelopen zomer de nieuwste Ajax-aanwinst. Beide spelers kunnen als rechtsbuiten misschien wel het beste uit de voeten, maar in de Youth League deed Ajax A1 het het meest met Muric op rechts en Cerny op links. Amper speeltijd op het hoogste niveau voor Dekker, eeuwig zonde.

Want de linkspoot heeft zoveel meer in zijn mars dan dat hij nu laat zien en vooral kan laten zien. Zaterdag bij Ajax A2 was er weer zo'n voorstelling van de klassieke linksbuiten met, zoals ik al eerder schreef, de allerbeste voorzet van Nederland. Een prima eerst aanname, lichtvoetig, snel op de eerste meters, razendsnel als hij eenmaal aan zijn sprint begonnen is. Binnendoor, buitenom, rechts, links, Dekker liet tegen PEC Zwolle geen spaan heel van de arme rechtsback tegenover hem. Voor de rust leverde hij drie perfecte voorzetten af en ging een schot rakelings over, na de rust raakte hij de lat en was er één voorzet die door een ringetje te halen was.

De voorzet, hét wapen van Dekker en in mijn ogen een veel krachtiger wapen dan door velen gedacht. Wie echt een goede voorzet in huis heeft, is in staat om een spits telkens te voorzien van een grote kans. Niet een blinde bal voor, telkens weer een trap waar een spits met gevoel voor positie alleen maar tegenaan hoeft te lopen. Hoog, laag, eerste paal, tweede paal, het is een kwestie van afspreken en Dekker legt de bal waar de spits hem hebben wil. Hij kan een voorzet vroeg geven, om een tegenstander heen, of hij haalt het achterlijntje en trekt voor zonder effect aan de bal. Dat levert doelpunten op, heel veel doelpunten.

En zo'n goede voorzet, dat gaat niet over één nacht ijs. Iedere training en voor iedere wedstrijd trapt Dekker er een paar. Dat doet hij al jaren, ikzelf aanschouw het nu anderhalf jaar. De constante training op zijn traptechniek werpt zijn vruchten af. In 2012 al krulde Dekker vrije trappen prachtig binnen en hij won de Doelpunt van de Maand-award met een krachtige lob van afstand. Recenter, in april van 2014, was het de actie van rechts en de krul in het dak van het doel die zorgde voor hard applaus vanaf de kant. 

Het zijn enkele voorbeelden om aan te geven wat Dekker allemaal kan, namelijk meer dan voorzetten geven. Hij is een atleet die razendsnel is, acties kan maken en assists geeft. Hij leeft zelfs voor assist, zo vertelde hij kort geleden nog aan Ajax TV: 'Ik zoek mijn man veel op, ga er langs en geef een voorzet. Ik geef graag ballen op iemands hoofd en scoor zelf ook zo nu en dan. Met een schaar erlangs en een voorzet geven. Als hij er dan ingaat, is dat fantastisch. De voorzetten die je geeft moet je op gevoel geven, zeker dicht bij het doel. Van verder weg moet je echt vol doortrappen en voorover leunen, anders gaan ze er helemaal overheen.'

Dekker weet waar hij het over heeft en hij toont dat geregeld op het veld. Geregeld, want soms zitten er wedstrijdjes tussen dat je hem ineens niet ziet. Dat weet hij vast en zeker zelf ook wel, die wedstrijden moeten eruit, ieder duel weer moet er rendement zijn. En mede daarom is het zo jammer dat er op dat allerhoogste niveau geen plek was voor hem. In de competitie is het vaak Cerny en Dekker, in de Youth League is daar plots Muric. De Kroaat moet ook spelen, maar ik vind dat dat ten koste gaat van een voetballer die Ajax veel beter kan gebruiken.

Muric is goed, maar past wel in dezelfde categorie als Cerny: linkspootje, handige actie, á la Arjen Robben heel gevaarlijk, maar ze zijn geen Dekker. De voorzetten van Muric en Cerny komen niet in de buurt van die van hun collega-aanvaller. De dreiging die de twee aangekochte talenten genereren komt op een heel andere manier tot stand dan bij Dekker. En daarom wordt Dekker onderschat, verdient hij meer speeltijd op het hoogste niveau en moet Ajax investeren om hem straks in dat eerste elftal te krijgen.

Een speler zoals Dekker, die zijn er namelijk niet zoveel meer. Iemand met een voorzet, een fluwelen linkervoet en snelheid. Derk Boerrigter was in combinatie met Theo Janssen het laatste krachtige wapen, maar Dekker is in alles beter. Ik hoop dan ook vurig dat hij er zelf alles voor blijft doen om zijn droom werkelijkheid te laten worden: debuteren in het eerste. Het is verder aan Ajax om zijn talent op waarde te schatten. Speeltijd in de Youth League, te beginnen deze maand tegen AS Roma, hoort daar absoluut bij. Als er net als bij Nouri, Cerny en al die anderen alles wordt gegeven om hem te laten excelleren, dan zal Dekker andersom niet teleurstellen. Dat is bij deze een belofte. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten
- # 18: De 10 openbaringen
- # 19: Karlsson kan aan de bak
- # 20: B1 die De Boer bedoelde
- # 21: Nouri na Sinkgraven

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rudolph J
Noem mij een jeugdspeler die een betere voorzet had/heeft dan Gino, of een die er zoveel per wedstrijd afgeeft. Echt een speler waarvoor je naar het voetbal gaat.
0 0
trodat4030
Die is er niet en in de eredivisie en JL ook niet..
0 0
Danishdynamite
Dekker goede buitenspeler hoor maar met Kishna Fischer(liever spits) Cerny en Muric hebben we denk ik 4 betere buitenspelers. Vind dat Dekker in het rijtje Becker, Meleg, El Ghazi past. Ze hebben allemaal wel wat en kunnen wel spelers voor Ajax 1 worden maar niet zo top als de 4 die ik hiervoor noemde.
0 0
JohnDylan
Dekker heeft iets wat geen andere buitenspeler van Ajax heeft en dat is een geniale voorzet. De voorzet van Kishna is redelijk maar lang niet zo goed als die van Dekker. Ik vind Dekker zeker niet minder talentvol dan Fischer en Murić. Hij isnatuurlijk wel een verschillend type buitenspeler dan die twee.
0 0
Champy95
Er zit meer venijn in Efmorfidis. Maak daar maar een linksback van.
0 0
trodat4030
Hebben ze vorig seizoen veel geprobeerd bij de A2 (voornamelijk omdat Jari Verburg meer geblesseerd dan fit was), maar dat was, in mijn ogen iig, absoluut geen succes. Nu speelt linkshalf Furkan Kurban veelal linksback in de A2, iets groter succes, maar houd ook niet over.

Overigens hoorde ik gisteren een sterk sluimerend gerucht dat James wilt vertrekken en daar kan ik best inkomen.
0 0
Champy95
Dat is jammer.

Er is dan ook geen duidelijk plan voor hem. Typisch een speler die later bij een andere club gaat schitteren.
0 0
Benji
Voordeel van Dekker is dat hij z'n man niet per se voorbij hoeft om een voorzet te geven, dat is wel echt een krachtig wapen.
0 0
AjaxfanRuben
Zeker goede speler, alleen in de specifieke topwedstrijden die ik heb bekeken vielen zijn handelingssnelheid en balvastheid (jammer genoeg) op in negatief opzicht. Misschien dat Youth League daar inderdaad aan bij kunnen dragen dat te verbeteren.
0 0
PietBon
Ach Dennis Bergkamp kwam ook van de A2 naar Ajax 1. Had nog niet in de A1 gespeeld destijds. Kan nog best goed komen met Dekker. Nu ken ik z'n vader en oom maar ze lopen er niet mee te koop dat er een Dekker bij Ajax loopt. Ik wist het niet eens.
0 0
maikdj
Zulke voetballers moeten we wel koesteren, anders speelt hij straks bij een AZ of Heerenveen de pannen van het dak. De zo omschreven 'Arjen Robben' vleugelspelers zijn leuk, maar je hebt er altijd een nodig die ruimte creëer - gaten trekt - minder voorspelbaar is.
0 0
AjaxD1986
Becker ook!
0 0
jeugdgaatvoor
Hemelen we hem lekker op. Die Dekker is echt een zeer groot talent. We weten dat ie kan voetballen hoor, maar moet de titel nou echt zijn hij wordt onderschat? Niet iedereen hoeft toch in de spotlights te staan. Betekent ook niet altijd per definitie dat je dan heeeeeel goed bent. Bedoel El Mahdioui wordt ook niet veel overgeschreven. Who cares, het zijn nog maar jonge talenten. We moeten ze nu niet druk gaan opleggen. Laat ze lekker hun zelf zijn en hun verder ontwikkelen. Het is echt de laatste jaren zo dat we over spelers van de C1 en B1 en A1 zo actief praten. Vroeger was het minder had je minder media die dat deden. Maar ik weet niet of het zo verstandig allemaal is. Dan krijgen ze al direct een druk bij hun debuut. Ik had zelf bij Bazoer direct de indruk dat hij bizar goed is. Hij is niet slecht hoor, maar het verwachtingspatroon wat iedereen creëert komt niet bij de Bazoer die hij nu is. Wil gewoon zeggen dat we deze jonkies op de achtergrond moeten houden.
0 0
gras
Ik proef uit de tekst van de auteur dat hij toch wat teleurgesteld lijkt dat Dekker vanuit de A2 te weinig speeltijd krijgt in de Youth League. Hij mag toch wel voor hem pleitten. Vind bepaald niet dat een Dekker daarmee op een voetstuk wordt geplaatst.

Overigens, er moeten wel spitsen zijn die zijn voorzet in kunnen koppen. Kan Milik een beetje koppen? Menig?
0 0