Blik op Jong Ajax: Muric eigenaardig ventje

SamVR, 08-02-2015 om 09:00, 22273 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op een speler of trainer van Jong Ajax.

Het vriest vrijdagavond in Volendam en Robert Muric heeft zich tegen de kou bewapend met een wit ondershirt en zwarte handschoenen. De eigenaardige Kroaat lijkt verder weinig van het barre weer te merken. Zorgeloos wandelt hij over het voetbalveld, alsof hij deelneemt aan een zomeravond wedstrijdje in zijn thuisland. Haast achteloos verwarmt hij de voetbalharten van het publiek in het stadion van de plaatselijke FC. 

Muric komt uit Varazdin, een middelgroot toeristenstadje in het noorden van Kroatië. In de regio heeft Muric op zijn vijftiende al vier clubs versleten. Telkens is hij snel uitgeleerd en kiest hij voor een stapje hogerop: van een kleine amateurclub, naar een grote amateurclub, naar een semi-profclub, naar een kleine profclub. Als Dinamo Zegreb hem in 2011 scout, verhuist de aanvaller naar de hoofdstad, met mooie pleinen en nog mooiere vrouwen. Dinamo is de recordkampioen van Kroatië en een beruchte club, vanwege voorzitter Zdravko Mamic, die carrière heeft gemaakt door te intimideren. De corrupte sportbestuurder misbruikt stelselmatig zijn invloed bij de Kroatische voetbalbond en deinst er niet voor terug om de harde kern van Dinamo, de Bad Blue Boys, in directe confrontaties af te kafferen.

Muric is waas voor de spelletjes van Mamic. Na een paar jaar voelt de jeugdinternational dat hij uitgeleerd is bij Dinamo en wil hij vertrekken. Mamic is laaiend en wil het toptalent niet kwijt. De mafioso probeert Muric op andere gedachten te brengen via intimidatie vanuit de club en machtsmisbruik bij de Kroatische bond. Muric heeft er lak aan, de Europese topclubs staan inmiddels voor hem in de rij. Engelse grootmachten bieden hem dikke contracten aan en het Duitse Bayern München probeert hem te paaien. De buitenspeler wil echter maar een ding: zo snel mogelijk naar Ajax. Dinamo gaat hard in protest, waardoor de FIFA uiteindelijk het verlossende oordeel moet vellen. Muric vertrekt transfervrij naar Ajax. Mamic lijdt een pijnlijke nederlaag.

Zeven maanden later wandelt Muric in de vrieskou op het veld van FC Volendam. Het is schitterend om hem bezig te zien, een eigenaardige buitenspeler in optima forma. Met een paar minuten op de klok krijgt hij de bal rechts voorin. Hij stoomt op vanaf rechts en ramt het speeltuig vervolgens met links de kruising in. Een klein halfuur later herhaalt hij deze routine gespiegeld vanaf de linkerkant. Het zijn de 0-1 en 0-2 in een duel dat in 3-4 zal eindigen. Muric praat nauwelijks, zijn voeten spreken middels ragfijne techniek. Hij legt lange ballen achteloos dood, draait met speels gemak weg bij zijn directe tegenstander en is dodelijk in de kleine ruimte. Is er geen ruimte voor een schot, dan bedient hij de spits of buitenspeler met lepe steekballetjes.

Met zeventig minuten op de klok is de motor op en vraagt Muric om een wissel. Na afloop van de wedstrijd vertelt hij aan AjaxTV dat hij zo snel mogelijk wil debuteren in Ajax 1. Frank de Boer twijfelt, want hij denkt dat Muric hem niet verstaat. Dat is een probleem voor de hoofdtrainer, die zijn buitenspelers altijd met een vrachtlading instructies het veld in stuurt. Misschien is het maar goed ook dat Muric er niks van verstaat. De Kroaat speelt nog stoïcijns zijn eigen spel. Een vleugelspits treedt niet in de voetsporen van Tscheu La Ling en Bryan Roy door altijd in de pas te lopen.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer van de rubriek Blik op Jong Ajax:
- #1   Stam aan het roer
- #2   De helft van Muric
- #3   Boccara de joodse Ajacied
- #4   Kishna in voetsporen Zlatan
- #5   Becker strijdt voor debuut
- #6   Zivkovic wordt Ajax-spits
- #7   Doelpuntenmachine Menig
- #8   Ajax-miljoenen verdampen
- #9   Stam en Ulderink topduo
- #10 Kortsluiting bij Zivkovic
- #11 Menig ook 'op 10' fenomenaal

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Noxin
Je ziet het met El Ghazi. Die speelde zijn eerste wedstrijden onbevangen, puur op intuitie. Hij werd een sensatie. Daarna vond De Boer het nodig om hem instructies mee te geven en is er weinig meer over van z'n explosieve spel.

Het enige wat je tegen zo'n speler moet zeggen is: "Veel plezier, draai ze maar helemaal gek."
0 0
Tian1Sky
Natuurlijk, De Boer doet elk jaar zijn uiterste best om de spelers slechter te maken (wat jij zegt), ze te bleseren (door te hard te trainen) en wedstrijden te verliezen (door expres verkeerd te wisselen). Hij heeft namelijk geen ambitie en geen clubhart.
0 0
JPC40
dat is een typisch mentaliteit van Ajax hier mag je als speler niet je eigen ding doen je moet kost wat kost in de gelederen blijven lopen en o wee als je die negeert , dat is nu ook weer zo,n punt die ik nooit zal begrijpen .
0 0
La Bomba
Klopt inderdaad iedereen moet in de pas lopen bij Ajax en juist de eigenwijze spelers beslissen wedstrijden.
0 0
Starkoo
De Boer moet wat tegen Fc Twente dus mee nemen!
0 0
JPC40
daar hou ik wel van een voetballer die lak heeft aan aanwijzingen en zijn eigen gevoel behoud.
0 0
S.Ajacied
Wanneer komt de samenvatting van Volendam - Jong Ajax?
0 0
ProHulst0s
Kan je gewoon vinden op foxsports site
0 0
JohnDylan
Murić begon erg timide bij Ajax maar hij lijkt steeds beter in zijn vel te zitten en gaat daardoor ook steeds beter spelen. Hij had natuurlijk een tijdje niet gespeeld en ook al een paar maanden niet met een groep meegetraind. Dat was duidelijk zichtbaar aan zijn zelfvertrouwen maar die lijkt nu bijna helemaal terug.

Hij heeft een zeer goede dribbel die ondanks dat je weet dat hij naar binnen gaat trekken toch een zekere onvoorspelbaarheid heeft. Hij koppelt dat aan een prima traptechniek waarmee hij zonder hart te schieten balletjes goed naar binnen lepelt. Wel moet hij aan een voorzet met rechts werken zodat hij af en toe ook buitenom kan gaan.

Als hij zich zo blijft ontwikkelen als in de eerste helft van het seizoen dan zou het mij niet verbazen als hij voor het einde van dit seizoen zijn debuut maakt. Met Fischer, Kishna, El Ghazi en Murić kan De Boer er voor kiezen om regelmatig van speelstijl te wisselen. Soms met klassieke buitenspelers en soms met wat meer modernere.
0 0
Robeerke
Zo Sam dat laatste stuk is zó absoluut waar, die vrachtlading instructies maken dit Ajax tot wat het nu is. Laat die voetballers lekker hun gang gaan!
0 0
Simon1
Amen. Als coach moet je leren wat je van ze verwacht en je kan ze daarop trainer, maar de voetballers moeten het doen. Laat ze dus ook hun gang gaan en vertel wat goed en fout ging. Zo gaan ze dat vanzelf leren.
0 0
gebruikersnaam
Als de taal een barriere kan vormen dan hadden ze hem niet moeten halen. De club heeft besloten hem te halen dus hij is nu speler van de club. Als hij op basis van prestaties een kans verdient dan moet hij die krijgen. Die taalproblemen zou hij dan namelijk ook in Jong Ajax hebben en blijkbaar staan die zijn presteren dan niet in de weg. Als Frank dat niet fijn vind dan past hij zich maar aan. Het gaat erom wat iemand op het veld laat zien en een taalprobleem mag dan niet als een goedkoop excuus worden gebruikt om iemand geen kans te geven.
0 0
jeugdgaatvoor
Frank moet eens niet zoveel twijfelen over de talen barrière van Muric. Wie kwaliteit heeft speelt gewoon. Voetballers in het veld vinden elkaar altijd. En moeten we altijd zoveel eisen stellen als Ajax zijnde? Ik ben namelijk zeer gecharmeerd van Muric. Hij laat de bal dansen lijkt het wel. Hoe hij die bal laat dribbelen en zoveel snelheid zit er in zijn spel. En zijn geweldige versnelling om niet te vergeten. Ik vind Muric een typische toekomstige Ajax1 speler. Ik vind hem veel meer potentie hebben dan een El Ghazi en Kishna. Hij heeft iets wat je bij veel voetballers niet ziet. Net als bij Nouri ook zo speler, waarvan je iets ziet. Wat niet veel hebben en dat maakt hem zo speciaal.

Uiteraard moet hij Engels leren om een basis te maken en dat komt het Nederlands van zelf wel. Ajax moet persoonlijk gewoon minder eisen stellen. We moeten talenten produceren die ons voetbal beter en mooier maken. En Muric is er zo 1 die ons spel mooier maakt.

Mijn toekomstige top aanval ziet er zo uit. Muric, Zivkovice, Cerny of andersom. Maar deze voorhoede zal onze toekomst echt mooi maken. Kishna haalt vaak het niveau niet en El Ghazi is naar mijn mening te statisch. Dit zijn voetballers die samba hebben in hun spel.

Offtopic:
Wedstrijd is te bekijken op http://foxsports.nl/wedstrijd/753435

Alleen je moet wel een Fox account hebben. Gratis registeren en kijken is mogelijk. Mooie dribbels van Muric.
0 0
AjaciedForLive
Zijn mede spelers verstaan hem gewoon zivkovic kan ook Kroatisch soort van zijn tolk
0 0
jeugdgaatvoor
Meer omdat Frank zoiets naar voren haalt. Maar Muric hoefde helemaal niet met zijn mond te communiceren. Tegen Volendam deed hij dat met zijn voeten en voetbal heeft niet voor niks de term voet er in. Deed Ajax 1 maar meer met hun voeten spreken ;)
0 0
flasher93
Onzin, hij moet gewoon zijn taken weten. Wie hij moet dekken ,waar hij moet staan bij een corner of een vrije trap. De volgorde weten bij penalty nemen of corner nemen ect. Er moeten gewoon regels zijn, anders wordt het een chaos. Ga zulke dingen maar aan iemand uitleggen die niet eens Engels spreekt. Vind ik heel slecht overigens. Engels is een wereldwijde taal.
0 0