Ajax' Kweekvijver: Karlsson kan aan de bak

BvdPloeg, 09-01-2015 om 09:30, 47515 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Zo is het rustig en zo volgt het ene pushbericht na het andere op je mobieltje. Marc Overmars maakte overuren en dan vooral in de jeugdopleiding. Verschillende talenten uit Ajax A1 werden meteen na de vakantie beloond met contracten, langdurige contracten. Donny van de Beek, Abdelhak Nouri, Mauro Savastano, ze mochten allemaal een krabbel zetten. Maar misschien nog wel opvallender was het vijfjarige contract voor Zakaria El Azzouzi. De spits is voor even verzekerd van een toekomst bij Ajax en dat heeft direct een flinke concurrentiestrijd tot gevolg.

Nog niet zo heel lang geleden hadden de meeste mensen die zo af en toe De Toekomst bezochten het alleen over Ezra Walian en Queensy Menig. De één maakte eigenlijk al sinds zijn komst in 2012 een prima indruk, Menig was in de ogen van Frank de Boer 'de nieuwe Patrick Kluivert' en dus werd hij voor vele fans ook 'de nieuwe Patrick Kluivert'. Hoeveel er kan veranderen in een jaar tijd, dat bewezen al die talenten die zich eind vorig seizoen en in de eerste seizoenshelft van deze jaargang lieten zien. Opeens waren daar Adham El Idrissi en El Azzouzi en opeens was daar Richairo Zivkovic.

El Idrissi schoot in augustus uit de startblokken toen hij eindelijk het vertrouwen kreeg als nummer negen. Doelpunten volgden, heel veel doelpunten. Walian werd verdrongen uit de A1, El Idrissi was eerste keuze en goalgetter Samet Bulut de ideale pinchhitter. El Azzouzi voegde zich daar eind 2014 bij door een ongelofelijke opmars. Via A2 verdiende hij zijn plekje in de punt van de aanval, mede door wat blessures bij El Idrissi. El Azzouzi begon ook te scoren en hield niet meer op. Bulut drukte regelmatig af voor A1 en A2 en Walian hervond als vaste nummer negen van A2 zijn vertrouwen.

Het verhaal van Zivkovic is ook bekend. Hij kwam over van FC Groningen, wilde snel de eerste spits worden van Ajax, maar vergat even dat De Boer het liever rustig aan doet. Hij is uiteindelijk ook gewoon een jaar jonger dan Menig en zelfs een paar maanden jonger dan El Azzouzi. Zivkovic belandde in Jong Ajax en ook hij scoorde daar aan de lopende band. De teller stokte uiteindelijk bij vijftien treffers voor Jong en Ajax 1, wat ervoor zorgde dat er van de eerste elf namen op de topscorerslijst van Ajax maar liefst tien in de spits spelen: El Azzouzi, Arek Milik, Zivkovic, Daishawn Redan (C1), Donyell Malen (B1), El Idrissi, Bulut, Anderson Lopez (B2), Menig en Walian.

Wie is dan de grote afwezige op die lijst? Juist: Ottar Magnus Karlsson met slechts twee treffers. De IJslander beleefde eigenlijk eenzelfde aanloop naar het huidige seizoen als El Azzouzi, alleen wist de lange spits het gaspedaal niet te vinden na een blessure. Nu is Karlsson wat jonger, maar ook hij wordt op 21 februari al achttien jaar. Met het contract van El Azzouzi (tot 2020 red.), de al aanwezige verbintenissen van Walian (2017) en Zivkovic (2019) én de opmars van El Idrissi weet Karlsson dat het komende half jaar belangrijker wordt dan ooit.

Niet zo'n fijne situatie voor Karlsson, die inmiddels anderhalf jaar in Amsterdam vertoefd. Met Milik, Zivkovic en Menig heeft hij drie spitsen voor zich en hij moet de concurrentiestrijd zien te winnen van El Azzouzi, Walian, El Idrissi, ik geef het je te doen. Een klein voordeel kan zijn dat El Azzouzi na de winterstop geregeld bij Jong Ajax zal mogen opdraven, maar ook Walian en El Idrissi staan te trappelen van ongeduld om de op papier prachtige tweede seizoenshelft van Ajax A1 aan te grijpen voor een definitieve bevestiging van hun talent.

Maar waarom kunnen El Idrissi en El Azzouzi het wel en Karlsson niet? Dat ligt allereerst natuurlijk aan de jarenlange opleiding die de eerste twee genoten hebben bij Ajax. Ze weten beter hoe het Ajax-spelletje werkt, maar daarnaast zijn ze ook volledig andere types dan Karlsson. Waar El Idrissi een fluwelen balbehandeling heeft, daar moet Karlsson nog heel veel stappen maken op dat gebied. De snelheid van El Azzouzi, de kracht van El Idrissi, het oog voor positie van Walian, Karlsson mist het eigenlijk allemaal een beetje. Hij wordt niet voor niets vaak gebruikt bij A2 en dan ook nog als invaller. Iets creëren wat er nog niet is, of een voorsprong vasthouden door de bal snel lang te spelen richting de spits.

Ajax-fans wachten al heel lang op de nieuwe Kluivert. Een lange, atletische, veel scorende spits die ook nog kan meevoetballen. Uit de opleiding kwam er na Kluivert eigenlijk niets meer door, van buitenaf werd er van alles gekocht, maar niets leek ook maar een beetje op Kluivert. Ook in dat opzicht heeft Karlsson alles tegen. Ballen stuiteren nog te vaak van zijn voet, in een sprintduel legt hij het snel af en ondanks zijn lengte wint hij niet heel veel duels. 'Ze vinden hem een grote, sterke spits, die ondanks zijn lengte mobiel en snel is', zei belangenbehartiger Jerry de Koning in 2013 tegenover De Telegraaf. Van die kwaliteiten is helaas nog te weinig terug te zien. 

Karlsson is net als zijn landgenoot Kolbeinn Sigthórsson vooral enorm afhankelijk van de mensen om hem heen. Hij heeft niet de bouw en de capaciteiten om zelf veel te creëren en het is de vraag of dat er nog in komt in de anderhalf jaar die hij nog onder contract staat in Amsterdam. Hem afschrijven is wat vroeg, maar de concurrentie loopt hem op dit moment wel aan alle kanten voorbij. Karlsson moet niet zien af te rekenen met één concurrent, nee, in de leeftijdscategorie 17-18 jaar lopen naast Karlsson dus nog vijf andere spitsen rond. Tel daar de komst van de multi-inzetbare Kasper Dolberg en de opmars van Malen uit B1 bij op en je weet dat de klok tikt.

De tweede seizoenshelft wordt heel interessant als we alleen al kijken naar die positie in de punt. Ajax heeft Milik, Ajax krijgt straks Zivkovic en daarna zullen zo’n zes spelers moeten gaan uitmaken wie er toekomst hebben in Amsterdam en wie uiteindelijk stranden. El Idrissi en El Azzouzi kunnen misschien nog uitwijken naar de zijkanten, maar Karlsson niet. Het wordt een hels karwei die misschien wel schier onmogelijk lijkt. De enige die daar nog iets aan kan veranderen is de goedlachse IJslander zelf. Karlsson kan aan de bak.

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten
- # 18: De 10 openbaringen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Koenniiee
En vandaag scoort Karlsson..
0 0
Aeter
Verrassend hoe er na zo\'n lange droogte nu ineens een karrevracht aan spitsen eraan lijkt te komen. Hopelijk zorgt de concurrentie ervoor dat ze alleen maar beter worden.
0 0
JohnDylan
Ik zou niet te vroeg juichen want van die spitsen geef ik er geen één een echt grote kans de eerste spits van Ajax te worden. Zeker door de aanwezigheid van Zivkovic.

Van de vijf geef ik El Azzouzi de grootste kans. Hij doet mij qua type altijd een beetje aan El Hamdaoui denken. Een echte goalgetter met een fluwelen techniek en veel rust aan de bal.
0 0
RuudRuud
Ach, gegokt en verloren. Moeten we geen drama van maken. Liever dat er 10 Karlssons en Sana's mislukken die slechts een paar ton hebben gekost in plaats van één Sulejmani. Het is alleen vervelend voor een jongen die helemaal uit IJsland hierheen komt en zijn droom uiteen ziet spatten.
0 0
Jazzypazz
Malen, Zivkovic en El Azzouzi worden de toekomstige spitsen. Vooral Malen vind ik echt een topper. Type Aguero, heerlijk.
0 0
3*stars*3
Zag laatst beelden van hem en ik wist niet wat ik zag.

15 jaar en zo compleet, hopelijk blijft ie zich ontwikkelen en niet baast zijn schoentjes lopen en dan komt het goed.
0 0
oudzuid2
op dit moment zet ik mn geld op El Azzouzi (en Ajax ook gezien zn contractverlenging)
0 0
statham
heeft el idrissi eigenlijk al een contract bij ajax?
0 0
mistermiyagi
Wie is een echte Ajax spits of kan dat nog worden, daar gaat het meer om.

(Het type kluivert)

Dan word de spoeling weer een stuk dunner.
0 0
Hwb
Het type Kluivert was succesvol in het voetbal van 20 jaar geleden. Laten we ons daarop niet blindstaren. Arveladze, Huntelaar, Suarez, Pantelic waren ook geen types-Kluivert, maar waren uitstekende spitsen voor Ajax. Als twee van deze jongens dat niveau halen, ga ik niet klagen dat ze niet op Kluivert lijken.
0 0
JariBergkamp
Karlsson, Walian en Bulut gaan het niet maken, de concurrentie is simpelweg getalenteerder. El Idrissi en El Azzouzi krijgen het ook nog lastig om Zivkovic voorbij te streven. Laten we hopen dat in de B1 de nieuwe Kluivert speelt, Malen heeft zich de laatste twee jaar ontwikkelt tot dé spits van de Toekomst.
0 0
SNTR
De nieuwe Kluivert speelt inderdaad in de B1. Justin Kluivert heet hij.
0 0
mistermiyagi
Wie is een echte Ajax spits of kan dat nog worden, daar gaat het meer om.

(Het type kluivert)

Dan word de spoeling weer een stuk dunner.
0 0
trodat4030
Donyell Malen, die heeft absoluut alles om dat te worden, maar is wel 2 a 3 jaar jonger dan de jongens uit de A.. Daarnaast wordt hij binnenkort 16, zitten er grote clubs achter hem aan én heb ik hem al eens met Raiola gezien (en dat laatste is nog het engste van alles)!! Ik weet niet óf Raiola Malen gaat vertegenwoordigen, maar de gedachte alleen al is beangstigend als je bedenkt dat Ajax bij eigen jongens wacht tot ze A junioren worden met het aanbieden van contracten. Dat is in het geval van Donyell Malen pas volgend jaar en gaat pas in de zomer van 2016 in. Daar neemt Ajax een groot risico ben ik bang..

In dezelfde lichting zit Kluivert jr, die zie ik minder snel (zeg maar zeker niet) die stap naar het buitenland zetten op jonge leeftijd. Maar het is geen pure spits, is meer allround en kan ook op links- of rechtsbuiten spelen. In de C1 en C2 speelde hij afgelopen 2 jaar vooral op links en in de B2 en B1 dit seizoen ook. Ook bij oranje u15 en u16 spelen zij samen voorin, samen met Nunnely trouwens.

In de C1 speelt Daishawn Redan, vorig jaar 44 goals als D junior in de C2 competitie. Deze jongen heeft als 13 jarige al gespeeld voor oranje u15 en volgens mij is hij al eens ingevallen in de B2 (das dus 2 lichtingen hoger dan die van hemzelf), maar pin me op dat laatste niet vast, ik was er niet bij.
0 0
zuidzuid
Niks aan toe te voegen. Die jongen is echt de toekomst. Type Aguero, snel doelgericht en alleen oog voor de goal. Zoek de goal maar s op bij Fey uit van de b1 dit jaar.

Vroeger werd er nog wel eens een 17jarige opgesteld bij ajax maar dat is al even geleden, gewoon een onbekende. Ik zou hem er wel eens willen zien bij een 3-0 voorsprong en dan gas geven.
0 0
afca patrick
Heb het nooit in Karlsson gezien. Struikelt vaker over zijn eigen benen dan dat hij iets goed met een bal doet. Onbegrijpelijk dat deze jongen ooit gehaald is.

Hoop dat Walian zijn vorm van 1,5 jaar geleden gaat terugvinden. Was toen een sterke, agressieve spits die makkelijk scoorde. Niks meer van te zien helaas.
0 0
jaribombari
Goed stuk. Ik zat me gisteren toevallig nog af te vragen hoe het met die lange IJslandse spits zou gaan.
0 0
M.Roks
Weer een leuk stuk overigens. Keep up the good work. :)
0 0
JesusZoonVanGod
Even offtopic, maar weet iemand eigenlijk hoe het gaat met Markus Bay? Hoor je sinds zijn blessure ook niet veel meer van.
0 0
BvdPloeg
Die revalideert, zijn blessure is niet alledaags en vergt veel geduld.
0 0
Rayno95
Was een paar weken/maanden fit en weer geblesseerd geraakt volgens mij.
0 0
SNTR
Was vorig seizoen altijd wel 'fan' van Walian. Vanaf januari 2014 echter nauwelijks nog iets laten zien. El Idrissi is denk ik te weinig afmaker om de eerste spits te worden. Kijk bijvoorbeeld Zivkovic hoe makkelijk hij scoort. El Idrissi kan misschien nog de supersub worden. Beetje de rol die ik ook zie weggelegd voor Menig bijvoorbeeld. Eigenlijk allebei geen pure spitsen. El Azzouzi ben ik wel van onder de indruk alleen, al zie ik hem ook nog wel op de flanken belanden zoals Bram ook al aangeeft. Kishna speelde in de jeugd ook redelijk vaak in de spits. Bij Jong Ajax vorig seizoen ook de hele tijd. Vind El Azzouzi en Kishna wel een beetje op elkaar lijken. Lange, vrije sterke, snelle jongens met een goede techniek. Erg benieuwd wat deze jongens ons allemaal gaan brengen. Karlsson is inderdaad ... kan er even niet op komen... dat het het proberen waard was, maar het is mislukt haha
0 0
Beghandi
Dan heb je ook nog honer en Hendriks toch? van weinig spitsen naar een shit load of spitsen haha
0 0
BvdPloeg
Die zijn allebei al een stuk ouder en lijken het sowieso af te leggen. We moeten wel een beetje realistisch blijven ;)
0 0
DeAjacied07
Ik vind Hendriks niet zo'n slechte, doet het ook prima bij Jong Ajax. Zou de ideale 12e man kunnen worden. Is Honer trouwens alweer fit en kan hij de 2e seizoenshelft weer meedoen? Ontopic: Deze Karlsson gaat het gewoon niet redden, evenals Bulut. Walian geef ik nog een kansje, zeker als er na het vetrek van Kolbeinn weer een plekje vrijkomt in de A1 (doorschuiven).
0 0
M.Roks
Wat is eigenlijk de status op dit moment van die twee gasten? Hendriks bankzitter Jong Ajax en Honer geblesseerd?
0 0
SNTR
Höner was nog de nieuwe Marco Reus. Althans dat zei hij zelf tegenover Ajax TV haha..
0 0
BvdPloeg
Höner kan gewoon goed voetballen alleen als je er anderhalf jaar uit ligt door 4 hamstringblessures op rij, dan profiteert de concurrentie en grijpt Ajax in.
0 0
3*stars*3
Damn..4 hamstringblessures...Toen ik hem

1e x aan de bal zag en hem zag draven, zag het er veelbelovend uit maar daarna niet meer gezien.

Hoe zit et trouwens met Wang?0n-topic-ik heb Karlson paar x zien ballen en het ziet er zo slap en ongemotiveerd uit.

Itt een Cerny lijkt hij mij een dood vogeltje, die ook niet echt mee gaat in de flow.

Als ik Zie hoe Cerny omgaat met de NL jongens en dat vergelijk met deze gozer.

Aan andere kant, had ik tot een half jaar geleden nooit gehoord van een El azouzi....
0 0
JesusZoonVanGod
Wang is van de zomer vertrokken naar SC Coimbrões in Portugal (3e niveau).
0 0
3*stars*3
Ow ok, heb dat dan ff gemist.

Dacht dat Wang bevestiging was dat Huawei ons zou komen sponsoren destijds, verder was het totaal geen Ajax kwaliteit.
0 0
JesusZoonVanGod
Hij werd in ieder geval aangetrokken om Chinese zieltjes te kunnen winnen. Volgens mij werd hij 'ontdekt' tijdens een commerciële tour van Ajax door China.
0 0
3*stars*3
Maar ooit moet er wel een grote Chinees ster opstaan, zoals Z-Korea dat had met Park en Japan met Honda.
Zou mooi zijn als die Chinees dan via Ajax het gaat doen.
Apart dat er ook geen grote ster uit India is opgestaan.
Kishna heeft wel hindoe roots maar een topvoetballer uit India?
0 0
SNTR
Klopt ook wel hoor. Ik was er destijds ook wel blij mee dat hij kwam. Als je kijkt dat Reus bijvoorbeeld ook bij zo'n soort club vandaan komt. In Duitsland heb je erg veel talenten bij de middenmoters/wat lagere clubs lopen. Die moeten we als Ajax zijnde gewoon blijven oppikken, dan zit er vanzelf een keer een voltreffer bij
0 0
JoodTotMijnDood
Reus komt uit de jeugd van Dortmund.
0 0
SNTR
Ja maar doorgebroken via een 2e/3e divisie club. Heb het nog even opgezocht en hij komt van Mochengladbach. Nu wel een aardig team, maar waar ik op doel is dat we gewoon goed moeten kijken naar toppers van middenmoters van de Bundesliga. Kijk Milik bijvoorbeeld
0 0
JoodTotMijnDood
Heb je zeker gelijk in. Vroeger zou ik zeggen van nee maar die Duitsers hebben zich zo ontwikkeld dat ze zowel fysiek als technisch steeds beter worden. Götze, Reus, Meyer en Draxler bijvoorbeeld. Maar het probleem is dat Duitse talenten liever in de Bundesliga willen blijven dan bijvoorbeeld naar Nederland, Spanje of Engeland, dus de kans dat Ajax een Duits toptalent van 16 binnen kan hengelen is erg klein, die zullen eerder naar Bayern, Dortmund, Schalke of Leverkusen gaan zeg maar.
0 0