Ajax' Kweekvijver: De 10 openbaringen

BvdPloeg, 28-12-2014 om 09:00, 32200 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Abdelhak Nouri en Donny van de Beek gaan mee naar Qatar en Frank de Boer had liever ook Vaclav Cerny toegevoegd aan zijn selectie. Het tekent de opkomst van de jeugd, maar wie blonken er nog meer uit? Wie zijn er naast de vaste namen, die iedereen kent, het vermelden waard? Ajax had het afgelopen half jaar zoveel meer te bieden en dus zet ik de tien spelers die mij het meest verrasten op een rij, van 10 naar 1.

10: Zakaria El Azzouzi
Zakaria El Azzouzi kan voetballen, dat wisten ze bij Ajax al wel een tijdje. De spits kon het alleen lange tijd niet winnen van zijn leeftijdsgenoten. Inmiddels is hij 18 jaar oud en dus wist hij dat dit zijn cruciale jaar zou worden. Als tweedejaars A-junior is het aan- of afhaken en die boodschap heeft El Azzouzi goed begrepen. Na wat moeizame eerste maanden op en buiten het veld legde hij in Ajax A2 de basis voor een goede eerste seizoenshelft.

Hij speelde vanaf rechts, gaf aan, scoorde en werkte hard onder de bezielende leiding van Wim Jonk en Bryan Roy. Eenmaal opgenomen in de vaste groep van Ajax A1 liet El Azzouzi zien een pure goalgetter te zijn. In de Youth League en in de competitie scoorde hij aan de lopende band met uiteindelijk achttien treffers als opbrengst. Daarmee werd hij topscorer van de eerste seizoenshelft bij Ajax en of dat uiteindelijk wel of geen contract oplevert, El Azzouzi behoort zeker tot de positieve verrassingen van de eerste zes maanden.

9: Anderson Lopez
Hij kwam in de zomer van 2013 van Vitesse naar Ajax, speelde vorig seizoen in C1 en liet in de eerste seizoenshelft van dit jaar zien dat hij zich echt ontwikkelde bij Ajax B2. Hij is sterk, heeft een handige passeeractie, hij is snel en bovenal scoort hij makkelijk. Hij was een lichtpuntje bij B2, dat maar weinig punten verzamelde, al kwam dat mede omdat er veel spelers werden doorgeschoven naar Ajax B1. Lopez zal daar na de winterstop vast en zeker ook geregeld te zien zijn.

8: Kees de Boer
Ajax C1 had deze eerste seizoenshelft de taak om de puike prestaties van hun voorgangers van vorig seizoen te evenaren. Dat ging eigenlijk uitstekend, al kwam er naarmate het seizoen vorderde wel wat zand in de machine. Ondanks dat waren er genoeg lichtpuntjes, Kees de Boer was daar één van. De blonde middenvelder verdeelde het spel en zorgde voor de balans als aanvoerder van het team.

De Boer heeft voor zijn lengte en fysiek al een prima trap en ook met zijn overzicht is niets mis. Vocaal laat hij zich horen en hij heeft de bereidheid én het vermogen om vuil werk op te knappen. Hij zal nog moeten groeien (al is hij pas 14), maar in de jeugd zijn meer spelers (denk aan Jordy Bruijn en Noa Lang) die nog hopen op een late groeispurt. Lengte hoeft ook geen problemen op te leveren als spelers voetballend bovengemiddeld zijn. De ontwikkeling van De Boer wordt interessant, zijn eerste seizoenshelft bood voldoende perspectief om hier zijn naam te noemen.

7: Daishawn Redan
Nog zo’n groeibriljantje uit de C1. In 2012 stelde hij zich voor het eerst voor aan het Ajax-publiek door vooraf aan Ajax – PSV 2.408 keer hoog te houden, twee jaar later is hij de spits van C1. Vorig seizoen maakte hij in C2 nog meer dan veertig goals, ook eind 2014 bleef hij scoren. Met dertien treffers nam hij C1 meerdere malen bij de hand op moeilijke momenten.

Redan is 13 jaar oud en daarmee is hij eerstejaars C-junior. Toch stond hij drie weken geleden echt op het wedstrijdformulier bij Ajax B2. Redan is technisch begaafd, hij is fysiek of qua lengte niet eens zoveel groter en sterker dan zijn tegenstanders, toch houdt hij zich makkelijk staande. Hij heeft een neusje voor de goal en vooral zijn samenwerking met Juan Familia Castillo was een lust voor het oog. Wie weet dat Redan na de winterstop met Castillo in B2 te bewonderen is, hij ontwikkelt zich in ieder geval als een speer.

6: Adham El Idrissi
Hij was al eens onderwerp van een Ajax' Kweekvijver en in mijn ogen niet meer dan terecht. Als rechtsbuiten van B1 maakte hij vorig seizoen al indruk, El Idrissi vloog dit seizoen helemaal uit de startblokken. In de Youth League scoorde hij tegen Paris Saint Germain en Barcelona en in de competitie was hij meer dan eens beslissend.

Met El Azzouzi heeft hij er een geduchte concurrent bij, maar met de werklust van El Idrissi in het achterhoofd moet niemand verbaasd opkijken als hij na de winterstop keihard terugslaat. Wat hadden we hem graag ietsje langer in lengte gezien, maar de vergelijking met Luis Suárez is niet voor niets. Zonder meer een positieve verrassing in de eerste seizoenshelft.

5: Matthijs de Ligt
Ajax C1 won vorig seizoen alles wat er te winnen viel en dus was het geen verrassing dat er veel spelers uit die lichting in één keer doorstoomden naar B1. Ché Nunnely was al bekend om zijn dribbels, Matthijs de Ligt is daarom meer een verrassing met zijn spel dit najaar. Als verdediger of als middenvelder, De Ligt behoorde wekelijks tot de uitblinkers. Nu is hij fysiek al aardig ver voor zijn 15 levensjaren, maar dat combineert hij met overzicht, voetbalintelligentie en techniek. Hij heeft een kanonskogel in zijn rechter een goede kop erop. Een top-5-plek is niet meer dan logisch.

4: Stan van Bladeren
Ajax heeft een aardige staat van dienst als het gaat om keepers uit eigen jeugd en het zou zomaar kunnen dat er weer wat leuks zit aan te komen. Jasper Cillessen en Diederik Boer vullen momenteel nog even de leegte, maar met Peter Leeuwenburgh en Mickey van der Hart (verhuurd) heeft Ajax op papier twee prima goalies. Daarachter zitten nog Norbert Alblas en Xavier Mous.

Maar er is meer, dat bewees Stan van Bladeren. De blonde, nuchtere sluitpost maakte de afgelopen maanden een uiterst zekere indruk en hij pakte daadwerkelijk punten voor Ajax A1. Afwisselend met concurrent Indy Groothuizen maakte Van Bladeren zijn opwachting en hij stelde eigenlijk zelden teleur. Hij is jong, lang, atletisch, hij beschikt over snelle reflexen en bovendien kan hij prima meevoetballen. Met de enorme concurrentie zeg ik niet dat hij het haalt, maar hij heeft heel veel potentie om het te bewerkstelligen.

3: Mauro Savastano
Een openbaring voor mij op de linksbackpositie, eigenlijk tijdens de Copa Amsterdam van dit jaar al. De nieuwe A1 maakte daar zijn opwachting nadat het net kampioen was geworden en Savastano liet zich zien. Hij is kopsterk, hij is snel, atletisch, hij kan dus een potje verdedigen en het voetballende gedeelte, daar ligt het bij Ajax eigenlijk nooit aan.

Nicolai Boilesen, Daley Blind en daarvoor Urby Emanuelson, Ajax heeft een verleden met linksbacks. Ze kunnen eigenlijk altijd heel goed voetballen, verdedigen is nog weleens een probleem. Blind leerde het, Boilesen zet nog stappen en Emanuelson werd uiteindelijk linksbuiten. Met Savastano lijkt (met de nadruk op lijkt) Ajax de total package te hebben. Verdedigend sterk, aanvallend goed, ook weleens fijn om te zien. Hij is onomstreden in A1, hij speelt alles, dat is voor een eerstejaars A-junior een heel goed teken.

2: Carel Eiting
Bij Ajax is de concurrentie op het middenveld altijd al moordend geweest. Het is daarom extra knap als je als 16-jarige het voor elkaar krijgt om tijdens de grootste wedstrijden van A1 uitblinker te zijn op misschien wel de meest lastige positie op het veld. Eiting deed het, onder meer tegen FC Barcelona was hij als verdedigende middenvelder de drijvende kracht achter de uiteindelijke 1-0 zege.

Eiting is niet bovengemiddeld sterk, niet bovengemiddeld technisch, hij is wel bovengemiddeld slim en vaardig. Hij weet altijd wat hij doet en waar hij naartoe wil en dus had de even geblesseerde Ashraf El Mahdioui er opeens een concurrent bij. B1, A2, A1, Eiting speelde eigenlijk overal, nooit haalde hij een onvoldoende. Hij is al heel stabiel en heel goed voor zijn leeftijd en dat had eigenlijk niemand meteen zien aankomen voor dit seizoen. Daarom een meer dan terechte nummer twee als we het hebben over verrassingen in de jeugd.

1: Donyell Malen (hoofdfoto)
De onbetwiste nummer één. Niet zozeer omdat hij per se de allerbeste was, maar hij heeft zich wel het meest ontwikkeld van iedereen. Waar hij vorig seizoen in C1 niet meteen opviel, daar was hij in de eerste seizoenshelft de uitblinker van Ajax B1. Als 15-jarige spits schoot hij er twaalf in, maar vooral zijn voetballende vermogen is hard vooruit gegaan.

Hij is sterk in de duels en draait zo makkelijk weg bij zijn tegenstander. Dat combineert hij dan weer met een neusje voor de goal. Zeer goede spits die de grootste openbaring was in de afgelopen maanden. Ik ben heel erg benieuwd waar hij nog toe in staat is en dat ga ik dan ook met veel belangstelling bekijken. Wie weet is hij binnenkort wél de allerbeste, dat is helemaal aan hem. (foto's): Black Bath Towel Photographers)

 

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
flasher93
Hoe zit het met de contracten van deze spelers? Moeten ze het nog verdienen of zijn er al een paar inmiddels al zo ver?
0 0
SNTR
Over Jordy Bruijn gesproken. Wanneer is onze Xavi (zo noemen ze hem binnen Ajax tenminste) weer fit?
0 0
BvdPloeg
Na de winterstop gaat hij weer trainen.
0 0
willieovertoom
Bram van der Ploeg is een heel belangrijke naam vergeten, Terry Lartey Sanniez. Speelde al in de Future Cup samen met de bekende namen, denk hierbij aan Nouri, Van de Beek en Cerny. Een stabiele factor in de ploeg van Jonk. Lartey is heel goed te vergelijken met Jetro Willems, al is laatstgenoemde verdedigend nog ietwat kwetsbaarder. Lartey heeft dit seizoen een uitstekende balans gevonden in het verdedigen en aanvallen. Hij is vrijwel niet te passeren en heeft een voorzet waar je 'u' tegen kunt zeggen. Hij stoomt op zoals Hatem Trabelsi in zijn beste jaren. Ik ben er vrijwel zeker van dat deze jongen het zal redden, hij heeft meer talent dan Owusu en Ligeon. Hij is een beetje het ondergeschoven kindje in het fantastische elftal van de A1.
0 0
Jazzypazz
Dat hij meer talent heeft dan Ligeon spreekt voor zich, maar meer talent dan Owusu denk ik niet. Qua talent/potentie vind ik ze nogal gelijk aan elkaar. Een ding is zeker: we hebben de komende jaren 3 toptalenten voor de RB positie: Tete, Owusu en Lartey.
0 0
BvdPloeg
Heb je zeker gelijk in, alleen is hij tweedejaars A-junior en die horen 1 van de beteren te zijn. Terry doet het echter fantastisch. Deze 10 hebben mij alleen meer verrast, op Terry had ik wel gerekend.
0 0
Jazzypazz
Laten we hopen dat Savastano zich zo blijft ontwikkelen want talentvolle linksbacks zijn schaars op De Toekomst (en eigenlijk ook in de rest van de wereld).
0 0
MickS
Tof stuk! Ben ook heel benieuwd wat er van deze jongens gaat worden de komende tijd.
0 0
gras
Van deze stukjes geniet ik het meeste van zo'n hele AS. Die heb je op andere fora ook amper of niet. Dikke pluim!
0 0
Rayno95
Goed stuk! :)
0 0
trodat4030
Goed stuk, juiste spelers imo en precies de juiste teksten erbij. Top!
0 0
jeugdgaatvoor
Leuk stuk!!
0 0