Blik op Jong Ajax: Menig ook 'op 10' fenomenaal

SamVR, 22-12-2014 om 12:31, 14718 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op een speler of trainer van Jong Ajax. Voor de kerst een blik op de hele selectie.

Het is de 36ste minuut van Jong Ajax – De Graafschap als Queensy Menig de bal centraal op het middenveld aangespeeld krijgt van Robert Muric. Menig versnelt meteen en rent met de bal voorbij zijn directe tegenstander, alsof die er niet staat. De negentienjarige Ajacied omspeelt vervolgens nog twee verdedigers. Hij maakt van de Superboeren lantaarnpalen, waarna hij afrondt met een beheerst boogballetje: 2-0.

Het doelpunt van Menig druipt van de individuele klasse, maar is ook het resultaat van de teamgeest die is ontstaan bij Jong Ajax. Afgelopen seizoen was Jong Ajax nog een duiventil, onder meer doordat er in de Jupiler League door gevoetbald werd tijdens interlandperiodes. Jaap Stam en Andries Ulderink hebben daar dit seizoen geen last van. Van achter naar voren heeft het trainersduo een echt elftal gevormd. Het team staat, waardoor spelers voorin steeds vaker een mannetje voorbij durven te gaan. Een mannetje of drie zelfs in dit geval, plus de keeper van De Graafschap.

Doel en defensie
Qua keepers is het dit seizoen nog wel een komen en gaan, doordat Peter Leeuwenburgh, Xavier Mous en Norbert Alblas alle drie met een blessure kampen. A1-keeper Indy Groothuizen keepte daarom namens Jong Ajax tegen De Graafschap. De defensie heeft verder een min of meer vaste kern met afwisselend Leeroy Owusu, Ruben Ligeon, Kenny Tete, Damian van Bruggen, Tom Noordhoff en Robert van Koesveld in de basis. Daar zijn Stefano Denswil en Mike van der Hoorn af en toe aan toegevoegd als afvallers van Ajax 1. Van Jong Ajax’ harde kern in de defensie toonden met name Owusu en Tete zich leiders in de eerste seizoenshelft. Niet geheel verrassend verlengde Owusu zijn contract al en opende Ajax de gesprekken met Tete over een nieuwe verbintenis.

Middenrif
Op het middenveld vormen controleur Riechedly Bazoer en rechtshalf Danny Bakker inmiddels een vast en zeer degelijk koppel. Tegen De Graafschap werd Menig daar als aanvallende middenvelder aan toegevoegd, maar dit talent staat meestal als vleugelspits geposteerd. Lerin Duarte heeft de derde plek op het middenveld dit seizoen meestal ingenomen als afvaller van Ajax 1. Noordhoff, Django Warmerdam en Abdelmalek El Hasnaoui mochten er ook een paar keer beginnen. De positie van Bazoer is vaak afhankelijk van de derde speler op het middenrif. Is dat een aanvallende middenvelder zoals Menig, Duarte of El Hasnaoui, dan is Bazoer de controleur. Doet de verdedigende Noordhoff mee op het middenveld, dan is Bazoer een linkshalf. De ex-PSV’er blijkt dit seizoen ook op die meer aanvallende positie prima uit de voeten te kunnen.

Aanval
In de aanval heeft Sheraldo Becker als captain meestal een plek als buitenspeler. De andere plek op de vleugels was in de eerste seizoenshelft meestal voor Menig, die zich met acht goals flink heeft laten gelden en dan ook beloond is met een nieuw contract. Ook Muric en in mindere mate Elton Acolatse mochten er spelen. In de spits begon dit seizoen Arek Milik, die al snel werd opgevolgd door Richaïro Zivkovic. Beide spitsen hebben inmiddels de geplande stap naar Ajax 1 gemaakt, waardoor Sam Hendriks zijn kans nu grijpt. Tegen zijn oude club De Graafschap maakte Hendriks zaterdag de 1-0 met een mooi schot van afstand. Hendriks liet dit seizoen in oefenduels al zien prima te kunnen renderen, waardoor het interessant wordt om te zien hoe hij zich verder gaat ontwikkelen.

Conclusie eerste seizoenshelft
Het hoofddoel van de beloftenploeg blijft het afleveren van spelers aan Ajax 1. Dat lukt tot dusver, want in elke linie werd minimaal een speler beloond met een contractverlenging of een debuut in Ajax 1. Verdedigers Owusu en Tete kregen een nieuw contract onder de neus geschoven, terwijl middenvelder Bazoer zijn debuut in het eerste maakte. Voorin kregen Menig en Zivkovic een contractverlenging, waarna ze allebei debuteerden én scoorden in het eerste elftal.

Daarnaast ligt de ondergrens aanzienlijk lager dan afgelopen seizoen en zonder uitzondering heeft elke speler zich inmiddels aangepast aan het niveau van de Jupiler League. Dat hogere niveau is niet alleen nuttig voor de spelers als Menig, die favoriet zijn voor een toekomstige plek in Ajax 1, maar natuurlijk ook voor de jongens die het eerste waarschijnlijk niet gaan halen. Zij ontwikkelen zich ook goed als profvoetballers. Stam en Ulderink leveren vakwerk af. Daar heeft iedereen bij Ajax profijt van.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Sjaakvaak
Waar komt de lofzang voor Owusu opeens vandaan? Is een RB en er werd hier tot voor kort nog geroepen dat Tete beter was (waar ik het nog steeds mee eens ben). Heeft mij nog niet echt doen overtuigen en al helemaal niet op LB.
0 0
Lazell
Zijn Owusu en Tete twee spelers die op korte termijn Veltman, Denswil, Viergever, vdHoorn er eventueel uit kunnen spelen, of in ieder geval voor een flinke dosis gezonde concurrentie kunnen zorgen?

Of duurt dat nog een paar jaartjes?
0 0
afca patrick
Tete is verder. Zal na de winter wel zijn debuut gaan maken en vanaf volgend seizoen zal hij het Van Rhijn lastig moeten maken.

Owusu heeft nog wel ff langer nodig. Sowieso nog een jaar in Jong Ajax en dan eens kijken hoever hij is.
0 0
DeAjacied07
Gaat Tete ook mee op trainingskamp?
0 0
Mace0107
Vanaf volgend seizoen geef ik ze een goede kans. Ze zijn van oorsprong allebei rechtsbacks maar Owusu kan ook als linksback uit de voeten en Tete wordt de laatste tijd ook vaak gebruikt als centrale verdediger.
0 0
ibrahendriks
Als die laatstgenoemde vijf het redden wat een plaats bij de selectie betreft, is dat best veel. Dan heb ik nog niet over de A1..
0 0