Ajax' Kweekvijver: 10 mooiste jeugdmomenten

BvdPloeg, 19-12-2014 om 08:05, 14634 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Winterstop. Als je dagelijks met de jeugd bezig bent, is die verrekte winterbreak wel even reden voor een zwart gat, daar kan geen kerstdiner iets aan veranderen. Talenten aan het werk zien, ontdekken wie de groeibriljantjes zijn en van dichtbij meemaken hoe Ajax de jeugdopleiding wil ontwikkelen. Ook 2014 gaf weer genoeg reden tot juichen, ook bij de jeugd. De tien mooiste momenten op een rijtje:

Toptalenten komen nog steeds
Nee, Ajax kan zich Lionel Messi niet veroorloven, zelfs een terugkeer van pak 'm beet Wesley Sneijder wordt salaris-technisch al een groot probleem. Reden genoeg dus om in je eigen jeugdopleiding te investeren. Miljoenen gingen er naartoe en met resultaat, niet alleen gezien de resultaten overigens. Nee, de jeugdopleiding is Europees gezien namelijk een enorm uithangbord.

Christian Eriksen, Lucas Andersen, Markus Bay… Ajax is iedere zomer volop bezig om Europees de grootste talenten aan zich te binden. Met het eerste elftal is Ajax misschien klein, op het gebied van opleiden konden de Amsterdammers in 2014 weer wat groeibriljantjes strikken. Vaclav Cerny had al wel even zijn ja-woord gegeven, maar zijn contract ging per 1 januari van dit jaar dan ook echt in. De goedlachse Tsjech lijkt een schot in de roos, in A1 blinkt hij wekelijks uit en als jong jochie traint hij nu al regelmatig mee met het eerste, waarover later meer. 

Dan was er deze zomer nog Robert Muric, een Kroaat die door half Europa werd begeerd. Hij koos uiteindelijk voor Ajax, niet voor het eerst prima werk van Marc Overmars. Waar 'Marc netto' bij het eerste nog wel eens verkeerd kan gokken met zijn koopjes, daar komt er in de jeugd weinig binnen wat uiteindelijk niet goed genoeg blijkt te zijn. Met de belofte van Overmars dat Ajax altijd op zoek blijft naar de grootste Europese talenten zijn Cerny en Muric alleen daarom al twee mooie hoogtepunten.

El Ghazi en Kishna
Waar vandaag de dag iedereen het heeft over Abdelhak Nouri en Donny van de Beek, daar was dat begin 2014 wel anders. Ook de toenmalige A1 presteerde goed, al viel het allemaal wat tegen in de Youth League. Het ging echt lopen toen Van de Beek en Nouri de overstap maakten, maar vooral voorin was er voor die tijd al genoeg te genieten. Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna bleken de groeibriljantjes, zij blonken uit.

Kishna was na jaren eindelijk weer topfit en via A2 belandde hij al snel in A1. Hij scoorde aan de lopende band en liet wekelijks zien het jeugdvoetbal te zijn ontgroeid. Zijn belofte werd eindelijk ingelost, geen blessure die daar meer wat aan mocht en kon veranderen. De kop stond goed bij Kishna, die in de loop van 2014 al snel werd weggeplukt bij A1. Eerst Jong Ajax, daarna zijn debuut (met een wonderdoelpunt) in de ArenA tegen AZ. Vanuit een diep dal gekomen, 2014 betekende de ommekeer in de carrière van Kishna.

Datzelfde gold voor El Ghazi, al betrof het hier niet echt een ommekeer. De rechtsbuiten kwam over van Sparta, kwam daarna in aanraking met verschillende blessures en toen hij eenmaal fit was, was het wachten tot hij speelgerechtigd was. Toen dat allemaal op papier stond, kon El Ghazi los. En los ging hij. Hij nam A1 regelmatig bij de hand met doelpunten, assists en mooie acties en hij was één van de redenen dat Ajax A1 op de slotdag kampioen kon worden van Nederland. Fysiek en voetbaltechnisch stak hij erbovenuit, voor de jeugdvolgers van vorig seizoen was zijn vorm in de voorbereiding op dit seizoen dan ook geen verrassing. El Ghazi en Kishna legden de basis bij A1, in 2014. Nu zijn het de kanjers van het eerste elftal.

De Future Cup van Nouri
Dan naar april van 2014: de vijfde editie van De Future Cup op De Toekomst in Amsterdam. Ajax B1 wil maar één ding: winnen. Om die wens te vervullen zijn Nouri en Van de Beek teruggehaald uit Ajax A1 en ook Ezra Walian keert de A-jeugd voor een weekje de rug toe. Onder leiding van coach Saïd Ouaali moet er gepresteerd worden, iedere speler herhaalt het: nu even geen persoonlijke ontwikkeling, die beker willen we winnen.

Het toernooi in Amsterdam wordt het toernooi van één man: Abdelhak Nouri. De middenvelder veegt de vloer aan met iedere tegenstander die hij tegenover zich krijgt. Hij passeert, scoort, geeft aan en leidt Ajax B1 naar de zege. In de finale wordt er afgerekend met Liverpool en na afloop wordt Nouri meer dan terecht uitgeroepen tot Speler van het Toernooi. De mensen die de jeugd zelden zagen, maakten hier definitief kennis met een nieuw toptalent en met hem een nieuwe lichting. Dezelfde lichting die niet veel later kampioen zou worden met A1, het kan hard gaan bij een club als Ajax.

Nieuwe generatie wordt kampioen
Het seizoen zat er bijna op voor Ajax A1 toen plotseling bleek dat er wat probleempjes zouden ontstaan met de planning voor het nieuwe seizoen. Omdat Ajax A1 het in eigen huis weigerde af te maken tegen FC Groningen (2-2) eindigden de Amsterdammers in de Eredivisie voor A-junioren naast PSV A1 bovenaan. Het doelsaldo telde niet en dus moest er een beslissingswedstrijd komen. Aangezien dit pas eind juni stond te gebeuren en er veel jongens in juli alweer door moesten bij Jong Ajax, besloot de club het hele team maar op de schop te gooien.

Gevolg was dat er, gedwongen of ongedwongen, een elftal stond dat het overgrote gedeelte in B1 had gespeeld dat seizoen. Mauro Savastano, Adham El Idrissi, Leon Bergsma en ga zo maar door. Met onder meer ook Nouri en Van de Beek in de basis werd het een waar gevecht op sportpark Panhuis in Veenendaal. 0-1 achter, 2-1 voor, 2-2 gelijk en uiteindelijk na verlenging de titel, toch op basis van doelsaldo. Het feest was enorm, de jonge talenten vierden het kampioenschap op prachtige wijze. De nieuwe generatie stond klaar, de jongens die hadden gespeelde tot aan het kampioensduel zagen dat het met de opvolging wel goed zat.

Ajacieden blinken uit bij U17 EK
De titel was nog helemaal niet op zak toen eind vorig seizoen bekend werd dat Van de Beek, Nouri en Savastano aan de bak moesten op Malta. Na een geruisloze kwalificatie mocht Oranje onder 17 jaar het daar opnemen tegen de Europese concurrentie om uiteindelijk te proberen Europees kampioen te worden. Nederland, onder leiding van coach Maarten Stekelenburg, werd ingedeeld in een poule met Engeland, Turkije en gastland Malta.

Het EK begon vanuit Ajax' oogpunt niet heel erg goed. Nouri en Savastano zaten op de bank en alleen Van de Beek mocht starten tegen Turkije. Een magistrale invalbeurt van Nouri veranderde echter het hele toernooi. Plots was hij basisspeler en samen met Van de Beek en Jari Schuurman de drijvende kracht achter het grote succes van dat toernooi. Oranje werd zonder puntenverlies winnaar van de poule en in de halve finale werd Schotland U17 met 5-0 onder de voet gelopen. Niets leek een Europese titel in de weg te staan, maar toen was daar opeens Engeland en een 1-4 nederlaag na strafschoppen. Een knappe tweede plaats met hoofdrollen voor Nouri en Van de Beek, het tweetal kon daarna snel terug naar Nederland om de A1 kampioen te maken.

Net nieuw en nu al de beste
Het einde van een seizoen is traditiegetrouw een moment om ook met de jeugd terug te kijken. Spelers worden uitgenodigd op De Toekomst en daar wordt nog even een drankje gedronken met wat mooie woorden van onder andere Wim Jonk. Hoogtepuntje van zo'n dag is altijd de bekendmaking van het Talent van De Toekomst.

In 2014 ging die eer naar Ashraf El Mahdioui. Natuurlijk heeft Ajax groeibriljantjes die misschien iets verder waren, maar het succesverhaal van El Mahdioui verdiende deze trofee. Een jaar eerder speelde hij namelijk nog bij Zeeburgia en na zijn overstap naar Ajax ontwikkelde hij zich als een raket. Zelden is een speler in één seizoen zo snel vooruit gegaan. El Mahdioui groeide in één seizoen uit tot een belangrijke speler bij Ajax A1, waarmee hij uiteindelijk ook kampioen zou worden.

Hij droeg al meerdere keren de aanvoerdersband en is als verdedigende middenvelder het rustpunt tussen de creativiteit van Van de Beek en Nouri. Het nieuwe seizoen, najaar 2014, betekende voor El Mahdioui vooral veel blessureleed, maar hij gaat voor altijd de geschiedenisboeken in als het grootste talent van Ajax in 2014. Dik verdiend.

Wat goed is, komt snel
Het nieuwe seizoen brak aan, een jaar waarin Ajax in de jeugdopleiding weer stappen wilde gaan maken. Op trainersniveau werd er van alles veranderd. Om de zes weken stond er een andere coach voor de groep bij zowel de boven- als de middenbouw. De trainers moesten weten wie er allemaal rondlopen op De Toekomst, de spelers moesten juist uitgedaagd worden met steeds andere mensen om zich heen.

Maar nog veel belangrijker: spelers konden nu makkelijker en sneller de stap maken naar een ander elftal. Bij de A-junioren speelden sommigen de ene week bij A1 en de andere week bij A2, maar Ajax ging verder. Vanuit de C1 schoof toptalent Juan Familia Castillo door naar B2, de eerstejaars B-junioren die begin 2014 nog alles wonnen met C1 wat er te winnen viel, maakten bijna allemaal de stap naar B1. Hoppa, kan gewoon bij Ajax. Ché Nunnely, Donyell Malen, Matthijs de Ligt en later ook Noa Lang en Justin Kluivert, ze droegen en dragen B1, tillen het elftal naar een hoger niveau. Allemaal 15 jaar, maar wekelijks de beste.

Ook bij de A-jeugd jong talent. Carel Eiting, 16 jaar, was uitblinker bij A1 tegen FC Barcelona U19, in A2 dedem bijna wekelijks B-junioren mee. Alle jongens kennen elkaar, het maakt Eiting niet uit of hij bij B1, A2 of A1 speelt. De trainers werkten om de zes weken met een andere selectie en zowel A1, B1 als A2 eindigden als eerste of tweede in de najaarscompetitie. De blik op het individu, de hand van Johan Cruijff was in 2014 meer dan zichtbaar.

Europeaantjes vernederen
Het meest vers in het geheugen ligt natuurlijk de show van Ajax A1 in de Youth League van dit seizoen. De Champions League voor jong toptalent is een podium waarop A1 zich wil laten zien, maar niemand kon vooraf vermoeden wat er zich daadwerkelijk zou gaan afspelen in Amsterdam, op Cyprus, in Parijs en in Barcelona.

Ajax kreeg de handen op elkaar met flitsend spel, aanvallen via de vleugels, strijd en bovenal goals, héél veel goals. Paris Saint Germain U19 werd op De Toekomst van het kastje naar de muur getikt (6-1), APOEL U19 mocht god op de blote knietjes bedanken dat het werd gespaard (0-0) en FC Barcelona U19 zal zich vandaag de dag nog steeds afvragen hoe het in eigen huis met 2-2 van het veld stapte. De tegenstanders werden bij vlagen vernederd, El Idrissi, Van de Beek, Nouri en al die anderen lieten zien dat Ajax één van de beste A-lichtingen heeft van Europa.

In de terugwedstrijden was het opnieuw genieten. Barcelona werd met 1-0 verslagen in Amsterdam, Paris Saint Germain werd met 3-6 vernederd en op de slotdag van de poulefase schudde A1 er nog even een 4-1 zege op APOEL uit, alsof het niets was. Na de winterstop volgt de knock-out-fase met eerst een wedstrijd tegen AS Roma. De Ajax-fans kunnen niet wachten.

Een prachtige sponsor is terug
Wat duurde het lang, maar met dank aan Aegon kon een half jaar later dan gepland de nieuwe hoofdsponsor bekend worden gemaakt. Ziggo pronkt de komende jaren op het shirt van Ajax 1 en Jong Ajax, maar ook de jeugdopleiding kreeg voor het eerst in de historie een eigen sponsor: ABN AMRO.
Ziggo is een prima naam, een prima sponsor voor bovendien een mooi bedrag. Maar de terugkeer van ABN AMRO op een Ajax-shirt zorgde bij veel Ajacieden voor een glimlach op het gezicht. Stiekem is dat jeugdshirt veel mooier, veel meer Ajax, maar helaas is het tricot waarin de jeugd vanaf het nieuwe jaar speelt niet te koop. Dan maar kijken en genieten van het mooiste shirt van de wereld mét een klasse Ajax-sponsor.

Van der Vaart-leeftijden bij het eerste
Het jaar werd afgesloten met een nieuw hoogtepunt voor de jeugdopleiding van Ajax. Ieder jaar maken er wel mensen de stap naar Ajax 1, ieder jaar mogen talenten meetrainen, gewoon voor het gevoel en voor de ervaring. Eind 2014 werd echter hét moment van de eerste stapjes van drie toptalenten bij het eerste. Nouri, Van de Beek en Cerny zijn al wat langer de speerpunten van Ajax en Ajax A1, niet voor niets werden ze hiervoor al meerdere malen aangehaald. Hoezeer je ook om je heen kijkt, je komt uiteindelijk altijd weer bij deze drie uit.

Niet gek dus dat Frank de Boer deze drie broekies bij het eerste haalde. Meetrainen, maar wel met veel meer perspectief. In de media sprak De Boer namelijk over de stappen die ze nog moeten maken, maar hij sprak ook uit dat er in 2015 misschien al wel een shirt met rugnummer voor de drie klaarligt. Van de Beek lijkt daarin het verst, maar hij is nog niet zo lang 17. En dus gaan de gedachten terug naar Rafael van der Vaart of Sneijder, die ook zo jong waren, maar het gewoon al aan konden.

2014 lijkt de laatste stap in de jeugd te zijn geweest voor Van de Beek en misschien ook wel Nouri en Cerny, de lichtgewichtjes. In 2015 lonkt Jong Ajax en misschien wel meer. Trainingskampen, trainingen, oefenwedstrijden en misschien wel een officieel debuut. Dromen mag en kan eindelijk weer eens, op zo’n jonge leeftijd al. 2014 was geweldig. (foto's collage: Black Bath Towel Photographers en Jeffrey van Bakel)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trodat4030
Heerlijk stukkie, hoor! Als jeugdvolger heerlijk om alles even opnieuw de revue te laten passeren.. Bijna alles van dichtbij mogen meemaken, ok EK en YL uitwedstrijden kon ik me dit jaar niet veroorloven, maar toch, lang leve de tijdperk van tv en internet zullen we maar zeggen :D

Stukkie over ABN roept bij mij wel speciale gevoelens op moet ik zeggen, mensen van mijn leeftijd (omg als je dat voor het eerst zegt merk je opeens dat je echt oud wordt ;)) wéten niet beter of ABN ís Ajax.. Denk dat Ajax een klein plankje misslaat om geen (beperkte) uitgave hiervan uit te brengen, maar goed, ik ben geen vd Sar.. Ík zou er iig wel 1 gehaald hebben..

Na de kater gisteravond (wat echt slecht was) is het echt mooi om te lezen hoe stralend onze (T/)toekomst er nog steeds uit ziet!

Nu zullen er wel weer een paar zwartkijkers alles baggetaliseren, maar daar veeg ik m'n spreekwoordelijke reet mee af! De Toekomst straalt zo hard dat het bijna pijn doet aan de ogen! Mijn kater is alweer weg!
0 0
Rayno95
Mooi stuk, perfecte timing toch nog iets om vrolijk van te worden :)
0 0
Zaeyx
Schitterend stuk, heerlijk om al die hoogtepunten weer allemaal op een rijtje te zien staan! Goed moment ook, na de blamage van gister. Hopelijk beseffen de zwartkijkers en opportunisten onder ons nu weer aan welk prachtig project we bezig zijn.
0 0
BvdPloeg
Aan de 'kijkcijfers' te zien is niet iedereen het eens met de timing van het stuk, haha ;)
0 0
Zaeyx
Het is dan ook niet niks om zo'n lap tekst te verwerken als je nog een fikse kater aan het wegspoelen bent ;) De echte liefhebber waardeert zoiets hoe dan ook!
0 0