Ajax' Kweekvijver: Ooit trainer van Ajax 1

BvdPloeg, 14-12-2014 om 08:28, 25106 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Eigenlijk heeft een Ajacied het er liever niet over, maar tegelijkertijd beseft iedereen dat het vertrek van Frank de Boer dichterbij komt. Iedere titel, ieder seizoen, iedere maand en iedere week besef je dat het straks zomaar afgelopen kan zijn met het droomhuwelijk. We hopen allemaal vurig op een langer verblijf, maar de afgelopen weken werd er wel voor het eerst gesproken over mogelijke opvolgers. Wim Jonk? Jaap Stam misschien? Prima kandidaten, twee verschillende trainers. Wie het ook wordt, ikzelf ben ondertussen al maanden enorm gecharmeerd van een andere coach. Hopelijk krijgt hij ooit de kans, ergens in de toekomst: Frank Peereboom.

Is het zijn voornaam? Misschien, feit is dat Peereboom voetbaltechnisch verder best een beetje verschilt van De Boer. Waar de fans van Ajax de afgelopen vier jaar kennis maakten met het ultieme combinatievoetbal van de hoofdcoach, daar is Peereboom continue bezig met andere facetten. Buitenspelers moeten aanvallen, middenvelders moeten altijd in beweging zijn, verdedigers moeten slim zijn, slim staan, altijd het maximale geven, spelers moeten zelf verantwoordelijkheid nemen.

Ik weet niet wat het is. Gery Vink en Bryan Roy gaf ik hier al eens een groot compliment. Vink is een vaderfiguur, iemand die verstand van voetbal heeft en altijd wil winnen. Roy is een hyperactieve trainer die het maximale geeft én vraagt van zijn spelers. Maar Peereboom is anders. Hij is een lachebek buiten het veld, maar hij dwingt op het veld zoveel respect af. Hij weet wat hij wil, hoe hij over voetbal denkt en hij instrueert zijn spelers tot in detail. A1, A2 of B1, hij laat zijn elftal goed voetballen én presteren, hij heeft in mijn ogen alles om een hoofdcoach te zijn.

Peereboom begon in 1997 aan zijn trainersloopbaan bij FC Lisse. Hij coachte daar al de jeugd en was drie jaar Hoofd Jeugdopleiding. Kennelijk deed hij dat al zo goed dat FC Volendam in 2004 interesse had. Zes jaar lang was hij  daar afwisselend verantwoordelijk voor B1, A1 en gedeeltelijk voor het eerste elftal om vervolgens na een jaartje 'rust' in 2011 de stap te maken naar Ajax. Via C2 en twee seizoenen B2 was hij begin dit seizoen voor Ajax-fans de meest onbekende naam in het 'trainersgilde' van B1, A2 en A1. Samen met Gery Vink, Wim Jonk en Bryan Roy wordt er om de zes weken een elftal getraind met als doel om spelers individueel naar een hoger plan te tillen.

Dat gaat Peereboom ogenschijnlijk prima af. Hij heeft verder dit seizoen elf spelers onder zijn hoede die hij individueel begeleidt en hij begon dit jaar ook nog eens aan de cursus Coach Betaald Voetbal. Samen met Jonk en Stam, uitgerekend de namen die afgelopen weken werden genoemd als mogelijke opvolgers van De Boer. In een groep van zestien veelal oud-voetballers was Peereboom juist iemand die zich puur en alleen opwerkte als trainer. Dat hij werd geselecteerd, dat hij zoveel verantwoordelijkheid heeft bij Ajax en dat hij dat nu wekelijks koppelt aan fantastisch werk in de jeugdopleiding van de club, dat alles toont des te meer aan dat er rekening moet worden gehouden met Peereboom.

Hij volgde dan ook allerlei cursussen, hij volgde de Master of Coaching aan het Johan Cruijff Institute en legde al eens uit waarom. Cruijff kent hem dus goed, Peereboom voelt zich op zijn beurt weer één met de ideeën van Cruijffs revolutie bij Ajax. Jonk, Hoofd Jeugdopleiding van Ajax, was samen met Dennis Bergkamp niet voor niets dolenthousiast na het sollicitatiegesprek met Peereboom in 2011. 'Ik heb altijd de drive gehad om als trainer te slagen. Dat kun je alleen bereiken, door het uitdragen van een duidelijke voetbalvisie. Mijn loopbaan via FC Lisse en Volendam naar Ajax is een logische. Deze drie clubs willen aanvallend voetbal spelen', zei hij een jaar geleden tegenover Dichtbij.nl, snappen jullie al een beetje met wie we te maken hebben?

De Boer was een oud-voetballer die het voetbal kon overbrengen, hij had een visie en toen hij begon viel alles op zijn plek. Peereboom is een vakman die zichzelf ook echt wil blijven ontwikkelen. Niet alleen voor zichzelf, óók voor zijn spelers, die hij altijd beter wil maken. Zaterdagmiddag bij Ajax B1 – Roda JC B1 (3-0) werd eens te meer duidelijk dat er met Peereboom geen jeugdtrainer langs de lijn staat, maar een coach die ook in de ArenA niet zou misstaan. Zelden verhit langs de lijn, de rust zelve, maar tegelijk ook wetende wat hij wil van zijn spelers. Mees de Wit bijvoorbeeld, de buitenspeler mag na rust invallen en krijgt maar één opdracht: acties maken en goede voorzetten geven. Peereboom wordt niet kwaad op hem als het een keer mislukt, wel is hij kritisch. Als De Wit er een keer langs is en zijn voorzet weggewerkt ziet worden, reageert Peereboom: 'Klasse actie, leuke voorzet, alleen moet hij beter!'

De spelers van B1 nemen alles van hem aan, discussies tussen coach en speler zie je weleens bij Vink en Roy, Peereboom is helder en bovendien geeft hij zijn spelers verantwoordelijkheid. 'Binnen Ajax lopen er zoveel specialisten rond, waaronder veel oud spelers. Topsporters die altijd willen en kunnen helpen. Als jeugdtrainer/coach binnen Ajax wil ik dat de speler naar hen het initiatief neemt. Mijn ervaring is dat de betrokkenheid hierdoor toeneemt en er een gedeelde verantwoordelijkheid ontstaat. Zo ontstaat er een prachtig proces', schreef hij al eens. Prachtige woorden, toegepast in de praktijk. Eerder dit seizoen bij Ajax A1 moesten bijvoorbeeld Donny van de Beek en Ashraf El Mahdioui zelf initiatief nemen, niet vragend naar de trainer kijken. Peereboom corrigeert of geeft aan, het overgrote deel van de tijd observeert hij rustig op de bank.

Peereboom is de bom, dat vind ik. Hij is een dertiger die niet terugvalt op zijn ervaringen als topsporter, hij heeft alles vanaf de grond af zelf opgebouwd. Tijdens een training of een wedstrijd is er geregeld tijd voor een dolletje, op het moment dat het moet, staat zijn elftal er. Als hij straks zijn diploma Coach Betaald Voetbal heeft, is hij klaar voor de volgende stap. Meer verantwoordelijkheid in de jeugd, misschien wel coach van Jong Ajax. Jonk en Stam worden terecht genoemd als potentiële opvolgers van De Boer, maar het zou mij niet verbazen als Peereboom in de toekomst ook ooit eindverantwoordelijke wordt. Hij heeft in ieder geval alles om een succes te worden en dat heeft hij zelf verdiend. Ooit trainer van Ajax 1, neem dat maar van mij aan.

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri- # 15: Een ode aan Van de Beek

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Nog geen oordeel over geveld
0 0
joodje!
Ajax doet er goed aan naast spelers nu ook de eigen trainers op te leiden, zo wordt continuïteit gewaarborgd.
0 0
@ABVAJAXoptwitt
Klopt, het zou mooi zijn als ook FdB ALS hij ooit aftreedt zijn opvolger een beetje de juiste richting kan opsturen want hem succesvol opvolgen gaat wel vrijwel onmogelijk worden denk ik.
0 0
steefjuhhhh
Klinkt ook als een perfecte assistent-trainer. Wie weet inderdaad later als hoofdcoach.

Zo zie je maar weer dat een groot deel van De Toekomst de toekomst ook heeft. (Als we de woorden van Bram mogen geloven ;)
0 0
gras
Prima column.
0 0