'Serero is brandstof van Ajax' machine'

KoenWeijland, 11-12-2014 om 12:45, 23071 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Wat is dat toch met die nummer-6 positie bij Ajax? Sinds de aanstelling van Frank de Boer in 2010 moet er telkens opnieuw worden gepuzzeld, gepast en gemeten om tot de ideale elf te komen. Zodra 'puzzelstuk nummer 6' is gevonden, komt de stoommachine op gang. Dit keer is Thulani Serero dat puzzelstuk.

Stoommachine
Een stoommachine werkt pas als het water kookt. Pas dan ontstaat er stoom. Als de machine eenmaal op stoom raakt, is het tot grote dingen in staat. Voor Ajax onder Frank de Boer lijkt hetzelfde te gelden. Als het middenveld eenmaal staat, draait het als een tierelier. Woensdag tegen APOEL (4-0) kwam er een vervolg op de ruime zege op Willem II (5-0). Ik voorspel u dat Ajax' machine in de komende week FC Utrecht en Vitesse met de grond gelijk maakt.

Wat dat betreft komt de winterstop op een ongelukkig moment voor de landskampioen. Zoals een auto niet tot stilstand moet worden gebracht als er plankgas gereden wordt en seks niet abrupt moet worden onderbroken als het hoogtepunt net wordt bereikt, zo komt de winterstop ongelegen voor Ajax.

Serero
Ik vond Serero tegen APOEL fenomenaal. Er waren er meer, zeker. Ook Joël Veltman, Ricardo Kishna, Davy Klaassen en Arek Milik vond ik meer dan sterk spelen. Maar van die kleine strijder was ik nog het meest onder de indruk. 'Thulani was vanavond weer goed. Hij wil altijd de bal hebben of zo snel mogelijk veroveren. Speelt vooruit, heeft de techniek om snel te handelen en zet negentig minuten druk', leek De Boer het wel met me eens te zijn. Verdedigend zat Serero ook in de gezapige eerste helft al overal tussen, met tackles en onderscheppingen. Aanvallend was hij nauwelijks op een fout te betrappen, bewees hij een kei te zijn in het positiespel en zorgde hij voor een hoogstandje door zich laat in de tweede helft aan de zijlijn langs drie tegenstanders te pingelen.

Nummer zes
Serero vult de positie van nummer-6 anders in dan Daley Blind, hij op zijn beurt weer anders dan Vurnon Anita. Blind verlegt het spel constant en heeft een goede lange bal, Anita is de absolute bijter. Serero heeft wat weg van Anita. Beiden zijn fel, al loopt laatstgenoemde met nog driftigere pasjes rond. Serero is wat sierlijker in mijn ogen en beter met de bal aan de voet dan de naar Newcastle United verkaste oud-Ajacied. 

Iets wat de drie gemeen hebben, is dat ze eerst zeer lange tijd op een andere positie zijn gebruikt. 'Misbruikt' zou hier wat ver gaan, maar feit blijft datt de inhaalrace in 2011 werd ingezet met Anita als middenvelder in plaats van linksback. Half Amsterdam had de linksback die Blind was persoonlijk naar de Belgische Tweede Klasse willen brengen, maar met hem is dit jaar een dragende leider vertrokken. Hij liet die mysterieuze, bij Ajax van levensbelang lijkende positie van controlerende middenvelder vacant achter. 

Na Anita speelden onder meer Eyong Enoh en Christian Poulsen nog op de plek van 'nummer-6', totdat Blind daar vriend en vijand verbaasde. Dit seizoen probeerde De Boer het al met Nick Viergever en Niki Zimling, maar zij bleken niet veelzijdig genoeg. Serero wist zich nooit onsterfelijk te maken als linkermiddenvelder omdat het hem aan scorend vermogen ontbeert. Het moment waarop Serero definitief zou worden afgevinkt als 'net niet geslaagd bij Ajax' leek almaar dichterbij te komen, maar eindelijk valt alles nu op zijn plek. Voor hem én voor Ajax. Hij is het vuur dat Ajax' water doet koken. Serero is de brandstof van Ajax' machine.

Door Koen Weijland | Twitter: @KoenWeijland

De Ajax Gift Card: een leuk kado voor de feestdagen.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
SoNick
Mij maakt het niet uit waar hij staat, zolang hij maar ergens staat. Altijd genieten als hij aan de bal komt. Een echte Ajax-speler.
0 0
gras
Wacht even, Anita is wel even meer dan een bijterje he. Dan had hij niet beter geweest dan Poulsen, Lindgren, Zimling of wie dan ook. Anita was juist voortreffelijk in het vinden van een directe, simpele oplossing in de diepte. Anita samen met Vertonghen waren een ijzersterke as die onder druk uit kon door Anita's ijzersterke positiespel, vermogen om een bal aan te nemen met iemand in de rug en vrijwel foutloze voortzetting in de diepte - en niet breed zoals Blind veel te veel deed - en kon opbouwen en slopen door Vertonghen's rushes en passing.

Maar Serero is heerlijk bezig en kan op techniek een bal veroveren. Super wendbaar, draait zo weg en open, heeft veel loopvermogen waardoor hij makkelijk mee kan in het drukzetten en heeft meer scorend vermogen dan een Anita.

Het middenveld lijkt weer in balans.
0 0
V12
Ik moet zeggen dat ik het nog beter vond gaan toen Riedewald er ging spelen en Serero naar de linkshalf ging. APOEL was behoorlijk aan het aanvallen maar nadat Riedewald ging meedoen was dat snel over. Hij speelt simpel maar goed en dat is een grote kunst.
0 0
AFCA1510
Heb Serero, meerdere keren afgeschreven op de LM positie, maar op de CVM is hij echt uitgegroeid tot een topper. Ik kan hem zelden nog op een fout betrappen. Ik zou me geen betere CVM kunnen wensen op dit moment.
0 0
MickS
Ik geniet dit hele seizoen al van onze kleine Zuid Afrikaanse held. Vorig seizoen ook al maar toen was hij helaas nog wat te wisselvallig. Maar nu is hij elke wedstrijd een van de betere op het veld. Altijd doorgaan, slim bal veroveren, ook tegen grote tanks, stevig op zjin kleine benen zowaar. Snel handelen, goed inzicht en overzicht etc.

Soms is hij nog niet altijd even zuiver en secuur in zijn passing. Lijkt wel of hij dan wat te overmoedig is. Maar ik geniet elke keer weet van hem
0 0
thulaniS
Heerlijk hoe die gisteren weer speelde! Al sinds 4 jaar (of langer) fan van hem! Zag hem als eerst spelen tijdens een oefenpot thuis tegen independiente.. toen zag je het talent er al van af. Wat een buffel
0 0
AlexIbarra
Haha grappig, die wedstrijd zat ik ook in de Arena en ook ik ben sinds die tijd fan. Wel vind ik het jammer dat hij zijn extreme wendbaarheid nooit echt veel in aanvallend opzicht heeft gebruikt.

Maar goed, wij houden niet zo van gepiel op het middenveld en nu is het juist zijn snelle overspelen wat hem zo belangrijk maakt.
0 0
Schmitz11
Dit probleem is er al jaren, kijk naar Janssen toen. Ajax heeft gewoon elk seizoen 3 maanden nodig om het elftal te laten staan en daarna is het los. Het enige verschil is dat we elk seizoen onder de boer meer punten vergaren in de eerste seizoenshelft. Psv gaat nog zat punten laten liggen en wij vliegen eroverheen. Lekker de talenten de kans kunnen geven omdat we met 2-0 of 3-0 voor staan. WZAWZDB
0 0
Ellende
Wanneer Serero op 6 speelt is hij een meerwaarde.
Zijn grootste nadeel is dat hij ontzettend weinig scorend vermogen heeft.
Hier mogen mijns inzien de buitenspelers, spitsen, en twee lopende middenvelders voor zorgen.
Het valt me op dat wanneer het tempo omhoog gaat Serero komt bovendrijven.
Heb het idee dat hij dit jaar een belangrijke stap heeft gezet en sterker aan de bal is.
Je kan hem bijna in elke situatie de bal hard in zijn voeten aanspelen.

Ik ben eigenlijk benieuwd naar statistieken van het veroveren van de bal. Volgens mij is hij hierin ook als linkermiddenvelder erg belangrijk in geweest.
0 0
A Cohen
Geweldig hoe Serero gisterenavond weer speelde. Ene Minsc ook actief op dit forum somt de negatieve zaken op, die niet kloppen.
Ik moet m gelijk geven als het gaat om het scorend vermogen van Serero, maaaaaarrrr hij komt ook niet zoveel in de 16 van de tegenstander, kan niet overal tegelijk lopen.
Serero is momenteel van onschatbare waarde voor Ajax1. Hij loopt zoveel gaten dicht, hersteld fouten van z'n teamgenoten, verovert ballen, levert ze allemaal, vaak 1 x raken en anders zeer snel in.
Zijn handelingssnelheid ligt zo hoog, gaat Minsc waarschijnlijk allemaal te snel, daarom ziet hij het ook niet.
Het knappe van Serero is, dat hij nagenoeg geen overtredingen maakt en het nodige moet incasseren.
Hij speelt dus echt in dienst van het elftal.
Overmars is hopelijk niet in slaap gevallen, zo snel mogelijk zijn contract verlengen en opwaarderen.
Thulani bedankt, fantastisch om je zo bezig te zien.
Jij bent inderdaad de olie in deze machine.

A. Cohen
0 0
FUBAR
Serero heeft niet de kwaliteiten om de lijnen uit te zetten. Zijn eindpass is niet goed genoeg en hij heeft geen enkele schotkracht. Terecht dus dat er kritiek was. Nu speelt hij echter wat verder naar achter (dat is gewoon eenvoudiger, meer tijd om te handelen) en dat doet hij goed.
0 0
AlexIbarra
Zijn handelingssnelheid is de hoogste van de hele selectie, wat betreft schieten heb je echter helemaal gelijk.

Qua eindpass is het ook niet veel maar daarin gaat hij wel vooruit. Het valt me wel op dat als hij eens een keer een wereldpass geeft (ik kan me er een op VRhijn herinneren een paar weken geleden en op Milik tegen Barca) de ploeggenoot vaak niet scoort voor open doel. Zo komt die jongen idd nooit aan meer assists. :)
0 0
Roy kishna
Heel nuttig speler die Serero...klein en dappere strijder (-;
0 0
afca patrick
Dit is inderdaad de belangrijkste positie in dit systeem. Er MOET daar een speler staan met de blik naar voren. Dit miste ik bij o.a. Viergever, ook Enoh kwam voetballend tekort natuurlijk. Serero durft te voetballen in de drukte en verspeelt ook nog eens haast een bal.
Ook Riedewald vond ik gister weer sterk invallen. Vult het ook uitstekend in die positie. Gister een tijdje speciaal op hem gelet en hij is constant bezig te kijken naar wat er om hem heen gebeurt en waar de ruimte ligt.
0 0
AjaxD1986
Ik kan me nog herinneren dat er een hoop mensen zaten te zeiken over het niveau van Serero (te klein, te iel, blabla). Heerlijk al die "kenners".
0 0
Minsc
Vind hem nog steeds te klein. Haalt nog steeds vanaf 25 meter het doel niet. Wint nog steeds geen kopduels. Haalt nog steeds de achterlijn niet. Speelt nog steeds geen ballen naar voren. Liet tegen Willem II in de eerste helft z'n tegenstander diverse keren gewoon maar lopen en voorzetten vanaf de achterlijn.
Verovert wél veel ballen en Is een stuk sterker geworden.
0 0
JanTa
Wat heeft Serero te zoeken bij de achterlijn als V.M.?
0 0
Rayno95
Het was vooral het gebrek aan rendement, als 6 is het wat minder belangrijk. ;)
0 0
AjaxD1986
Dat hij op de verkeerde plek stond kon hij niks aan doen. Maar hij staat nu gelukkig goed.
0 0
oudzuid2
hij heeft niet zo lang geleden tot 2017 bijgetekend, ik denk niet dat ie hoog op de lijst staat voor contractverlenging...
0 0
Oliveira
Ik ben echt zeer te spreken over de progressie die Serero laat zien. Ik was zeker vorig seizoen echt totaal niet te spreken over hem en ik ben blij dat hij door zijn goede spel mij het tegendeel heeft bewezen.
0 0
JanTa
Serero is pas echt tot z'n recht gekomen als vm omdat zijn oude zijn positie als linkermiddenvelder te moeilijk voor hem was. Dankzij het inzicht van Frank komt alles toch nog op z'n plek en is Serero nu een waardevolle speler geworden.
0 0
mickey2602
Denk dat dat met name komt omdat hij nu Andersen op de plaats kan zetten waar tot voor kort Serero nog speelde.Voordat Andersen op die plaats kwam was Serero op die positie de beste optie.
Je kan het inzicht van Frank noemen maar waarom dan eerst Viergever en Zimling daar alvorens Serero er komt te spelen?
Zelfs Blind heeft daar al gespeeld terwijl Serero dus in feite 2 seizoenen geleden daar al had kunnen spelen.
Dan lijkt me eerder een reden,Serero links aanvallend tot er iemand doorschuift(wat dus nu is gebeurd in de persoon van Andersen)en dan kan je wat gaan proberen met Serero en het pakt nog goed uit ook...Dus toeval.
0 0
JanTa
Daar ben ik het niet met je eens. 2 seizoenen geleden stond Serero niet waar hij nu staat in zijn ontwikkeling dat is kost tijd en het beste wat je kan doen als trainer is een speler beoordelen tijdens officiële wedstrijden want dan zie de sterke en de zwakke punten van een speler. Met deze voortschrijdend inzicht is Frank tot de conclusie gekomen dat Serero tekort komt voor de linkshalf positie (de meest moeilijke plek bij Ajax) en uit nood is hij gezet als VM wat goed uitpakte. Soms moet je als trainer ook wat geluk hebben bij bepaalde spelers zoals dat ook gebeurde met Blind maar er kom ook voor 90% vakmanschap bij kijken.
0 0
Lazell
Ik heb altijd lopen zeiken op zijn fysiek op die positie. Moet zeggen dat hij het heerlijk weet te compenseren met werklust en goede onderscheppingen. Hij gaat nauwelijks nog de mist in. Denk wel dat hij nu echt op de top van zijn kunnen speelt en er weinig rek meer in zit.

Kan in lengte van jaren bij ons blijven, al is het als 12e man (ontwikkeling van Riedewald en Bazoer). Hij is dolgelukkig bij ons, doet het prima nu en is op elke positie op het middenveld inzetbaar.

Had niet verwacht dat hij mijn ongelijk zou bewijzen.
0 0
mvh
Zou eigenlijk een mooi thema zijn, ontwikkeling van spelers over iets langere termijn. Serero heeft bij Ajax leren verdedigen, dat kon ie helemaal niet. Volgens mij hebben de lessen van de judo-coach hem geholpen. Hij blijft heel laag en laat zich bijna niet meer wegduwen - net als Davids en Anita gebruikt hij zijn kleine fysiek nu als voordeel.
Als hij nu nog leert dat het tof is de bal rond de 16 te krijgen, dan wordt het een hele grote. Hoe oud is ie? Daar zit nog wel rek in, volgens mij. Hij heeft alle kwaliteiten, zag je ook gisteren; dat moet alleen nog in dat koppie.
0 0
Lazell
24, wordt in april 25.

Laat hem mijn ongelijk maar weer aantonen. Ik klaag niet!
0 0
paulurs
Zou mooi zijn als hij mee gaat met de groep verlengers, dan kun je echt stappen maken! Als het besef er komt dat Ajax naar iets moois aan het bouwen is, verwacht ik ook niet dat ze naar Tottenham en dat soort clubs willen..

Van Ajax ga je naar Madrid, Barcelona, Bayern of United. Geen tussenstap ook niet in salaris, maar de jackpot, die compenseerd wel voor het gestuntel bij tussenclubs! Alleen de mindere goden gaan nog naar clubs als Tottenham..
0 0
OKP-AFCA
Ik ben het helemaal met je eens maar spelers denken er gewoon niet over zo...
Maar misschien zoals je zegt, valt het kwartje dat ze iets moois met Ajax kunnen bereiken.

0 0
mvh
beetje enthousiast in je beeldspraak, Koen
0 0
oudzuid2
des te spijtiger is t dat ie na de winterstop een maand of langer weg is voor de Afrika Cup...... moet je weer iemand anders inpassen...
0 0
klopper
Ben vanaf moment 1 al fan van de kleine techneut. Heerlijke aparte aanname heeft hij en een geweldig precieze passing. Echter kwam het er lang niet echt helemaal uit, mede door blessures. Ook vond ik hem eigenlijk toch iets van scherpte missen voorin, maar op CVM is hij geweldig op zijn plek...wat ik niet verwacht had. Riedewald is trouwens ook een verademing op deze positie ten opzichte van het gehannes van Viergever en Zimling eerder in het seizoen. Mooi dat Ajax nu al een sterk blok heeft voor de verdediging en dat we vooral Zimling daar niet veel meer hoeven te verwachten.
0 0
paulurs
Het is echt een waanzinnige ontwikkeling die hij in korte tijd gemaakt heeft. Al vanaf het eerste moment zag je dat hij waanzinnig aan de bal is, maar hij kon totaal niet omgaan met fysiek spel. Zelfs aan het begin van het seizoen ergerde ik me er nog aan hoe makkelijk hij naar de grond ging, niet expres maar gewoon door zwakte.
Hoe anders is dat nu, hij ligt zelden meer op de grond en zet zijn kleine lichaampje gewoon tussen de bal en de tegenstander. Het bewijs dat techniek het altijd van fysiek wint, al zie ik hem nog geen kop duels winnen..
0 0
AjaxfanRuben
Het grappige is dat hij juist heel vaak met zijn hoofd tegen de bal er tussen zit, viel mij de laatste tijd op. Oke, met tegenstander erbij maakt hij geen kans nee :P, dan zie je hem slechts tegen de tegenstander aan springen, zonder dat de tegenstander iets gevoeld heeft xD
0 0
nuff-said
Die actie bij de 16 joh! Hij moest et afmaken met een een puntertje joh. Dan was et fenomenaal geweest. Maar hij besloot aan kishna te geven en die verwachtte et niet. Jammer
0 0
klopper
Ja dat was echt een wereld actie ala Xavi of Iniesta...jammer dat ze het niet herhaalden tijdens de wedstrijd.
0 0
Mi-leak
Begint zich goed te ontwikkelen! Steeds minder foutjes. Goed om te zien. Nu nog een paar centimeter groeien ;)
0 0
Ajaccus
Ik ben blij dat iedereen nu de grote waarde van Serero voor het team ziet.
Ik hoop dat ze hem nog even twee jaar verlengen in het kader van de stabiliteit en eindelijk eens doorgroeien in plaats van opnieuw beginnen.
0 0
jarenfan
lijkt wel steeds beter te worden,wat een inzet onvermoeibaar,
straalt agressie uit.,ondanks zijn lengte.
0 0
mkAFCA
Ik zeg je dat Riedewald beter is op 6. Ben het wel eens met De Boer om die langzaam te brengen. Riedewald is groter, breder (geworden), slim aan de bal, verlegt het spel makkelijk en heeft echt een goede techniek.

Als we in de winterstop een echte senior voetballer weten te halen. Een oud-Ajacied of bijv. Thierry Henry (je weet nooit), dan zie ik ons die 5e titel ook pakken en zelfs ver komen in de EL.
0 0
ZeeuwseAjacied
Wat hebben wij in godsnaam aan Henry, die kerel kon misschien goed voetballen maar Milik is gigantisch goed bezig en Zivkovic komt eraan, bovendien hebben we Siggy die ook nog terugkeert in de selectie.. beetje onnodig om een echte 'senior voetballer' te halen imo.
0 0
grunnjood
Ik vind vooral de kalmte en het overzicht van Riedewald imponerend. Die zou wat dat betreft niet misstaan bij het Barça van een paar jaar geleden.
Ik denk dat we eerder een goede rechtermiddenvelder of linker centrale verdediger kunnen gebruiken dan een Henry of Sneijder om er maar een paar te noemen.
0 0
JohnDylan
Riedewald is niet goed genoeg in de kleine ruimte voor een '6'. Zijn handelingssnelheid is niet hoog genoeg en handelingssnelheid is nou juist het belangrijkste aspect van een '6'.
0 0
Rayno95
Riedewald heeft zeker veel potentie, maar op dit moment al beter??, Serero zal nu wel constanter zijn, maar dat is logisch als je naar de leeftijd kijkt
0 0
JohnDylan
Ik vind Serero een hele verbetering ten opzichte van Blind maar mis de tijd dat Anita op '6' speelde nog steeds. Ik zou Anita (of nog liever De Jong maar die lijkt me onhaalbaar) graag terug zien keren naar Ajax. Ik denk dat Ajax met een middenveld met een echte aanjager en daarbij Klaassen en Andersen de Eredivisie kan domineren.
0 0
3*stars*3
Er lijkt een straf op te zitten om te roepen dat Serero een verbetering is ipv Blind.
Blind heeft zich ontwikkeld laatste jaar maar Serero is feller, sneller, technischer en brengt meer tempo in het spel.

Over N.De Jong ben ik het niet mee eens, Anita weer wel.
0 0
mvh
Nigel zou de hele verdediging rust en power geven. Uitstraling. Al in de tunnel respect afdwingen. Dan kunnen de jonge honden voorin lekker gaan ballen, Nigel de baas op 6.

Maar die gaat niet komen. Helaas.
0 0
Rayno95
Kleine man, maar een grote strijder! =D
Helaas in februari die kut Africa cup ..... hoop stiekem dat Zuid-Afrika snel uitgeschakeld wordt, want een betere voor die positie hebben we niet, Riedewald komt in de buurt :)
0 0
PhilRock
Als die kleine pitbull nog scorend vermogen ontwikkelt wordt hij een onmisbare schakel.
0 0
Rayno95
Dan zit de halve Europese top straks achter hem aan :p
0 0
RmR
Goed stuk!
Hulde aan onze kleine terriër op het middenveld. Bijzonder knap dat hij mij Daley doet vergeten.
0 0
eros
Mooi stuk!

Ik snap ook nooit hoe men bij Zimling is uitgekomen,... zou hem deze winter direct weer terug sturen!!
Als we Serrero niet hadden gehad, had ik het nog eerder geprobeerd met Denswill, Riedewald, Bazoer, Bocorra of Viergever op deze positie.
0 0
A'dam Oud-West
Mooi geschreven stukje en goed gekeken naar de kracht van onze kleine kilometervreter voor de defensie. Ik ben nog altijd niet 100% overtuigd van zijn type speler op de '6. Het vergt ook in grote wedstrijden veel discipline, overzicht en (ik heb er een hekel aan als mensen dit als enige argument gebruiken) fysieke weerbaarheid. Het is dat Davy Klaassen zo makkelijk scoort, anders had hij er wat mij betreft mogen spelen. Want dat is ook een jongen die aanvallend en verdedigend effectief kan combineren in zijn spel.

Voorlopig gewoon Serero de kans geven om zich verder te ontwikkelen als nr 6, want aanvallend voegt hij vanuit die positie heel veel toe. Alles gaat naar voren
0 0
masterrr
ik vind hem boven verwachting presteren op deze plek, dus voor nu is het goed. Toch verwacht ik niet dat hij meekan op het niveau waar Ajax heen wil.

Op zo'n plek moet je technisch veel in huis hebben, maar tactisch en strategisch inzicht is misschien wel de belangrijkste factor. Denk aan types als Cocu, Vieira, Pirlo, etc. Allemaal slimme lopers. Ik vind hem nog niet altijd slim en de vraag is of hij dat zal worden.
0 0
waynelove
ajax heeft een vloeibare substantie op het middenveld genaamd "Serero". misschien is zijn bijnaam meer van toepassing "CREAM". Cream is niet alleen een goede band uit de jaren zestig meer.
Cream is die goed mikkende flipperkast. hij druppelt overal doorheen, en als dat niet lukt is het vaak een vrije trap. hij is overal binnen 5 seconden, hij speelt de bal, maar je ziet zijn voeten niet eens. alleen in herhalingen zie je wat hij gedaan heeft.

ik ben al jaren fan, en DIT is nou een speler die nooit weg mag. perfect voor ajax.
0 0