Het zit Van der Hoorn ook niet mee

KoenWeijland, 02-12-2014 om 06:55, 14852 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Het lukt Mike van der Hoorn maar niet om af te rekenen met zijn imago van onhandige Harry. Al voor zijn komst naar Ajax kende het grote publiek hem beter van bloopers dan van wereldslidings. Velen schreven de 22-jarige Almerenaar maanden geleden al af, maar één ding is zeker: Het zit Van der Hoorn ook niet mee. 

Doorbraak in de Domstad
Van der Hoorn debuteerde in het betaalde voetbal op de dag dat Ajax de derde ster veroverde. Op 15 mei 2011, op de laatste speeldag van het seizoen, maakte de toen 18-jarige verdediger zijn officiële debuut voor FC Utrecht. Twee jaar later was de mandekker weliswaar uitgegroeid tot een van de drijvende krachten achter de knappe vijfde plek van de Domstedelingen, de meesten kenden hem vooral van een bizar eigen doelpunt. In de uitwedstrijd bij AZ wilde hij een voorzet wegwerken maar schoot de bal in plaats daarvan vol achter zijn eigen doelman.  

EK Onder-21 in Israël 
Op het EK Onder -21 maakte de boomlange mandekker pas echt kennis met het klappen van de zweep. Bij een stand van 0-0 was hij ingevallen voor toenmalig Feyenoord-verdediger Stefan de Vrij. In plaats van de Azzurri van scoren af te houden, verloor Van der Hoorn direct een persoonlijk duel van Fabio Borini. De spits maakte het enige doelpunt van de wedstrijd en in plaats van Jong Oranje waren het de Italiaanse talenten die zichzelf naar de finale speelden. 'Ja, dit neem ik mezelf kwalijk', snikte Van der Hoorn in gesprek met Algemeen Dagblad. 'Dit is verschrikkelijk. Het doet pijn. Bij de eerste de beste actie in het veld stap ik te gretig in en dan krijgen we die goal tegen. Zo'n rotmoment.'

Amsterdams vertrouwen
Ondanks de fout op het jeugd-EK werd Van der Hoorn twee weken later, op 5 juli 2013, vastgelegd door Ajax. De transfer hing al langer in de lucht. Dat de Amsterdammers doordrukten en liefst vier miljoen euro neerlegden voor de man die Jong Oranje hoogstpersoonlijk uit het toernooi 'hapte', tekende echter het vertrouwen dat Frank de Boer en consorten in hem hebben. Wat zij niet wisten, was dat het met zijn 'onhandige momenten' nog niet gedaan was.

Geduchte concurrent Veltman
In Amsterdam moest Van der Hoorn de concurrentie aangaan met de zelf opgeleide Joël Veltman. De negen maande oudere IJmuidenaar was nog geen vaste kracht in Ajax 1 en de kaarten voor de positie van rechter centrale verdediger waren wat De Boer betreft nog niet geschud. Van der Hoorn leek te moeten wennen en Veltman greep zijn kans na het vertrek van Toby Alderweireld. De graag indribbelende Ajacied speelde zichzelf in Oranje en liet Nederland zien wat hij waard was door tegen Colombia Radamel Falcao in de tang te hebben. Nooit wist Van der Hoorn nadien de vaste eerste keus te worden.

Schlemiel in Europa
Juist wanneer Van der Hoorn dan eindelijk een kans kreeg, ging het vaak mis. In 2013/14 kwam hij tot slechts drie Eredivisie-optredens, waardoor een eerlijk oordeel over zijn prestaties op dat niveau moeilijk te geven is. Maar in Europees verband was de 1.88 meter lange Flevolander opnieuw de schlemiel voor het oog van heel voetbalminnend Nederland. Amper een minuut na de late en fenomenale openingstreffer van Stefano Denswil tegen AC Milan was het (opnieuw een Italiaan) Mario Balotelli die de (wederom ingevallen) Van der Hoorn te slim af was. Hoewel er van een overtreding van Balotelli's kant meer sprake leek, keerde de publieke opinie zich tegen de Nederlander. 

Geen eerherstel in Salzburg
In Oostenrijk kreeg Van der Hoorn tegen Red Bull Salzburg een zeldzame basisplaats toebedeeld en na zijn fout in de Champions League en de thuisnederlaag die Ajax een week eerder leed, gingen zowel speler als team op jacht naar eerherstel. Uitgerekend hij was het die Ajax tien minuten na rust op -hoe kan het ook anders- knullige wijze aan een 1-0 achterstand hielp. Een lage voorzet moest onschadelijk worden gemaakt, maar de jongeling verlengde die zodanig dat de bal via Jasper Cillessen de doellijn passeerde. Na het vreemde eigen doelpunt tegen AZ en de fouten tegen Italië en AC Milan kwam Van der Hoorn in nog geen jaar tijd vier keer als boeman in het nieuws. 

Invaltrauma
Nadat Van der Hoorn er in de Champions League afgelopen dinsdag al niet goed uit zag bij het doelpunt van Zlatan Ibrahimovic, moet hij zondag opnieuw een déjà vu hebben beleefd. Ajax kon bij winst op ADO Den Haag de koppositie grijpen in de Eredivisie en bij een 0-1 voorsprong betrad hij zeven minuten voor tijd als invaller het veld. Twee minuten later had zijn directe tegenstander Michiel Kramer geheel vrijstaand de gelijkmaker tegen de touwen getikt. Uiteraard wezen vele vingers vervolgens in de richting van de wisselspeler, die daar zelf niets van moest hebben. 'Maar als mensen nu willen suggereren dat het altijd fout gaat als ik erin kom, dan slaat dat slaat nergens op.' 

Typerend voor het ontbrekende geluk was de grote kans die Van der Hoorn vlak na de gelijkmaker zelf kreeg uit een hoekschop. Hij raakte de bal niet vol en ADO kwam met de schrik vrij, al stonden ook de haren van de Ajacied overeind. 'Ik schrok van die kans. Kreeg de bal opeens voor mijn voeten, maar was net te laat.' Ajax verspeelde twee punten in Den Haag, liep de koppositie mis en Van der Hoorn bleef opnieuw met een kater achter. 

Conclusie
Hij heeft een enorme body en een goede kop. Bovendien bezit hij een karakter waarmee hij vaker uit dalen heeft moeten klimmen dan dat hij beide benen op de grond moest zien te houden. Zijn periode in Amsterdam kan vooralsnog niet worden getypeerd als een jongensboek, maar een échte kans (zoals Lucas Andersen die nu krijgt) kwam er voor hem nog niet. En hoewel een speler altijd zelf de grootste invloed heeft op het wel of niet slagen bij een topclub, is er één conclusie die ik zeker kan trekken: Het zit Van der Hoorn ook niet mee.

Door Koen Weijland | Twitter: @KoenWeijland

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
maikydread
niet goed genoeg Foutje bedankt!! gelijk verkopen wordt met de dag minder waard nou verkopen krijgt Ajax toch nog 500.000 voor hem.
0 0
Bapinho
Tja wat kan je hier over zeggen.. Het zat manolev ook nooit mee bij psv. Het zat Jurgen Colin ook nooit mee bij Ajax. Gewoon niet goed genoeg.
0 0
pinballmagic
Het zit hem niet mee omdat hij kwaliteit te kort komt.
Afscheid nemen van zo,n jongen dat is misschien nu even minder leuk voor hem
Maar op een niveautje lager komt hij wel aan voetballen toe.
Het zelfde geldt voor zimling
Beneden Ajax niveau weg ermee liefst in de wnterstop
0 0
steefjuhhhh
Hebben we godver vier miljoen voor betaald... Dan moet je hem ooit een kans geven. Lastig is dat er twee jeugdspelers voor hem in de hiërarchie staan, waardoor een doorbraak afhangt van schorsingen/blessures bij respectievelijk Denswil en Veltman.
Moisander vertrekt binnenkort dus dat is een klein vooruitgangetje voor hem.
0 0
Talent
Ik heb vanaf dag 1 vertrouwen in hem.
Veel van jullie zullen zich afvragen waarom...ik denk dat zelf namelijk ook wel eens.
Vooral als ik dan zie hoe hij afgelopen zondag aan het verdedigen was bij de goal.

Ik vind dat hij een goede uitstraling heeft, fantastisch postuur voor een verdediger, een steeds beter wordende pass, goede snelheid, goede koopkracht.....echter, het moet er nu wel eens blijvend van komen.

Mike, kom op, nu doorhakken en op weg naar een basisplaats.
Ik heb er echt vertrouwen in, nu jij nog....succes!!!!
0 0
mistermiyagi
Veltman komt ook tekort "hoor ik vele hier zeggen de laatste weken" JA hij heeft een dip, is te klein voor de top, niet meedogenloos genoeg.

Maar wat hij wel heeft en wat van de Hoorn niet heeft is een techniek van een middenvelder, als veltman de bal heeft en een rush doet naar voren moet je echt goed kunnen voetballen om hem de bal af te pakken. hij is technisch 1 van de beste opkomende backs! ala Vertoghen die een mindere techniek heeft.
Als je Veltman veel laat trainen heb je nog steeds een goede speler, die meekan met de suptop, mooie 12de man. Carriere ala Heitinga, die bij mooie clubs heeft gespeeld.
0 0
A Cohen
Fijn dat Koen Weijland de feiten en de voetbalgeschiedenis nog eens haarfijn op een rijtje heeft weten te zetten inzake Mike v.d. Hoorn.
Vooral "het door de mand vallen", die invalbeurt in Jong Oranje tegen Italië, had de technische staf/leiding van ons aller Ajax de ogen moeten openen.
Heeft Ajax daar interesse in was mijn reactie. Ik had die "blooper", waanzinnige eigen goal in Utrecht ook nog onuitwisbaar op mijn netvlies.
De deal met de "dom"stadboys was toen nog niet rond met mijn weten.
Vele analytici, voor zover verstand van zaken hebbende, waren er nagenoeg allemaal van overtuigd dat ons aller Ajax moest gaan voor Virgil v. Dijk.
Bij mij weten, en we moeten op de kleintjes letten, veel en veel goedkoper.
Wat ik zondag jl ook al schreef en voorspelde is uitgekomen.
Alle analytici, Studio Voetbal en VI waren het er over eens.
v.d. Hoorn is een miskoop, komt te kort voor dit Ajax en gaat 'm nooit worden.
Verlos 'm uit zijn lijden, neem je verlies was het advies ri. Frank en Marc O.
Voor zover aanwezig, moet het zelfvertrouwen van "big" Mike een forse deuk hebben opgelopen.
Voetballen doe je met je hoofd en niet met je benen zo zegt ene J.C.
Geluk dwing je af en toeval bestaat niet dat zegt.....

A. Cohen
0 0
ibrahendriks
Ik schrijf hem niet af. Als Moisander weg is, zal blijken waar hij staat. Ik mis een beetje dat " ik eet mijn tegenstander op".
0 0
Ajaxfan_1987
Dat heeft jammer geen enkele Nederlandse verdediger meer.

Jaap Stam was de laatste.
0 0
steefjuhhhh
Ron Beton komt nog het meest in de buurt. Trieste boel.
0 0
blava
Zoveel pech kan geen toeval zijn. Of hij vecht zich uit deze crisis of hij valt af. Hij is nu sinds juli 2013 bij Ajax en heeft nog niet echt progressie gemaakt. Ik denk dat hij nog de kans krijgt tot juni 2015. In die periode moet hij flinke stappen maken anders is het afgelopen.

Wat mij opvalt is dat alle centrale verdedigers van Ajax momenteel met dezelfde problemen kampen. Zij geven teveel ruimte weg, zijn niet medogenloos en ook het inschuiven naar het middenveld kan veel beter. Verder is de inspeelpass naar het middenveld slecht verzorgt. Moisander, Veltman, Denswil en v.d. Hoorn zitten min of meer met dezelfde problemen.
0 0
klopper
Het probleem is volgens mij heel simpel te constateren. Er is geen leider achterin bij Ajax. Ze proberen het wel...maar hebben dat gewoon niet in zich. Boilesen heeft dat op zich wel, maar die speelt gewoonweg te slecht om dat op zich te kunnen nemen.
0 0
kampioen0809
Er is iets met deze jongen. Speelt zonder ook maar enigszins zelfvertrouwen zo lijkt het. Staat altijd een zeer gespannen blik op zijn gezicht, en toont daarnaast ook nooit echt zijn emotie op het veld. Als iemand wat tegen hem zegt, zegt ie ook niks terug. Heel apart. Ziet er allemaal niet echt vastberaden uit.
0 0
masterrr
de druk? Hij gaf ook aan dat het voor hem flink wennen was om van Utrecht naar Ajax te komen qua gevoel.

Hij heeft het misschien wel in zich, maar Ajax had natuurlijk Van Dijk moeten kopen. Een kopsterke atleet die ook nog eens erg goed kan voetballen. Veel meer een Ajax-voetballer
0 0
MG1970
V.d Hoorn wil natuurlijk best, alleen hij mist de handelingssnelheid, inzicht en verdedigende kwaliteiten (b.v. meedogenloos op de bal verdedigen). Of je leert het hem of je moet hem verkopen. Op deze manier doorgaan gaat wat punten kosten. Dat dit hem allemaal overkomt heeft niet alleen te maken met "het zit even niet mee".
0 0
ambtenaar
Deze gast heeft zoveel pech dat ik begint te geloven dat hij kwaliteit te kort komt.
Maar hij is pas 22 en heeft ook veel goede dingen in zijn spel, en eerlijk is eerlijk Veltman doet het eigenlijk niet veel beter.
0 0
31xAjax
Eens, want zo'n stuk kan ik ook over Veltman schrijven. Zijn lijst met rode kaarten, eigen doelpunten, penaliteit tegen of medespelers in de problemen brengen is minstens zo lang als deze......
0 0
AjaciedNB
Je overdrijft. Veltman is zelden z'n man echt 'kwijt'
Wat van der Hoorn duidelijk wel was afgelopen wedstrijd.
Ik gun het van der Hoorn van harte, Hij is ook beter geworden (mag ook wel). Maar Veltman heeft meer talent. Anticipeert sneller en beter.
0 0
Cleo9
Kwaliteit tekort. Laten we dat nou eens inzien.
0 0
OdjePils
Mike lijkt wel een ontzettende kneus te zijn!
0 0
TOOL
Tegen PSG speelde hij niet eens onverdienstelijk! Dat foutje (op 2 meter dekken bij Zlatan) is hem vergeven al was het wel een dure! Echter heeft hij eigenlijk nog nooit laten zien dat hij goed kan voetballen, hij maakt de ene na de andere dekkingsfout, ook in Jong Ajax. Hij zit nu lang genoeg bij Ajax om duidelijke groei te laten zien maar dat is gewoon niet het geval. Dan houdt het op een gegeven moment op en kunnen de wegen zich beter scheiden. Beter voor hem persoonlijk ook want deze situatie moet voor hem ook zwaar naatje zijn.
0 0
klopper
Eens. Het gaat hem bij Ajax gewoon te snel. Dat is niet zijn fout, maar slechts zijn tekortkoming.
0 0
JPC40
en de zoveelste flater voor Ajax na Sigg en Sana nu mike daarna Viergever en Moisander Cuenca allemaal bloopers
0 0
Luc Martin
Hoorn komt er wel als je het mij vraagt.
0 0
Luc Martin
Hoorn komt er wel als je het mij vraagt.
0 0
OdjePils
Mazzel dat men jou niet vraagt!
0 0
jeugdgaatvoor
Jawel joh, het is nu wel duidelijk. Komt te kort. Schrijf hem niet snel af. Maar hij zal best nuttig wezen. Maar niet Ajax materiaal ala Vertonghen, Chivu. In de mindere maat Alderweireld, Ooijer. Schandalig dit......................
0 0
Alfred de Steen
Alderweireld heeft wel heel wat meer betekend voor Ajax.
0 0
Danishdynamite
Heb gisteren eerste helft Southhampton - city gekeken, speelde wel echt als een beest weer.
0 0
SNTR
Ik de hele wedstrijd. Tweede helft zette Koeman hem zelfs op 6..
0 0
Danishdynamite
Speelde hij daar ook goed?
0 0
Alfred de Steen
Vond hem aan het begin van het seizoen vrij aardig spelen. of hij het in zich heeft moet ik nog zien maar ik zou hem in ieder geval tot de kerst laten staan. Misschien anders als het niet met hem wil lukken hier johnny maar terug halen? speelt ook niet alles en heeft nog meer ervaring dan Zimling, plus hij kan ook nog eens als cvm uit de voeten. Zal zeker niet misstaan hier.
0 0
Danishdynamite
Komt wel goed in deze jongen (hoop ik). Speelde begin dit seizoen gewoon prima, maar idd niet altijd even gelukkig.
0 0
Lewis Hamilton
Ja, niet iedereen is Daley Blind. Ik zie het niet meer goed komen.
0 0
Jazzypazz
Ik zou het prachtig vinden als Van Der Hoorn echt grote stappen gaat maken en uiteindelijk iedereen de mond snoert, echter denk ik dat dit niet gaat gebeuren. We zullen zien.
0 0