Ajax' Kweekvijver: Vijand bejubelt Nouri

BvdPloeg, 30-11-2014 om 07:56, 89423 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Een uitwedstrijd van Ajax bij Feyenoord op Varkenoord is altijd weer een belevenis. Twee weken geleden bij Ajax B2 was er een knollenveld, een gekkie in de kantine, een leipe scheidsrechter en een nederlaag. Zaterdagmiddag mocht Ajax A1 het proberen voor een dit keer stampvolle tribune. Er was opnieuw voldoende Ajax-haat, op Varkenoord voel je je alles behalve welkom, maar bovenal was er onverwachte lof voor de briljante nummer 8 van Ajax: Abdelhak Nouri.

Voor de wedstrijd was wel duidelijk dat we te maken hadden met een echt prestigeduel. Ajax en Feyenoord gaan zich wel plaatsen voor de nieuwe 'Eredivisie A junioren Voorjaar' na de winterstop en dus was bij de miniklassieker vooral interessant om te zien welke club de beste A-lichting heeft. Waar loopt het meeste talent, welke club plukt over twee jaar de meeste vruchten van zijn opleiding? Het antwoord was nog veel helderder dan verwacht. Ajax deklasseerde Feyenoord en won met 0-3. Met die uitslag mochten de Rotterdammers hun handjes dichtknijpen.

Rotterdammers, vooraf nog in grote getale naar het ijskoude jeugdcomplex gekomen. Een wedstrijd tegen Ajax laat het hart van een Feyenoordfan doorgaans abnormaal snel kloppen en dus was dit wel een lekker affiche. Vaders, jongelui, jonge dames of oude opa's, iedereen was er klaar voor. Dat de bloeddruk doorgaans wat hoger ligt bij een bezoekje uit Amsterdam bleek al toen de scheidsrechter binnen tien minuten was uitgemaakt voor 'mafkees', 'lul', 'teringlijer' en 'blinde'. Er werd Feyenoord gek genoeg geen penalty onthouden en er werd geen doodschop uitgedeeld, de bezoekers gingen al los bij een ingooi of een buitenspel-situatie.

De toon was gezet, ergens wel lekker, ook voor de spelers die er in het veld vast en zeker iets van meekregen. Toen Ashraf El Mahdioui aan de zijlijn namelijk wat tape van zijn scheenbeschermer scheurde, was een man er als de kippen bij om te vragen of zijn panty was gescheurd. Beslissingen tegen Feyenoord konden rekenen op flink wat gemor, het leek soms wel op een verontwaardigde Kuip. Na de 0-1 van Zakaria El Azzouzi werd het echter vooral heel erg stil. Ajax kwam er meer dan eens zeer snel en handig doorheen, maar de fans konden er nog geen begrip voor opbrengen. 'Aanpakken die Joden!' Dus dat.

Toen Ajax er na de rust een schepje bij op deed en Feyenoord een aantal keren achter elkaar mazzelde, kwam bij sommigen langzaam de heldere geest naar boven. Nouri was op links soms zo asociaal goed dat zelfs mensen van de eeuwige rivaal met 'oeh-tjes' en 'aah-tjes' begonnen. Een balletje op de middellijn, met buitenkantje rechts achter de verdediging langs was daarbij het omslagpunt. Bezoekers begonnen plots zachtjes te klappen, een volgende actie in de zestien van Nouri, waarbij hij de rechtsback volledig scheel kapte, was de druppel.

Bij sommigen misschien met frisse tegenzin, maar Nouri kreeg de handen op elkaar. 'Wat een fantastische voetballer, we worden helemaal scheel getikt', riep er één. Een ander draaide zich na het balletje met buitenkant rechts om en verzuchtte: 'het is eigenlijk verschrikkelijk, maar wat een bal. Ze geven ons voetballes.' Nouri zelf werd door Wim Jonk gemaand om verstandig te gaan spelen. Samen met Donny van de Beek ging het balletje wat vaker breed om de 0-2 voorsprong over de streep te trekken. Het arme Feyenoord was er vast blij mee.

Na het laatste fluitsignaal en de 0-3 van Vaclav Cerny waren veel Feyenoorders al richting kantine of naar huis. Het hoogste jeugdelftal was zojuist afgedroogd door uitgerekend de rivaal uit Amsterdam. Toch vind ik dat zij en wij dit potje moeten herinneren, het was mooi om te zien dat de soms blinde haat ook plaats kan maken voor respect. Respect voor een actie, respect voor een speler. Hoe vreselijk ze het zelf ook zullen vinden, van Nouri heeft Feyenoord nog wel even last, ook straks in De Kuip. Misschien kun je dan ook maar beter genieten, het voorkomt in ieder geval een te hoge bloeddruk. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ibrahendriks
Handen op elkaar in Rotterdam, hartstikke knap.
0 0
DerOpenDerOver
ohhh ahhh.
Heerlijk dit.

http://www.youtube.com/watch?v=7PalMbZALaE&t=7m26s
0 0
lorenz00
Het kwijl loopt me uit de mond haha.
0 0
trodat4030
O en nog iets, het is maar de vraag of Feyenoord zich plaatst voor de voorjaarscompetitie, ze staan nu 7e met slechts 3 punten voorsprong op de nrs 8 en 9 (ADO en Groningen). Ik hoop eigenlijk dat ze het wel halen, want dan is de voorjaarscompetitie ook sterker en kan de A1 het kunstje van zaterdag jl. nog n x flikken.. Kunnen we een dvdtje uitbrengen, 4x winst tegen Feyenoord A1 (supercup, 1x najaarscompetitie, 2x voorjaarscompetitie) ;)
0 0
Sterretje73
Hehehe lol ! En hoe zit het met de contracten etc. van deze jongens ? Is dat bij allemaal al in kannen en kruiken ?
0 0
trodat4030
Nouri, vd Beek, Walian, Dekker en El Mahdioui hebben een contract die afgelopen zomer is ingegaan, Cerny weet ik niet zeker, kan zijn dat die al in januari in gegaan is, Leyder, Bay, Karlsson, Mirani, v Bruggen, Vissers, Bruijn en Efmorfidis zitten in hun tweede jaar.. Ze hebben allen een 3-jarig contract getekend (max voor spelers onder de 18)..
0 0
Sterretje73
thx ! =-)
0 0
MosesD
Mooi stuk!
0 0
ajaxmening
Komt er nog een samenvatting ?
0 0
3*stars*3
Kan mij Clásico van +-7jaar geleden herinneren met Ronaldinho in topvorm. Hij was zo goed dat de fans van Real gingen opstaan en klappen voor hem/barca.Nou ga ik Nouri natuurlijk niet vergelijken me Ronaldinho maar het zegt wel genoeg over de kunsten die hij vertoonde, als fans van de vijand op eigen terrein dan gaan klappen voor je.Ben benieuwd naar samenvatting want kakkerlakken die klappen en (h)eerlijk complimenten geven aan Ajacieden? Speciale dag.
0 0
Cruyffie
Zeeer benieuwd naar de samenvatting idd. Jammer dat we de wedstrijd niet konden zien! Zat er gisteren al klaar voor :/
0 0
ajaxinho
Als de hele wedstrijd is opgenomen en te koop is,
reis ik daar de hele wereld voor rond en trek ik daar mijn portemonnee voor leeg......
0 0
oudzuid2
"de bezoekers gingen al los bij een ingooi of een buitenspel-situatie" de bezoekers??
0 0
Mokum_32
Ja vond ik ook al een beetje dubbel hij bedoeld gewoon bezoekers in het algemeen
0 0
3*stars*3
Yup fans van kakkerlakken, die wedstrijd bezochten.
0 0
maikdj
Het kan ook wel. Andersom net zo. Als een Boëtius een mooie actie maakt kan ik daar ook van genieten.

Het jammere is alleen dat acties van hersenloze 'hooligans' het meest blijven hangen en de media daar als aasgieren bovenop duiken, om dit vervolgens ellenlang aan te blijven halen.
0 0