'Er rust een nieuwe vloek op Ajax'

KoenWeijland, 26-11-2014 om 18:00, 41211 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Over de hele wereld sprongen mensen op, lieten gokkers hun onderkaak hangen of moesten voetbalkenners elkaar in de arm knijpen. Een jaar geleden overklaste Ajax het ongenaakbare FC Barcelona. De overwinning lijkt vandaag nog onwaarschijnlijker dan hij gisteren al was. 

Exact een jaar geleden is het terwijl ik dit schrijf. Op 26 november 2013 ontplofte de Amsterdam Arena. Meerdere malen. Vol ongeloof zag een volgepakt stadion hoe Ajax vol overgave en met volle druk volgens de eigen filosofie op volle toeren draaide. Barcelona kwam slechts zelden onder de druk uit en aan de hand van een fenomenale Daley Blind drukte Ajax de opponent met de rug tegen de muur. Een aanval uit het boekje betekende de 1-0 van Thulani Serero, even later was Danny Hoesen na Catalaans geklungel de maker van de 2-0. Tussendoor ontsierd door het incident van de gevallen supporter wisten Ajax-fans niet wat hen overkwam. Met tien man -na een domme rode kaart van Joël Veltman- hield Ajax wonder boven wonder stand en het mirakel was een feit. 

Strohalm
De overwinning betekende dat Ajax de laatste strohalm had gegrepen. Na de kansloze nederlaag in Camp Nou (4-0) en één slecht optreden in Glasgow (2-1) waren de vooruitzichten niet florisant. Ook al omdat de Arena na een eerdere ontploffing even hard weer in rouw werd gedompeld tegen AC Milan (1-1). Zodoende was de overwinning op Barça pas de tweede, na de benodigde 1-0 op Celtic in eigen huis. 

Vloek
De overwinning op Barcelona betekende meer. Waar het de ploeg vertrouwen moest hebben gegeven dat het gat met de Europese top niet zo groot was als werd gedacht, moet ik hier 365 dagen later uit mijn pen persen dat Ajax na 'het wonder van Amsterdam' geen Europees duel meer wist te winnen. In Milaan kon Ajax een overtal niet uitbuiten (0-0), over Salzburg heb ik het liever helemaal niet meer (0-3; 3-1) en dit huidige Champions League seizoen wist Ajax ondanks een aantal zeer behoorlijke optredens na vijf wedstrijden nog geen enkele zege te boeken. Die eclatante op Neymar en co. was de laatste. Alsof er een nieuwe vloek rust op Ajax.

Gelukkig is mijn ervaring met vloeken dat, zodra eenmaal doorbroken, de vervloekte niet meer te stoppen is. Toen 'de derde ster' na zeven droge jaren eenmaal binnen was, denderde Frank de Boer meteen maar even door naar titel 33. En wie durft te zeggen of de laatste titel onder Frankie al is binnengehaald? Real Madrid had eenzelfde vloek rusten op 'La Décima'. Na de negende Europacup-1 titel in 2002 was het deze zomer eindelijk zover en dit seizoen spotten Ronaldo en zijn compañeros opnieuw met alle voetbalwetten. 

Op 10 december zal ik in de Arena met extra belangstelling naar Ajax - APOEL gaan. Die ene overwinning in dit Champions League-seizoen moet er komen, dat is Ajax aan de diep in de buidel tastende fans verplicht. Het zou zomaar eens het doorbreken van de vloek kunnen betekenen. De eindzege in de Europa League sluit ik dan niet uit. 

Door Koen Weijland | Twitter: @KoenWeijland

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
idefixion
we worden al slechter elk jaar en dit jaar pak je maar 2 punten in 5 wedstrijden. vorig jaar speelden we na de barca wedstrijd eindelijk weer een maand lekker voetbal, nu ben je nog slechter dan vorig jaar en hebben we nog geen ommekeer gehad.
0 0
rodnet
Ik vind dat er beter wordt gevoetbald dan vorig jaar, ik kijk er in ieder geval met aanzienlijk meer plezier naar. Toen was Barcelona de uitzondering, nu spelen we af en toe heel aantrekkelijk met meer lef en aanmerkelijk meer drive naar voren.
0 0
klopper
Volkomen met je eens. Het wordt elk jaar een stukje beter en sterker. Al zijn de resultaten nu qua punten wat minder. Ook in de competitie is Ajax gegroeid. Ajax is een stuk jonger en onervarener dan voorgaande jaren, maar dartelt gewoon vrolijk vlak achter PSV aan.
0 0
Mace0107
Ik heb vertrouwen in deze spelersgroep. Groep moet bij elkaar blijven en dan kan er wat moois groeien, het is ook een kwestie van ervaring. Nu wel duidelijk dat spelers zoals zimling niets toevoegen en dat je beter jongens als riedewald en bazoer een kans kan geven.
0 0
Starring
De enige vloek is de middelmaat die Ajax elke zomer weet in te kopen tegenover het jaarlijks vertrek van onze beste speler. Een garantie voor onverdeeld 'succes' (zie o.a. terugspeelbal Zimling of dekkingsfout v/d Hoorn op Zlatan). Zulke 'unforced errors' zie je niet gauw terug bij de tegenstander.
0 0
klopper
Echt ongelofelijk hoe sommige Ajacieden er werkelijk helemaal niets van begrijpen. Het nieuwe beleid is vooral toegespitst op de jeugd...als je daar nu eens wat over zegt/schrijft...

Kijk eens naar het verschil in selectie tussen het team tijdens de legendarische kampioenswedstrijd tegen FC Twente...en het team van gisteren.

Basis 2011:
Vermeer, vd Wiel, Vertonghen, Alderweireld, Boilesen, Anita, Eriksen, De Jong, De Zeeuw, Sulejmani en Ebecilio.

Bank:
Blind, Ooijer, Enoh, Cvitanich, Ozbiliz, Oleguer en jawel Jeroen 'Pizza' Verhoeven.

Basis 2014:
Cillessen, vd Hoorn, Denswil, Boilesen, Serero, Klaassen, Andersen, Kishna, Milik en Schone.

Bank:
Moisander, Riedewald, El Ghazi, Viergever, Zimling, Sigthorsson en Boer.

Dan heb je ook nog Veltman, Fischer, Duarte, Bazoer, Muric en Zivkovic bij Jong Ajax lopen...die door zullen groeien/terugkomen in Ajax 1. Daarnaast heeft Ajax ook Meleg verhuurd...die het aardig doet en die nog wel doorgroeit.

Als je dan ook zometeen (vanaf 15:00 uur) naar de A1 gaat kijken...waar nog meer talent in zit dan destijds, kun je toch alleen maar concluderen dat Ajax enorme stappen heeft gezet. Vooral in de breedte en in de jeugd is Ajax veel en veel sterker geworden en toen was het een team wat al een tijdje bij elkaar speelde...terwijl...Denswil, Andersen, vd Hoorn, Milik, Krishna en El Ghazi nog eigenlijk maar nieuwkomers zijn.

Tuurlijk was Ajax niet erg gevaarlijk tegen PSG...maar aanvallen is toch wel het lastigste wat er is...en zelfs voor Messi en co was het lastig tegen PSG. Dat is dus de absolute wereldtop samen met Bayern en Real. Als je dan kijkt hoe makkelijk Ajax er zich gisteren met regelmaat onderuit tikte in de kleine ruimte als PSG druk wilde zetten...dan zegt dat wel iets. Daar heb je nu echt geen reet aan...maar dit is wel een teken aan de wand. In 1994 werd Ajax nog compleet weggespeeld door Parma...een jaar later speelde Ajax Bayern München helemaal van de mat in het Olympisch...zo hard kan het dus gaan.

Ik denk dat Ajax binnen 3 tot 5 jaar de halve finale van de CL bereikt. Zeker als ook maar de helft van de potentie werkelijkheid wordt van de huidige selectie, Jong Ajax en A1. Hetgeen wat dan wel moet gebeuren...is magie ;-) dat was in 94/95 ook...daar groeide gedurende het seizoen iets...wat maar moeilijk te verklaren is. Tuurlijk waren het allemaal goede voetballers...maar zelfs een beperkte voetballer als Bogarde kon toen ineens het niveau aan.

Ik denk trouwens niet dat Ajax de EL kan winnen. De tegenstand is gewoonweg te sterk...voor dit onervaren team. Daarnaast mist Ajax een leider achterin. Zet daar een type Rijkaard neer en je bent klaar voor de komende jaren...alleen die Rijkaard die ook bereidt is voor Ajax te ballen is niet zo makkelijk te vinden ;-)

Kortom: Ajax doet het geweldig en is afstand aan het nemen van de rest in de Eredivisie en is Europa aan het inhalen.

Vergeet trouwens ook niet, dat als er met videobeelden gewerkt zou worden, Ajax zich al lang en breed een keer voor de knock-out fase van de CL had geplaatst. Sterker nog...Ajax had dan ook gisteren PSG verslagen.
0 0
JPC40
Je hebt op aantal punten gelijk maar je maakt een fout wat betreft het verleden , nog te veel supporters kijken naar het verleden , toen ja toen lukte het wel ,, maar toen is nu niet meer en Edwin heeft zelf ook al in DWDD aangegeven dat het wel erg moeilijk gaat worden om nog aansluiting of winst in CL te bereiken .

Ja dit gaat ook gelden voor PSG en United en City ook al hebben zij een goeie budget ,

Je hebt Bayern Barcelona en Real en dan tijdje niks en dan pas die ander clubs .

De hele discussie of enen ploeg als PSG te verslaan is wordt nu al aantal jaren gevoerd ,en ik blijf maar preken dat Ajax had PSG Milan Dortmund City Celtic kunnen verslaan zij zijn niet onverslaanbaar niet voor Ajax , maar dan komt bij mij al weer die ene uitspraak , die twee duurdere spelers .

als Ajax de EL niet kan winnen dan zal de CL onmogelijk zijn zelfs voor A1 van Ajax , omdat die spelers iets moet oplossen wat deze team maar niet voor elkaar krijgt .
Zelf zat ik te denken , dat je eigenlijk iets idioots moet doen de hele selectie van Frank weg doen en de selectie van A1 overbrengen naar Frank , absurd natuurlijk , maar zou wel voorzorgen dat Ajax in één keer een goed ploeg heeft staan .

op het punt dat Ajax geweldig doet kan je niks anders dan gelijk geven ondanks alles .
0 0
klopper
Een hele simpele vraag. Waarom kon Atletico Madrid dan vorig seizoen zo ver komen? Hadden die, puur op kwaliteit ingeschat, enige kans tegen Bayern of Real. Als je realistisch bent niet. Toch wonnen ze van Bayern en kreeg Real Madrid weer eens een miraculeuze ontsnapping. Dan heb je ook een beetje geluk nodig...of geen ongeluk in ieder geval. Voor mij bewijst dit genoeg, dat ook de absolute topteams niet onverslaanbaar zijn. Al zal het geen makkie zijn (dat was de finalewinst van Ajax op Milan ook allerminst)...onmogelijk is het wat mij betreft niet. Als je de halve finale kan bereiken is alles mogelijk. En die halve finale bereiken zal ook niet zomaar gebeuren...maar dat kun je ook niet zeggen van het domineren van een wedstrijd bij PSG. Dat gebeurd ook niet zomaar. En Ajax heeft de afgelopen jaren wel laten zien echt potten te kunnen breken in bepaalde CL wedstrijden. Als Ajax dat nu al kan...wat gebeurd er dan als de 'gouden generatie' doorbreekt? Wat gebeurd er dan als er iets ontstaat en het echt gaat lopen?

Ander mooi recent voorbeeld is Nederland...die afgelopen WK na 3 wedstrijden al naar huis zouden moeten. En dan op pingels uitgeschakeld worden in de halve finale. Ook in 2010 was Nederland nou niet een van de favorieten...en hoeveel scheelde dat uiteindelijk? Op beide toernooien groeide er iets...wat niet te managen of arrangeren is, maar wat het verschil maakt tussen het vroegtijdig verlaten van het toernooi of het bereiken van de halve finale/finale.

O ja, die overwinning van vorig seizoen is ontzettend bijzonder. Speel nog 99 keer tegen Barcelona en je speelt ze nooit zo weg als Ajax deed in de eerste helft. O wacht, dat zagen afgelopen confrontatie ook een beetje bij vlagen...al was het duidelijk minder...alleen nu zat het ook een beetje tegen...en dat kun je niet hebben tegen dit soort teams.
0 0
JPC40
hoe atletico het gedaan heeft denk ik vanuit 3 belangrijk punten.
> portie bluf poker.
> lef .
> puur geluk.
En dat ontbeert op dit moment bij Ajax .

Wat ik wel wel verduidelijken is dat de drie grootste clubs voor de andere nu wel heel erg moeilijk gaan maken , het zal niet onmogelijk zijn maar makkelijk allerminst .
0 0
Duif63
ik zou dit geen puur geluk durven noemen. Je vergeet namelijk het belangrijkste; Atletico speelt ieder wedstrijd met het mes tussen de tanden en met ongelooflijk veel passie. Hun trainer eist dat ook en straalt dat zelf ook uit. Als ze al geluk hebben dwingen ze dat gewoon zelf af.
0 0
klopper
Dus precies wat ik zeg ;-)

Ik denk wel dat het lastiger is geworden, omdat spelers gewoon beter en vooral sneller kunnen spelen. Toch blijft het voetbal en is het nooit onmogelijk. ;-)
0 0
oudzuid2
de eindzege in de EL? laat me niet lachen... we spelen minder dan vorig jaar en toen werden we al door de eerste de beste club uit Salzburg overklast.

als Ajax es een speler die een halfjaar boven de rest uitsteekt (Eriksen, Anita, Blind) weet te behouden in plaats van voor een 'mooi bedrag' weet te verkopen, praten we we verder...
0 0
JPC40
of dit een vloek is of gewoon puur eigen schuld omdat Frank de verkeerde persoon ging wisselen of omdat die persoon een enorm blunder maakte met een verkeerde pass naar Cillessen of omdat Ajax nu al 4 jaar lang weigert twee betere spelers te halen of omdat ........... vul het maar in .
Ik denk in kort samen gevat een optel som van halsstarigheid goed gelovigheid en een te braaf opstelling tegenover spelers .
Maar dat denk ik .
0 0
FUBAR
De enige vloek die ik zie is de steevaste benadeling door de arbitrage. De doelpunten die Ajax weggeeft (buiten die hele stapel aan onterechte penalty's) heeft gewoon met gebrek aan kwaliteit te maken.
0 0
OKP-AFCA
Eens met je verhaal, maar ik had ook wel de slechte pass van Ricardo vermeld vooraf de domme overtreding van Veltman, nu komt het weer over als bashen op Veltman. Hij had die overtreding niet hoeven en kunnen maken als van Rhijn een goede pass had gegeven. Dat vind ik in deze situatie wel belangrijk er bij te vermelden.

Het is op het moment toch al in om Veltman te bekritiseren en te beschuldigen, al denk ik niet dat je daar op doelt met dit.

Mooi stuk verder ik hoop dat je gelijk krijgt!
0 0
RuffRhythim
Die laatste zin staat er alsof je die EL winst wel even gaat binnenharken.
0 0
klopper
Idd...dat denkt Ajax elk jaar weer...tot ze Steaua of Red Bull tegenkomen...dan is de droom over. Ik zie Ajax de EL absoluut niet winnen.
0 0
Pauw
Laten we hopen dat Ajax ''de vloek'' inderdaad doorbreekt en een klinkende overwinning neerzet tegen APOEL én weet door te stoten in de EL, zou fijn zijn!

Ik heb Ajax dit seizoen elkaar nog niet beter de bal zien toespelen dan gister. Bij vlagen was ik echt onder de indruk van de snelheid van combinaties. Kanttekening moet ik uiteraard wel plaatsen. Net als in de ArenA vond ik PSG eigenlijk gewoon bedroevend zwak, voor het materiaal dat op het veld staat. Als PSG-fan zou ik me kapot schamen. De wedstrijd van gister heeft me juist weer een beetje trots gemaakt dat ik voor deze club met deze filosofie ben. Ik heb leuk voetbal gezien, waarbij het in de eindfase (nog) schort aan vernuft, overzicht en ''clicks'' tussen spelers.

Schone was met afstand de minst goede (slechtste) speler bij Ajax, maar dat is geen verrassing meer. Meneer teert op z'n spelhervattingen, zo af en toe. Dissonant in dit groeiende elftal. Over Denswil had ik grote twijfels gekregen, maar overtuigde met vroege tackles en strakke inspeelpasses. Van der Hoorn blijkt goed in de lucht en heeft eveneens een goede inspeelpass, maar zodra hij beweeglijke spelers moet verdedigen, vrees ik het ergste. Andersen speelde z'n beste wedstrijd ooit voor Ajax, maar kreeg daar ook alle ruimte voor. Serero was weer ontzettend belangrijk in het drukzetten, wordt steeds meer een type Anita, maar meer dan dat moet hij niet willen proberen. Klaassen haalde z'n niveau. Kishna, twijfels. Milik, wat hij deed was over het algemeen prima, aanvoer was beperkt.

Maar laten we ons niet vergissen, tegen ADO krijgen onze spelers veel minder ruimte en dan moeten we maar zien wat er van dat leuke combinatiespel overblijft.
0 0