Blik op Jong Ajax: Kortsluiting bij Zivkovic

SamVR, 25-11-2014 om 13:56, 43877 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op een speler of trainer van Jong Ajax.

De laatste minuut van Jong Ajax - NEC is maandagavond ingegaan en het staat 1-0, als Richaïro Zivkovic de bal verovert en opstoomt richting het doel van de Nijmegenaren. Kevin Conboy is de enige achtergebleven verdediger van de uitploeg, terwijl Riechedly Bazoer en Sheraldo Becker met Zivkovic mee zijn naar voren. Dit moet de allesbeslissende 2-0 worden.

Zivkovic maakt het gewaagde besluit om niet af te spelen naar een medespeler en het helemaal zelf te doen. Hij doet er te lang over, drie NEC'ers sprinten terug en Zivkovic verliest de bal in de vijandige doelmond. Uit de tegenaanval maakt NEC direct de 1-1 en daarmee is de wedstrijd afgelopen. De keuze van Zivkovic heeft Jong Ajax op dramatische wijze twee punten gekost. Als aanvoerder Becker besluit Zivkovic tot de orde te roepen, duldt de miljoenenaankoop geen tegenspraak. Luid vloekend loopt de Groninger van het veld.

Schorsing en boete

De kortsluiting in het hoofd van de jonge Groninger is dit seizoen al vaker voorgekomen. Op 22 augustus speelde Zivkovic zijn derde officiële wedstrijd voor Jong Ajax en knapte het toen de beloftenploeg in eigen huis werd weggespeeld door FC Volendam. Bij een 0-4 tussenstand werd de Ajax-spits twee keer achter elkaar omspeeld, waarna hij uit frustratie twee harde schoppen uitdeelde aan een Volendamse buitenspeler. Zivkovic kreeg een rode kaart en werd voor vier wedstrijden geschorst, waarvan een voorwaardelijk. 

Sinds Zivkovic terugkeerde van de schorsing, leek het kwartje te zijn gevallen en scoorde hij volop. Afgelopen interlandperiode ging het echter weer mis en stuurde bondscoach Aron Winter hem weg bij Oranje onder 19. De achttienjarige spits nam een lakse houding aan en kwam herhaaldelijk te laat voor trainingen, zo stelde Winter. Toen Zivkovic zich op een avond tot na het opgelegde tijdstip in de hotelbar bevond, was de maat vol en moest hij vertrekken. Ajax gaf Zivkovic daarom een boete, waarvan de opbrengst gaat naar een goed doel dat de speler zelf mag kiezen. Daarmee leek de kous af, maar bij Jong Ajax ging het maandag dus weer mis met de aanvaller.

Ibrahimovic en Suarez

Zivkovic is duidelijk nog jong en het feit dat hij de controle over zichzelf af en toe verliest, hoeft niet per se een slecht teken te zijn. Het is deels het resultaat van de ambitie om de beste te zijn. De laatste twee spitsen die via Ajax de absolute wereldtop bereikten, waren Zlatan Ibrahimovic en Luis Suarez. Bij zowel Ibracadabra als El Pistolero zit er af en toe een draadje los. Die twee combineren dat echter met een ongenaakbaar werkethos.

Talent heeft Zivkovic, daar kan geen twijfel over bestaan. Maar de houding de beste te zijn, is daarbij niet genoeg in het shirt van Ajax. Een Ajax-spits moet dat ook steeds weer waarmaken. Als dat lukt, steekt die frustratie vanzelf minder de kop op.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Arim_
Ah, Kluivert, wie herinnert zich de jomge Kluivert nog?
Was ook een mannetje hoor, maar schoot ze er wel in. Doet Zivkovic dat ook, dan haal ik er verder m'n schouders bij op.
0 0
Ajax34
Beter bij jong Ajax deze fout maken, dan bij Ajax 1. Deze fout zal hij niet meer maken.
Hij komt er wel.
0 0
jurafca
Mag wel als hij maar zijn uiterste best doet
0 0
brullie
Frustratie dat hij bij jong moet wennen begint te komen. Wij is een hengst op stal. Hij moet meer in de wedstrijd leggen om naar het eerste te kunnen doorstromen. Hij denkt dat hij er is...
0 0
mistermiyagi
Ajax moet een Clarence Seedorf aanstellen als extra belofte trainer.

Iemand die dit over het paard getild jongetje een pak op zijn sodemieter kan geven.
Ipv stam, jonk of een andere trainer die niet weet hoe met deze knul om dient te gaan.

"Je denkt dat je goed bent Richairo? Ik won op mijn 19de een europa cup ;)".
0 0
WinstonWeed
Ajax moet dit, Ajax moet dat.
Wanneer word het nou eens duidelijk voor sommige mensen dat Seedorf nooit, maar dan ook nooit terugkomt naar Ajax, omdat hij daar 0,00% zin in heeft.
Niet als speler, niet als trainer, niet als bestuurslid en zeker niet als beloften trainer.
0 0
klopper
Dat zou mooi zijn. Daar heb je denk ik ook echt wat aan. Seedorf als rolmodel voor de jeugd. Fantastische kerel, geweldige atleet en na Cruijff de allergrootste voetballer van Nederland.
0 0
Willem410
Seedorf ging zelf ook al op zen 19de pleiten voor het grote geld, niet echt een rolmodel denk.
Als Seedorf een Ajax hart had gehad dan had die net als Rijkaard terug moeten keren als speler.
Als je hem nu terug haalt heb je binnen de kortste keren een hoop heibel op de toekomst.
Zen eigenwijsheid heeft hem als speler ver gebracht, ik ben alleen bang dat het in een strake organisatie als Ajax niet gaat werken.
0 0
erikvr
Zn ploeggenoten hadden m voor zn ballen moeten schoppen. Al ben je Messi of Ronaldo, door zo'n bal te verzieken hoor je gewoon op je kloten te krijgen.
0 0
mkAFCA
Koesteren dit soort jongens. Gasten die juist anders zijn. Temperament. Net als Kishna kunnen dit soort talenten iets extra's brengen. Wedstrijden beslissen. Kijk naar Cruijff, Keizer, Van Basten, Rijkaard, maar ook Kluivert, Davids en Seedorf. Dat waren op jonge leeftijd al persoonlijkheden. Ze hadden vaak een andere positie in de kleedkamer dan de rest. Omdat ze beter waren en sterke individuen. Niet proberen in de pas te laten lopen, maar ervoor te zorgen dat iedereen eromheen in de pas loopt.

We hebben nu te vaak van die half tamme robots uit de opleiding gekregen. Van De Jong tot Eriksen. Ook bij Vertonghen duurde het lang. Goede voetballers, maar als mens vlak. De laatste die zeer ingetogen de top haalde was Bergkamp. Maar ja, dan noem je er ook een.
0 0
BigDaddy84
Messi, Xavi, Iniesta, Rooney, Pirlo, etc. Er zijn er zat die niet zo uitgesproken zijn, maar wel gewoon de absolute top halen. Ik schrijf hem overigens niet af en zeg niet dat een speler met een uitgesproken, extravert karakter niet past bij Ajax. Maar er zijn altijd grenzen. En je zal ook altijd balans moeten hebben in je selectie. Zo niet, dan liever meer rustige jongens, dan extraverte gasten.
0 0
mkAFCA
Messi is een lastig jongetje met veel eisen. Traint wanneer hij dat wil. Xavi en Iniesta ken ik niet. Rooney is een lastige klant. Zeer uitgesproken. Evenals Pirlo. Allemaal karakters.

Gaat erom dat we al te vaak jonge talenten kwijt zijn geraakt die elders furore maken, maar bij Ajax als 'te lastig' werden gezien. Grote talenten zijn nu eenmaal zeer vaak bijzondere individuen, die je, nogmaals, moet koesteren. Er zijn grenzen, zeker, maar het is bij Ajax ook wel vaak ego, bij zowel trainers als medespelers.
0 0
ZeeuwseAjacied
'Xavi en Iniesta ken ik niet.' - Gelukkig ken jij Messi, Rooney en Pirlo alsof het je broertjes zijn; doe ff normaal man alsof je weet hoe die gasten in elkaar zitten.
0 0
mkAFCA
Waar heb jij het over Zeeuwtje. Je moet even de discussie lezen. Gaat erom of ik ze 'ken', ergo weet hoe ze zijn buiten het veld of op de trainingen - en nee kom niet bij ze over de vloer. Over de ene voetballer is meer bekend dan de andere. Jij kent Van Basten toch ook? Dan snap ik ook wel dat je niet meteen bij hem op de koffie komt. Pirlo en met name Rooney hebben in vele kranten en tijdschriften gestaan. Zijn bij interne opstootjes betrokken geweest of hebben interviews gegeven die er niet om liegen. Daar kun je dus een beeld uit vormen. Net zo goed als Zivkovic inmiddels bij een aantal incidentjes betrokken is geweest, die wat over zijn karakter zeggen

Tot slot heb ik grappig genoeg wel eerste hand kennis over Messi. mijn zus heeft jaren namens Adidas met zowel Kobe Bryant als Messi direct persoonlijk te maken gehad inzake promotie, campagnes etc. En geloof me: Messi is een asociaal arrogant mannetje. Dan kun je 100x beter Ronaldo hebben.
0 0
ZeeuwseAjacied
'Zeeuwtje', laat me niet lachen. Ik heb de discussie gelezen, maar jij gaat in op de persoonlijkheden van spelers, maar die ken je helemaal niet dus waarom zou je daarover oordelen? Je zus zal wel met Adidas werken en Messi elke dag spreken maar zou jij zin hebben in een gesprek met een nobody terwijl jij de beste voetballer van de wereld bent? Bovendien zijn kranten zo subjectief als het maar kan; die willen die 'opstootjes' het liefst zo groot mogelijk maken, dus nogmaals; beoordeel mensen niet op hun uitstraling als je ze persoonlijk helemaal niet kent.
0 0
mrniceguy
Hahahahahahah dus dat
0 0
BigDaddy84
Als Messi zo lastig was geweest hadden Guardiola en Luis Enrique hem niet zo hard kunnen laten lopen. Die gast heeft best een ego, maar speelt ook voor het team. Hetzelfde geldt voor Rooney en Pirlo.

En daar zit ook juist het punt. Het zijn allemaal spelers die zichzelf niet boven het team plaatsen (nee, ook Messi niet). Zodra dat gebeurt, mag een speler best aangepakt worden. Als ze daar niet tegen kunnen, dan heeft het geen nut. Voetbal blijft namelijk een teamsport waarbij de sfeer in de selectie en de relaties onderling zeer belangrijk zijn. Of zoals ik het altijd zeg: ze hoeven echt niet op elkaars verjaardag te komen, maar ze moeten wel met elkaar kunnen werken.

Ik ben het overigens met je eens dat het vroeger zo was dat dergelijke spelers wel (te) makkelijk weggestuurd werden. Maar dat is tegenwoordig zeker niet het geval. Ik ben er daarom ook niet bang voor dat ze goed met Zivkovic om zullen gaan.
0 0
roodenwit
Lijkt me een mannetje die ook in de groep gecorrigeerd moet worden! En dat is het probleem met huidige beleid, je mist 2 gasten die bepalend zijn. Kibbeling zou ik ook niet serieus bv. Poulsen daarin tegen had ik wel serieus genomen. ach ja, is mijn mening!
0 0
N-ajax
Heb het niet gezien maar het klinkt als iets wat nog vaak genoeg bij eredivsieclubs gebeurt. Zoiets kan nou eenmaal gebeuren (ook al zou het eigenlijk niet mogen).
0 0