Blik op Jong Ajax: Stam en Ulderink topduo

SamVR, 21-11-2014 om 17:42, 7622 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op een speler of trainer van Jong Ajax.

Het is dinsdagmiddag op de Toekomst en wie om zich heen kijkt, ziet de resultaten van de Fluwelen Revolutie in een oogopslag. Wim Jonk is bezig met het trainen van toptalenten als Vaclav Cerny en Abdelhak Nouri uit Ajax A1, terwijl John Bosman toekijkt vanaf de zijlijn. Edwin van der Sar heeft zijn blik een paar meter verderop gericht op het naastgelegen veld, waar Jong Ajax onder gezag van Jaap Stam een oefenwedstrijd speelt tegen Jong FC Groningen.

‘Verdomme!’, schreeuwt Stam het uit als spits Sam Hendriks een kans mist. De trainer van Jong Ajax houdt zijn ploeg strak in de gaten en is zijn spelers constant aan het coachen. ‘Lichaam ertussen! Lichaam!’, roept hij naar Danny Bakker als de middenvelder wordt opgejaagd. ‘Milan, kijk eens naar links man!’, klinkt het als gelegenheidsverdediger Milan Vissie de verkeerde keuze maakt in de opbouw.

Stam, die ondanks zijn kale kop weigert om halverwege november een muts te dragen, heeft Jong Ajax samen met voormalig scout Andries Ulderink onder zijn hoede. Het tweetal wisselt per wedstrijd van rol. Vandaag heeft Stam de leiding en zit Ulderink met zijn benen over elkaar in de dug-out. De man die Arek Milik tipte aan directeur voetbalzaken Marc Overmars, slaat de wedstrijd gade met een indringende blik, terwijl hij nipt van een flesje water. Af en toe laat hij zich horen.

Trainerssymfonie

Als rechtsback Shaquill Sno vlak voor de dug-out van Jong Ajax een enorme rotschop krijgt van een Groninger, ontstaat er een kleine symfonie tussen Stam en Ulderink. Eerstgenoemde uit zijn onvrede richting de scheidsrechter voor het niet bestraffen van de grove charge, terwijl Ulderink Sno tips geeft om voortaan zulke situaties te voorkomen.

Het is tekenend voor de goede samenwerking tussen de twee trainers, die elkaar perfect aanvullen. Als Stam Sheraldo Becker aanspoort om diep te gaan, voorziet Ulderink James Efmorfidis van het broodnodige advies om meer naar binnen te trekken. Wanneer het spel even later stil ligt voor een blessurebehandeling van een Groninger, haalt Stam Efmorfidis bij zich. ‘Kijk, dit is in principe je zone’, zegt de voormalig verdediger, wijzend naar de rechtervleugel en zodoende inhakend op het advies van Ulderink. ‘Maar als de bal aan de overkant is, zak je naar binnen.’

Spijkerman en De Boer

Het duo coacht Jong Ajax zodanig dat een 0-1 achterstand wordt omgebogen in een 2-1 voorsprong. Stam is nog druk bezig met het geven van aanwijzingen aan doelpuntenmaker Abdelmalek El Hasnaoui, als de scheidsrechter affluit. Door zijn eigen geroep hoort Stam het fluitje niet. ‘Appie! Appie!’, schreeuwt de trainer, terwijl de 22 spelers al lang en breed zijn gestopt met voetballen. ‘O, het is al afgelopen’, zegt Stam wanneer het kwartje valt. Hij draait zich om en loopt naar de dug-out, waar Ulderink met moeite zijn lachen inhoudt.

Ajax is niet meer alleen een club die zijn eigen talenten op wil leiden, maar ook een club die zijn eigen trainers voort wil brengen. Stam, die deze week aangaf ooit hoofdtrainer te willen worden, is daar een voorbeeld van. Perfect daarbij is de combinatie met Ulderink, die als hoofdtrainer jarenlang ervaring opdeed bij Go Ahead Eagles en De Graafschap. Zijn rol bij Stam is vergelijkbaar met die van Hennie Spijkerman bij De Boer. De tijd zal leren of Ajax in Stam en Ulderink weer een succesvol trainersduo af kan leveren. De voortekenen zijn in ieder geval goed.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cruyffie
Stam en Frank de Boer, die waren pas een goed duo! :)
0 0
AjaxD1986
Ik zag het vanaf het begin al dit word een sterk duo en een goede opvolging van Frank, die twee kunnen zowat lezen en schrijven met elkaar.
0 0
ajaxmening
Prima duo maar waar blijft Jari ??
0 0
flasher93
Haha die stam toch. Doet me denken aan die show die hij op RTL had met die andere kale man. Altijd zijn droge opmerkingen, heerlijk!
0 0