Ajax' Kweekvijver: Who the fuck is Eto'o!?

BvdPloeg, 19-11-2014 om 10:00, 42269 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Wat had Ajax het er druk mee afgelopen zomer. Want omdat Kolbeinn Sigthórsson niet voldeed en Arek Milik en Richairo Zivkovic niet direct klaar waren voor een basisplaats haalde Marc Overmars alles uit de kast voor een nieuwe nummer 9. Hij kwam met Samuel Eto’o op de proppen, maar toen de Kameroener Amsterdam een weekje of drie aan het lijntje had gehouden, kwam zijn langverwachte bak met geld uit Engeland. Ajax bleef beteuterd achter, Sigthórssons contract werd alsnog verlengd, er was simpelweg niets beters. Maar alsjeblieft Marc, alsjeblieft fans, heb nog even geduld. Want Milik raakt op stoom, Zivkovic komt eraan en ik had het hier eerder al eens over Adham 'Suárez' El Idrissi. Dinsdagavond deed een nog jongere en misschien nog wel betere nummer 9 bovendien mijn hart sneller kloppen. Donyell Malen, de Eto’o van B1.

Malen is een 15-jarig broekie, geboren op 19 januari 1999 in Wieringen (Noord-Holland). Toen Eto’o in 2004 aan zijn succesvolle periode bij FC Barcelona begon, was Donyell (alias 'Don') vijf jaar oud. Een jaar later ging een toen zesjarige Malen voor het eerst voetballen bij Hollandia uit Hoorn, daarvoor speelde hij bij VV Succes. Zijn talent werd al snel ontdekt want na drie seizoenen in Hoorn stond Ajax op de stoep. Of Donyell het een goed idee vond om in Amsterdam te komen voetballen? De stap was snel gezet, niemand die toen kon vermoeden dat er dik vijf jaar later een echt groeibriljantje is ontwikkeld op De Toekomst. Een spits die er als eerstejaars B-junior al negen maakte in een elf wedstrijden.

Waarschijnlijk kent hij Eto’o wel, maar Malen is net als zijn leeftijdsgenoten ogenschijnlijk meer van de generatie Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Niets mis mee natuurlijk, maar de vergelijking met de bijna-aanwinst van Ajax afgelopen zomer is best treffend. Malen is namelijk net als de Afrikaan een ongelofelijk complete aanvaller. Waar de één goed kan koppen of een goede actie heeft of goed kan scoren óf goed kan meevoetballen, daar kan Malen dat op zo’n jonge leeftijd al allemaal. Ajax’ Kweekvijvers gaan niet over één nacht ijs, Malen laat het al weken zien. Bijna halverwege het seizoen is het totale pakketje van de spits van Ajax B1 een lust voor het oog.

Andere vergelijking met Eto'o? Wondergoals. Eto'o is een atleet. Bij Barça en Internazionale maakte hij soms wonderlijke doelpunten vanuit de heup of bijvoorbeeld uit een omhaal. Malen werd in 2011 in één klap bekend door zijn doelpunt in de finale van het Wessels Tournament in Zieuwent. Op aangeven van een ander groot talent, Justin Kluivert, maakte Malen de enige en beslissende treffer met, inderdaad, een fantastische omhaal. Niet gek voor een jongetje uit Wieringen. Uitzinnig van vreugde na die prachtige goal, de beker niet veel later in het bezit; nog zo'n overeenkomst met de temperamentvolle en prijzenwinnende Eto'o.  

Hij is nog jong, er kan nog zoveel gebeuren, maar tegelijkertijd is Malen enorm met zichzelf bezig. Vorig seizoen in het sterren- en kampioensteam van Ajax C1 maakte hij misschien veel doelpunten, maar er waren toch wel een paar spelers die wekelijks meer uitblonken dan hij. Waar iedere speler op deze leeftijd sprongetjes maakt, is Malen als een komeet vooruit geschoten. Hij is tegen jongens die plots twee of drie jaar ouder zijn in staat om zich staande te houden en tegelijk zijn elftal bij de hand te nemen. In een moeilijke fase begin dit seizoen was het Malen die met knappe en belangrijke doelpunten zorgde voor de punten. Nu de machine begint te draaien zullen dat er alleen maar meer worden.

Dinsdagavond op De Toekomst leek niets een productieve avond in de weg te staan. Ajax B1 was veel beter dan de bezoekers uit Volendam. Kansen waren er ook zat, gescoord werd er echter alleen aan de overkant. Je hebt van die frustrerende avonden, dit was er eentje van. Maar Malen kon desondanks terugkijken op een prima optreden. Hij was bijna altijd aanspeelbaar en vooral zijn technische basis is van een hoog niveau. Ajax heeft spitsen in alle soorten en maten, maar eentje met een versnelling, een actie én overzicht zijn dan weer spaarzaam. Zowel voor als na rust waren er enkele verrukkelijke voetbewegingen waarmee Malen zichzelf knap vrij speelde en zichzelf of anderen in staat stelde te scoren.

Het is het enige puntje van kritiek op het seizoen van Malen. Want hoewel hij al negen keer scoorde, ook dinsdag had hij zichzelf best één of twee keer mogen belonen. De positionering en/of de vooracties waren perfect, de afronding was dinsdag wat wild. Ook eerder dit seizoen werden er al wel wat mogelijkheden verprutst, een dingetje waar overigens heel B1 wat last van lijkt te hebben. Koel zijn voor de goal, vaak is hij het, die laatste tien procent wordt de uitdaging. Malen gaat als een raket en hoewel hij momenteel in alle leeftijdscategorieën boven zich prima voorgangers heeft, maakt hij op deze manier snel naam. Misschien is hij wel de volgende in de rij na Milik, Zivkovic, El Idrissi of anderen die eraan komen. Misschien zeggen we over een jaartje of drie, vier of vijf wel: Who the fuck is Eto'o!? (foto: Jeffrey van Bakel)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'

De Ajax Gift Card: een leuk kado voor de feestdagen.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
benenbreker
Ja, imo de Ajax spits waar Ajax al zo lang op wacht! Nu afwachten want er kan een hoop gebeuren(blessures etc).
0 0
ChristianoRonal
Hoop dat de vergelijkingen hier ophouden, want anders gasn we rm eerst verhuren, dan verkopen, dan met hangende pootjes terugkopen en komt ie uiteindelijk bij Barca terecht, waar ie alles wint wat los en vast zit.
0 0
Champy95
Malen speelt dus tegen tegenstanders van maximaal 1 jaar ouder, en niet 2 tot 3 jaar zoals het in de tekst staat.
0 0
Starkoo
Justin Kluivert geloof ik ook wel in, die gaat beter dan zijn vader worden en de talenten die eraan komen gaat het goed komen, alleen wij moeten we geduld hebben, ach ja ik denk gewoon dat we dit seizoen gewoon weer kampioen worden!
0 0
brada075
Uhm, hoe oud ben jij? Heb je Patje Kluivert wel eens zien voetballen? Beste 4-3-3 spits ter wereld
0 0
Sterretje73
Nou Nou je kunt het ook wat overdrijven hoor. Patrick was zeker geen beroerde spits maar de beste ? Als je hem puur op zijn voetballende kwaliteiten bekijkt en dan met name de spitskwaliteiten denk ik dat de meesten die we gehad hebben zoals bv: Petterson, Bergkamp, Litmanen, Huntelaar, Suarez en zelfs Ronald de Boer toen die eenmaal loskwam, betere spitsen waren. Bovendien heeft hij na zijn legendarische succesperiode bij ons alleen nog maar heel zelden het nivo gehaald dat hij haalde in (inderdaad...dat wel) het 4-4-3 systeem terwijl zijn teamgenoten het overal wel lieten zien. Oftewel hoe Compleet ben je dan werkelijk ? In Barca waar hij het nog redelijk deed staat hij nou niet bepaald bekend als een hoogvlieger op enkele mooie momenten na. Hij was gewoon een goede spits maar niet bijzonder...

Ik heb Justin zelf nog nooit zien ballen behalve op Youtube dus kan er moeilijk over oordelen maar als hij van nature al het package meedraagt dat zijn vader al had dan moet het toch niet al te veel moeite zijn om beter te worden dan zijn vader. Zeker met de begeleiding die ze nu krijgen.
0 0
SNTR
Beter dan zijn vader... Kluivert is één van de beste Nederlandse spitsen ooit... Ik zou er al voor tekenen als hij 80% van zijn vader werd!
0 0
Ajax27
Haha idd... maja SNTR, dat zal de jeugdigheid wel zijn.
0 0
Bensco
ligt een hoop druk op die jongen, het zal mij benieuwen of die het aankan
0 0
Champy95
Is geen echte vleugelspeler. Daar mist ie de explosiviteit en de topsnelheid voor. Die jongen heeft echter wel een heel goede techniek.

Moest hij de kracht en lengte van zijn vader krijgen, zou het mij niet verwonderen dat die in de spits terechtkomt.
0 0
Champy95
Malen was in de afgelopen jaren niet al te koel voor het doel. Sinds dit kalenderjaar lijkt er wel verandering in te komen.
Hopelijk zit het lichamelijk en mentaal wat mee. Aan het voetbalgedeelte ligt het in ieder geval niet.
0 0
3*stars*3
Ok ben benieuwd, WTF is er trouwens aan de hand met Walian?
Ik hoor en zie niks meer.
0 0
Champy95
Was nooit een goed meevoetballende spits. Nu de goals wegblijven, blijft er niet veel over.
Zijn fysieke voordeel bij de B/C'tjes is ook volledig weggevallen.
0 0
Melvin01
Ik ben benieuwd of we op tijd kunnen zijn voor een contract. Met het nieuwe beleid wil ajax pas contracten aanbieden aan tweedejaars B. Met het nadeel dat grote talenten weg gekaapt kunnen worden. Ik hoorde alweer verhalen dat Man U weer interesse heeft in talenten van ajax. Ik kan het beleid begrijpen, alleen uitzonderlijke talenten moeten ook een uitzondering gemaakt kunnen worden.
0 0
trodat4030
Uitzonderingen moet je niet willen, kweek je alleen maar Bakkali's en Labyads mee, zitten we bij Ajax echt niet op te wachten, toch? Ik iig niet..
0 0
HeinJan
Ajax moet gewoon een beleid gaan voeren waarin spelers die het op basis van kwaliteiten icm getoonde inzet verdienen een contract krijgen voorgeschoteld. Dus ook als iemand 16 jaar is. Het is toch van de zotte dat ManU of elk andere grote club zo'n jonge talentvolle speler (nagenoeg) kosteloos kan wegkapen bij Ajax, zonder dat ze daar een vies spelletje voor moeten spelen?
0 0
Rayno95
Opzich mee eens, maar o.a Vd Beek en Nouri zijn ook toptalenten en die blijven gewoon (zal mij niks verbazen als daar ook interesse voor is geweest), omdat het 't beste is en ze hier willen slagen :)
Ligt ook aan de speler zelf of hun ouders die voor het geld kiezen.
0 0
trodat4030
Zowel voor Nouri en vd Beek, maar ook voor Dekker en Walian was er verregaande interesse uit het buitenland idd. Grote clubs (die echter wel wat met hun jeugd doen, dus niet alleen maar Chelsea's en City's) uit de grootste competities.. De jongens hebben echter de ambitie eerst bij hún Ajax te slagen en zij geloven in het plan van het TH om een superelftal/-selectie (voor huidige Ajax-begrippen) te vormen met jongens als Klaassen, v Rhijn, Veltman etc etc.. Ouders hebben daar idd wel een grote rol in gespeeld, dat is zeker waar..
0 0
SNTR
Leuk stuk. Vooral de zin waarin je aangeeft dat deze teksten niet zijn gebaseerd op één wedstrijd of zelfs één actie maakt het sterk. Tegenwoordig ben je zowat een rare als je niet in de waan van de dag leeft.. Mooi om stukjes over de jeugd te lezen die op een langere periode zijn gebaseerd!
0 0
Onpartijdig
Klopt, als ze bij ajax zeggen dat het in de jeugd niet meer om het resultaat gaat maar om de ontwikkeling is iedereen het daar mee eens.

Als je tijdens een jeugdwedstrijd echter achter staat (hoe goed je ook speelt), dan kan je er volgens vele ineens niks meer van en is die hele lichting slecht.

Donyell Malen is gewoon echt een talent. Heel allround naar mijn mening, weet niet hoe zijn productie in de vorige seizoenen was maar je ziet aan alles dat deze jongen gewoon ver kan komen.
0 0
SNTR
Inderdaad dat las je gisteren ook weer tijdens Ajax B1. Iedereen ging er maar van uit dat ze slecht speelden, terwijl ze gewoon beter waren, maar de kansen mistten.
0 0