Ajax kan weer op handen worden gedragen

KoenWeijland, 10-11-2014 om 07:00, 17913 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Wat was dit een heerlijke Ajax-week. Van de resultaten zal niemand lang opkijken, maar met het vertoonde spel is menig blufkoning weer even de mond gesnoerd. Er waren noodzakelijke overwinningen op FC Dordrecht en SC Cambuur met tussendoor een enigszins ingecalculeerde nederlaag op FC Barcelona. Desalniettemin geeft deze week mij vertrouwen voor het vervolg van het seizoen. 

Wiel
De eerste maanden van het seizoen was wisselvalligheid opnieuw troef bij Ajax. Goede optredens tegen Vitesse, AZ en Paris Saint-Germain werden afgewisseld met wanprestaties tegen FC Groningen, Feyenoord en PEC Zwolle. Frank de Boer en zijn staf halen elk jaar meer uit de kast, maar van die kwakkelwedstrijden komt men maar niet af. Het vertrek van Siem de Jong is misschien ingrijpender dan gedacht. Bovendien moest door de late transfer van Daley Blind opnieuw het wiel uitgevonden worden op het middenveld. 

Kentering
Het eerste 'kwartaal' vertoonde daardoor gelijkenissen met de voorgaande jaren. In het najaar van 2013 zorgde Barça-thuis voor de kentering in de koppies van de Ajacieden. Zij tankten vertrouwen met een heroïsche 2-1 overwinning en vooral de eerste helft deed de selectie beseffen waartoe het in staat was. In de acht competitiewedstrijden vóór die zege verloor Ajax tien punten. In de acht erna slechts twee. 

Woensdag zag ik Ajax vanuit VAK 405 weliswaar verliezen, niemand in mijn sociale omgeving ontkwam de dagen erna aan mijn lofzang over Ajax' spel. Over Joël Veltman, Thulani Serero, Davy Klaassen, Lucas Andersen en Anwar El Ghazi. Ondanks een spervuur aan kansen en een druk die Barça opnieuw te machtig was, bleef het gewenste snelle doelpunt ditmaal uit. De arbitrage werkte niet mee, de Catalanen bewezen weer ratjes te kunnen zijn en Ajax had al vroeg met krachten gesmeten. Spaanse winst kwam na de 0-1 nooit meer echt in gevaar.

Bluf
Het door mij bewierookte spel moest zondagmiddag om half één een vervolg krijgen. Aan de eerdere zege op FC Dordrecht mogen gezien de verhoudingen nauwelijks woorden worden vuilgemaakt, SC Cambuur-uit zou echter wel een pot zijn waar menig criticaster eens voor ging zitten. Vroeger zou een trainer van de Friezen het niet in zijn hoofd halen, maar Henk de Jong vond dat men maar eens moest stoppen met het 'op handen dragen van de traditionele top-drie.'

Woorden waar ik wel van houd. Gezonde bluf, prima. Eens te meer toont het aan dat Ajax, PSV en Feyenoord nu minder serieus genomen worden. Ze verspelen te vaak punten en overtuigen te weinig. In mijn ogen zou een kampioen met méér dan tachtig punten de Eredivisie dit jaar niet misstaan. En bezoekjes van PSV en Ajax aan Leeuwarden en Almelo zouden de concurrentie niet op voorhand al in de handen moeten doen wrijven. Van de term 'kampioen van de armoede' ben je dan definitief af. 

Motor
Ajax snoerde de blufkoningen - De Jong voorop - de mond. Hoewel vroeg achter, werd er eenvoudig gewonnen. Door goed positiespel, individuele vorm, mentale weerbaarheid en vertrouwen. Doordat zelfs De Boer nu nauwelijks nog om de jonge (opnieuw tweemaal scorende) Arek Milik heen kan. Doordat het middenveld-wiel nu al begin november lijkt uitgevonden en doordat dat wiel een reserveband heeft met Jaïro Riedewald. Hij houdt aankopen Niki Zimling en Nick Viergever knap op de bank. 

Een reële De Jong kende na de thuisnederlaag zijn plek. 'Als we van Ajax willen winnen, moeten we top zijn.' Dat klinkt Amsterdammers al beter in de oren. Van oprecht geloof mag bij een tegenstander van (met alle respect) het formaat SC Cambuur geen sprake zijn. Aan het begin van ieder seizoen onder De Boer is dat geloof er wel. Maar als de Amsterdamse motor eenmaal draait, maakt Ajax louter nog slachtoffers. Die motor lijkt nu op gang. Ajax kan weer op handen worden gedragen.

Door Koen Weijland | Twitter: @KoenWeijland 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ibrahendriks
Ze spelen nu echt een stuk beter (heb alleen samenvatting gezien omdat Zigo bij mij plat ging). Achterin wat stabieler en we worden kampioen.
0 0
ajaxmening
El Ghazi gaat dit seizoen Depay Tattoo al voorbij.
0 0
SNTR
Mooi stuk verder alleen klopt er één ding niet. Je zegt dat het middenveld nu al in begin november is uitgevonden.... Ik weet het toevallig nog maar zaterdag 19 oktober 2013 was de eerste keer dat Blind op het middenveld speelde. Dat was tegen Twente uit. Vanaf toen hebben we elke week met Klaassen/Serero en Blind erachter gespeeld.
0 0
SNTR
VAK405. Is dat het nieuwe sfeervak na VAK410?
0 0
Jowen
Echt zo jammer dat PSV gisteren alsnog scoorde, anders was het helemaal perfect geweest.
0 0
Pauw
Vind dit stuk wat overdreven positief. Optimisme is altijd een goede basis voor het geloof in een goede afloop, maar ik mis de nuance.Ja, puntentechnisch doen "we" het nu beter dan vorig jaar, maar het spel in balbezit is vaak nog niet constant genoeg. Slordigheden, gebrek aan scherpte / concentratie en loopvermogen (defensieve druk) zijn terugkerende problemen. Wij laten ons tegenwoordig "bij de strot pakken", omdat we zelf niet verder komen dan wat plaagerige duwtjes. Volgens mij heeft Cambuur vandaag vaker de bal gehad dan Ajax en waren er hele periodes waarin Ajax de bal herhaalde niet van A naar B kon spelen. T was voornamelijk van A naar D.De controle over een wedstrijd die de Boer jaar in jaar uit zo graag ziet, heb ik dit seizoen nog amper gezien.Ik verwacht niet dat dit Ajax in staat is meer dan 80 punten te halen, daartoe is het spelbeeld van veel wedstrijden te zeer in het nadeel van Ajax. PSV wordt, en mag het ook eens, met zo'n selectie, kampioen.
0 0
AjaxForEverAjax
Met de ervaring van afgelopen 4 jaar en Frank de Boer als trainer gaat Ajax weer kampioen worden ! Frank de Boer en de technische staf weten als geen ander gedurende het seizoen een elftal goed neer te zetten.

Ik zie een duidelijk stijgende lijn en het spel wordt met de maand beter. Klaassen is tijdens de wedstrijden de leider in het veld ! Zeer duidelijk te zien tegen Cambuur.

De belangrijkste spelers hebben nu een langer lopende contract of gaan met zeer grote kans bijtekenen ! Geef Denswil, El Ghazi, Kishna, Fischer (jaar langer), Zivkovic (jaar langer) komende winterstop een beter contract.

De gemiddelde leeftijd selectie was aan het begin van het seizoen 22,1 jaar bron AS. Basisspelers van die leeftijd tegen Cambuur Veltman, Klaassen, Andersen, Milik, El Ghazi, Boilesen, ingevallen Riedewald. Cambuur begon sterk. Een jeugdig Ajax heeft karakter getoond en laat/liet zich niet meer makkelijk wegspelen. Was in de eerste helft zeer efficient met de kansen. Heeft de wedstrijd goed uitgespeeld.

Ajax heeft nu buiten en binnen het veld een zeer goede organisatie ! Binnen het veld en op de bank is het jeugdig en talentvol. Geen vage voetballers met een dik salaris

Moisander, Duarte, Sana en Siggy mogen van mij met een gerust hart tijdens de winterstop vertrekken. Dit is een herkenbaar Ajax en er valt nog veel te verbeteren.

Met 71 tot 79 punten werd Ajax afgelopen 4 seizoenen kampioen ! Meer als 80 punten is niet noodzakelijk.

PSV heeft dit jaar idd een leuke selectie (Depay) en Cocu doet goed en belangrijk werk voor t Nederlands voetbal ! Feyenoord staat er over een paar jaar ook weer goed !

Misschien een tip voor Frank de Boer laat je (centrum) verdedigers werken aan hun souplesse en balans. Lenigheidsoefeningen en/of Yoga doet wonderen voor hun wenbaarheid en balans. Het ziet er in topwedstrijden soms heel houterig uit ! Timing, rust in t spel, kracht en meer inzicht komt met de jaren en training (Stam) en gaat versneld met t spelen van topwedstrijden (CL en nationale elftallen).

Ja ik ben positief ingesteld en ik zie veel mogelijkheden. Meer dan vorig jaar en toen werden 'we' ook weer kampioen. Ik mis Blind, een heel goede speler, veel minder dan Eriksen.
0 0
Obnoxious
Wat ook niet onderschat mag worden is een aanvallend ingestelde speler op de 6. Geen trage, behoudende jongens zoals Zimling en Viergever, maar Serero. Die kleine afrikaan speelt zo snel naar voren dat je veel gevaarlijker bent. Daarnaast is hij misschien klein, maar niet bang om er bovenop te klappen. En ook niet onbelangrijk, hij is zo handig met de bal dat hij ook iemand kan uitspelen op het middenveld waardoor het spel veel meer open komt te liggen.

Hierdoor heb je meer risico in het spel, waardoor je af en toe knullige doelpunten tegen zult krijgen, maar dat neem ik voor lief als we er dit voetbal voor terug krijgen!
0 0
3*stars*3
Zoals Gi0vanni zei. Eindelijk iemand die ff goed verwoord wat Serero brengt.
Als aanvallende middenvelder maakt hij weinig goals en geeft hij weinig assists maar op 6 lijkt hij nu helemaal top.
Hij doet me denken aan Anita (hoewel die echt sterk was, voor zijn lengte) en is behalve snel, technisch, ook fel en weet hoe en wanneer zijn lichaam te gebruiken.
0 0
Cruyffie
Zeker, helemaal eenz. Serero komt tekort voor de 10-positie (ofwel aanvallend middenvelder, want heeft geen schot of steekpass) - maar doet het geweldig op 6: perfecte aanname, snel, fel, en speelt idd veel naar voren. Heerlijk!
0 0
ajaxinho
Ik was een fan van hem geworden, omdat hij zonder bal heel goed kan voetballen. Zoals Seedorf dat heel goed kon.

Daarom ben ik positief verrast dat hij nu aan de bal met zoveel vertrouwen speelt en vooral de backs in de diepte kan sturen.

Hij mist inderdaad de creatieve balbehendigheid, zoals Pienaar dat had, om op 10 te spelen.
0 0
gi0vanni
Goed om te zien. Die Serero word vaak op z'n zwakke punten afgerekend maar hij heeft ook een aantal heel goede die jij netjes hebt verwoord in je reactie.
0 0