Ajax' kweekvijver: Korte corners zijn verboden!

BvdPloeg, 02-11-2014 om 09:50, 29751 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Leon Bergsma, bam! Dani de Wit, bam! Jurgen Ekkelenkamp, bam! Sven Botman, bam! En zaterdagmiddag diep in blessuretijd Ottar Magnus Karlsson, bam! Corners, corners, corners, de uitvoering in het eerste en de verwachtingen van de fans staan al enkele jaren lijnrecht tegenover elkaar. Variantjes worden op de training in elkaar geflanst, maar in de praktijk gaat er meer dan eens een zucht van irritatie door de ArenA. Balletje kort, balletje richting zestien of binnen drie passes de bal zelfs terug naar de eigen doelman. Sommige ploegen halen heel veel punten per jaar met corners, Ajax niet. En dat is vreemd want in de jeugdopleiding lijkt het roer volledig om. De afgelopen weken gaat de ene na de andere hoekschop binnen of zijn ze in ieder geval levensgevaarlijk. Geen variantjes, gewoon de bal voor de pot...

De trend viel me voor het eerst op een paar weken geleden bij een competitiewedstrijd van Ajax C1 tegen Vitesse (2-0). Ajax was beter, kreeg kansen, maar uiteindelijk was het Ekkelenkamp die uit twee corners voor de doelpunten zorgde. De lange verdediger is bij hoekschoppen, samen met maatje Sven Botman, de enige met wat lengte bij C1, maar het tweetal maakte dit seizoen samen al zes goals. Waar Frank de Boer het vaak heeft over afwisseling bij deze dode spelmomenten, daar lijken jeugdtrainers erop te hameren dat die bal voor moet. Drie weken geleden stond Bryan Roy bij A2 nog boos voor zich uit te kijken toen een corner kort werd genomen en uiteindelijk achterin bij zijn elftal belandde. Het was veelzeggend, iedere corner is een kans op een doelpunt wilde hij er maar mee zeggen. 

En dus valt het op wanneer je de weken erna andere elftallen aan het werk ziet. Vorige week nog bij Ajax A1 - Sparta A1 was het Bergsma die de score opende met een rake kopbal. Ajax was tot die tijd vooral tegen zichzelf aan het voetballen en de goal uit een dood spelmoment was meer dan welkom. De meest recente voorbeelden kwamen zaterdagmiddag bij de wedstrijd tussen AFC A1 en Ajax A2. Puur voetballend gezien maakte Ajax geen aanspraak op drie punten, daar was het spel teveel gebaseerd op hotseknotse begonia-voetbal. Maar de 0-2 viel wel uit een gave corner van Mees de Wit, die werd binnen geknikt door Dani de Wit. Toen de wedstrijd na de rust leek af te steven op een 2-2 gelijkspel was het Karlsson die zorgde voor drie punten door een corner van Dani Koks tegen het net te koppen.

De voorbeelden zijn talrijk, de uitvoering bijna altijd identiek, want ook daar wringt de schoen als er wordt gekeken naar het eerste. Het is namelijk heel simpel bij een corner. Een rechtspoot trapt vanaf links, een linkspoot vanaf recht. De ballen draaien op die manier altijd in, waardoor een bal altijd gevaarlijk dicht bij het doel kan komen. De eisen aan een corner zijn ook niet zo moeilijk: de bal moet voorbij de eerste paal komen, moet daarom de juiste hoogte hebben en hij moet tussen de elf en vijf meter vallen. Eerste paal, tweede paal, dat maakt niets uit, als een bal zo getrapt wordt valt de bal vijftig procent van de tijd (dit is een schatting, mensen) op het juiste hoofd. En als je zo dichtbij de goal staat dankzij een indraaiende bal, is het meer dan eens raak.

Waarom is dat dan zo simpel? Nou, omdat jeugdspelers en dus ook de mannen van het eerste elftal zo'n vier á vijf keer per week keihard trainen. Hoekschoppen zullen daarbij vast en zeker aan de orde komen, bij de jeugd in ieder geval wel. Wijs een links- en een rechtspoot aan, laat ze na iedere training vijftig ballen in de zestien gooien en je zit als coach gebakken. Bij C1 draaide Kees de Boer al verschillende balletjes op een Ajax-hoofd, bij de B1 is Koks de nemer vanaf links en Mees de Wit de nemer vanaf rechts. Bij de A1 hetzelfde principe: vanaf links een rechtspoot, vanaf rechts een linkspoot zoals Vince Gino Dekker en Vaclav Cerny. Heel af en toe een kort tikje, maar daarna alsnog een indraaiende voorzet. De goals kwamen en zullen blijven komen, ook omdat Roy en ook Gery Vink woedend langs de lijn staan als een linkspoot het in zijn hoofd haalt een corner vanaf links afdraaiend de zestien in te slingeren. Zaterdagmiddag op het complex van AFC was iedereen er getuige van dat Vink Mees de Wit weghaalde bij de laatste hoekschop van de wedstrijd, Koks moest het hele veld over om te gaan trappen, een halve minuut later werd Karlsson bejubeld: 2-3.

Terug naar het eerste en het wringen van de schoen want tot mijn stomme verbazing ging er zaterdag tegen Dordrecht op het gebied van corners weer veel te veel fout. Hoe is het allereerst mogelijk dat Lasse Schöne vanaf rechts een corner neemt die door zijn afdraaiende effect ergens rond de zestien meter beland? Als er zoals tegen Dordrecht geen linkspoot voorhanden is, laat Nicolai Boilesen zo'n hoekschoppie dan nemen. Hoe is het mogelijk dat Ricardo Kishna in de tweede helft als invaller twee van de drie corners niet voorbij de eerste paal krijgt? Hoe is het mogelijk dat Ajax tegen Dordrecht uit meerdere pogingen maar één echt goede kans creëerde, een doorkopbal die door Joël Veltman werd gemist? Dit seizoen maakte Ajax welgeteld twee doelpunten uit hoekschoppen. Thuis tegen Vitesse kopte Mike van der Hoorn een indraaiende voorzet vanaf links binnen en uit bij NAC Breda was een indraaiende corner van rechts de aanleiding voor een doelpunt van Veltman.

Ajax-fans zaten en zitten regelmatig met de handen in het haar en de meesten van hen zullen de genoemde voorbeelden uit de jeugdopleiding niet eens kennen. Maar de jeugd bewijst wel dat training en uitvoering ervoor zorgen dat een corner een wapen wordt. Als de links- en rechtspoten per week 200 ballen voor de pot slingeren, dan moet daar meer resultaat te behalen zijn. In dat geval hoeven we niet meer te hopen op toevalstreffers zoals die van Stefano Denswil tegen AC Milan (een corner van rechts door een rechtspoot, soms kan het wel), maar wordt het een wapen waarbij je bij het nemen van de hoekschop al op voorhand in je handen wrijft. Laten we hopen dat er snel een paar nieuwe Lasse Schönes op staan die bewijzen dat een corner op de juiste manier genomen in veel gevallen een kans of zelfs een goal oplevert. En mocht er niemand opstaan, dan hoop ik dat de jeugd de lijn van nu doortrekt naar het eerste. De jeugd die wel regelmatig scoort uit hoekschoppen, de jeugd waar korte corners zijn verboden.  (foto: Jeffrey van Bakel)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Champy95
Corners zijn gewoon trainbaar zoals het blijkt.

Overigens wordt er internationaal gezien te weinig gebruik gemaakt van corners.
0 0
JesusZoonVanGod
Korte corners zijn ook gewoon kansloos en onnodig. Een goed ingeschoten corner staat gewoon gelijk aan een goede kans. Zar me ook weer iedere keer mateloos te irriteren wanneer ons vlaggenschip met die korte variant kwam.
0 0
AFCAthebest:)
Klopt, maar nu hebben we daar een v Rhijn.. die schiet ze nu wel binnen vanaf een meter of 20.
0 0
Michael25
Ik ben al lang blij dat we die idiote situatie van vorig seizoen niet meer hebben. Een periode werden alle corners kort genomen en daardoor de kans verprutst. Zeer frustrerend.
0 0
BigDaddy84
Je hebt altijd te maken met de kwaliteiten van je spelers. In het geval corners heb je minimaal 1 persoon met een goede traptechniek nodig en meerdere goede koppers. Die traptechniek lijkt met jongens als Schöne en Van Rhijn op zich nog wel goed te zitten, maar ook deze heren oefenen veel meer op vrije trappen dan op corners (en halen daar dus ook meer rendement uit). Daarnaast staat onze selectie niet bol van de (aanvallende) koppers. Het is in mijn ogen daarom juist logisch dat er voor afwisseling wordt gekozen in het eerste. De goals van Van Rhijn en Schöne uit corners laten zien dat het wel kan.

Dat je vervolgens de jeugd als voorbeeld geeft is prima, maar laat gewoon zien dat de jeugdopleiding stappen zet. De jongens die nu in het eerste op het veld staan hebben daar nog te weinig van meegemaakt, zeker op het gebied van standaardsituaties. Voorzetten zijn bijv. met de buitenspelers wel uitgebreid getraind (El Ghazi toont dat ook aan), maar corners zijn weer een ander verhaal. Eriksen trapte in zijn laatste jaar prachtige corners, maar dat heeft ook 2 jaar geduurd. Daarvoor zaten de supporters ook met de handen in de haren. Schöne heeft een geweldige trap, maar zijn corners zijn niet geweldig. Het laat ook zien dat het nemen van een corner een aparte discipline is. Des te beter dat ze het trainen in de jeugd, maar die jeugd staat nog niet in het eerste. Daarnaast moet je niet vergeten dat de jeugd speelt tegen leeftijdsgenoten (of in ieder geval in de buurt), terwijl het eerste over het algemeen tegen fysiek vele malen sterkere tegenstanders staat.

Er zijn dus een hoop meer punten waarmee je te maken hebt. Meer oefenen? Ja, dat kan en er zal ongetwijfeld geoefend worden. Maar voordat je rendement ziet ben je wel even verder. Zeker als bepaalde kwaliteiten niet van nature in de selectie zitten.
0 0
Champy95
Dat klopt. Voor structureel gevaar bij corners, heb je zeker 4 goede koppers nodig.

0 0
Hwb
Onzin. Net of je bij corners alleen koppend kan scoren. Indraaiend hoeft iemand hem maar te raken. Bovendien is er altijd de kans dat de bal in de zestien blijft en bij iemand voor de voeten valt.

Koppers of niet, de kans op een doelpunt is veel groter wanneer een corner de zestien in wordt geslingerd, dan wanneer er een korte corner gevolgd wordt door een bal achteruit.

Uitgangspunt is simpel: een corner moet de zestien in. Dat mag in een keer of via een korte variant, dat doet er niet zo veel toe.
0 0
Champy95
Je kan altijd scoren met de kont, met de hak en dergelijke.

Maar bij corners heb je altijd goede koppers nodig, hetzij voor verwarring, hetzij voor dreiging zodat anderen kunnen profiteren,..

0 0
Bobo het Konijn
Korte corners verboden? Goed om te oefenen op corners maar in de wedstrijd moet er ook ruimte zijn voor eigen initiatief en creativiteit. Kan soms een korte corner zijn als het zo uitkomt.
0 0
Onpartijdig
We hebben wel een tijd gehad dat de corners er prima ingingen. Dat was rond de tijd dat we 2x tegen Manchester City moesten. Vaak werd de bal dan doorgekopt. Ik heb trouwens de 2 goals nog gezien van De Jong uit bij city. De eerste tikt hij nog knap binnen maar de 2e kopbal was echt geweldig. Die bal kwam niet voorbij de eerste doelpaal.

Korte corners zijn echt verschrikkelijk. Ookal scoorde Van Rhijn tegen NAC uit een korte corner (mag ook wel vermeld worden). Vaak wordt 1 iemand niet goed aangespeeld en dan is er een uitbraak van de tegenstander of gaat de bal lekker terug naar de keeper... vreselijk. It's all about the possession..
0 0
mistermiyagi
Ajax heeft ook geen lengte in de ploeg, voor dit Ajax heeft het geen zin

Veltman, Moisander zijn ook te klein..

Type als een Kramer in de spits scoor je nog eens uit een corner, Kishna, El Ghazi, Andersen, Schone, allemaal kunnen ze voor geen meter koppen.

Ajax heeft 1 goede kopper in het team (eerste 11), Sigthorsson.
0 0
Mokum_32
Milik en denswil
0 0
gwn_rj
Klaassen, vd Hoorn
0 0
Rayno95
Klaassen kan ook aardig koppen
0 0
davidodo98
zo goed kan hij nou ook weer niet koppen hoor
0 0