Ajax' Kweekvijver: Magische momenten

BvdPloeg, 26-10-2014 om 08:08, 19106 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Soms heb je van die dagen dat je met een dikke vette grijns van De Toekomst af loopt. Ajax-talenten kunnen altijd verrassen: de ene week is het dikke prima, de andere week houdt het niet over. Maar soms, eens in de zoveel tijd, is er een dag die iets extra's geeft. Niet alleen goed voetbal of dikke uitslagen, maar magische momenten die je de volgende dag navertelt op een verjaardag. Een verslagje van zo'n magische middag:

Zaterdagochtend 25 oktober, droog op De Toekomst en dus is het stampvol langs de lijn. Vaste gezichten, vrienden van spelers, familie en zoals altijd een ongelofelijke bak vol supporters van de uitteams. Het is voor mij eerst de beurt aan Ajax A2 tegen Volendam A1. A2, vorig seizoen nog slachtoffer van de daadkracht van A1, dit seizoen gewoon koploper in de Eerste Divisie A-junioren. Vandaag in één helft drie Amsterdamse goals, inclusief magisch momentje nummer één. Zakaria El Azouzi vanaf rechts met een voorzet, Samet Bulut in de zestien met een aanname op de borst. De sterke spits bedenkt zich niet, gooit zijn lichaam om en volleert de bal bijna letterlijk door het net heen. Bryan Roy staat zoals wel vaker te springen langs de kant, wát een gewéldige goal.

Ajax A2 zou alleen A2 niet zijn als het de wedstrijd vervolgens weer spannend maakt. Na de rust geen magische momentjes, maar enorm veel fouten. Omdat er achterin van alles misgaat komt Volendam terug in de wedstrijd. 3-0 voor, 3-3 gelijk, dat kan alleen bij de sensatie-wedstrijden van A2. Ineens wordt duidelijk dat driekwart van de aanwezigen die ochtend nog een palinkje heeft gegeten in het dorpje van Jan Smit en consorten want Volendam wordt plots naar voren geschreeuwd om ook de 3-4 te maken. De scheidsrechter valt tussendoor nog uit met een kuitblessure, de grensrechter moet opeens fluiten en Ajax maakt totaal onverdiend in de laatste minuut de winnende. Kortom: gekkenhuis. Heel Volendam treurt, na afloop staan de moeders met camera's boos te vloeken dat de scheidsrechter net zo lang liet doorspelen tot Ajax eindelijk scoorde. Daarbij waarschijnlijk vergetend dat Volendam gewoon met 4-8 of 4-9 had kunnen winnen. Stoom uit de oren, zeven goals gezien, het toegestroomde publiek is wakker...

Door naar A1, dat door de thuiswedstrijd van Jong Ajax een dag eerder ook op het kunstgras speelt. Geen Abdelhak Nouri (enkelkwetsuurtje), wel Ottar Magnus Karlsson. De IJslandse spits die we nog zo weinig zagen mag het weer een keer proberen, het blijft uiteindelijk bij 45 minuten. Ondanks dat wel magisch momentje twee, zo rond de klok van 15.00 uur, de wedstrijd is 25 minuten oud en Ajax leidt met 1-0. Donny van de Beek op randje zestien krijgt de bal, iedereen had met een bomvol strafschopgebied voor zich voorgegeven, Donny niet. Zijn grootste fan, zijn vader, zegt het iedere wedstrijd weer: gewoon proberen, en zijn zoon luistert prima. Met een magische lob verschalkt hij de Sparta-goalie die alleen maar met open mond kan toekijken hoe de bal over hem heen draait. Stiftjes, wat zien we ze weinig, wat missen we Dennis Bergkamp. Van de Beek krijgt het publiek op de banken, een briljant moment.

Maar de koek is nog niet op want als de meesten nog in de ogen wrijven na die wondergoal, is de volgende al in de maak. El Idrissi wervelt al weken en als hij vandaag de dag alleen op de doelman afgaat, doet hij dingen die anderen niet verzinnen. Een balletje breed op Karlsson was logisch en collegiaal geweest, El Idrissi's actie is verrassend en geniaal. De aanvaller dribbelt, dribbelt, vertraagt en hop, daar is de voetbeweging. Hij aait de bal met zijn rechter onder zijn lichaam door, in zijn ooghoeken ziet hij dat de keeper van verbazing op zijn kont valt. Wat rest is de bal in het lege doel werken, een welverdiende dans op de beat uit de speakers volgt. 'Maradonny' en Adham 'Suárez' El Idrissi maken voor rust het verschil: 3-1

Na de break volgt opnieuw een doelpuntenfestijn. Sparta maakt nog twee keer gebruik van de onoplettendheid en misschien vermoeidheid na Barcelona-uit van afgelopen week bij Ajax. Maar tegen de tijd dat de Rotterdammers scoren, liggen er aan de overkant alweer twee in het netje, inclusief magisch momentje nummer drie. Vaclav Cerny, voor rust middenvelder, blijkt na de thee toch vooral aanvaller te zijn. In een razendsnelle omschakeling krijgt de Tsjech de bal en hij bedenkt zich geen moment. Met de bal aan een touwtje naar binnen dribbelen, klaarleggen en loeihard uithalen. De arme Sparta-doelman kan opnieuw alleen toekijken hoe de bal dit keer in de kruising belandt. Lekker hoor. Met een dikke grijns wordt hij, samen met Van de Beek, vervangen. Dezelfde grijns die hij tijdens de warming-up had toen hij bij een rondo de bal even voor zichzelf had en een voorbij lopende Spartaan door de benen speelde.  Spartaan boos, Cerny met de grootste lol; spelgenot á la Jody Lukoki, mooi man. 

Twee potjes, vijftien treffers, De Toekomst is weer een lekker strijdtoneel. Op de andere velden van Ajax' kweekvijver zorgt Daishawn Redan voor magisch momentje vier. Geen wonderschone stiftjes, geniale voetbewegingen of pegels in de kruising, Redan verdient de credits voor zijn constante scoringsdrift. Met negen goals is hij samen met El Idrissi en Donyell Malen (B1) topscorer in de jeugd, iedere week staat hij op het scoreformulier. Met twee treffers zorgt hij ervoor dat Ajax C1 zaterdagmiddag een 0-1 achterstand goedmaakt tegen FC Utrecht. Millen Baars is de andere doelpuntenmaker: 3-1. Als om half vijf dan de kruitdampen zijn opgetrokken en de 23 goals in vier wedstrijden op papier staan, maakt Ajax B1 de middag compleet met het bericht dat er in Venlo tegen VVV met maar liefst 9-1 is gewonnen. Het vijfde en laatste magische momentje van de middag. Tijd om terug naar huis te gaan, onderweg wandelend langs de Amsterdam ArenA. Dat ook daar de echte magie snel mag terugkeren. (foto: Jeffrey van Bakel)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

De goal van Van de Beek:

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
aajjaaxxx
Dat gezicht bij Eiting ook, die geloofd z'n ogen niet.
0 0
trodat4030
Tja, die was er ook niet bij tegen PSG laatst, toen deed Donny het ook al, alleen was die van zo'n 30 meter met de keeper op de rand 16..

Maar door dit soort voetbal en goals kom ik graag op de Toekomst en kijk ik bijna liever naar de A1 dan naar het eerste..
0 0
JoodTotMijnDood
Vind jij ook dat Donny al fysiek en qua voetbal klaar is om zijn debuut te maken met Jong Ajax? Kan toch geen kwaad om wat minuten mee te pakken in de Jupiler League, al zijn het maar 20 minutjes.
0 0
trodat4030
Imo kan hij Jong Ajax gewoon overslaan en het zou me echt niet verbazen als hij dit seizoen nog debuteert bij FdB (lijkt opputunistisch, maar de grootste talenten maken de stap vanuit de A1 naar 1 en hij is in mijn ogen wel van die categorie)..
Op CVM is Frank nog zoekende (al heeft Riedewald het aardig goed ingevuld de laatste 2 wedstrijden) en daar kan hij prima uit de voeten, sterker nog, het is zijn favoriete positie.. Bij u17 en inmiddels ook bij u19 speelt hij ook op die positie en de kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk is de beste wedstrijd geweest die ik hem heb zien spelen en ik héb hem wat zien spelen de laatste jaren.. Denk wel 60 tot 70 keer in ruim 2 seizoenen..
0 0
Cruyffie
Mooi stuk! Was inderdaad een prachtige middag. Heerlijke acties gezien, al was de wedstrijd door de nieuwe opstelling wel wat rommeliger dan normaal. Vond Eiting als 6 erg goed, en pas zestien jaar.Mooi ook om te zien hoe Nouri langs de kant even de hand schudde van Frank, zo van: 'ik kom dr aan ouwe, houd me in de gaten'. Leuke, open knul is het, hopelijk houdt ie dat vast.
0 0