Column: Frank, blijf jezelf!

KoenWeijland, 22-10-2014 om 13:45, 27326 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Frank de Boer is een held. Met die zes woorden zou eigenlijk iedere column over de huidige trainer van Ajax moeten beginnen. Ajax speelt ook dit jaar nog niet sprankelend, maar vier titels en een teruggekeerde clubidentiteit hebben hem bij mij jaren krediet bezorgd. Toch kan ik het niet laten mijn onvrede te uiten over een aantal van zijn uitspraken in de laatste weken.  

De Boer is niet alleen een held omdat hij Ajax de derde ster bracht. Of omdat hij de teller inmiddels al naar 33 liet tikken. Meer nog dan titels gaf hij Ajacieden sinds december 2010 hun club terug. Hij liet Ajax weer 4-3-3 voetballen, paste weer jeugd in, was eerlijk naar zijn spelers en duidelijk naar buiten. Hij gaf vertrouwen, had een visie, zou nimmer zeuren om transfers. 

Frankie eiste scherpte, durf, voetballende oplossingen, betrouwbaarheid en samenspel. Voor individuen was geen plek, voor dwarsliggers evenmin. Als hij een doel heeft, zal het team dat bereiken. Wie niet mee wil doen, kan opzouten. Stiekem hield heel Nederland al snel van Frank, Ajacied of niet. 

Het fenomeen 'van-wedstrijd-tot-wedstrijd-bekijken' is er voor hem nooit bij geweest. Ik neem u graag mee naar 19 augustus 2012. Ajax heeft zojuist tegen NEC bij een 5-0 voorsprong onnodig een tegengoal geïncasseerd. Tijdens een drinkpauze op het veld gaat de bloedfanatieke coach vol-le-dig uit zijn plaat. Er is niets van geacteerd. Zijn razernij tekent zijn perfectionisme, beleving en de absolute wil om dat uiteindelijke doel te behalen. De wedstrijd is immers al lang gewonnen. Ajax-fans kunnen een lach niet bedrukken. Wat een winnaar!

Na de wedstrijd wordt De Boer naar het moment gevraagd. Ieder detail staat hem bij en terwijl hij zijn verhaal doet, speelt de woede weer op. 'We stonden 5-0 voor. Het begon bij een incident bij een ingooi. Er wordt niet goed gecoacht, we verliezen die bal heel slordig, daarna weer twee momenten waarbij we slordig zijn, een korte corner waarbij we niet opletten, Jody Lukoki die dan geel krijgt, uiteindelijk komt uit die vrije trap een corner en uit die corner scoren zij de 5-1. Dat heeft gewoon met concentratie te maken', klinkt het pisnijdig. Prachtige televisie. 

Juist díe houding maakt de oud-international zo populair bij de Ajax-aanhang. Drie of vier titels, wel of geen vijfde aan het einde van dit seizoen; De Boer zal er niet minder populair om zijn. Maar waar ik bang voor ben, is dat die kritische houding langzamerhand afzwakt. Zijn uitspraken na PEC Zwolle-thuis (0-0) en FC Twente-uit (1-1) stroken niet met het beeld van de perfectionist. 'Je hebt twee ploegen nodig om te voetballen' en 'Als er een ploeg was die recht had op de overwinning, was dat Ajax' zijn niet de uitspraken die je van hem verwacht. Zeker als je de wedstrijden hebt gezien. Die waren voor het grootste deel namelijk tenenkrommend. 

Nu had Ajax beide duels misschien wel meer recht op drie punten dan de opponenten, maar zeer pover was het zonder meer. Bovendien zijn drie punten thuis tegen PEC een absolute vereiste. Ik bedacht me dat onze succestrainer zijn jongens waarschijnlijk gewoon in bescherming nam. Te allen tijde, à la José Mourinho. Naar buiten toe mild zijn en het in de kleedkamer laten donderen. Ik hoopte dat dat het geval was, maar na Barça-uit werd ik negatief verrast. 

Één speler publiekelijk aan de schandpaal nagelen was nooit iets voor De Boer. Kritiek uiten op de ploeg wel, maar aan individuen kwam hij zelden. Als hij dat al deed, waren het vaak ervaren rotten als Theo Janssen en Christian Poulsen.

Dinsdagavond kreeg Ricardo Kishna er na de wedstrijd flink van langs. De negentienjarige (!) aanvaller speelde slecht, jazeker. Maar om juist hém en publique angstig en laf te noemen, gaat mij te ver. De veel oudere Lasse Schöne, Niki Zimling en Niklas Moisander grossierden eveneens in fouten. Belicht hen liever tegenover de pers en zeg het Kishna persoonlijk, binnenskamers. 

De kritische Frank de Boer is de leider waarop ik verliefd werd. Ik zou nooit meer een ander willen, met hem als trainer van Ajax wil ik oud worden. Zoals in elke liefde moeten irritaties worden uitgesproken om weer verder te kunnen groeien. Vandaar deze kritische noot op de normaal zo kritische Ajacied. Blijf kritisch op je ploeg en bescherm je individuen, alsjeblieft. Frank, blijf jezelf!

Door Koen Weijland | Twitter: @KoenWeijland

Heb je het nieuwste Ajax-jaarboek al?

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Jowen
Ik ben het helemaal eens met deze column. Valt me ook op dat FdB positiever is in zijn analyses
0 0
AjaxD1986
Ik vraag me wel af waarom Frank meer krediet heeft dan andere coaches die hem voor ginge. De prestaties en het voetbal zijn matig veelal door aankopen die Frank graag zag komen.
0 0
Wesl
Lasse Schone die gaat de Boer mogen benoemen! Ongelofelijk hoe lamlendig híj aan het wandelen was gisteren..
0 0
3*stars*3
Die 4 titels zijn een zegen en een vloek.
Die 4 titels hebben ook veel tekortkomingen van spelers/team/Frank gecamoufleerd.
Iedereen weet hoe koppig Frank is en tel daarbij op, dat je zoveel prijzen heb gepakt in 4 jaar....
Siggy zou bij geen enkele Ajax trainer zoveel vertrouwen krijgen maar hij mag blijven staan.
Ajax heeft 1x gewonnen van Barca (akkoordje volgens Marc) en de rest hard verloren van Barca, Real en Dortmund.

4-3-3 ,met punt naar achter werkt niet tegen de absolute top, we worden hard overlopen!
Tis dat Barca gas terug nam en dacht aan Real en dat is volgens mij nog het ergste....
0 0
Koenniiee
Oh wat kijk ik uit naar de spelers die op dit moment in de A1 spelen. Het spijt me zeer, maar een deel van deze selectie kan ik echt niet aanzien op dit moment. Het gaat niet eens zozeer om het feit dat we gister hebben verloren, maar over de manier waarop..

Compleet van de mat getikt, dat werden we gister. Toch, heeft Barcelona 11 spelers in het veld, net als wij. Natuurlijk, zij kunnen in balbezit veel beter voetballen. Maar zoals zij druk zetten, dat is geniaal. Dat zie ik terug bij Ajax.. de A1 welteverstaan. Hiermee zijn we tevens aanbeland waarom Kishna gewisseld werd. Deed totaal niet mee in het druk zetten en greep in elk duel maar half in. Ook met een Sigthòrsson en een Schone kun je geen druk zetten zoals dit Barca doet. Je hoeft niet goed te kunnen voetballen om goede druk te zetten. Ook een Zimling is niet degene die even vol druk zet op de verdediging van Barcelona.

Vorig seizoen heb ik één zo'n wedstrijd gezien met volle druk. Dat was tegen Barcelona thuis. Maar toen speelde Hoesen in de spits. De spits is een van de aanjagers in het druk zetten. Kishna, Siggie en Schone zijn dat geen van allen. Barcelona kon er telkens onderuit voetballen, Ajax niet.

Hoe pijnlijk het misschien ook is. Ajax heeft nog twee jaar nodig voor deze jongens van de A1 er staan. Je kunt niet voetballen met spelers die niet meedoen wanneer we de bal niet hebben. Dit is ook meteen de reden dat Frank El Ghazi en Kishna niet beiden opstelt.

Hoe Ajax wel kan spelen met volle pressie? (meteen de opstelling die ik graag zie op dit moment!)
Cillessen.
Van Rhijn, Veltman, Denswil, Boilesen.
Klaassen, Serero, Andersen.
El Ghazi, Zivkovic, Muric.

Riedewald back-up CVM, Viergever back-up LB, Tete back-up RB, Fischer na winterstop terug waardoor Muric naar de bank verhuist. Milik back-up, Kishna laten banken en laten voelen dat hij er echt voor moet werken. Anders maar Menig brengen ofzo. Het moet gewoon doordringen bij die jongens.

AJAX! WAKKER WORDEN! DRUK ZETTEN! NU GEVEN WE DE TEGENSTANDER VEEL TE VEEL HOOP! BACKS HOGER WANNEER WE AAN DE BAL ZIJN. MAAR HET BEGIN BIJ.. DRUK ZETTEN!

Sorry, ik stoor me er echt heel erg aan. Ik heb er een hekel aan als de tegenstander de bal heeft, haha.
0 0
Van Reenen
Who the fuck is Koen Weijland.
Reactie op dui442, woensdag 22 oktober 2014 17:48
Mensen, ik heb veel commentaren op dit artikel gelezen en er zijn veel meningen en dat mag. Fijn dat het mag van Dui442.
Heb je ook ´s middags gekeken naar Barca A1 vs Ajax A1....... ik denk het niet. Trouwens Koen ook niet. Dat was echt voetbal van de bovenste plank en toen werd Barca A1 vernederd. Ruststand 0/2. Zonder uitglijder van de arbiter was Ajax met elf spelers ongetwijfeld verder uitgelopen. Ik bedoel hiermee te zeggen dat de revolutie Cruijff, waarvan Frank onderdeel is, grote stappen maakt. En als coach mag je je ergeren aan spelers en dat in de openbaarheid brengen.
Maar dacht jij nu werkelijk dat er één club uit Nederland of Belgiè was geweest die wel een goed resultaat had gehaald tegen Barca. Ik denk het niet.- Het kwaliteitsverschil dat in grote mate te maken heeft met geld, lees spelerssalarissen, is niet te vergelijken met de salarissen die in Nederland betaald worden. Dit betekent dat de beste spelers altijd bij Barca, Real of Bayern zullen gaan spelen. En of je nou met passie, inzet of wat dan ook speelt of niet, maakt niets uit. Je kan wel als dollemannen op de bal gaan jagen, maar dan heeft Barca genoeg spelers die jou en mijn club van het kastje naar de muur laten lopen. En dat begrijpt Frank ook wel.
Daarnaast denk ik ook dat dit het laatste jaar is van Frank bij Ajax omdat hij el;k jaar weer van voren af aan moet beginnen om een elftal op te bouwen. Eind van het seizoen worden de belangrijkste spelers voor een appel en een ei opgehaald door grotere clubs.
Ja, het wordt, nee is, zo langzamerhand niet leuk meer in de CL. Wat heeft een Nederlandse club daar eigenlijk nog te zoeken. Overwinteren lukt ook al niet, meer!
Dus vanaf januari 2015 focus op Nederlandse competitie en voor de ervaring de EL.
Dui442 sterkte en dat geldt ook voor mij.
0 0
KoenWeijland
Ik heb het geen seconde over de revolutie gehad en of die wel of niet stappen vooruit maakt. Ik heb het puur over een aantal uitspraken van De Boer. Ik heb geen kritiek op de nederlaag, die had ik ook aan zien komen. Als je de hele column leest, begrijp je waar ik precies wel en geen kritiek op heb.
0 0
Ismael Urzaiz
Het begin was leuk en veelbelovend. Tegenwoordig is er geen reet meer aan. Wie het leuk vindt om tegenwoordig naar Ajax 1 te kijken is sadomasochist. Dat je tegen Real Madrid en Barcelona op je kloten krijgt is logisch, er is een onoverbrugbaar verschil in kwaliteit (alles buiten het elitegroepje is kansloos, zie Roma - Bayern). Maar je zou het mogen verwachten van een club waar vier jaar dezelfde coach en iets minder lang dezelfde leiding aan het roer staat, dat er binnenlands een grote kloof zou zijn tussen Ajax en de rest. De betrekkelijke rust waar iedereen zo naar smachtte maakt schijnbaar geen reet uit want PSV is even goed als Ajax. Wie continu het argument aandraagt dat Ajax 4 keer kampioen is geworden is blind voor de realiteit. Ajax speelt verschrikkelijk voetbal, werkelijk niet om aan te zien. Nu Frank de Boer ook nog eens publiekelijk Kishna neersabelt in plaats van die niets presterende houthakker in de spits is hij in mijn ogen heel veel geloofwaardigheid verloren.

Wie gisteren de A1 aan het werk heeft gezien weet wat voor een verademing het was. Snelle combinaties, snel spelen, snel aanvallen, durf, bravoure, klasse. Een wereld van verschil met het 1e, waar het voornamelijk draait om niet verliezen. Ik herinner mij Frank's optreden bij Studio Voetbal na de 0-0 bij NAC op 16 maart van dit jaar. Die wedstrijd was Ajax totaal niet bij machte geweest om het spel te maken en NAC te breken, en was voor mij in combinatie met de wedstrijden tegen Salzburg en PEC een dieptepunt qua spel. De Boer legde uit dat hij NAC als een ploeg zag die de lange bal hanteerde en daarom bewust niet de spelers liet doorjagen op de tegenstander omdat "ze toch maar alleen de lange bal geven" met als resultaat een man minder op het middenveld. De Boer past zich aan tegenstanders aan die veel minder zijn met als gevolg dat Ajax meegaat in het tempo van de tegenstander en speelt om niet te verliezen. Ajax is op geen enkele manier onvoorspelbaar.

Wie weer van het spelletje wilt genieten moet de A1 gaan volgen, waar ze niet als angsthazen spelen.
0 0
rss-dion
ooit deed de boer A1, toen riep iedereen dat ook. je zeikt de spits af en de trainer, tsjaah gebeurt al jaren, en vroeger werd de trainer dan ook ontslagen. ben nu blij dat ajax tot tegenstelling van jou wel helder na denkt. en frank ze werk laat doen. revolutie duurd jaren. als je geen geduld hebt moet je voor bayern, real of barca worden die gaan meteen suarez kopen als het tegenzit voor 80 miljoen.
0 0
Ismael Urzaiz
Volgens mij heb je niet goed gelezen wat ik heb geschreven. Maar is goed man, geniet van de wedstrijden. Laten we hopen dat het ooit goed komt.
0 0
rss-dion
5e schaal komt eraan let maar op. psv thuis twente 2e helft barca 2e helft, ik heb positieven dingen gezien. komt weer vanzelf dat het weer goed loopt.
0 0
Sterretje73
Ik denk dat Frank heel goed weet bij wie en exact doseert hoeveel en de manier uitzoekt hoe hij kritiek plaatst per individuele speler. Het feit dat hij dit op deze manier en juist bij Kishna doet zal ten allen tijde luchtfietsen voor buitenstaanders blijven. Juist het feit dat hij dit normaal gesproken niet doet moet een teken zijn dat hij er een heel duidelijke bedoeling mee heeft. Bij de meer ervaren spelers heeft dit namelijk geen effect meer en zou het nutteloos zijn.
0 0
Ajax Koersvast
Denk het ook.
Frank de Boer zal ongetwijfeld gevonden hebben dat Kishna een flinke schop onder z'n kont nodig heeft!
0 0
rss-dion
Eredivisie

Vitesse0 Ajax1 Wie stelt dat het ongelooflijk is dat het Ajax van Frank de Boer zo snel zo anders voetbalt dan het Ajax van Martin Jol, vergist zich. Het is juist begrijpelijk. De Ajacieden doen gewoon weer wat ze vroeger leerden en uitvoerden bij de jeugd. Ze doen weer wat ze vooral de laatste maanden dreigden af te leren.

Foebele, wil Frank de Boer zien, en foebele, zoals hij het woord voetbal op bijna onnavolgbare wijze uitspreekt, krijgt Frank de Boer. Voetballen dus, voor wie het nog niet begreep. Met name de eerste helft van Vitesse - Ajax (0-1) was een logische voortzetting op Milan-uit, toen het nieuwe Ajax zich voor het eerst aan den volke toonde.

Wie zomaar een lange bal geeft, krijgt dat nu in kritische bewoordingen te horen van de kant, terwijl onder Jol de lange bal gewoon was, namelijk als het ideale middel om Suarez te lanceren.

De Boer reageert op deze zondag boos als Sulejmani te snel op doel schiet. Hij wil overleg en combinatiespel. Centrale verdediger Alderweireld moet inschuiven op Aissati, ook om het middenveld te ondersteunen. De Boer glimlacht bij een aanval in de slotfase, razendsnel uitgevoerd. 'Zo hoort voetbal dus gespeeld te worden'. Eriksen vindt de opstomende Anita, wiens passje op De Jong net wordt onderschept door Kashia. Eriksen overigens is kritisch op zichzelf: 'Die bal was niet hard genoeg gegeven.' Want ook dat willen echte Ajacieden: hard inspelen, liefst afgemeten vóór de ploeggenoot.

Normaliter was El Hamdaoui linksbuiten geweest, maar die was ziek. En dus debuteerde de 19-jarige Lorenzo Ebecilio met gewaagde acties. Verdienstelijk was zijn optreden te noemen. Misschien was dat nog het mooist aan de eerste competitiezege onder de nieuwe trainer; dat die tot stand kwam zonder de geschorste Suarez en zonder de zieke El Hamdaoui.

Op de opleiding kan best iets worden aangemerkt, door onbezoldigd adviseur Cruijff bijvoorbeeld, maar voetbalschool De Toekomst in Amsterdam én in Kaapstad (Enoh) leverde deze keer negen spelers van het basiselftal. En die negen kennen de sjablonen van Ajax op hun duimpje. De Boer: 'Het idee van hoe we willen spelen is heel snel opgepikt.

Bij Vitesse waren ze, na diens optreden in Milaan, gewaarschuwd voor Christian Eriksen, die altijd slim vrijloopt in de schaduw van de aanvallers. Ze besloten de 18-jarige Deen nauwlettend te schaduwen. Maar wat gebeurde daar na elf minuten? De Zeeuw passte dwars door het centrum en zelden stond iemand zo vrij als Eriksen, wiens aanname perfect was en de schuiver geplaatst. Eriksen, na afloop, glimmend: 'Ik ben heel blij. Hierom ben ik bij Ajax gebleven, om op deze manier te voetballen. Dit is wat wij willen. We spelen veel agressiever dan onder Jol.'

De Zeeuw en Eriksen zijn in die andere speelwijze de duidelijkste pionnen. De Zeeuw kwam een paar weken geleden nog voortdurend te laat. Nu pakt hij de ene na de andere bal af en staat hij model voor de agressiviteit. Van de middenvelders wordt meer gevraagd, vandaar ook het verval na rust, toen Ajax moe oogde en matig voetbalde zonder gevaar te lopen.

Voorheen was daar vaak de lange, diagonale bal naar Suarez. Middenvelders sloten rustig aan, want het was toch even afwachten wat Suarez deed.

Nu zijn de middenvelders de spil in het combinatiespel en doen ze bij balverlies meteen mee bij het omsingelen van de tegenstander.

Vitesse overigens, een andere club die zich laat inspireren door Cruijff, viel tegen. Trainer Ferrer is aangesteld om het voetbal gezien vanuit de verte te laten lijken op Barcelona, waar hij rechtsachter was onder trainer Cruijff. In een programmaboekje stond een citaat van Ferrer, over Cruijff: 'Hij is zonder twijfel mijn belangrijkste leraar. Hij heeft me geleerd dat je moedig moet zijn in het voetbal.'

Maar Vitesse liep vooral achter Ajax aan, en De Boer zag dat het af en toe best goed ging, met foebele.
0 0
rss-dion
Mooi stuk, veel respect naar de coach en toch een kritische noot! Dat is iets anders dan gewoon tekst durven typen dat het leuk is geweest met Frank, wat velen helaas op dit forum doen. Ik denk dat Frank na gister knopen doorgaat hakken. Vertrouwen geven aan spelers is altijd ze kracht geweest, kijk van der wiel en Blind. Van der wiel had een terugval maar bleef nummer 1 rechtsback, blind zelfde verhaal. het pakte goed uit. Wat mij juist altijd opvalt is dat wanneer ajax wint hij heel kritisch is, en wanneer ajax verliest of gelijk speelt hij de ploeg vertrouwen gaat tanken. het kishna verhaal verbaasde mij ook maar toch heeft hij vdwiel ook vaak aangepakt. ik weet nog een gelijkspel bij Ado uit greg draaide zich om de bal kwam op zijn reet en er kwam een goal uit. Frank benadrukte het in een docu van spaan op een training van Ajax, nooit omdraaiden dat is de regel. Weer een detail waar frank op hamert. En greg werd stevig aangepakt. vdwiel was een bengeltje onder tatoes en was vaak in de nachtclubs te vinden. Miss is ricardo ook nog een beetje een dwarse puber. maar geloof me Frank denkt over alles na wat die zegt en doet.Ik denk dat Fdb ons gewoon weer die 5e schaal gaat geven en ws ook een paar ronde's verder in de Europa league. Frank kijkt A1 en zal zich miss wel afvragen of het wel verstandig is om na dit seizoen te vertrekken. Blijf nog 3 jaar mijn held je krijgt een berg talent niet normaal. Een leuke loting en een tussenjaar doet weer wonderen. je bent mijn held! En knopen gaat die zeker doorhakken denk ik, milik basis zimling banken het gaat gebeuren frank ze ogen zijn open.
0 0
Rudolph J
Goed artikel!

Mogen ze toevoegen aan het woordenboek: Held = Frank.
0 0
RuffRhythim
Ja, of aan Google.

Typ je "Held" in....

U bedoelt "Frank"?
0 0
rss-dion
heb em al gemaakt haha kan alleen geen afbeeldingen hier posten
0 0
KoenWeijland
redactieas@live.nl
0 0
Tpes
Misschien prikkelt Kishna dit juist en weet de Boer dit. Slap gelul dit. Hij ziet de jongens dagelijks op het veld en weet precies hoe hij zijn spelers moet behandelen. Enige kritiek van mij op hem is en blijft Sigi terwijl er nu een spits achter Sigi staat die in bloedvorm is en zich keer op keer bewijst. Iedere Milik in actie zien en dat een paar wedstrijden achter elkaar.
0 0
AFCAMM
Ik herinner me eigenlijk meerdere momenten waarop Frank wel degelijk individuele spelers bekritiseerde, zowel als coach, als toen hij zelf nog speelde. Voor velen kan dat motiverend werken, voor anderen kan dat vernietigend werken, zoals Robert Enke.
0 0
Rayno95
Enke?, was toch die Duitse keeper die zelfmoord gepleegd had, maar das wel meer mee aan de hand toch?
0 0
AFCAMM
Klopt. En ik wil ook absoluut niet suggereren dat Frank daar de oorzaak van was, maar zijn eerste depressie (hij pleegde zelfmoord tijdens zijn tweede depressie) volgde na een periode waarin hij o.a door Frank openbaar werd bekritiseerd. Ik probeerde aan te geven dat openbare kritiek echt niet iets compleet nieuws is.
0 0
TOOL
Je geeft ook kritiek om een keer een reactie te krijgen. Als een trainer je links laat liggen, dan moet je je zorgen gaan maken. Kishna moet gewoon beter kunnen en daarvoor moet hij misschien iets meer geprikkeld worden dan andere spelers.
0 0
De_Realist
Frank blijf niet jezelf! Je enige tactiek "ongeïnspireerd tikkie terug" laat ons met het jaar matiger voetballen, je probeert nu de schuld te leggen bij Kishna dat hij terug speelt maar dat komt omdat jij steeds op balbezit blijft hameren.
0 0
#1 Ortega
Uh ja en het heeft helemaal niks te maken met een gebrek aan kwaliteit en ervaring in het team. Als telkens de beste spelers vertrekken en daar niet meteen vervangers voor klaar staan.... tja dan krijg dit. Geduld is een schone zaak...
0 0
De_Realist
Uh ja, daar heeft het dus helemaal wel te maken want slechtere Eredivisie teams kunnen beteren counteren dan ons, of wil je zeggen dat die wel meer kwaliteit hebben?

Wij kunnen maar op 1 manier spelen en we zijn er niet eens goed in. Dat Frankie spelers op andere posities neer zet en vertrouwen blijft houden in matige spelers helpt ons natuurlijk ook niet.
0 0
ibrahendriks
Sla op tafel voor een paar echte versterkingen.Laat onze talenten niet verdrinken. Verder vind ik hem topcoach.
0 0
MosesD
Mooi stukkie! Frank moet vooral eerlijk blijven. Het voetbal is al heel lang niet om aan te gluren. Hij had beterschap beloofd, maar het is nog steeds helemaal niks helaas.
Overigens speelde Ajax altijd al 433, dat heeft hij niet teruggebracht. En het 433 van nu speelt ie meestentijds met 2 middenvelders op de vleugels.....
0 0
jdvp1987
Mede door het feit dat Frank eerlijk moet blijven staat het stuk niet. Ik vind dat Frank duidelijk is en Kishna moet gewoon ballen tonen en die vent opzoeken en passeren. Frank heeft volgens mij niets verkeerds gezegd en is boos op de juiste persoon.
Het stuk geeft ook aan dat ene memorabele moment tegen NEC dat hij gigantisch uit zijn plaat schiet. Toen liet hij zijn kritiek ook niet binnenskamers. Hij noemde de namen van de spelers die de fout in gingen.
Heb de afgelopen seizoenen kritiek gehoord op alle spelers die er op het veld rondliepen voor Ajax. Zo hoort het ook.
0 0
rss-dion
heb je hem weer, jezus man jij moet echt voetbalboeken gaan kopen. Met jol speelde we countervoetbal 4-4-2 hij had urby op links en suarez en mounir hadden vrije rol. als suarez ze dag niet had verloor je. er zat niks meer van ajax bij, de zelfopgeleide jeugd was blind ballen naar voren aan het geven. Ik hoor het frank nog zo roepen tijdens ze 2 e wedstrijd. VOETBALLEN VOETBALLEN!! de verdediging had de bal en riep dat zodat jan vertonghen weer ging opbouwen via siem of chris ipv de lange blinde bal te hanteren. Frank heeft ajax zeker weer de 4-3-3 gegeven en met veel jeugd!
0 0
MosesD
Ik denk dat je e.e.a niet helemaal scherp meer ziet. Met Jol speelden we het eerste seizoen erg goed met Pantelic in de punt, Suarez vanaf rechts en El Ham op links (soms ook met Urby of Eriksen). De Jong (nog op 10) kende toen zijn beste periode bij Ajax. Niks 442. Pure onzin. Seizoen 2 toen Jol halverwege werd vervangen speelde de Jong veelal in de punt. Het eerste seizoen maakt Ajax meer dan 110 goals en was het vaak lekker aanvallende voetbal. We misten de titel op 1 louzy punt maar plaatsten ons wel via de voorronde voor de CL. Dat de Boer dus weer met 433 is gaan spelen is kolder. Bovendien speelt hij het nu ook niet echt, wat hij heeft zelden 2 vleugelspelers op de vleugel.
0 0
Robinjo1988
Jol speelde geen 433 en er was geen positiespel. Alle ballen op Suarez en zoek het maar uit. Ja we scoorden veel en hadden gewoon kampioen moeten worden met zoveel punten. Maar de spelers van toen waren ook veel en veel beter als wat er nu loopt. Bovendien ging Jol na 1 jaar allemaal rare spelers halen en met Suarez uit vorm werd het voetbal elke week minder.

Frank presteert goed met matig materiaal.
0 0
MosesD
Ben ik niet met je eens. Het tweede seizoen van Jol was drama, eerste seizoen gewoon goed. Pantelic was een zeer nuttige spits die ook nog eens scoorde. Suarez was natuurlijk briljant maar geen echte buitenspeler (zoals Schöne dat nu ook niet is, maar die is 'iets' minder briljant). El Ham op de andere kant was moeilijke gast, maar wel een ras voetballer. De Jong beleefde zijn beste seizoen op 10. Ik ben fan van de Boer maar de laatste tijd kan ik hem echt niet meer volgen in zijn keuzes. Wel knap dat ie steeds kampioen word met een steeds minder worden selectie. Maar goed, ik mis ondertussen wel al heel lang echt Ajax voetbal. Liever nog countervoetbal met super snelle uitbraken dan dit eindeloze gebrei vanuit 'het niet willen verliezen' concept.
0 0
rss-dion
goed kijk he!https://www.youtube.com/watch?v=eFNGBBEITlI
haha
en luisteren ;)
0 0
MosesD
Afgezien deze link niet te openen is wat is hier te horen? De opstelling van Ajax? Hoeveel Pantelic er maakte of het hele team? Wie er op de vleugels stonden?
0 0
rss-dion
kopieeren plakken in je balk. je kan het wel! of wil je het niet? haha
0 0
rss-dion
Ajax-Psv 0-0 ga die maar is terugkijken. Er was niks meer van Ajax over. Ben blij dat je het allemaal leuk heb ervaren onder Jol maar het was vaak niet om aan te zien.Ajax speelde onder jol bijna altijd countervoetbal. dat je eigenwijs blijft volhouden dat ajax 433 speelde onder Jol vind ik wel grappig en een bewijs dat je er weinig van begrijpt. plus het feit dat ajax op het middenveld altijd met de punt naar achter moet spelen zonder 10 dus. Ajax-Ado 0-1 zelfde verhaal, niks van de opleiding kon je terug vinden, 3 hoekjes ho maar, vleugels ho maar. frank speelt vaak met schone op RB waar jij steeds frank wil tackelen in ze tactiek. maar de veldbezetting is altijd logisch. https://www.youtube.com/watch?v=eFNGBBEITlI
ga jij dit youtube filmpje maar is kijken, dan krijg een beetje een beeld hoe het bij ajax hoort te zijn.
0 0
MosesD
Psv-Ajax 4-0 vorige seizoen? Jij vond dat zeker mooi? ;-)
Pantelic in de punt de Jong op 10 erachter en op de vleugels Luis en El Ham en ruim 110 goals voor, je kan het allemaal niet weerleggen. Ja, een beetje roeptoeteren dat een andere het niet begrijpt. Haha sure...
Jij was in 95 er waarschijnlijk nog niet helemaal bij, maar dat was hoe Ajax dient te spelen. Jij vindt het nu dus cresendo gaan, met Fnoord uit als hoogtepunt? Betwijfel of je dan wel een Ajacied bent....
0 0
rss-dion
je gaat nu slechte wedstrijden opnoemen en zeggen dat ik dat mooi vind. maar dat zijn allemaal details van 1 seizoen. maar daar begon de hele discussie niet mee, je wijkt af van het onderwerp. jij zegt dat ajax onder Jol 4-3-3 speelde maar dat is miss 30 procent van de wedstrijden geweest. maar ga de link maar kijken. ik ben voorstander van cruijff,jeugd,frank,dit beleid, en voorstander van niet meer spelers te halen voor 8 tm 16 miljoen. maar daar ging de discussie niet over. jij weet niet meer hoe slecht het veldspel was onder Jol. Jij bent zo n domme schreeuwer dat wanneer het slecht gaat de trainer wegmoet en dat alles weer moet veranderen. ik ben er ook 100 procent van overtuigd dat jou mening ook was dat Martin Jol weg moest. Toen het wat minder ging, en nu zeggen dat het allemaal zo goed was onder jol. Pantelic haha laat me niet lachen.
0 0
MosesD
Haha, jij begint toch met die slechte wedstrijden te noemen? Goed stukje 'pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet'!
De discussie? Ik reageer op verder prima stuk met de kanttekening dat Ajax ook onder Jol 433 spelelde. Niks meer niks minder. Ik geef ook nog eens speciaal voor jou de opstelling.
Ik weet niet hoe slecht het veldspel was onder Jol? Vent, waar heb je het over? Toen Ajax in de jaren 70 en 90 de wereld veroverde was jij er nog niet eens. Oja, nu ben ik ook een domme schreeuwer? Zeg ik werkelijk ook maar ergens dat de Boer weg moet? Jij legt iemand anders woorden in de mond en weet überhaupt niet waar je het over hebt. En je bent er overtuigd van dat ik vond dat Jol weg moest? Wat je vind moet je bij de conciërge brengen jongen. Wat een armoedig verhaal zeg hahaha....
0 0
rss-dion
opstelling heeft niks met de veldbezetting te maken? ik denk dat jij heel erg van voetbal kan genieten maar verstand heb je er niet van. maar je durft de link niet te bekijken denk ik, haha. je weet idd niet meer hoe slecht het veldspel was onder jol daar heb ik het over. haha nu ga je over de jaren 70 beginnen en Jol verdedigen in een stukje, jij bent een lachertje man. dus iemand die ajax in de jaren 70 heeft zien spelen heeft altijd gelijk ofzo? Zou anders niet weten waarom je het gaat gebruiken als discussie argument, maar het is natuurlijk totale onzin net zoals de rest wat je uitkraamt. jij vond dat jol moest blijven dus? haha geintje zeker he?nogmaals de opstelling heeft niks met het spel te maken, logische 4-3-3 bezetting was er niet. ga de link rustig bekijken man.Discussiëren en we dan verder.
0 0
MosesD
Je hebt allemaal weer van die puberale conclusies klaarliggen. Best aandoenlijk eigenlijk...
Je leest ook nog eens een keer niet goed. De schrijver van het artikel zegt letterlijk 'dat de Boer het 433 in ere herstelde'. Daarop reageer ik door te zegen dat dat niet klopt. Een veldbezetting is heel wat anders. Met 442 kan je de zijkanten ook bezet houden. Allemachtig dat ik dit moet uitleggen.....
Ik haal de jaren 70 en 90 aan om aan te geven hoe Ajax moet spelen. Ik vond dat Jol moest blijven? Waar lees je dat? Jij hebt begrijpend lezen overgeslagen op de MoederMavo? Om over je taalfouten nog maar te zwijgen.
Allemachtig wat een armoede.....
0 0
rss-dion
het klopt wel hoor de boer heeft het 433 in ere hersteld. in de opstelling leek het of ajax 433 speelde onder Jol maar dat was niet het geval. en daar komt die weer 433 of 442 of 532 hangt af van je veldbezetting. ned elftal hetzelfde geval, iedereen riep dat we 532 speelde op het WK maar Van Gaal legde uit dat het 343 was door de V E L D B E Z E T T I N G. er stond een leuke opstelling wat leek op 433 onder Jol maar op het veld stonden ze gewoon 4-4-2 te voetballen. maar je durft geen eens de video erbij te pakken waarin jou eigenwijze neus op de feiten worden gedrukt. ik heb me tc 3 en 2 gehaald maar dat ik iemand moet uitleggen hoe het voetbal in elkaar zit, die ajax al volgt vanaf de jaren 70, dat is wel heel grappig. veldbezetting is iets anders dan je systeem? haha grappenmaker dat zijn 2 dingen die bij elkaar horen. en ik citeer je nog even; Daarop reageer ik door te zegen dat dat niet klopt. Een veldbezetting is heel wat anders.
dus straks niet zeggen dat ik woorden in je mond legt. als je vind dat je systeem niet afhangt van je veldbezetting dan heb je er gewoon vrij weinig verstand van
0 0
MosesD
Pancelic niet in de spits, Luis en El Ham op de vleugels? Grappig, dan heb je wellicht naar andere dingen zitten te kijken. Gelukkig heb je wel op tijd gezien dat je 'capslock' aanstond. ;-)
0 0
rss-dion
oke je bent uitgelult ;)
0 0
MosesD
Ja, met zulk dom geklets ga ik niet in discussie. Het is trouwens met een 'd', kerel.
Pfff......
0 0
rss-dion
ga jij die video maar is kijken! dat durf je niet eens
https://www.youtube.com/watch?v=eFNGBBEITlI

https://www.youtube.com/watch?v=eFNGBBEITlI

kan je een beetje leren.
0 0