Ajax' Kweekvijver: A1 is meer dan Nouri

BvdPloeg, 21-10-2014 om 11:35, 26227 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Barcelona – Ajax, we hebben er zin in. Fuck alle statistieken en bankrekeningen, voetbal blijft voetbal, de bal is rond, dat werk. Bovendien hoeft Ajax zich helemaal nergens zorgen over te maken als het om 16.00 uur even inschakelt op Eurosport. In een jeugd-Camp Nou'tje spelen Barça A1 en Ajax A1 daar tegen elkaar in de Youth League. Johan Cruijff kondigde in De Telegraaf aan te gaan kijken, velen zullen alleen al daarom met hem meedoen. Tip: let een keertje niet alleen op Abdelhak Nouri.

Abdelhak 'Appie' Nouri timmert ongelofelijk hard aan de weg. Waar hij vorig seizoen nog begon in de B1, was hij eind vorig jaar de spelmaker bij de kampioenswedstrijd van Ajax A1. Bij de Future Cup werd hij uitgeroepen tot Speler van het Toernooi en tijdens de Copa Amsterdam stond social media vol met mensen die kwamen kijken 'voor Nouri'. De kleine dribbelaar is een genie aan de bal, dat bewees hij afgelopen weekend nog maar eens in Den Bosch. Omdat hij met Nederland onder 19 drie wedstrijden in een week had gespeeld, begon hij tegen Brabant United A1 op de bank. Diep in de tweede helft viel hij in, binnen tien minuten had hij twee assists achter zijn naam staan. 

Dat Nouri een fantastisch talent is staat daarom buiten kijf. A1-coach Frank Peereboom was in de aanloop naar de clash met Barcelona niet voor niets lovend over hem. 'Hij wordt steeds belangrijker, en niet alleen bij ons, ook bij Oranje laat hij het steeds meer zien.' Nouri ontwikkelt zich snel, het is ook niet vreemd dat veel fans voor hem spreekwoordelijk 'naar het stadion' komen. Maar laten we die briljante 'Appie' niet teveel druk opleggen en laten we vooral verder kijken dan onze neus lang is. Zoals Cruijff namelijk al zei: A1 herbergt veel meer talent, de jeugdopleiding van Ajax is meer dan alleen Nouri.

De "Ajax' Kweekvijver" is in het leven geroepen om een inkijkje te geven in de jeugdopleiding. Wat loopt er in de B1 rond? Hoe presteren de coaches van de verschillende teams? Wat gebeurt er allemaal op die steeds vaker hermetisch afgesloten De Toekomst? Wat al snel opvalt is dat er zoveel meer is, dat Ajax (letterlijk) achter de schermen bezig is met een fantastisch mooi project. De mensen die er ook wekelijks komen, moeten dat ook zien. Maar natuurlijk zijn er ook veel mensen die oordelen op wat ze lezen, zien op af en toe uitgezonden wedstrijden en horen van anderen. Niet zo gek, iedere week uit bijvoorbeeld Groningen naar Amsterdam is tegenwoordig niet meer te doen. Bovendien moeten veel mensen op zaterdagen werken. De naam van Nouri is daarom niet voor niets de meest populaire als de jeugdopleiding van Ajax ter sprake komt bij de koffieautomaat op maandag of gewoon bij de reactie-fora op deze website.

Maar nu Barcelona – Ajax dinsdagmiddag live wordt uitgezonden op Eurosport wil ik graag een beroep doen op de kijkers. Dat Nouri goed is, weten we, maar hoeveel mensen weten precies wat er daarnaast nog rondloopt? De meesten zullen Donny van de Beek wel kennen. De blonde middenvelder is net als Nouri in een ontwikkelingssprint terecht gekomen en hij is in het huidige voetbal misschien nog wel verder dan zijn partner op het middenveld. Zoveel overzicht, een geweldig schot, een functionele actie, een atletische bouw en het belangrijkste: de kwaliteit om altijd naar de juiste kleur te spelen.
In een quiz 'Herken de Ajax-talenten' zal Vaclav Cerny vast en zeker ook wel tot de populaire antwoorden behoren. Afgelopen zondag nog was de "Ajax' Kweekvijver' volledig voor hem omdat deze piepjonge Tsjech gewoon fantastisch kan voetballen. Snelheid, een actie, scorend vermogen en een prima assist, alles in huis om het Amsterdamse publiek te verbazen. Dat hij samen met Nouri en Van de Beek de meeste wedstrijden speelde in dit nog prille seizoen, dat zegt eigenlijk wel alles.

Maar dan… wie kijkt er vanmiddag verder en herkent die andere acht spelers op het veld? Ik denk weinig en gek is dat niet. Henk Spaan, geloofd en verguisd, journalist van Het Parool, komt niet voor niets af en toe naar De Toekomst om Nour… sorry, Ajax te zien spelen. Insiders langs de lijn spotten hem alleen als Nouri op het veld staat. Toen de middenvelder vorig seizoen zijn eerste wedstrijd in A1 speelde en Spaan langs de kant stond bij B1, kreeg hij daar te horen dat Nouri vandaag niet van de partij was. De columnist was in de rust plots verdwenen.

Maar er is wel degelijk meer om van te smullen. Wat te denken van het Talent van de Toekomst 2014, Ashraf El Mahdioui. Twee jaar (twee jaar!) bij Ajax en nu al de aanvoerder van A1 en bovendien het nuttige rustpunt tussen verdediging en middenveld. Hij heeft het overzicht en de pass om het spel altijd naar de goede kant te verplaatsen en in Den Bosch stond hij met een vlammend schot ook nog op het scoreformulier. El Mahdioui heeft een natuurlijke klik met zowel Nouri als Van de Beek, een middenvelder van de tegenstander die zomaar kan doorstoten komt daardoor zelden voor.

Maar ook achterin heeft A1 de zaakjes steeds beter op orde. Terry Lartey-Sanniez kan weleens de verrassing worden de komende twee jaar. Hij is zo ongelofelijk sterk dat zelfs de brede kerels van Paris Saint Germain in Amsterdam bij bosjes omvielen. Lartey heeft het lef om in te dribbelen en de snelheid om een aanvaller volledig uit te schakelen. Aan zijn overzicht valt nog wel te schaven, maar het is weleens lekker om een verdediger te hebben die in de basis kan verdedigen in plaats van aanvallen. Achterin, of soms op het middenrif, heeft Ajax ook nog Nathan Leyder, die na een tijdje gewenning zijn plekje lijkt te hebben gevonden. Voetballend wordt hij steeds slimmer en bovendien heeft hij oog voor positie. Links achterin is er Mauro Savastano, een krachtige linkspoot met snelheid en de mentaliteit om negentig minuten alles te geven. Kopduels wint hij bijna altijd, aanvallend heeft hij een goede voorzet in huis.

Tussen de palen wordt een hevige concurrentiestrijd gestreden tussen Indy Groothuizen en Stan van Bladeren. Vooral laatstgenoemde liet zijn laatste potjes zien dat hij een goede reflex heeft en bovendien kan meevoetballen. De voorhoede is al weleens besproken in deze rubriek, maar dat de voorzetten van Vince Gino Dekker goed zijn, dat moet iedereen inmiddels weten. Tegen Brabant United leverde het één assist op en legio kansen op meer goals. Zijn snelheid, simpele passeeractie en voorzet gaan ook tegen Barça gegarandeerd voor gevaar zorgen. Tot slot Adham El Idrissi; vaste basisspeler, zeven goals dit seizoen en daarmee topscorer van de A1, need I say more? Laten we afspreken dat jullie rond de klok van 17.45 uur de meest opvallende talenten hieronder eens bespreken. Als dat Nouri is, is dat Nouri, maar er zullen vast en zeker ook anderen uitblinken. Zoals gezegd: de jeugdopleiding van Ajax is meer dan alleen onze geniale 'Appie'. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
robertomalone
Complimenten! Een goed en positief stuk!
0 0
litmanenohoh
4u op eurosport hè boys!
0 0
JoodTotMijnDood
Bak koffie erbij en vol met bewondering lezen, heerlijke stukjes AS!
0 0
020Ajacied020
Beetje OFF: Ajax A1 komt toch op Eurosport? Die voor iedereen gratis is toch? En niet EUROPSPORT 2?
0 0
afca patrick
Klopt. Ja. Nee.
0 0
3*stars*3
Die V.d Beek, lijkt mij een goede om op te leiden tot toekomstige CM.
Hij heeft iig body en overzicht, vraag me alleen af of dat felle er bij hem ook inzit?

AS, ga zo door!
0 0
joodje!
Daar speelde hij bij U17 afgelopen EK ook. Middenveld met Schuurman, Van de Beek, Nouri. Van de Beek in de Schweinsteiger rol
0 0
3*stars*3
Ok en vulde hij het toen top in? Want ik kon niet alle wedstrijden volgen.

Kakkerlak of niet maar die Jari Schuurman word ook een goeie.
Doet me een beetje denken aan Klaassen.
0 0
joodje!
Ja was toen echt de motor van het elftal. Maar op het EK was Nl altijd beter dan de tegenstander, dus op de verdedigende taken van een '6' werd hij niet echt getest. Sluit dus een beetje aan op de reactie hieronder. Daarom komt van de Beek toch beter tot zijn recht op rechtshalf imo. Moet echt vaak in de 16 komen
0 0
trodat4030
Hij werd wel in de laatste kwalificatie getest tegen een hele sterke Franse ploeg. Ik heb die wedstrijd gezien en Donny was veruit de beste man van het veld. Had een directe tegenstander die bij Saint Ettienne al in het eerste speelde (Alain Saint-Maximin), maar die had hij echt prima in de zak. Sowieso speelde oranje toen een goede wedstrijd, maar Donny was toen echt geweldig bezig. Misschien wel de beste pot die ik hem ooit heb zien spelen en ik volg hem toch al vanaf de B2..

En met de twijfels over onze huidige CVM's in het eerste, zal het me niet verbazen als hij zich dit seizoen nog debuteert als CVM..
0 0
BvdPloeg
Deed 'ie geweldig. Enige jammere van Van de Beek op 6 is dat de diepgang wegvalt als hij dit ook in het eerste elftal gaat bekleden. In de zestien komen is een kwaliteit van 'm.
0 0
3*stars*3
Okok ben benieuwd naar die wedstrijd dalijk.
Barca kwam 2 weken geleden terug van een 2-0 achterstand en Ajax verloor 2 punten tegen APOEL.

Ik heb speciaal Ajax exclusive gehaald om meer jeugd te volgen maar laatste tijd zenden ze niet veel op exclusive...maar gelukkig zend eurosport vandaag wel uit..

@joodje!-Thanx voor info
0 0
020Ajacied020
Ik zie Beek eerlijk gezegd, liever vandaag dan morgen aansluiten bij de 1e.... Serero/Duarte zijn echt niet zoveel beter dan Donny denk ik zelf hoor. Donny kan tenminste mooie ballen geven zie ik die 2 nog niet doen:(
0 0
3*stars*3
Denk dat die Donny idd een snelle leerling is.
Ik vind wel dat Serero constant word onderschat hier.
Die kerel weegt minder als een doorsnee pitbull maar is o zo belangrijk voor ons en ons enige loper die 90min door gaat.
0 0
Ajaxfreaker
Moet eerlijk zeggen dat ik bijna iedereen wel kende die in dit artikel genoemd worden. Behalve Lartey- Saniez, het is letterlijk de eerste keer dat ik deze naam hoor. Is dit een speler die ook daadwerkelijk potentie heeft om het eerste te halen. Of heeft hij fysiek nu veel voor op andere jongens en springt hij er daarom tussen uit?
0 0
afca patrick
Denk dat de gemiddelde bezoeker van AS de meeste talenten van de A1 wel kennen. Nouri wordt meer door de media/personen die wat verder van de jeugdopleiding af staan altijd maar genoemd als 'het toptalent'.

Maar samen met Cerny is hij ook simpelweg het grootste talent van zijn lichting. Het is wel zo dat deze lichting in de breedte heel sterk is. Er wordt vaak negatief gepraat over de verdediging van de A1. Maar bedenk wel dat Mirani, Van Bruggen en Savastano ook gewoon jeugdinternationals zijn.
0 0
Rayno95
Soms heb je toch iemand die het wel redt, al valt hij weinig op tussen een paar toppers kijk naar Veltman, in zijn lichting zaten ook Fischer, Klaassen, Denswil, Bouy, Boilesen etc. je hoorde niemand over hem of er werd al gezegd dat hij tekort kwam.

Mirani was vorig jaar tot talent van de toekomst gekozen, dat wordt je niet zomaar.
0 0
joodje!
Wederom een mooi stukje. Begrijp ook nooit waarom niemand het heeft over Lartey, echt een beest. Vraagje voor de kenners: Is Leyder ook een toptalent? Werd met veel bombarie gehaald als opvolger van Vermaelen/Vertonghen, heb hem echt nog te weinig aan het werk gezien omdat hij nooit een vaste basisplaats heeft in de A1, lijkt mij ook wat klein voor een CV. Dekker zal vanavond niet spelen denk ik? Muric en Cerny zullen wel op de vleugels spelen.
0 0
JoodTotMijnDood
Ik zal Dekker altijd opstellen als links buiten, wat een genot om naar hem te kijken zeg. Ben benieuwd wie op RV zal staan, gok op Muric maar ik hoop Cerny.
0 0
joodje!
Muric en Cerny is ook niet bepaald een straf om naar te kijken
0 0
JoodTotMijnDood
Haha nee zeker niet, pffff wat een talenten zeg :o
0 0
JohnDylan
Er is inderdaad meer dan alleen Nouri maar samen met Cerny en Nunnely is Nouri wel de enige speler in de bovenbouw van de jeugdopleiding van Ajax die bij de 'hors catégorie' hoort. Talenten van het kaliber Dekker en Vd Beek hebben ook genoeg potentieel om ooit voor een Europese topclub te spelen maar Nouri, Cerny en Nunnely kunnen topspelers voor zo'n club worden.

Hetzelfde dacht ik over Fosu-Mensah en Dilrosun maar jammer genoeg hebben die er voor gekozen om naar Manchester te gaan. Ik vind het erg jammer dat er deze zomer relatief weinig nieuwe talenten naar de Ajax jeugdopleiding zijn gehaald. Het was vroeg duidelijk dat Fosu-Mensah, Peeters en Dilrosun zouden vertrekken en het was mooi geweest als Ajax wat vervangende toptalenten (uit het buitenland) had kunnen halen. De 1998 lichting van Ajax heeft nu geen echte toptalenten meer.
0 0
joodje!
Wil het nog wel zien met Nunnely, misschien blijkt later in het eerste wel (zoals met Lukoki) dat hij in de jeugd te veel op zijn snelheid heeft geteerd en is daarnaast zorgwekkend klein.
0 0
trodat4030
Hij is helemaal niet zo klein hoor, dat valt best mee. Vergeet niet dat hij eerstejaars B junior is he, de meesten op het veld zijn een jaar ouder dan hij.. Daarnaast is Nunnely niet alleen snel, maar ook beretechnisch, ik in zie hem misschien wel de nieuwe Robben (al moet je natuurlijk heel voorzichtig zijn met zulke etiketten).
0 0
JoodTotMijnDood
Che is toch meer een speler die zijn tegenstander voorbij rent en een voorzet geeft?
0 0
trodat4030
Deels, hij kan ook op volle snelheid op techniek 2 of 3 man omspelen voordat hij een voortzetting heeft. Hij kan op topsnelheid echt de controle over de bal behouden en erg snel handelen.. Nu hij een lichting hoger speelt is het verschil in snelheid wel minder (al is hij vaak z'n tegenstander alsnog te snel af) en wordt hij ook gedwongen meer op techniek te doen. Het is echt niet alleen rennen op diepe ballen of zelf balletje langs de verdediger tikken en hollen geblazen, daarmee doe je hem tekort imo..
0 0
JohnDylan
Nunnely is technisch nu al veel beter dan Lukoki. Hij is inderdaad zeer snel maar heeft ook een zeer goede dribbel en voorzet. Als Nunnely zich goed blijft ontwikkelen gaat hij zeker slagen bij Ajax.
0 0
Champy95
Er is wel een verschil tussen een bal breed leggen en een voorzet.

Een hoge voorzet op kophoogte heeft hij jammer genoeg niet. Wel haalt hij de achterlijn om hem dan laag voor te geven.

0 0
Champy95
Enkel werd Lukoki niet beschouwd als een toptalent. Op diezelfde leeftijd zat hij zelfs nog bij een amateurclub.
0 0
ChristianoRonal
4 uur is wel een beetje een kut tijd. Dan is het kwart voor 6 afgelopen en dan kom ik net thuis van werk ongeveer.
0 0
chubby
Dan neem je het toch op en dan kijk je als je thuis komt heb ik ook gedaan daar voor heb je UPC en Recorder kan ik daarna meteen het eerste kijken met een hapje op schoot als ik thuis ben mooier kan niet Vipbox mer mijn 4 favoriete teams :)
0 0
trodat4030
My plan exactly! Totdat m'n mediabox het níet opnam...:(
Nu moet ik het vannacht opnemen en morgen extra vroeg opstaan om de wedstrijd alsnog te kunnen zien..
0 0
ChristianoRonal
Ja dat had ik dan alleen wel eerder, het liefst gisteren, moeten beseffen :p
0 0
scstan94
same here
0 0
Ajaxgek1980
ik ben om 16u klaar, maar pak speciaal hiervoor een uurtje verlof, ben ik om 16u thuis, kan ik me meteen ervoor zetten
0 0
SNTR
Kan niet wachten om dit middenveld in het eerste te zien.
0 0
Justin4195
doet muric ook mee? lijkt me ook een die in t oog springt deze middag..
0 0
BvdPloeg
Zit wel bij de selectie en aangezien hij afgelopen weekend niet meespeelde bij Jong Ajax, zal hij vandaag toch wel starten.
0 0
Jazzypazz
Leuk en goed stuk!
0 0