Ajax' Kweekvijver: Cerny de geweldenaar

BvdPloeg, 19-10-2014 om 12:30, 23988 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Met een hele dikke taart liet hij afgelopen week aan de wereld weten dat hij inmiddels 17 jaar is. Geboren op 17 oktober 1997 in het Tsjechische Pribram, twee en half jaar na de laatste grote hoofdprijs voor Ajax. Toen Patrick Kluivert de bal er in punterde, was Vaclav Cerny nog lang niet ter wereld. Nu, zeventien jaar later, is hij net als Kluivert een nieuwe Amsterdamse hoop op een echt toptalent in het eerste elftal. Om een beeld van hem te krijgen, volgde ik hem de eerste maanden van dit seizoen op voet. Conclusie: Cerny is een genot om naar te kijken.

In juni van 2012 was Cerny, toen nog maar 14 jaar, voor het eerst op stage bij Ajax. Tijdens het jaarlijkse Marveld Toernooi in Groenlo deed hij mee met Ajax C1. Het toernooi waar Abdelhak Nouri toen werd uitgeroepen tot beste speler, daar maakte Cerny meteen indruk met onder andere twee goals tegen Real Madrid. De eerste indruk kan maar beter goed zijn, Ajax bleek meteen overtuigd. Voor 750.000 euro werd hij begin 2013 overgenomen van Pribram, op 22 januari van dat jaar maakte Ajax bekend dat Cerny per 1 januari 2014 in Amsterdam zou komen spelen.

De toen 15-jarige Cerny moest dus nog bijna een jaar wachten op de overgang die al op zak was. Niet ideaal, maar het zegt veel dat Ajax hem toen al vastlegde terwijl er pas op 16-jarige leeftijd sprake mag zijn van dergelijke transfers. De halve Europese top zat achter hem aan, er moest dus snel gehandeld worden. Foto's op Instagram, Facebook of in de Tsjechische media, Cerny liet van zijn kant weten dat hij uitkeek naar zijn eerste stappen in Amsterdam.

Het publiek maakte voor het eerst kennis met de aanvaller tijdens de Future Cup in april 2013. Hij was niet speelgerechtigd voor de competitie, maar kon hier alvast spelen met zijn toekomstige teamgenoten. Op de tweede dag liet Cerny het publiek met open mond achter. Met drie treffers in de halve finale tegen Benfica showde hij alvast wat Ajax in huis had gehaald. Ronald de Boer was meteen lovend: 'Cerny is een geweldig talent', zei hij. Broer Frank voegde daar een maand later aan toe: 'Echt een fantastisch talent. En zó slim. Daar letten we tegenwoordig bij het scouten ook op, of die jongens een beetje voetbalgogme hebben. Daaraan herken je de echte voetballertjes.'

Wat toernooitjes, wat oefenpotjes, allemaal leuk en aardig. Cerny kon zijn geluk niet op toen hij op 1 januari 2013 eindelijk zijn driejarige contract in zag gaan. In Tsjechië was men ook helemaal blij met een nieuwe revelatie, die dat jaar werd uitgeroepen tot grootste talent van het land. Cerny zelf reageerde gemotiveerd: 'Ik wil in het eerste elftal spelen. Natuurlijk krijg ik een kans en als ik die niet krijg, dan heb ik nu drie jaar om ervoor te zorgen dat dat wel gebeurt.'

Eenmaal in Amsterdam moest de ongeduldige Cerny nog anderhalve maand wachten totdat de KNVB hem speelgerechtigd verklaarde, maar toen mocht hij ook echt los. Gestart in B1, maar ook op de bank of in de basis bij A2 en zelfs A1. Nouri, Donny van de Beek, zij maakten de stap naar A1, de ontwikkeling van Cerny in zijn allereerste seizoen bij een nieuwe club was echter óók bewonderingswaardig. Tijdens de Future Cup van 2014 met B1 liet hij zich opnieuw zien. In de halve finale maakt hij de beslissende 2-1 tegen Anderlecht, een dag later volgde de beker tegen Liverpool.

Na de zomer kwam Cerny ogenschijnlijk superfit terug van vakantie. Hij dartelde in de supercup tegen Feyenoord en scoorde tijdens de eerste twee competitiewedstrijden van het nieuwe seizoen. In tegenstelling tot veel teamgenoten switchte Cerny niet wekelijks van elftal, Gery Vink en Frank Peereboom deden en doen eigenlijk altijd een beroep op hem. Simpelweg omdat hij de beste aanvaller is van de A-jeugd. In alle wedstrijden die A1 dit seizoen speelde was hij belangrijk en/óf blonk hij uit. Ook tijdens dompers tegen APOEL A1 (0-0) en PSV A1 (0-1 nederlaag) was Cerny het lichtpuntje met de meeste dreiging. Net 17 jaar en zo kort bij Ajax, het wordt door sommigen nog weleens vergeten.

Tel daar nog een derde factor bij: ongelofelijk veel wedstrijden. Samen met Nouri en Van de Beek speelde Cerny dit seizoen de meeste wedstrijden van de A-junioren. 505 minuten (zeven wedstrijden) in de competitie, één volledige supercup, twee keer negentig minuten in de Youth League en ook nog eens vier keer volle bak met Tsjechië U19. Cerny blijft stralen want hij houdt van voetbal. Dat straalt hij uit en dat laat hij zien. In mijn ogen hoort hij zeker weten in het rijtje Nouri, Van de Beek en Talent van de Toekomst 2014 El Mahdioui.

Hij is zo wendbaar, zo verschrikkelijk snel en hij heeft zoveel overzicht, daar wordt je haast niet goed van. Zaterdag tegen Brabant United had hij twee snelle flitsen. Bij de eerste draaide hij drie middenvelders dol om daarna te versnellen richting de zestien, niet veel later kwam hij met de bal van rechts, waarna een weergaloze steekbal volgde. Pelle Clement schoot op de paal dus helaas geen assist.

Cerny speelde in Den Bosch overigens als middenvelder want, tot slot nog zo’n dingetje: goede voetballers kunnen namelijk overal spelen. Waar Nouri ooit linksbuiten was en Van de Beek uitblinkt als '6', '8' én '10' daar is Cerny op rechts, links én als middenvelder levensgevaarlijk. Hij kan een mannetje uitspelen, heeft een goede voorzet, een goede steekbal, scorend vermogen en inzicht om dat alles in de hoogste versnelling uit te voeren. Meeverdedigen laat hij nog wel eens voor wat het is, je zou het hem haast vergeven. Vooral omdat hij in balbezit altijd voor iets extra’s zorgt. Altijd plezier, altijd gevaar, Cerny de geweldenaar. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax27
Niet het mooist geschreven stukkie in 'ajax kweekvijver'. Dat viel me juist op bij veel andere stukken in deze rubriek, die worden met zoveel passie geschreven dat ze ontzettend lekker lezen.

Maar... wel een mooi informatief stukje over Cerny.
0 0
BvdPloeg
Thanks voor de feedback (Y), de stukjes verschillen inderdaad soms wat van elkaar. Dan een sfeerverslag, dan meer feitelijke dingetjes en dan weer wat wedstrijdmomenten of een video. We blijven ermee spelen, zijn anderhalve maand bezig en de reacties hebben we veel aan!
0 0
ym22
Hoe is het eigenlijk met Nabi Hakimzadeh gold vroeger volgens mij als een erg groot talent?
0 0
JesusZoonVanGod
Was bij Sparta één van de grootste talenten van zijn lichting. Heb hem helaas niet echt aan het werk gezien bij Ajax, want hij scheurde vrij vlot zijn enkelband.

Sta ieder jaar weer versteld van de jeugdopleiding van Sparta. Heel veel talent, dat helaas voor hun ieder jaar weer wordt weggekocht.
0 0
flasher93
Nog nooit van gehoord? Is dat schandalig?
0 0
trodat4030
Héél veel blessureleed.. Nu weer out met een ingescheurde enkelband geloof ik.. Als hij sinds zijn terugkeer bij Ajax 15 wedstrijden heeft gespeeld kijkt me dat al aan de hoge kant. Overigens vind ik hem ook niet vaak opvallen als hij wel een x speelt..
0 0
j0rdiii
Vaak levensgevaarlijk als hij speelt, voor de eigen ploeg bedoel ik dan.

Gaat vanaf rechts naar binnen en passt hem dan telkens weer in de voeten van de tegenstander.

Dat wordt niks meer bij Ajax.
0 0
mvh
maar als je zo jong zo veel aan de kant staat, is het niet verwonderlijk dat als je dan een keer speelt, je niet meteen enorm opvalt.
0 0
Michael25
Heerlijk dat we zoveel talent hebben op de flanken! In tegenstelling tot de afgelopen jaren lijken we de komende jaren voorzien van een constante toestroom aanvallend toptalent! Kijk er inderdaad erg naar uit. Ik zie ook veel talentvolle middenvelders in de A1, maar vraag me af hoe het met de verdediging en keepers zit? Iemand hier meer inzicht in?
0 0
flasher93
Persoonlijk vind ik van der Hart en Leeuwenburgh prima keepers. Ook Alblas vond ik in de weinige wedstrijden een prima indruk maken. Cillessen zal er nog wel even zijn denk ik. Voor een Keeper is hij nog vrij jong en zal niet voor een prut club weg gaan. Veel topclubs hebben al uitstekende keepers. Na het Wk zijn er weer veel uitblinkende keepers gekocht. Dus ik denk dat hij wel even blijft en daarachter hebben we Boer. Dus de talenten kunnen het mooi uitvechten.

Verdedigend kennen we natuurlijk Tete, Riedewald. Owusu, Bazoer. Verder zijn Denswil, Veltman, van der Hoorn ook nog jong. Mirani en van Bruggen zijn ook wel aardige spelers denk ik om achter de hand te hebben straks.
0 0
afca patrick
In Jong Ajax lopen de grootste verdedigende talenten. Tete, Riedewald, Owusu en Bazoer zijn talentvolle jongens.
0 0
Michael25
Klopt, die zie ik dan ook regelmatig voorbij komen. Ik bedoel eigenlijk onder Jong Ajax. Komt er vanuit de B1 of wellicht de A1 nog iets door? Tete en Owusu zijn talentvolle rechtsbacks, Riedewald linksback en Bazoer verdedigende middenvelder. Ik mis echter de centrale verdedigers. Zal wellicht een van de redenen zijn van het aantrekken van Van Der Hoorn afgelopen seizoen, gebrek aan eigen centrumverdedigers.
0 0
ym22
Riedewald is toch een CV, wordt alleen als linksback gebruikt.
0 0
afca patrick
Andersom. Het is een linksback die af en toe als CV speelt.
0 0
Champy95
Nee joh. Hij is van origine een cv.
0 0
flasher93
Hij kan centraal verdedigende middenvelder spelen. Hij werd daar gezet om te leren in kleinere ruimtes te moeten handelen, maar het beviel zo goed dat het een optie voor hem is en verder linksback, maar hij heeft ook soms met Bazoer het centrale duo gevormd.
0 0
Michael25
Goed, dan nog een poging: is er een verdedigende speler buiten Ajax 1 en Jong Ajax die binnen nu en een paar jaar de potentie heeft om het eerste elftal te halen? A1/B1 dus.
0 0
flasher93
Sidoel hoor ik vaak, maar verder heb ik geen idee eigenlijk. Die van de A1, die twee backs zien sommige ook potentie in. Maar die ken ik niet goed genoeg.
0 0
ym22
Darren Sidoel en Navajo Bakboord beide spelers uit de B1.
0 0
trodat4030
Speelt puur op intuïtie, dat zijn de besten.. Mag echter nog wel extra aandacht schenken aan zijn rechterbeen en koppen, maar Robben kan ook weinig met rechts en kan ook voor geen meter koppen (zie de kopbal tegen IJsland bijv) en die haalt ook de wereldtop..
0 0
Zaeyx
Zoals het stukje al mooi sommeert is hij samen met Nouri en Van de Beek een van de jongens waar ik echt naar uitkijk en nu eigenlijk al met veel plezier naar kijk. Topper in wording.
0 0
Rayno95
Mooi stuk!
Echt een topper, gaan we denk ik nog veel plezier mee beleven! :)
0 0
Sterretje73
Mooi geschreven...kan niet w8en tot ik hem in het eerste zie schitteren =-)
0 0