Blik op Jong Ajax: Ajax-miljoenen verdampen

SamVR, 18-10-2014 om 09:00, 36881 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op een speler of trainer van Jong Ajax.

Het is vrijdagavond 20:00 uur en de nacht is al gevallen in Helmond. Op straat is het pikdonker in de Brabantse stad, maar hier in het Lavans Stadion verlichten vier masten het veld van plastic kunstgras. Het stadion, dat vernoemd is naar een bedrijf dat handelt in wc-artikelen, bestaat uit drie tribunes en een blinde muur, volgeplakt met reclame. De tribunes zijn amper gevuld en de harde kern, met spandoek 'Tuurlijk vur Helmond', laat zich nauwelijks horen.

Hier maken Lerin Duarte (24) en Mike van der Hoorn (22) niet voor het eerst hun speelminuten namens Jong Ajax. Als toeschouwer is het alsof je geld ziet branden. Het duo heeft de Amsterdamse club anderhalf jaar geleden gezamenlijk zeven miljoen euro aan transfersommen gekost en daarnaast verdienen ze tonnen aan salaris. Een veelvoud van het salaris dat verdiend wordt door mede-Jong Ajacieden als Danny Bakker (19) en Sheraldo Becker (19), die door zijn gestroomd vanuit de jeugdopleiding van de club.

Voor dergelijke jonge talenten van Ajax, Richaïro Zivkovic (18) meegerekend, is de Jupiler League een mooie leerschool. Anders dan in de jeugdcompetities, waarin zij vrijwel alles gemakkelijk wonnen, krijgen ze hier te maken met fysieke tegenstand van ervaren verdedigers en gehaaide aanvallers. Voor Duarte en Van der Hoorn valt er echter niks te behalen, behalve speelminuten. Als je als twintiger de Eredivisie bent gewend en hebt geroken aan de Champions League, heb je niks te zoeken in de Jupiler League.

Het meedoen van dergelijke spelers bij Jong Ajax wekt dan ook veel irritatie op bij andere clubs uit de Jupiler League. Het woord 'competitievervalsing' wordt daarbij veel gebezigd. Ook voor Ajax is het niet ideaal dat er bij de beloften plek ingeruimd moeten worden voor duurbetaalde krachten, terwijl die speelminuten ook kansen hadden kunnen bieden voor jongens als Abdel Malek El Hasnaoui en Damon Mirani, die nu buiten de boot dreigen te vallen.

Veel verandering in de situatie lijkt er voorlopig echter niet te komen voor Duarte en Van der Hoorn, die allebei nog tot medio 2017 vastliggen bij Ajax. In het eerste elftal heeft Duarte zowel basisklant Thulani Serero als opkomend talent Lucas Andersen voor zich, waardoor hij dit Eredivisie-seizoen nog niet verder is gekomen dan drie invalbeurten. Van der Hoorn neemt plaats achter de doorgebroken Joël Veltman, die als kind van de club voorlopig nergens heen gaat. De van FC Utrecht gekochte verdediger kreeg vijf speelronden geleden voor het laatst een invalbeurt toebedeeld in Ajax 1.

Al met al kent het noodgedwongen meespelen van Duarte en Van der Hoorn in de Jupiler League alleen maar verliezers. De spelers zelf verdienen en kunnen veel beter, het kost Ajax bakken met geld, zorgt voor weerzin vanuit de competitie en zit de doorstroom van zelf opgeleide spelers in de weg. Hopelijk hervinden Duarte en Van der Hoorn snel hun toekomstperspectief. Misschien in Ajax 1, misschien ergens anders, maar in ieder geval niet in de Jupiler League.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer van de rubriek Blik op Jong Ajax:

- #1 Stam aan het roer
- #2 De helft van Muric
- #5 Becker strijdt voor debuut
- #6 Zivkovic wordt Ajax-spits

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Michael25
Je hebt een goede back-up nodig voor Veltman, vanuit de jeugd zou ik er niet een weten die beter is dan Van Der Hoorn, dus hij gaat voorlopig nergens heen. Duarte is een ander verhaal, hij zou het beste zijn heil elders kunnen zoeken want bij Ajax zit hij echt op een dood spoor. Dan zie ik liever jongens van de club, die de Jupiler League nog zien als een competitie waar ze zich moeten bewijzen voor een plekje bij het eerste. El-Hasnaoui en Keskin komen zo ook niet aan spelen toe, het is zeer de vraag of ze niet voorbijgestreefd worden door jongens als Nouri, voordat ze überhaupt een keer bij de wedstrijdselectie hebben gezeten.
0 0
jaribombari
Moet je kijken wat er bij Real Madrid op de bank zit.
0 0
Ewald
Vd Hoorn gaat er wel komen hoor. Waar alleen is de vraag ;)
0 0
JPC40
het is sneu voor Duarte en Mike maar denk dat het voor beiden jongens beters is om Ajax te verlaten en hun heil bij een andere club te zoeken , dit is echt zinloos om zo door te gaan en puur geld verspilling .
0 0
DeKenner
Duarte is gewoon zwaar overbodig en zit talent in de weg. VdHoorn daarentegen is gewoon tweede keus als rcv, maar heeft gewoon de pech dat centrale verdedigers vrijwel nooit gewisseld worden tijdens wedstrijden. Als Veltman een x geblesseerd of geschorst is heb je aan hem wel een hele goeie.
0 0
Mike_
Helemaal eens!
0 0
Koenniiee
De tribunes waren niet zo leeg. Het stadion was voor 78% gevuld (bezettingsgraad) en daarbij hoorde het uitvak van 400 stoelen waar niemand zat. ;)
0 0
ibrahendriks
Reserves moeten speelminuten maken? Lekker eenzijdig bekeken. Alleen als je nooit koopt gaat er niks mis. Trouwens Jong Ajax trekt veel volk, hier in Venlo rennen ze voor een kaartje.
0 0
SamVR
Natuurlijk moeten reserves speelminuten maken, daar is de Jupiler League ook nuttig voor, zoals ik ook zeg in het stukje. Waar het om gaat, is dat het niet structureel moet gebeuren, wat wel het geval is bij deze miljoenenaankopen. Duarte kwam dit seizoen tot slechts drie invalbeurten in de Eredivisie. Van der Hoorn speelde sinds de tweede speelronde slechts negen minuten. Beiden zijn verworden tot basisspeler in de Jupiler League. Die situatie is voor niemand voordelig.
0 0
unis
Duarte aankoop heb ik nooit begrepen, ook niet voor de breedte... Kan er echt een kut van, loopt erbij als een vedette die alles al gewonnen heeft en aan het afbouwen is... Mike komt er nog wel, of het bij AFCA is weet ik niet, dan moet hij vertrouwen krijgen... Hij heeft zijn fysiek iig mee, nu nog ff vol profiteren van het feit dat Jaap om hem heen aan het lopen is...
0 0
omisom
Ik moet eerlijk bekennen dat het aankoopbeleid van het TH en Marc zeer matig is en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Ik neem aan dat ze voor de breedte zijn gehaald want voor een vaste plek in het eerste komen ze (nog) te kort.
0 0
oudzuid2
het is ongelofelijk wat een drama het aankoopbeleid is geweest de afgelopen jaren. voor iedere speler die van meerwaarde is geweest zijn er twee miljoenenaankopen mislukt. deze zomer worden er 2(!) spitsen aangetrokken omdat het duidelijk is dat Siggthorson niet voldoet, en beide hebben nog amper minuten in het eerste gemaakt. en hierboven hebben ze het nog niet eens over jongens als Sana, Boccara, Hoesen, Bojan of Cuenca etc
0 0
FUBAR
Je kan niet met elf spelers een heel seizoen voetballen. Je hebt er meer nodig, dus ook dit soort spelers. Bovendien is vooral van der Hoorn nog erg jong en gaat die er wel komen.
0 0
Ajax27
Erg jong? 22, dat is toch al een leeftijd waarop menig speler binnen Ajax er al 2 of 3 jaar staat, sommigen zelfs 4. De momenten dat ie een kans krijgt zie je gewoon dat ie op een aantal vlakken tekort komt.

Maar ja... laten we hopen dat het een laatbloeier ala Stam is, die ook pas op zijn 23e via Willem II (eerste divisie) naar PSV ging en ja de rest is geschiedenis.
0 0