Ajax' kweekvijver: Roadrunner Nunnely

BvdPloeg, 12-10-2014 om 09:00, 29992 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Terwijl de halve bovenbouw van Ajax' jeugdopleiding op stap was met de KNVB, stonden de EK kwalificatie-duels van Oranje U17 gelukkig pas gepland voor eind oktober. De B-junioren kwamen zodoende wél in actie dit weekend en die elftallen had ik dit seizoen nog maar weinig in actie gezien. Een gemiste kans want de potentie bij B1 en B2 is opnieuw enorm. Na een interessant duel van Ajax B2 liet vooral B1 zien dat er zich na de Nouri's en Van de Beeks een nieuwe generatie aandient. Eerstejaars B-junioren die de kar trekken met roadrunner Ché Nunnely als één van de publiekstrekkers. 

B1, het is al jaren een elftal dat aanspreekt. Naast het paradepaardje A1 lopen er in B1 doorgaans talenten die in de jeugdopleiding reeds hebben bewezen een toegevoegde waarde te zijn voor Ajax. Geen 'twijfelgevalletjes' maar een elftal waarvan je nu al weet dat veel spelers straks ook in A1 zullen spelen en daarna zeer geregeld de stap naar het eerste elftal zetten. Mede daarom is het interessant om de opbouw van een nieuw team van dichtbij mee te maken. Wie zijn de nieuwe mensen die vanuit de C-junioren of vanuit B2 bewijzen het ook op een niveau hoger aan te kunnen?

Net als de laatste jaren was het voor dit seizoen niet zo heel moeilijk om een sterke B1 samen te stellen. De C1 van vorig seizoen won namelijk alles wat er te winnen viel. Eind vorig seizoen was het regelmatig zelfs een stuk drukker langs de lijn bij C1 dan bij bijvoorbeeld A1. Het elftal van coach Peter van Veen swingde en het was de eigen competitie op alle fronten ontgroeid. Dat de kampioenswedstrijd met maar liefst 9-0 werd gewonnen, zegt voldoende. Ook Feyenoord C1 werd voor het landelijke kampioenschap verslagen en daar voegde het team ook nog eens de bekerwinst aan toe.

Van dat elftal stroomde een hoop door naar de B-jeugd en de uitblinkers uit de oude C1 waren zaterdag de uitblinkers bij de nieuwe B1 tegen ADO Den Haag. In de spits Donyell Malen; sterk, behendig, snel, oog voor de combinatie, voor positie en bovenal een afmaker binnen de zestien. Ondanks een moeilijke competitiestart van B1 maakte Malen zaterdag alweer zijn vierde doelpunt in zes duels. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Ezra Walian is Malen juist al heel ver in het meevoetballende gedeelte. Wordt de centrumaanvaller nog dodelijker voor het doel, dan kan hij het ver schoppen.

De leidende kracht achterin was en is Matthijs de Ligt, die vorig seizoen dus ook nog gewoon in C1 speelde. De Ligt is een sterke speler met overzicht die centraal de rust en power brengt wat ieder team nodig heeft. Hij oogt misschien wat loom, maar alleen al in de eerste helft tegen ADO Den Haag dribbelde hij vier keer snel en effectief in om daarmee een grote kans voor zijn ploeg te creëren. Het leidde zelfs tot één assist op Dani Koks, die de steekbal van De Ligt goed inschatte en de keeper verschalkte. Samen met Malen speelt De Ligt alsof hij geen aanpassingsproblemen heeft. Grotere en sterkere tegenstanders deren hem niet en vorig seizoen bewees hij al met een wondergoal dat hij ook gevoel in zijn rechtervoet heeft. Geniet:

De meest in het oog springende speler bij B1 is echter Nunnely. De kleine rechtsbuiten kwam in 2012 van FC Utrecht naar Ajax en kijkt soms wat verlegen om zich heen. Als de scheidsrechter echter heeft gefloten voor het begin, gaat hij negentig minuten voluit. Hij draait supersnel, staat altijd op zijn voorvoeten en hij is zowel binnendoor, buitenom als in de diepte levensgevaarlijk. Nunnely is namelijk behendig, technisch begaafd, maar bovenal razendsnel. Voor de mensen die Road Runner van de Looney Tunes kennen, Nunnely lijkt als twee druppels water op hem.

Net als de tekenfilmvogel heeft Nunnely een natuurlijk gevoel voor positie en timing. Road Runner ontkomt daarbij steeds aan zijn vijanden, Nunnely aan zijn tegenstanders. Hij weet wanneer hij in de bal moet komen, wanneer hij de diepte moet zoeken en als hij de bal in bezit krijgt, is er altijd een beweging die ervoor zorgt dat zijn tegenstander mistast. Een snelle combinatie, een korte draai om de as of met buitenkantje voet naar het centrum dribbelen, Nunnely was ook voor ADO Den Haag een ware plaag. Als eerstejaars B-junior uit de oude C1 was hij al heel belangrijk voor zijn nieuwe team. Drie goals in zes wedstrijden, maar vooral in de voorbereiding doorslaggevend. Zaterdag was hij twee keer de aangever op respectievelijk Malen en Azar Matusiwa en als de rest het vizier meer op scherp had gehad, had het aantal assists kunnen oplopen tot zo'n vijf of zes. In de omschakeling, maar ook uit stand of in de dekking creëerde hij veel kansen.

Malen, De Ligt en Nunnely, maar er is meer. Op de bank zaten zaterdagmiddag Navajo Bakboord en Justin Kluivert, ze vielen beiden in. Vooral laatstgenoemde liet zijn potentie zien, terwijl hij toch al tachtig minuten in de benen had bij B2, eerder die middag. Kluivert lijkt qua uiterlijk precies op zijn vader Patrick, maar is op het veld vooral een stuk behendiger. Hij wordt meestal opgesteld als linksbuiten of spits, maar iedere bezoeker langs de lijn duimt dat Kluivert over vier of vijf jaar écht wordt opgevolgd door niemand minder dan zijn eigen vlees en bloed. Alle ingrediënten zijn aanwezig, nu moet Justin het zelf gaan doen. Sterker worden en voetballend ook die laatste stappen maken.

Al met al genoeg te zien bij B1, en dan te bedenken dat talent eerstejaars Noa Lang geschorst was en dat de boomlange middenvelder Reda Boultam (vorig seizoen overgekomen van FC Almere City) geblesseerd toekeek. Tel bij die piepjonge B-junioren een groep 16-jarigen met onder meer Jeffrey de Lange, Darren Sidoel, Matusiwa en Dani Koks op en Ajax kan bouwen op een volgende generatie. Na de lichting van Davy Klaassen en Viktor Fischer, het huidige Jong Ajax-talent met onder meer Sheraldo Becker, Damian van Bruggen en Queensy Menig en straks waarschijnlijk Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Ashraf El Mahdioui zit de recordkampioen ook over een jaartje of vier á vijf gebakken. De meesten zullen pas kennis maken met deze talenten tijdens de Future Cup in 2015, maar als je tijd hebt, komt eens naar De Toekomst. Kijken naar een nieuwe groep talenten, onder leiding van broekies Malen, De Ligt en roadrunner Nunnely. Miep, miep, hejuuunggg...! (foto: Jeffrey van Bakel)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Champy95
Dit artikel is inderdaad te optimistisch over deze lichting. De leuke spelers zijn zoals dit artikel wel min of meer uitwijst de 1stej B'tjes. De 2dej B'tjes hebben zelfs achterstand op hun 1 jaar jongere teamgenoten.
0 0
Jazzypazz
Kan iemand mij trouwens meer vertellen over Gianni Jessurun? Is een talentvolle back toch?
0 0
Cruyffie
Mooi stukkie. Binnenkort toch maar eens ff kijken bij de B1, zeer benieuwd.
0 0
Goalbeinn_Sigi9
Prachtig weer om te lezen!

Namen als Cerny, Dekker en El Idrissi worden nog niet eens genoemd in dit stuk. Wát een toekomst hebben wij!
0 0
Rayno95
Nee ze worden niet genoemd, want dit stuk gaat over de B junioren :p

Mooi dat het verlies van 3 grote talenten zo goed opgevangen wordt, door ook hele talentvolle jongens die eienlijk nog 1ste jaars B zijn
0 0
Beelzebart
Inderdaad weer erg leuk om te lezen. Belangrijker dan het feit dat er af en toe wat spelers vertrekken, is de wetenschap dat er nog heel veel talent is dat blijft. Je kreeg bijna de indruk door al het gejammer na het vertrek van Peeters dat er helemaal niets was overgebleven.
0 0
trodat4030
Het is vrij simpel, de lichting 98 is verzwakt en 'leeggeroofd', maar de lichting 99 vult de ontstane gaten simpel in (Nunnely voor Dilrosun, de Ligt voor zowel TFM als Peeters (kan nl CV, CVM én AM) en ook Bakboord voor de CV plek van TFM en dan hebben ze met Malen er ook nog eens een goede spits bij, gewoon als extra).. Dat verzwakt dan wel weer de B2 (ook terug te zien in de resultaten en stand op de ranglijst), maar het gaat nog altijd om de individuele ontwikkeling van de toptalenten en dat ziet er gewoon erg goed uit.
0 0
La Bomba
Nunnely voor Dilrosun zie ik totaal niet als opvulling.
Alhoewel Nunnely zeker talent heeft is hij nog lang niet van het niveau Dilrosun.
Fosu-Mensah is buitencategorie en onvervangbaar evenals Peeters die misschien wat minder gespeeld heeft door blessures maar geen vergelijkbare opvolger heeft binnen deze lichtingen.
De Ligt aardige speler, maar komt me iets te log over.
0 0
trodat4030
Je verwart opvulling (dat woord gebruik ik in deze situatie helemaal niet) met het ínvullen van de gaten.. Als ik moet kiezen tussen Dilrosun en Nunnely, zou ik echt niet blind voor Dilrosun kiezen, zou dat echt een moeilijke keus vinden en wellicht zou ik dan voor Nunnely kiezen omdat hij meer een teamplayer is dan Dilrosun. Daarnaast hemel jij Peeters en in mindere mate TFM veel te hoog op. Ja het waren goede spelers, de besten uit hun lichting zelfs, maar jij doet alsof het halfgoden waren en dat waren ze verre van.
0 0
Jazzypazz
Jup. Alhoewel denk/hoop ik dat er nog wat extra talent wordt gescout voor deze lichting.
0 0
joodje!
Mooi om te lezen dat er ook in de volgende generatie A-junioren veel talent zit. Blijft eeuwig zonde dat Fosu-Mensah, Dilrosun en Peeters weg zijn.
0 0