Blik op Jong Ajax: Doelpuntenmachine Menig

SamVR, 10-10-2014 om 12:50, 21897 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op een speler of trainer van Jong Ajax.

De route van een talent uit de jeugdopleiding van Ajax kan soms vreemd lopen. Queensy Menig doorliep de hele jeugd als spits, maar eenmaal aanbelandt bij Jong Ajax en het eerste elftal, wordt hij opeens als linksbuiten ingezet. Ondanks zijn nieuwe positie, is de negentienjarige voetballer blijven doen waar hij goed is in: scoren, scoren en nog eens scoren. Als beloning tekent hij spoedig een nieuw contract tot medio 2019.

Al van jongs af aan geldt Menig als een goaltjesdief bij Ajax. Tijdens de nationale jeugdcompetities, tot internationale jeugdtoernooien in Dubai, of wedstrijden als Oranje jeugdinternational; het talent wist het net altijd te vinden. Toen Menig twee jaar geleden zijn eerste contract als B-junior tekende bij Ajax, zei hoofd opleidingen Wim Jonk dan ook: 'Queensy is een van onze groeibriljanten, die als spits uit de voeten kan. Er zit enorm veel rek in deze jongen.'

Frank de Boer deed richting het einde van afgelopen seizoen een duit in het zakje, door Menig bij Studio Voetbal te vergelijken met niemand minder dan Patrick Kluivert, de laatste topspits die de jeugdopleiding van Ajax voortbracht. Desondanks verlengde Ajax afgelopen zomerstop het contract van spits Kolbeinn Sigthórsson, haalde het Richaïro Zivkovic binnen én besloot het Arek Milik te huren.

Verschuiving naar linksbuiten

Zodoende werd het dringen om de spitspositie bij Ajax en is Menig in Jong Ajax zelfs uitgeweken naar de positie van linksbuiten. Dat experiment bevalt De Boer, zo gaf de hoofdtrainer onlangs te kennen. 'Menig maakt de beste indruk als linksbuiten, als spits mist hij misschien nog een beetje het fysieke', sprak De Boer destijds, terugkomend op zijn Kluivert-vergelijking van afgelopen seizoen.

Als linksbuiten laat Menig dit seizoen zeker zien gevaarlijk te kunnen zijn. In acht Jupiler League-duels was hij goed voor vier treffers, meer dan elke andere Ajacied deze competitie. Ook tijdens zijn spaarzame kansjes bij het eerste elftal was hij telkens trefzeker. Afgelopen maand maakte hij de enige Ajax-goal tijdens het oefenduel met Cambuur Leeuwarden (1-1) en scoorde hij als invaller tijdens zijn officiële debuut tegen JOS Watergraafsmeer (0-9).

De concurrentie in de voorhoede van Ajax is momenteel moordend, met op de vleugels Lucas Andersen, Lasse Schöne, Anwar El Ghazi, Ricardo Kishna en straks ook Viktor Fischer en Robert Muric. In de spits lijken vooralsnog Sigthórsson, Milik en Zivkovic de eerste opties. Het wordt dan ook interessant om te zien welke ontwikkelingen te wachten staan voor Menig, de enige van de genoemde aanvallers die echt van begin af aan werd opgeleid door Ajax.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

[video]https://www.youtube.com/watch?v=m9ZC9_29WME[/video]

Meer van de rubriek Blik op Jong Ajax:

- #1 Stam aan het roer
- #2 De helft van Muric
- #3 Boccara de joodse Ajacied
- #4 Kishna in voetsporen Zlatan
- #5 Becker strijdt voor debuut
- #6 Zivkovic wordt Ajax-spits

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ellende
Nu al liever dan Siggo. Marja Siggi kan zo goed werken hè.
0 0
paulat
Wat ik van hem gezien had tegen JOS was erg veelbelovend. Gewoon een hele goeie voor op links of in de spits.
0 0
Mats
Heeft iemand een beetje kijk op Menig? Gaat hij het redden bij Ajax 1 denken jullie? Ik lees hier op de site in de reacties vaak gemengde meningen over hem en vooral over zijn techniek.
0 0
Champy95
De concurrentie is beter. Hij is beperkt. Kan niet meevoetballen en heeft geen goed schot in huis.
Een voorzet kan je niet verwachten want hij is rechtsbenig en speelt op links.

Je moet je speelwijze aanpassen om hem te laten renderen. En dat is niet echt de moeite want hij heeft geen bovengemiddelde kwaliteiten.

Wat De Boer in hem ziet ontgaat me compleet.
Selectievulling en zal wel handig zijn voor op de training.
0 0
SNTR
Die grijns van Frank, heerlijk. Sjaakie, nog heerlijker. Hoe die man toch altijd komt kijken, puur omdat hij van Ajax houdt.
0 0