Ajax' kweekvijver: 'Kun je niet koppen ofzo!?'

BvdPloeg, 06-10-2014 om 09:00, 25499 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Lekker warm zonnetje, veel publiek, drie lekkere potjes op het programma… op voorhand kon de zaterdag op De Toekomst al niet meer stuk. Uiteindelijk viel het sportief allemaal een beetje tegen. A2 won, maar speelde zeker niet best, A1 liep pijnlijk in het mes van PSV en Ajax C1 overtuigde niet met een nipte 3-2 zege. Reden genoeg om van andere dingen te genieten, waarbij A2-coach Bryan Roy uiteindelijk de absolute uitblinker van de dag werd. Negentig minuten ultieme beleving.

Roy is een echte Amsterdammer, hart op de tong, voormalig linksbuiten van Ajax. Niet zo raar dat hij na zijn spelersloopbaan terecht kwam als trainer in de jeugdopleiding van zijn 'cluppie'. Hij houdt van voetbal en wil dat graag overbrengen op jong talent. En dus is de doorgaans rustige warming-up van A2, zo rond een uurtje of half twaalf, ineens niet meer zo rustig. Roy staat als een strenge schoolmeester toe te kijken bij een positiespelletje in de kleine ruimte. Na iedere foute bal volgt een geïrriteerde schreeuw en na een mooi balletje mag iedere bezoeker langs de lijn dat weten.

Roy lijkt er nog niet gerust op als zijn ploeg de kleedkamer ingaat om de laatste wedstrijdvoorbereidingen uit te voeren. Hier en daar zal vast nog wat gesproken zijn, de laatste tips, de laatste opdrachten. De voorbereiding loopt zelfs nog even in de soep als de arbiter in de kleedkamer doodleuk komt vertellen dat het rood-witte tenue van Ajax niet gedragen mag worden tegen het rood-wit-blauw van Willem II. Kwartiertje vertraging, de zwart-roze uitshirts van vorig seizoen uit de kast en gaan. 'Excuses voor het ongemak', fluistert Roy op het veld de technische staf uit Tilburg toe. De welbekende brede grijns volgt, maar verandert al snel in een serieuze blik.

Ajax lijkt namelijk niet helemaal bij de les, alle wedstrijdbesprekingen ten spijt. De bezoekers zetten vroeg druk en binnen drie minuten leveren meerdere Ajacieden de bal zomaar in. Roy is nog zo goedgemutst gaan zitten op de bank, maar staat al na twee minuten te roepen en te wijzen. 'Hé, Ajax, we mogen wel even wakker worden hoor!' Geen direct signaal. Noussair Mazraoui (alias 'Noessie') krijgt meerdere keren op rij op zijn falie als hij de bal inlevert of zijn maatje aan de rechterkant, Zakaria El Azouzi, niet ziet staan. 'Noessie, gewoon binnenkantje voet langs de lijn.'

De intensiteit van de coaching gaat omhoog als Ajax er ook na een kwartier nog niet in slaagt om Willem II zijn wil op te leggen. Ezra Walian heeft nog geen bal gehad op de linkerkant en Ottar Magnus Karlsson loopt er wat verloren bij in de spits. Op het middenveld zit er zand in de motor en dus worden de voorste drie niet gevonden. Na drie waarschuwingen voor Philippe Sandler dat hij 'staat te slapen' mag verdediger Carel Eiting het gaan proberen op '6' en Sandler komt centraal achterin te staan. Maar Sandler is nog niet van Roy af. 'Hé Philippe! Kun je niet koppen of zo!? Kijk hoe lang je bent man!', roept Roy als de centrumverdediger na de rust wat luchtduels heeft verloren en niet meegaat bij een corner.

Roy is inmiddels 'geladen' en hij staat springend, wijzend en roepend langs de kant. Zijn momentjes van rust op de bank beperken zich steeds meer tot een paar seconden en meer en meer leeft hij mee met de wedstrijd. Een kopbal of een schot van afstand worden aan de zijlijn bijna letterlijk ingekopt en afgewerkt door de trainer, die tot zijn ergernis ziet dat A2,  ondanks een 1-0 voorsprong, op een 1-2 achterstand staat.

James Efmorfidis komt in de ploeg en voorin komt Pelle Clement erbij. Vooral Efmorfidis kan rekenen op goedkeurende knikjes van Roy. De geweldige one-liners 'Hé, wat gaat hij doen?' en 'Hé, wat is dit?' na een verrassende actie van een Ajacied zijn schitterend om te horen. Genieten van de 2-2 van Efmorfidis doet Roy echter niet lang want het gedrag van de grensrechter van Willem II kan hem niet bekoren. Nadat de gezellige dikkerd aan de zijlijn zo’n zeven á acht keer de vlag onzinnig de lucht in heeft gestoken, is de maat voor de Ajax-coach vol. 'HEEEEEEEE, dit is niet normaal meer hoor!', schreeuwt hij naar de bank uit Tilburg, die reageren met de opmerking dat de grens uit Amsterdam er ook niet zoveel van bakt. 'Hij steekt die vlag alleen maar de lucht in man, wat een kanariepiet.' Roy wordt op zijn wenken bediend; als Clement op links wordt weggestuurd en de grensrechter wéér zijn vlag omhoog steekt, laat de scheidsrechter doorspelen. Clement scoort, maar Roy kan er niet eens blij om zijn. 'Jezus christus, wat is die man aan het doen?'

De voorsprong is er, de ergernis over de vlaggenist aan de overkant lijkt ietwat verdwenen en de slotfase is het startsein voor Roy om er nog een laatste schepje bovenop te doen. Iedere kans wordt begeleid met een duidelijke 'oeeehhh' en meerdere malen rent hij zijn dug-out uit om aanwijzingen te geven of om de handen over zijn kale kop te leggen na een mislukte actie. Hij is op dit moment Ajax-fan, -speler en nog maar een klein beetje trainer. De rust keert terug als Walian er in de slotfase 4-2 van maakt. Roy steekt nog wat duimpjes omhoog, schraapt nog een paar keer zijn keel voor een laatste roep om concentratie en dan fluit de arbiter af. De coach trekt zijn shirtje recht, bedankt zijn spelers en die van de tegenstander en hij wandelt redelijk tevreden van het veld. De Duracel-batterij moet aan de lader. (foto: Reinand Visscher)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

[video]http://www.youtube.com/watch?v=e6oJyULbiYY[/video]

Voor app-gebruikers, bekijk de video hier.

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Maxwell_5
Ajax' kweekvijver... Nu al mijn favoriete topic op AS!
0 0
Ajax27
laatste tijd worden er sowieso steeds meer mooie columns geschreven hier op AS. maar idd... kweekvijver begint ook mijn favo te worden.
0 0
Jayzao
Heerlijk die beleving bij Bryan Roy, en dan nog de opmerkingen richting tegenpartij kan echt niet. Vooral de grensrechter van de tegenpartij aanpakken en je eigen spelers niet is vreemd?!? Buitenspel lopen is zo gewoon bij spitsen, omdat ze vaak de lijn van de verdedigende tegenpartij niet in de gaten houden en vaak zichzelf in de val laten lokken. Vooral spitsen echt moet herkennen dat je als automobilist ook wel eens over je linker en rechterschouder moet kijken om zo elk gevaar zien te voorkomen. Dat geldt dus ook voor spitsen en het juiste moment loskomen en vrijlopen is echt van belang. Als coach leer ik het mijn spelers aan en ze pakken het goed op wat echt mooi is om te zien. Scheids- en grensrechters zijn passanten en middelen om juist je team zo goed mogelijk te begeleiden. Kern zaken naar voren halen werkt het beste. Opmerkingen zoals "ken je niet koppen" en "hhheeeee nathan" werkt niet. Opmerkingen als"let op je timing bij luchtduels" en "nathan pas je techniek toe en blijf rustig tijdens je aannames" werkt altijd. Roy is wel een topper als het gaat om individuele trainingen (en ze vaak bekeken), maar als coach weet ik het niet. Oja en het is geen Noussie maar Nossair Mazraoui (kleinigheid en betreft een oud pupil van mij).
0 0
BvdPloeg
Noussie of Noessie is zijn roepnaam, net zoals Zakaria El Azouzi 'Zaka' wordt genoemd en Gino Dekker 'Gien'.
0 0
Capi86
Hoe hij ook meekopt en rent, geweldig.
Waarom worden grensrechters niet gewoon afgeschaft? Wekt al jaren lang frustraties op alle velden...
0 0
trodat4030
In Duitsland en (volgens mij) België is dat reeds een lang gebruik, daar komt alles aan op de scheidsrechters.
0 0
Capi86
Het zal weer eens niet. Daar kan het wel...
0 0
trodat4030
T is de vraag of het er beter op wordt, gezien het niveau van de scheidsrechters (ja ook de scheidsrechters in de jeugd zijn met grote regelmaat zeer slecht).
0 0
trodat4030
Echt bizar hoor, ik denk dat Roy bijna net zo moe was als de spelers die 90 minuten speelden haha.

Overigens is het Noussie, geen Moessie, maar das een kleinigheidje..
0 0
Sterretje73
Mooie beelden. De man van de fluwelen aannames in zijn tijd. Blij dat hij zo lekker op z'n plekkie zit. Hij draaide John de Wolff altijd helemaal gek op een vierkante centimeter =-p
0 0
Gulpen
in 1987 Ajax-Kakkerlakken in de Meer ik was er bij. Roy had toen te maken met Ben Wijnstekers. En Roy liet Wijnstekers alle hoeken van het veld zien. Ajax won met 3-1. Dat waren nog tijden.
0 0
Sterretje73
Hahaha echt ! Hetzelfde jaar dat we volgens mij tegen ADO in het Olympisch speelden. Ben ik over die buizen aan de zijkant geglipt =-p Mooi tijden ! Al die briesende matjes achter die dikke rooie tralies van station zuid WTC =-p

edit: https://www.youtube.com/watch?v=9v1fZFiJpg8

Manmanman wat een veldslagen waren dat toch. Dit zijn volgens mij beelden van het begin van het hele FC Den Haag gesodemieter. Dan vallen de wedstrijden nu toch wel heel erg mee al is natuurlijk elke rel er 1 teveel.
0 0
Capi86
Terwijl ze een half jaar daarvoor nog 1-3 hadden verloren
0 0