Blik op Jong Ajax: Zivkovic wordt Ajax-spits

SamVR, 04-10-2014 om 09:02, 46082 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op een speler of trainer van Jong Ajax.

Richaïro Zivkovic was vrijdagavond de grote man bij Jong Ajax, dat in eigen huis de vloer aanveegde met Jong FC Twente. Mede dankzij twee doelpunten en een weergaloze assist van de achttienjarige aanvaller, won de ploeg van trainers Jaap Stam en Andries Ulderink met maar liefst 5-1. Buiten zijn doeltreffendheid toonde Zivkovic ook de eerste contouren van de complete spits, waar Ajax al jaren naar smacht.

Dat die spits momenteel niet rondloopt in Ajax 1, mag duidelijk zijn. Eerste keuze Kolbeinn Sigthórsson scoorde afgelopen week weliswaar een hattrick tegen NAC, maar verzuimde in Breda om er nog twee te maken en had het vizier in de Champions League tegen APOEL Nicosia niet op scherp staan. Namens Ajax scoorde de IJslander nog nooit in Europa. Frank de Boer gaf deze week dan ook aan dat hij vooral blij is met de werklust van Sigthórsson. 'Bij Ajax is de spits de eerste verdediger, dat voert Sigthórsson nu het beste uit', sprak de hoofdtrainer.

Wat dat betreft is Zivkovic enorme stappen aan het maken bij de beloften van de Amsterdamse recordkampioen. Zijn eerste goal tegen Jong FC Twente maakte hij door vroeg te storen, de bal te veroveren en binnen te prikken. Daarnaast diende jonge aanvaller zich het hele duel aan als balvast aanspeelpunt en verdedigde hij mee alsof zijn leven er vanaf hing. Drie keer kwam Jong FC Twente er na afgezwaaide corners van Ajax razendsnel uit en telkens was Zivkovic er tot ver over de middenlijn als de kippen bij om de counter via pressie te breken. Daarmee toonde hij zijn snelheid ook in defensief opzicht uitzonderlijk goed te kunnen gebruiken.

Ook het samenspel met het middenveld en de vleugelspitsen in het Ajax-systeem gaat Zivkovic steeds beter af. Queensy Menig, die vrijdagavond als linksbuiten fungeerde en ook een bijzonder goede wedstrijd speelde, wist de combinatie met Zivkovic regelmatig te vinden. Dat kwam het best tot uiting bij de 4-1, toen Zivkovic de opkomende Menig met een fantastische hakbal vrij voor de Twentse keeper zette. Tegen dergelijk inzicht, gecombineerd met een fluwelen techniek, is geen defensie opgewassen.

Al met al laat Zivkovic, die zijn contract afgelopen maand verlengde tot medio 2019, zien dat hij gretig is om de stappen te maken die nodig zijn om de absolute top te halen. De clubleiding van Ajax neemt zijn tijd met de speler en schaaft hem elke dag bij. Sigthórsson is sowieso bezig aan zijn laatste seizoen in Amsterdam en het is nog maar de vraag of Ajax de koopoptie van Arek Milik gaat lichten. Het is daarom een prettige gedachte dat de spits van de toekomst al aan de poorten van de Arena rammelt.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer van de rubriek Blik op Jong Ajax:

- #1 Stam aan het roer
- #2 De helft van Muric
- #3 Boccara de joodse Ajacied
- #4 Kishna in voetsporen Zlatan
- #5 Becker strijdt voor debuut

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax34
Het IJs konijn is allang ontdooid. De enige reden dat Sigi nog in de spits rondloopt is omdat hij in de winterstop nog wat centjes moet opbrengen. Maar ik denk Ajax beter veel energie in de ontwikkeling van Zivkovic kan steken dan in Sigi. Als zo'n jonge jongen de kansen mist die Sigi krijgt dan kan ik dar nog vree mee hebben maar Sigthorsson behoort met zijn status die ballen niet meer te missen.
Laat Zivkovic ervaren op het hoogste niveau hij kan er alleen maar beter van worden.
0 0
31xAjax
Noem me 1 goede reden waarom Zivcovic niet nu al gewoon basisspeler zou kunnen/moeten zijn in Ajax 1....
0 0
gebruikersnaam
Omdat die jongen nog niet gewend is te spelen zoals bij Ajax van een spits wordt verwacht. En omdat deze jongen komt van een provincieclub waar je mag verliezen terwijl je bij Ajax moet winnen (en goed spelen)De verwachtingen rond deze jongen bij ons supporters zijn erg hoog. Zodra die jongen in 1 komt te spelen wordt er meteen ontzettend veel van hem verwacht.Wanneer hij meteen in 1 voor de leeuwen zou worden gegooid (en niet rendeert omdat er heel anders gespeeld wordt dan hij gewend is) wordt hij binnen de kortste keren afgeserveerd en miskoop genoemd.Wanneer men hem bij jong ajax laat wennen is de kans dat hij in het 1e aan die verwachtingen kan voldoen een stuk realistischer.Iets wat voor zijn zelfvertrouwen ook wel eens een behoorlijk verschil kan betekenen.
0 0
31xAjax
Wat een klinklare onzin. De tijd dat Ajax voetbal van een andere planeet speeld ligt al jaren achter ons. Waar moet Zivcovic aan wennen. Niemand maakt mij wij dat er hoge eisen aan een Ajaxspits worden gesteld als we al 3 jaar een IJslandse houthakker accepteren.

Zivcovic er in en wel NU.......
0 0
army
goed verwoord P;.........
0 0
Flarkow
Te weinig ervaring
0 0
afct
En hoe kom je aan ervaring denk je ?
0 0
daniajax1
Ik hoop dat Ajax alles op alles zet om Huntelaar komende zomer transfervrij op te halen in Duitsland. Uitzondering maken op het salarisplafond, al dan niet prestatieafhankelijk net als ze bij Eto'o wilde doen. Dan heb je Huntelaar en Zivkovic voor de spitspositie volgend jaar.
0 0
ajax4ever01
In mijn ogen word zivkovic na Kluivert een echte Ajax-spits.. ik heb alle vertrouwen in deze gozer.
0 0
mistermiyagi
Laat hem het seizoen maar afmaken bij Jong Ajax, mee trainen met het 1ste team, leren in de kleine ruimtes te voetballen, af en toe mee doen met het eerste (beker) of tegen mindere teams.
0 0
spcHenk
Hoop dat hij na de winterstop wel aan gaat sluiten bij het eerste. Zodra hij de kans krijgt speelt hij (tegen die tijd) Sigthorsson zo uit de basis.
0 0
Ajax27
Precies, hij heeft er nix aan om op de bank te gaan zitten. Eerst het ajax spel leren, iets meer body krijgen door alle wedstrijden te spelen en dan volgend jaar langzaam brengen.milik kun je er goed bijhouden om volgend seizoen de concurrentie op de spitsenpositie te behouden zodat ze elkaar scherp houden.
0 0
Robeerke
Goed omgeschakeld na het stroeve begin. Deze lijn doortrekken en dan ajb in godsnaam Frank laten zien dat jij basis 1 hoort te staan!!
0 0
ibrahendriks
Siggy blijven opstellen heeft geen zin, hij komt gewoon te kort. Hoop dat Frank eindelijk eens kiest voor Milik met Zivkovic daarachter. Het is voor Siggy ook beter dat hij gaat naar een ploeg die wel bij hem past.
0 0
nightgoat
In de competitie zou 'ie waarschijnlijk al veel goeds kunnen flikken maar er gloort tenminste hoop voor de nabije toekomst.
Verder is er gewoon geen volwaardige Ajax spits.
En dat is best gek.
0 0
Lewis Hamilton
Deze jongen heeft meer talent in z'n linkerteen dan Sightorsson, eindelijk een goede spits in aan tocht. Ik kan niet wachten.
0 0
BvZ<3FdB
Sigthorsson weg doen in de winterstop. Vast wel een wanhopige Engelse club met achterlijke scouts die een paar miljoen voor hem op tafel wil leggen.
0 0
ambtenaar
Eindelijk een lichtpuntje in de spits, van mij mag hij morgen al in de spits staan bij ajax 1.
0 0
davidodo98
dat kan niet want hij heeft deze speelronde voor jong ajax gespeeld, volgende speelronde kan weer wel.
maar ik denk dat het nog wel even duurt, pas als siggy of milik geblesseerd is mag hij op de bank starten en heel misschien invallen
0 0