Ajax' kweekvijver: Sigthórssons walhalla

BvdPloeg, 20-09-2014 om 09:00, 43627 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

'Had dit gisteren niet even gekund?' Donderdagmiddag, uurtje of 16.00, De Toekomst in Amsterdam, Ajax A1 leidt in de Youth League tegen Paris Saint Germain A1 met maar liefst 3-0 en een wat oudere man durft het aan om het hardop te vragen. Het massaal toegestroomde publiek heeft zojuist drie doelpunten uit het boekje gezien en de man is de eerste die hardop uitspreekt dat het spel van A1 in vergelijking met dat van het eerste elftal een dag eerder in enkele opzichten wezenlijk verschilt. De jeugd heeft vleugels. 

Het was werkelijk een genot om Ajax A1 aan het werk te zien. Hoewel in alles bleek dat PSG al een tijdje leeft van een rijke sjeik in plaats van de eigen jeugd, leverden de Ajax-talenten het bewijs dat de opleiding zonder het grote geld nog gewoon meetelt in Europa. Zonder grote namen, gekocht voor tientallen miljoenen, komt het aan op de spelopvatting en die blijkt bij de Ajax-jeugd prima ingeslepen. In het eerste half uur had er zes of zeven keer gescoord kunnen worden, A1 liet zien dat voetbal helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. 'Het is eigenlijk heel simpel', toch Johan?

Inspeelpass van achteruit naar de centrale middenvelders, temporiseren of versnellen, de combinatie zoeken met één van de voorwaartsen, twee flankspelers scherp aan de zijkanten en dan de splijtende steekbal. Geen buitenspel? Dan snel en in de loop meenemen, kijken, voorgeven en raak! 1-0, 2-0, 3-0, de eerste drie goals waren werkelijk identiek aan elkaar. Simpel, effectief en tegelijk wervelend mooi. Dat juist een oude man zich na de 3-0 vocaal liet horen vanaf de tribune is in mijn ogen geen toeval. Het spel van A1 had veel weg van het succesvolle Ajax-spelletje uit de jaren '90. 

Vleugels, volgens veel Ajax-supporters heeft het eerste elftal die al een tijdje niet meer. Niet zo vreemd dat iedereen wegloopt met Anwar El Ghazi, die weer iets heeft van de snelheid en de acties van bijvoorbeeld Marc Overmars. Belangrijker nog, hij wordt op rechts geposteerd, waar hij buitenom kan en beslissend kan zijn met assists. Bijvoorbeeld tegen Vitesse, toen hij op snelheid zijn tegenstander passeerde en voorgaf op Lasse Schöne, die de 4-1 binnenliep. Precies op die manier kwamen de eerste drie A1-treffers tot stand. Abdelhak Nouri stak op Vaclav Cerny die op snelheid over links de voorzet gaf, waarna Donny van de Beek binnenliep. Bij de 2-0 gaf Nouri opnieuw de pass op Cerny die de voorzet kon geven en bij de 3-0 was de steekbal van Van de Beek en de voorzet van Mauro Savastano. Adham El Idrissi was twee keer het eindstation.

Frank de Boer bekeek de hele wedstrijd en hij zal tevreden zijn geweest, dat kan niet anders. Al jaren stoeit De Boer met zijn voorhoede. Het combinatiespel bij Ajax is al jaren prima, maar ook hij wil het liefst een linkspoot op links en een rechtspoot op rechts. Eigenlijk was dat vaker niet dan wel het geval. Lorenzo Ebecilio, Viktor Fischer, Bojan Krkic, Lucas Andersen en Tobias Sana als rechtspoten op links, Aras Özbiliz als linkspoot op rechts. Alleen Derk Boerrigter op links en Lesly de Sa en Jody Lukoki op rechts waren de laatste seizoenen op papier 'klassieke buitenspelers'. Boerrigter liet Kolbeinn Sigthórsson ook werkelijk een periode scoren, De Sa en Lukoki kregen geen goede voorzet van de grond. Tegen PSG stond Andersen op links, Schöne als middenvelder op rechts. U begrijpt het probleem.  

Ook daarom was de A1 een openbaring. Want waar Nouri en Van de Beek in staat zijn een steekbal te geven, daar kunnen Davy Klaassen en Thulani Serero dat ook prima. Grote verschil is alleen dat er bij A1 een linkspoot in staat is een puntgave voorzet af te leveren, in het eerste loopt men veel vaker in de trechter. Cerny was voor rust twee keer de aangever, na de pauze kwam Vince-Gino Dekker in de ploeg. Beide spelers zijn in staat een bal neer te leggen waar ze willen. Dekker is zonder twijfel zelfs de speler met de aller-, maar dan ook echt allerbeste voorzet van de hele club Ajax. Als Sigthórsson donderdag de moeite had genomen om even te gaan kijken bij A1, dan zal hij zich in een walhalla hebben gewaand. 

De spits gaf woensdag welgeteld negen passes in 61 minuten, de speler met de minste balcontacten was daarna Jasper Cillessen, met 22 passes. Ook toen Ajax na de rust veel de bal had, kwam Sigthórsson niet in het spel voor. Dat was bij de nummer 9 van A1, El Idrissi, wel anders. Twee goals voor rust en legio mogelijkheden op meer. Arme Sigthórsson, spits van Ajax zijn in een periode zonder vleugels. Maar geduld, Kolbeinn, ze komen er echt aan. Ook voor de Ajax-fans een fijne wetenschap overigens. 

Als je een keer tijd hebt, ga eens kijken op een zaterdagmiddag of bijvoorbeeld komende zondag bij Ajax A1 tegen ADO Den Haag A1. Dekker zal dan vast en zeker in de basis staan en je mond zal openvallen als je zijn voorzetten ziet. Niet één keer goed, niet twee keer goed, vier, vijf, zes keer op rij een ragfijne voorzet. Afgelopen weekend in de competitie tegen Utrecht hadden die inswingers zeker twee assists moeten opleveren, donderdag tegen PSG hadden onder meer Cerny en Markus Bay de bal voor het inlopen. Maar ook Cerny is op links een verademing. Snelheid, voorzetten, vleugels! Sigthórssons walhalla, het wordt klaargestoomd bij één van de beste jeugdopleidingen van Europa! (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- Deel 1: Keihard de beste
- Deel 2: 'Hier ben je voor geboren'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FlyingDutchMan
Ik heb echt genoten van de Young League afgelopen week en inderdaad de voorzetten van de vleugelspelers waren meesterlijk. Dat zien we te weinig in het eerste. Behalve Sigi hoopt ook Walian op Dekker gok ik, want Walian hoeft ze alleen maar binnen te tikken of te koppen.
0 0
afcas
Ook als je goede voorzetten aflevert weet Siggy het wel te verpesten...

Daarbij is onvoorspelbaarheid belangrijker dan klassieke buitenspeler zijn. Zeker als je ook echt profvoetbal speelt, daar zijn ze slimmer dan in de jeugd.
0 0
BigDaddy84
Weer een leuk stuk om te lezen. Deze serie past prima bij Ajax en is dan ook elke keer een schot in de roos. Keep it up!

Betreffende de buitenspelers: ik blijf erbij dat het de kunst is om zowel buitenom als binnendoor te kunnen gaan. Dekker heeft inderdaad een geweldige voorzet, maar laten we alsjeblieft niet vergeten dat hij binnendoor ook met regelmaat zijn acties heeft. Hetzelfde geld voor Cerny en Muric, maar ook bijv. voor een El Ghazi en Kishna. Door hun onvoorspelbaarheid zijn ze gevaarlijk, niet alleen door hun goede voorzetten.

Daarnaast is gevoel voor ruimte ontzettend belangrijk. Wanneer maak je het veld breed en ontvang je de bal aan de zijkant, wanneer trek je naar binnen (en komt de back er evt. overheen) en wanneer vraag je de bal diep of in de voeten. Het mooie aan de A1 is dat al die onderdelen vaak erg goed op elkaar zijn afgestemd, natuurlijk ook omdat er spelers op het middenveld en in de verdediging lopen die weten hoe ze een teamgenoot moet inspelen en wanneer ze zelf diepte moeten zoeken. Het is het voorbeeld hoe de tactiek die Ajax voor ogen heeft gespeeld moet worden. Daarom put iedereen ook zoveel hoop uit deze lichting. Ze zijn er nog lang niet, maar ze zijn wel het voorbeeld hoe Ajax moet voetballen en wat er gebeurd als spelers juiste keuzes maken en elkaar begrijpen.
0 0
jerry078
zo kan je nooit in de eredivisie spelen. als je tegenstander met 6-8 man staat te verdedigen word het heel moeilijk om zulke scherpe aanvallen te maken. 4x kampioen en nu vinden we het belangrijker als sigthorsson scoort? We kunnen beter siggy vervangen door een goed voetballende spits denk aan spelers als sanchez,vargas,aguero van een mindere klasse natuurlijk maar dan kun je lekker je spelletje over de grond snel combineren en voorlopig nog even kampioen in nederland blijven.
0 0
afca patrick
Leuk stukje!

Al ben ik niet altijd voorstander van een rechtspoot op rechts en een linkspoot op links. Als je zo'n perfecte voorzet als Vince Gino Dekker(heerlijke naam alleen al) heb, dan moet je inderdaad op links staan. Maar Cerny, Muric en ook Kishna komen beter tot hun recht wanneer op rechts staan. Dan kunnen ze namelijk makkelijker passeren over het zwakke been van de tegenstander. En nu verdedigde PSG u19 ongeveer 40 meter vooruit waardoor er veel ruimte voor de steekbal kwam. Maar in de eredivisie hangen de meeste ploegen met de kont in de eigen 16.
0 0
joodje!
Leuk om te lezen Bram, roerend met je eens. Voetbal bij de A1 lijkt zo simpel
0 0
JoodTotMijnDood
Wat een heerlijk stukje zeg! Maar laat Cerny a.u.b in de toekomst op rechts spelen, daar is hij beter dan op links, en voor links heb je Gino Dekker al.
0 0
Daniii
Van deze eerste 11 vind ik 8 echte toppers, beloofd wat!
0 0
AjaxD1986
Ja ik weet het niet hoor, ik beoordeel hem op wat ik zie niet op wat er in jou natte dromen zou kunnen gebeuren. Sightorsson had er al dire seizoenen 20 per seizoen in moeten knallen met de kansen die gehad heeft voor open goal.
0 0
trodat4030
Ah, 0,0 inlevingsvermogen. Prima hoor, maar waarom ga je er dan uberhaupt op in, Dekker speelt nog in de A1, dus de gehele stelling is hypothetisch..
0 0
AjaxD1986
Eerst ben ik dom en nu doe ik niet mee in je droombeeld van Sightorsson.
0 0
trodat4030
Nee laat maar, je begrijpt de essentie écht niet..
0 0
AjaxD1986
Nee inderdaad, daar ben ik te dom voor, laat maar! Ik snap echt helemaal niets van je betoog als voetbal visionair dat Sightorsson er 20 in schiet met goede voorzetten (waarvan 10 meegerekend van het seizoen ervoor, wat je vanzelfsprekend vindt). Hij heeft namelijk totaal geen voorzetten gekregen....ook dit seizoen niet.....

Je kan beter met je vriendje ajaxinho over dat soort dingen gaan fantaseren, ik vind het namelijk totaal onrealistisch. Ik kan het nou niet echt rekenen tot de fantasieën die ik erop na houd als ik aan een spits van Ajax denk .
0 0
wt4ajax
Goed stuk, slechte titel
0 0
Cruyffie
Fijne analyse, ik was zelf ook bij die wedstrijd. Een punt klopt echter niet, over ajax 1: klaassen en met name serero zijn helemaal niet zo goed in staat om een steekpass te geven. Na goed positiespel stokt daar vaak dr aanval. Terwijl serero als vervanger van eriksen juist wél die taak heeft.Donny kan dit wel, en met name nouri heeft een ragfijne steekball. Andersen zou het m.i. Ook kunnen op 10, evenals natuurlijk schöne. Verder een erg leuk stuk!
0 0
BvdPloeg
Vooral Klaassen is hier zeker wel tot in staat. Was in de A1 net zover als Van de Beek nu. Klaassen heeft dat vermogen, Schöne is dit seizoen echter de held van de steekbal.
0 0
AjaxD1986
Ja.... Met deze voorhoede zou Sightorsson uitgroeien tot een wereldspits. Wat een onzin! Die gast kan er echt geen reet van. Als dat zo door mag blijven gaan, ga ik kijken waar me kicksen liggen en ga ik solliciteren bij Ajax op de 9 positie. Ik ben tweebenig en kan ook koppen...... Het stuk was leuk tot Sigtorsson erbij werd gehaald, en de spelers om hem heen de schuld kregen van zijn onvermogen om te scoren. Met Ajax - PSG hadden we gewoon kunnen winnen, waar het niet dat we de eerste 60 minuten met 10 man speelden en veel poppetjes op de verkeerde plek stonden opgesteld. Ik hoop dan ook vurig dat Sightorsson niet meer zal worden opgesteld.. óók niet tegen die kreupele kakkerlakken.
0 0
BvdPloeg
Haha, gelachen om je laatste zin, 'kreupele kakkerlakken', ha! Stukje over Sigthórsson verder met een knipoog lezen hè. Laten we wel wezen: als de mensen met een goede voorzet doorbreken, is Sigthórsson allang vertrokken. Thanks iig voor je reactie!
0 0
AjaxD1986
Oke hahah dacht dat je serieus was, maar voor de rest heerlijk stukje leesvoer.
0 0
ajaxinho
Een genot om te lezen aan de andere kant van de wereld!

Leuk hoe Sigthorsson betrokken is in dit artikel.
Het is niet alleen zijn schuld dat hij niet optimaal rendeert bij Ajax.

Met iemand als Dekker, die veel weg heeft van vdMeyde,
scoort hij zeker 5-10 keer meer in een seizoen.
Hij hoeft zijn mannetje niet eens voorbij!

Ik ben benieuwd of FdBoer (als liefhebber) een A-talent gaat gebruiken dit seizoen.
Aan de andere kant wil je ze ook niet uit elkaar halen.

Alle spelers in dit team spelen met dezelfde gedachte.
Ze vullen elkaar ook aan.
0 0
AjaxD1986
WOW! 5-10 keer in een heel seizoen! Dat is veel voor een spits van Ajax......
0 0
trodat4030
Goed lezen knul, hij zei 5-10 méér dan nu. Tel die bij zijn 10 goals van vorig seizoen (lang niet alles gespeeld en zelden de volle 90 min) en je komt tot een respectabel aantal. Hij wordt er misschien geen topscorer mee, maar dat is in mijn ogen niet nodig.
0 0
AjaxD1986
Ik wist niet dat we tegenwoordig goals van het vorige seizoen bij het nieuwe seizoen tellen..Wat een onzin. Maar wat jij wil......Sightorsson de klasbak!
0 0
ajaxinho
5-10 keer MEER

Lezen, vriend, lezen.
0 0
AjaxD1986
Dat komt dus neer op 5-10 goals. Ik lees wel...
0 0
ajaxinho
Of 15-20 goals.
0 0
AjaxD1986
Hahah ja dan mag hij wel snel gaan beginnen.
0 0