Ajax' kweekvijver: Keihard de beste

BvdPloeg, 07-09-2014 om 09:00, 28784 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding. 

'HEEEE! Carel! Je laat zo die 9 uit je rug weglopen! Kom op!' Doelman Indy Groothuizen laat zich zaterdagmiddag, tijdens Ajax A2 - VVV/Helmond Sport A1, vocaal gelden als zijn ploeggenoot Carel Eiting even verslapt. Het is een treffend voorbeeld van een topsportklimaat, wat de nieuwe standaarden bij Ajax nog meer op scherp moet zetten. 

Eiting kreeg op zijn flikker, maar de verdediger annex middenvelder was zeker niet de enige. Ashraf El Mahdioui moest het ontgelden toen hij weigerde terug te spelen op Groothuizen, Gino Dekker werd tot de orde geroepen door James Efmorfidis omdat hij niet in de bal kwam en toen Markus Bay voorin de verkeerde keuze maakte, kreeg hij dat juist weer te horen van diezelfde Dekker. Geen applaus voor de moeite. 

A2 won uiteindelijk met 3-1, maar in alles bleek dat er nog veel beter kan. Zelfs bij Ajax C1, dat later op de middag speelde met ADO Den Haag C1 en met 4-0 won, waren er na afloop niet louter blije gezichten. Het kladblokje van C1-coach Brian Tevreden was helemaal vol gepend en na afloop stond zijn ploeg op de middenstip alweer aandachtig naar hem te luisteren. Geen tijd voor complimentjes. 

De taferelen op De Toekomst, tijdens en na afloop van twee competitiepotjes, toonden veel overeenkomsten met een boze Frank de Boer tijdens NEC - Ajax op 19 augustus 2012. Bij een 1-5 tussenstand werd een drinkpauze ingelast en de Ajax-coach ging volledig uit zijn plaat. De ruime voorsprong was bijzaak, boos was De Boer over het optreden bij de net daarvoor gevallen treffer van NEC. De beelden gingen de hele wereld over.

Diezelfde De Boer hoopt dat zijn Ajax in de toekomst weer wat stapjes kan zetten. Europees overwinteren, kampioen worden met oogstrelend voetbal. De basis wordt gelegd bij het paradepaardje van de club: de jeugdopleiding. Bij A2 is men niet tevreden met een 3-1 zege op VVV. Nee, na afloop zal vast en zeker gesproken zijn over het vele onnodige balverlies en over de weggegeven kansen in de slotfase van de wedstrijd. Net als dat er bij C1 zal worden nagepraat over de slechts vier doelpunten die werden gemaakt. En over de lange ballen die werden gegeven, terwijl rust aan de bal de opdracht was. 

Ajax wil vooruit en dat kan volgens de club duidelijk alleen met een harde en professionele aanpak. Niet verslappen, altijd de vrije man zoeken, altijd meer willen scoren. Vele talenten vertrokken de afgelopen jaren bij Ajax. Sommigen spraken enkele jaren later over een gebrek aan warmte in Amsterdam. Veelzeggend was dan ook dat Dekker na de kritiek van Efmorfidis niet zenuwachtig werd, maar de harde taal tot zich nam en vlak voor zijn wissel twee keer in de bal kwam om het spel naar links te verplaatsen. 

Leergierige talenten en harde, rechtvaardige trainers en trainingsmethodes. Een bezoekje aan De Toekomst leert dat Ajax precies weet waar het mee bezig is en dat is voor de gemiddelde Ajax-fan, na een matige seizoensstart van het eerste, misschien wel een fijne oppepper. Complimentjes zijn voor later, nu is het tijd om je te laten zien en keihard de beste te zijn. (foto: Jeffrey van Bakel)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Flerenc
'Keihard' is dat niet uit lampenstad?

0 0
3*stars*3
Goed stukje en ik zie dat Ajax echt weer aan werkt om de beste opleiding van de wereld te worden en daarom is het jammer dat er al 2 jeugdspelers zijn vertrokken en misschien binnenkort de 3e naar Real.
Waarom lopen zulke gasten nog zonder contract rond!?
Ajax heeft iig de jeugdopleiding op de map gezet.

In 010 denken ze daar natuurlijk anders over maar als ik discussieer met een kakkerlak hoor ik alleen maar dat ze 4 jaar de beste opleiding hebben.
Maar als ik vraag wie hun laatste topper uit hun opleiding is.....V.Persie maar verder?
En welk ander topper uit hun jeugd speelt nu in de top of desnoods welke speler heeft via fey de stap naar absolute top gemaakt en is daar geslaagd?

0 0
ChristianoRonal
Henrik Larsson :p :p
0 0
ChristianoRonal
Even een voorbeeld: Internationale transfers onder de 18 zijn al lang verboden door de FIFA, maar is binnen de EU niet te handhaven wegens Europese wetgeving.
0 0
dorfmeister
De UEFA moet gewoon 5 hele eenvoudige regels in stellen

- instellen salarisplafond, zoveel procent van het budget/omzet mag worden besteed aan salarissen, zodat de grote clubs alleen maar een paar spelers veel loon kunnen geven. Ik meen dat hier sprake is van bij NBA clubs.
- het elftal op het veld moet bestaan uit 6 zelf opgeleide spelers, nationaliteit maakt niets uit. Een zelf opgeleide speler is een speler die voor zijn achttiende bij de club speelde.
- spelers onder de 18 jaar mogen niet worden gekocht/verkocht uit/naar andere landen. In het land zelf mogen spelers onder 18 jaar wel worden gekocht/verkocht. Dit om te voorkomen dat er sprake gaat zijn van kinderhandel, hetgeen nu al gaande is. Ook schijnconstructies met Pa een baan aanbieden en emigreren moet worden tegen gegaan.
- de selectie voor het eerste team mag maar 25 a 30 spelers bevatten. Dus geen 60 a 70 zoals bij Man City het geval is.
- per land mogen er maximaal 2 clubs worden afgevaardigd naar de Champions league en geen 3 of 4.

Simpele regels, maar gaat er nooit komen, want ik denk dat Real Madrid en dergelijke hier nooit mee akkoord gaan.
0 0
ChristianoRonal
Je hebt helemaal gelijk... maar het kan niet. Europese regelgeving gooit roet in het eten. Voetballers zijn werknemers en die hebben rechten. In de NBA kan het wel want dat is alleen de VS en een paar verdwaalde Canadese clubs die zich maar aan moeten passen. Hier zou er aparte Europese voetbalwetgeving moeten komen om het voor elkaar te krijgen... maar niet iedereen zit bij de EU. Dan gaat iedereen lekker in Rusland voetballen voor de centen.
0 0
daniajax1
Vind deze regels opzich wel goed, toch een paar puntjes waar ik mee zit.

- Instellen salarisplafond (% van de omzet) hink ik een beetje op twee gedachten, hetzelfde als bij het hele FFP idee. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat voetbal gezonder wordt, maar aan de andere kant ook dat de grote clubs groot blijven en de kleine clubs klein.

- 6 zelf opgeleide spelers in het basiselftal, waarbij je onder de 18 geen spelers uit het buitenland mag halen, is best veel. Je zegt nationaliteit maakt niets uit, maar in principe zullen dit dan alleen jongens met een Nederlandse nationaliteit zijn, in Ajax' geval. Als je kijkt naar de opstellingen van Ajax dan moet Ajax hier ook nog een grote slag in maken. En als je deze regel invoert, dan moet je dat geleidelijk aan invoeren. Van de een op de andere dag kan bijna niet. Ook zullen dan veel grote spelers noodgedwongen op de bank belanden om maar aan deze regel te voldoen. Heb je toevallig een mindere lichting dan kom je flink in de problemen, zelfs als je overal wel een goede selectie hebt maar die mag je dan niet opstellen. Om de jeugdselecties en doorstroom op niveau te houden voegt Ajax er jonge talenten uit het buitenland bij, maar door deze regel zou dat niet meer mogen en kan je een flinke terugval hebben als je dus een minder lichting hebt. Grotere landen (aantal inwoners) zijn hier ook in het voordeel uiteindelijk.
0 0
VFischer
WZAWZDB
0 0
SNTR
bedankt voor je bijdrage. dat wzawzdb vind ik ook zo'n walgelijk iets. typerend voor de generatie 12-22 van deze tijd. ze spammen heel Facebook er mee vol als Ajax wint, als Ajax verliest hoor je ze niet en in het stadion komen, nee hoor daar doen we niet aan!
0 0
JanTa
Het grote probleem word nu dat de buitenlandse "top"clubs deze talenten ook aan het ontdekken zijn en komen met grote beloftes om deze talenten te strikken en dan moet je als tiener heel sterk in je schoenen staan om daar niet in te trappen.
0 0
@ABVAJAXoptwitt
Ja, ik vind zelfs ook dat Ajax een soort voorlichting moet geven aan deze talenten om te vertellen dat de kans dat je in het buitenland slaagt bij een topclubs er klein is. Ze moeten een paar keer voor de training eens bij elkaar gaan zitten en het hebben over alle gevallen waarbij een buitenlandse transfer hun carrière heeft verwoest.
0 0
FlyingDutchMan
Lijstje ophangen in de kleedkamer met de namen van spelers die wel de goede keuze hebben gemaakt en degene die hebben gefaald ;)
0 0
JanTa
Er is niet 1 jeugdtalent te noemen dat bij Ajax te vroeg naar het buitenland was vertrokken en daar ook echt doorgebroken is. Het opleiden van jong talent gebeurd daar maar minimaal dus je bent helemaal naar je zelf terug geworpen en de meeste kunnen dat mentaal niet aan.
Wat betreft salarissen dat grote clubs als b.v. M.U. en R.M. betalen daar kan Ajax niet eens in de buurt komen en dat is ook onverantwoord wil men gezond blijven. Het moet komen van de opleidingen komen die ze krijgen en deze is van wereldniveau, wil je als jongeling voor de korte termijn gaan dan pak je het geld dat die grote clubs bieden maar ga je voor de langere termijn dan kan er een mooie toekomst in binnen en buitenland voor hen weggelegd zijn.
0 0
YaKuZa
oja en ouasim Bouy dan?! ahhahahaha
0 0
@ABVAJAXoptwitt
Ja, een soort Wall of Fame ;). Het zou ook helpen als Jongens als Veltman een paar keer lang zouden komen om advies te geven.
0 0
JanTa
Bijna elk jeugdelftal van Ajax word nu vertegenwoordigd door een exspeler die wel het 1 en ander kan vertellen en toch blijft die verleiding groot. Wees eerlijk, je komt uit een arm gezin en hebt voetbaltalent en dan komen clubs als M.U. of R.M. naar je toe met een aanbod van 100.000 of meer p.j., dan ga je als 16 jarige toch achter je oren krabben want Ajax heeft niet de mogelijkheden om ook zulke bedragen te gaan betalen. Dit soort clubs kunnen de opleidingsinstituut dat Ajax is dan helemaal kapot maken door jonge spelers veel te vroeg weg te halen voor een prikkie aan opleidingskosten.
0 0
@ABVAJAXoptwitt
Ja, helaas zal dit alleen maar erger worden want de bedragen die deze grote clubs betalen voor opleiding is een schijntje tov de weinige aantallen spelers die grote bedragen opleveren. Als er 1 van de 100 spelers slaagt bij zo'n club zijn ze al blij dus halen ze onze talenten in grote aantallen weg.
0 0
Melvin01
Sowieso leuk om te lezen. Op zich hoeft het niet heel veel langer hoor.
0 0