Blik op Jong Ajax: Stam aan het roer

SamVR, 12-08-2014 om 09:17, 14618 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek Blik op Jong Ajax zal Ajax Showtime dit seizoen elke speelronde van de Jupiler League inzoomen op een speler of trainer van Jong Ajax.

Het is de zeventiende minuut van Jong Ajax – Telstar en Jaap Stam staat voor zijn dug-out. Zijn kale kop glimt, terwijl hij zijn rechterarm vlak voor zijn voorhoofd houdt om de ondergaande zon te weren. Onder de arm kijken twee priemende ogen met een indringende blik naar het spel van zijn ploeg. Het is de blik waarmee hij jarenlang tegenstanders de stuipen op het lijf joeg in Engeland en Italië.

Op een paar meter afstand van Stam krijgt rechtsback Kenny Tete de bal aangespeeld. 'Diep Kenny!', schreeuwt de trainer zijn speler naar voren. Tete anticipeert snel door een mannetje te passeren en de bal diep door het midden te spelen op Lucas Andersen, de man in vorm deze wedstrijd. Andersen legt de bal met een snijdende pass af op links, waarna de opstomende Queensy Menig de bal in het netje trapt: 1-0. De spelers en het publiek juichen om de perfecte Ajax-aanval, terwijl Stam driftig op zijn notitieblokje begint te schrijven.

Louis van Gaal betitelde zich tijdens het afgelopen WK tot een ‘zittende trainer’. Stam is wat dat betreft een tegenpool. Vrijwel de hele wedstrijd staat hij langs de lijn, kauwgom kauwend als sir Alex Ferguson. Als het spel van Jong Ajax na de openingstreffer inkakt, begint de vechtersmentaliteit van Stam op te borrelen. Hij vloekt af en toe, legt her en der een fluim voor de dug-out en geeft onder meer Riechedly Bazoer en Richairo Zivkovic een reprimande na onnodig balverlies.

De spanning is voelbaar bij de man die als hoofdtrainer debuteert in het betaald voetbal. Als Menig in de 75ste minuut op fraaie wijze voor de 2-0 zorgt, applaudisseert Stam kort, om vervolgens direct Jaïro Riedewald naar zich toe te halen en de jonge linksback instructies te geven. Dat de Rots van Kampen ondanks zijn imposante voorkomen en carrière zeer benaderbaar is, blijkt uit de mondige repliek die Riedewald kan geven en de kalme manier waarop Stam daar mee omgaat.

Nadat Andersen dik verdiend voor de 3-0 heeft getekend, maakt Stam gebruik van de mogelijkheid om Menig voor de volle tribunes een publiekswissel te geven. Het gebaar wordt zeer gewaardeerd door de aanvaller, die onder een luid applaus van het veld gaat. 'Goed zo jongen', klinkt het uit de mond van Stam als Menig zijn plekje in de dug-out opzoekt. Tien minuten later fluit arbiter Martin Perez af en is de eerste klinkende zege van Jong Ajax dit seizoen een feit.

Nadat hij de nodige handen heeft geschud, loopt Stam kalmpjes richting de kleedkamers. Onderweg komt hij Andersen tegen, de jonge Deen die te goed is voor de Jupiler League, maar in Ajax 1 nog niet doorbrak. Stam slaat kort een arm om hem heen. Vervolgens lopen de talentvolle trainer en de talentvolle speler naast elkaar van het veld. Het is een tafereel dat we volgend jaar zomaar bij Ajax 1 zouden kunnen zien in de Arena.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
dui689
Mooi geschreven, realistisch en prettig om te lezen.
0 0
ibrahendriks
Hij is wel een winnaar pur sang, verdedigers die met hem trainen zijn lovend over hem. Of hij het in zich heeft om hoofdtrainer worden is toekomstmuziek. Blij dat hij er is.
0 0
AjaxD1986
Ik zie hem graag als duo met Ulderink het eerste trainen. Ulderink is namelijk vrij mondig en kan de pers uitstekend te woord staan en zegt niet vaak domme dingen maar is duidelijk. Stam is meer de veldtrainer die de lastige brutale jochies weer terug op hun plek zet. Stam is niet zo van het praten met de pers, dat merk je altijd goed in de interviews. Het komt vaak wat houterig en ongemakkelijk over. Ronald de Boer en Perez zijn veel te veel bezig met zichzelf en daarom denk niet dat spelers dat leuk gaan vinden, buiten het feit dat ze totaal ongeschikt zijn om in teamverband of het belang van anderen te denken. Dat zijn gewoon een stel egoistische ijdeltuiten die de selectie voor de camera's makkelijk met de grond gelijk maken. Ik denk dat de laatste twee snel ruzie krijgen met spelers en dat er uiteindelijk een tweedeling komt tussen spelers en trainer. Geef mij maar lekker twee nuchtere boeren die gewoon normaal doen en alleen praten wanneer dat nodig is.
0 0
Eastwood
Onzin, dat Jaap houterig en ongemakkelijk overkomt naar de pers. Zo'n harde bikkel als hij in het veld was, zo rustig en beheerst is hij buiten het veld. Hij verwoordt zich altijd prima. Niks mis mee.
0 0
AjaxD1986
Is er ook iets waar je het wel mee eens bent of ben je het er totaal mee oneens? Dat ik Jaap houterig en ongemakkelijk vind overkomen heeft ook meer te maken met persoonlijke smaak. Ik hoor liever Ulderink praten in een interview in ieder geval.
0 0
Eastwood
Ja hoor, de rest van je verhaal kan ik me prima in vinden. Stam en Ulderink vormen een prima duo tot nu toe.
0 0
Rayno95
Mooi stuk :)
0 0
arigold
Leuk stukje Sam! Hopelijk ontpopt Stam zich als de ideale opvolger van Frank.
0 0
Matts
Baas.
0 0
ambtenaar
Mooie vent.
0 0