'Vermeer had mee gemoeten met Oranje'

JulesP, 03-07-2014 om 18:52, 20683 views, Ajax Showtime |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Kenneth Vermeer bereidt zich momenteel met Ajax voor op het nieuwe seizoen. Het is echter maar de vraag of Vermeer wanneer het seizoen daadwerkelijk begint nog bij Ajax onder contract staat. De goalie moet bij Ajax sinds vorig seizoen Jasper Cillessen voor zich dulden en miste mede daardoor het WK. Al was dat laatste niet helemaal nodig geweest.

Dat Cillessen momenteel bij Oranje en Ajax de onbetwiste nummer 1 is, daar plaatsen weinig mensen vraagtekens bij. Ik ook niet. Cillessen stond er op het moment dat Vermeer aan het grabbelen was in de goal van Ajax, met als dieptepunt de 4-0 nederlaag tegen PSV in september. Daarna nam Cillessen het stokje over en deed dat met verve, de goalie hield met flinke regelmaat de nul en was er mede voor verantwoordelijk dat Ajax voor de vierde keer op rij kampioen werd.

Penalty's
Cillessen kwaliteiten staan dus buiten kijf en zijn plek onder de lat is meer dan terecht. De Groesbeker heeft echter één groot manko; de keeper stopte in zijn loopbaan nog nooit een strafschop. 'Het grappige is dat ik als keeper in het betaald voetbal nog nooit een strafschop heb gepakt', zei Cillessen onlangs zelf al, nadat hij tegen Australië al voor de tweede keer dit WK werd geklopt vanaf elf meter. 

Als er één iemand juist wél goed is in het stoppen van penalty's, is het Vermeer. De laatste zeven (!) penalty's die Vermeer tegen kreeg, vonden niet het net. Van die zeven gingen er twee over, keerde Vermeer er drie en had hij er twee klemvast. Het zijn indrukwekkende cijfers. De laatste voetballer die een penalty bij Vermeer wist te scoren was John Guidetti in 2012, en dat was niet eens een terechte penalty. Daarna misten respectievelijk Edwin de Graaf, Filip Djuricic, Mats Hummels, Lex Immers (ook de rebound, red.), Robert Braber, Wiljan Pluim en Aron Johansson. Het heeft ervoor gezorgd dat Vermeer zich met recht een penaltykiller mag noemen. 

WK
En juist daar zou Vermeer van nut kunnen zijn voor Oranje. Bondscoach Louis van Gaal had Vermeer als derde keeper mee moeten nemen, puur en alleen om in te brengen bij penalty's. Het eerste argument dat je daar tegen in kan brengen is dat dat zonde zou zijn van een plek in de WK-selectie. Onzin, zo blijkt. Statistieken-guru @sportzeloot becijferde dat Portugal tijdens het huidige WK pas de vijfde ploeg in de volledige geschiedenis van het WK was voor wie het daadwerkelijk nodig was de derde doelman in te zetten. Dat Spanje derde doelman Pepe Reina gebruikte tijdens de laatste speelronde, toen de ploeg al was uitgeschakeld, was eerder een statement ten opzichte van de teleurstellende Iker Casillas dan een gedwongen inbrengen van de derde doelman. Van Gaal had als derde doelman net zo goed Hans Klok of Gerard Joling mee kunnen nemen, omdat 'ie zo goed is voor de sfeer in het team.

Wanneer Vermeer als derde doelman mee zou zijn gegaan naar Brazilië is er nog een bijkomend voordeel. De Ajax-goalie kan gedurende het hele WK alle lijstjes van strafschoppennemers eindeloos in zijn hoofd prenten. Schiet Messi het meest in de rechterhoek? Dan pakt Vermeer hem daar in de halve finale. Bryan Ruiz? Die schiet altijd links van de keeper. Eitje, voor Kenneth. En Hummels kennen we dus nog, die pakt Vermeer ook gewoon klemvast in de beslissende penaltyserie van de WK-finale.

Vermeer had zich in dit scenario puur en alleen op het stoppen van strafschoppen kunnen richten en zou bij een invalbeurt in de 118de minuut op-en-top voorbereid het veld in kunnen komen voor Cillessen. Desnoods zou Frans Hoek Vermeer nog wat tips toe kunnen fluisteren op de bank. Dat is nog een voordeel, Cillessen luistert namelijk niet zo goed naar de tips van Hoek.

Van Gaal
Voor een trainer die uitdokterde hoe Spanje het best bestreden kon worden, die wist dat Australië de moeilijkste wedstrijd zou worden, twee wissels zag scoren tegen Chili en zelfs wist dat Klaas-Jan Huntelaar het om zou draaien tegen Mexico, is het zonde dat hij deze optie niet overwogen heeft. Vermeer paste namelijk niet goed in het spelersprofiel van Van Gaal, bij nader inzien paste hij er penalty-technisch gezien zelfs perfect in.

Door Jules Pasteuning (Twitter: @JulesPasteuning)

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
GregNeck
Onbegrijpelijk. Hij is ook precies in de 118e minuut erin gekomen. Wat een helden. WAT EEN WEDSTRIJD
0 0
mickey2602
Volgens mij heeft Louis op deze site gekeken voordat ie de wedstrijd begon,hij heeft alleen de namen van de hoofdrolspelers veranderd;-)
0 0
ChristianoRonal
Ha, nouja, daarom is Krul dus mee... :D
0 0
GregNeck
Als jij denkt dat Van Gaal een derde wissel gaat gebruiken voor Vermeer, dan ben je knettergek. Een keeper meenemen om hem in de 118e minuut in te zetten... Vind het maar een vreemd verhaal. Ik begrijp dat je graag wilt dat hij er bij had gezeten, omdat je het hem gunt. Maar hier zie ik op alle fronten een Ajax-bril die je, wat Oranje betreft, wel even af mag zetten.
0 0
JulesP
:-)
0 0
insectenverdelg
:)
0 0
JCr14
Haha
0 0
MaupCaransaNES
Natuurlijk had ik Vorm thuisgelaten voor Vermeer uit vorm. ;-P Haha!
0 0
WinstonWeed
Jasper is een prima keeper, maar het feit dat ie nog nooit een penalty heeft gestopt betekent gewoon dat ie daar niet goed in is.
0 0
driesterren***
Jasper is net vd Sar die kon ook een fout maken, maar ze maken beide fout altijd weer goed! En spelers moeten er voor zorgen dat er geen Penalty's komen! ook niet na verlenging dan is er toch niets aan de hand!!!
0 0
Jowen
het zijn wel duidelijke statistieken ja, daar kun je niet meer om heen
0 0
boye04
Juist, Vermeer in de 118e min inbrengen waarna hij een minuut later een bal fumbled en we verliezen.
0 0
ChristianoRonal
Fumbled?

Jij kijkt American Football ;)
0 0
Lewis Hamilton
Vermeer, goede penaltykiller, maar als je de makkelijke ballen vervolgens doorlaat, heeft het natuurlijk weinig zin. Tegen PEC Zwolle zag het er weer slecht uit en dat er nauwelijks interesse in hem is, zegt ook wel wat.
0 0
MisterWhite
Hoe is het hebben van een derde goalie die lijstjes van strafschopnemers kan leren een toegevoegde waarde? Eerder in het artikel wordt nog gezegd dat de derde keeper toch zinloos is. Een keeper die er eventueel in zou komen om penalty's te redden zou dan eerder de 2e dan 3e keeper zijn. Ook is het nogal een rare zet om de keeper voor zoiets te wisselen. De eerste keeper zou die lijstjes strafschopnemers ook gewoon moeten leren, dat is geen unieke vaardigheid. Bovendien is het een beetje zonde van de wissel, zoals 'ambtenaar' al aangaf.
0 0
Warrior
Dat is niet zo raar. Alleen al het idee, dat Nederland een keeper zou hebben die gespecialiseerd is in penalties, kan de tegenstander onzeker maken. Goed gedaan, en Krul speelde het spelletje goed tov die spelers die moetsen schiten.
0 0
JCr14
Het gaat helemaal niet om het lijstje.
Het gaat om de speciale kwaliteiten.

Cilessen blijft rustiger en langer staan.

Vermeer heeft een geweldige reflex en is snel.

Het lezen van je tegenstander bij een strafschop, of kijken wat hij gaat doen is ook een kwaliteit.
0 0
ambtenaar
Eer dat je bij de penalty's aankomt heb je er al een dikke verlenging opzitten, en met deze warmte heb je dan vaak al 3 keer gewisseld. Word wel tijd dat hij een penalty gaat pakken btw
0 0
ChristianoRonal
Echt niet te geloven dat je hiervoor 3 duimpjes naar beneden krijgt.
0 0