Copa dag 2: Walian zegt nog steeds 'u'

BvdPloeg, 09-06-2014 om 11:18, 12056 views, Ajax Showtime |

Bekijk nu de nieuwe thuis-trainingslijn van Ajax!

COPA AMSTERDAM - Voor Ezra Walian had het seizoen tijdens de Copa Amsterdam niet treffender kunnen eindigen. De spits speelde het afgelopen jaar bij Ajax B1, A2 en A1, maar trekt in het Olympisch Stadion het shirt van Ajax Cape Town aan. Vier elftallen in één seizoen, Walian kan erover meepraten. En hoewel het zorgde voor een wat minder jaar, de persoon Ezra Walian is er één om respect voor te hebben.

Walian is niet zo’n grote prater, hij laat liever zijn voeten spreken. Maar na een wervelend seizoen in de B1 vorig jaar waren de ogen nu eenmaal gericht op hem. Het leek hem niet te deren. In de voorbereiding op afgelopen jaar vielen de goals weer als rijpe appelen. De ene week in B1, de andere week in A2 of A1. Ook hij had waarschijnlijk niet kunnen voorspellen dat hij wekelijks ergens anders zou spelen.

Toch gebeurde dat, net als bij zijn maatje Vince Gino Dekker. Het tweetal is op papier B-junior en als er dan een stap kan worden gemaakt, is A2 de meest logische. Maar ook Orlando Trustfull deed in het begin graag een beroep op Walian. Hij scoorde makkelijk en liet dat onder meer in de Youth League zien. Niets aan het handje? Toch wel: Walian had volop concurrentie en privé ging hij door een lastige periode. En laat Walian nu net iemand zijn die een beetje vastigheid en een goed gevoel nodig heeft.

Het zorgde ervoor dat zijn leeftijdsgenoten Abdelhak Nouri en Donny van de Beek de stap zetten die Walian ook graag had willen maken. Juist die twee wist hij met Cape Town te verslaan op dag 2 van Copa. Hij kan gewoon nog een prijs winnen, in tegenstelling tot A1. In gesprek met Copa Amsterdam sprak hij over de genoemde vastigheid die hij nodig heeft. ‘Dat had ik dit seizoen niet. Dat ging ten koste van mijn goals. Natuurlijk had ik liever voor één team gespeeld.’

Het tekent de spits. Ook hij weet dat afgelopen seizoen niet optimaal was, maar klagen zal hij nooit. Hij is eigenlijk gewoon een lieve jongen, eentje zonder Amsterdamse bluf. Als je hem aanspreekt na een training, een wedstrijd of tijdens de Copa, dan zal hij altijd 'u' zeggen. In het veld oogt hij als een krijger met zijn lange, natte haren en stoere houding, naast het veld is hij bijna verlegen. Na een doelpunt wijst hij altijd met twee vingers omhoog, naar zijn overleden moeder. Walian zal nooit vergeten waar hij vandaan komt.

Mede daarom ben ik er heilig van overtuigd dat een minder seizoen hem niet van de wijs brengt. De omhaal tijdens dag 2 van de Copa bij Cape Town tegen HSV toonde zijn constante scherpte. Een nuchtere jongen, die doen het doorgaans goed bij Ajax. Hoe graag de fans misschien ook anders zouden zien, spelers als Siem de Jong, Niklas Moisander en Lasse Schöne zijn betrouwbare krachten en krijgen de voorkeur boven de machomannetjes.

Geen paniek dus, Walian weet wat hij wil en kan. Geef hem wat zekerheid, geef hem zijn wedstrijden in één elftal en hij betaalt het vertrouwen terug. En wat is een minder seizoen? Met veertien treffers eindigde hij ‘gewoon’ als tweede in de topscorerslijst van de A- en B-jeugd, vlak achter Anwar El-Ghazi. Met de nieuwe aanpak bij Ajax, de focus op de positie en het individu, kan Walian zijn leeftijdsgenoten Nouri en Van de Beek zeker weten achterna. Laat het feestje met Cape Town, met misschien wel een prijs op dag 3 van Copa, vooral een leuke afsluiter zijn. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FlyingDutchMan
Mooi stuk inderdaad, dat Walian er toch nog 14 heeft ingeschoten verbaasd me wel, zullen er dan wel veel in het begin van het seizoen zijn geweest.
0 0
AjaxD1986
Zelfde hier, oudere mensen met jij aanspreken wordt daar gezien als vrij respectloos.
0 0
RoodWit
Klinkt misschien raar, maar zo zijn wij Indo's/Molukkers opgevoed en opgegroeid, altijd een ander respecteren, vooral ouderen altijd aanspreken met u.
0 0
JoodTotMijnDood
Klopt, ik zeg ook gewoon U tegen mijn Pa en Ma.
0 0
mrniceguy
Haha, alsof alleen indo's/molukkers dat doen:p Ken bijna niemand van die leeftijd die dat niet doet.
0 0
AjaxD1986
Waar woon je? België?
0 0
CHRISSSSZ
Leuk stuk!
0 0