Trots

GerbenvdR, 02-12-2012 om 19:49, 4420 views, Ajax Showtime | Ajax-kleding nodig voor het voorjaar?
COLUMN - Het zal niemand ontgaan zijn, Ajax won gisteravond vol overtuiging van PSV en doet weer helemaal mee in de titelrace. Een woord overheerst bij mij na deze prachtige overwinning: trots.
Trots op de spelers, trots op de staf en trots op het publiek. Ajax-PSV was zo’n wedstrijd waarin alles op zijn plek viel. Supporter zijn van een club die zich in een overgangsfase bevind is niet altijd makkelijk. Elke transitie is er een van vallen en opstaan. Want zo gaat dat met veranderende organisaties. Daarom is het maar wat fijn als het nieuw ingezette beleid af en toe beloond wordt met een mooi resultaat.

En gisteren was zo’n resultaat. Compleet volgens de eigen filosofie werd PSV vroeg onder druk gezet met een team dat voor het grootste deel bestaat uit jonge spelers uit de eigen school. Met een basisteam dat alles bij elkaar slechts zo’n vijf miljoen heeft gekost. Tegenover een basiselftal van PSV dat ruim 30 miljoen heeft gekost! De overwinning van Ajax is dus vooral de overwinning van beleid, van visie en van de toekomst. Als zo’n tactiek dan blijkt te werken, mag je trots zijn.

Trots op Vermeer, die oog in oog met Lens lang bleef staan en daardoor de kans voor de spits moeilijker maakte. Trots ook op van Rhijn en Blind, die zowel voetballend als verdedigend zichtbaar stappen maken en met vertrouwen staan te spelen. Trots op Alderweireld en Moisander, die steeds meer een blok vormen en de stille krachten van de defensie zijn. Trots ook op het complete middenveld, dat technisch en tactisch het zo geroemde middenveld van PSV aftroefde en zo de basis legde voor de overwinning. Maar ook trots op Boerrigter, die vanaf rechts steeds beter in vorm lijkt te komen. Zijn aannames en dribbels worden met de week gevaarlijker. En natuurlijk trots op Hoesen en Fischer. De twee jongelingen brengen heel veel kwaliteiten met zich mee en zijn typische Ajax spelers. Technisch goed, snel en met de juiste uitstraling. Vooral Fischer is een bijzondere speler. Dat hij op deze leeftijd al zo beslissend kan zijn, is tekenend voor iemand met zijn talent en zijn karakter. Ik kan niet wachten om te zien waar dat gaat eindigen.

Tegen PSV bewees Ajax waar het toe in staat is. Dat deed het eerder ook al tegen FC Twente en Manchester City. Alleen Real Madrid en Borussia Dortmund bleken echt een maatje te groot en Vitesse profiteerde van een offday. En waar City en FC Twente er zelf voor kozen om in te zakken en te counteren, was het voor PSV gisteren geen keuze, maar pure noodzaak. Achteruit gedwongen door de druk van de Amsterdammers. Als dit de uitkomst is van anderhalf jaar nieuw beleid, dan heb ik het volste vertrouwen in de resultaten van dit beleid over een jaar of vijf.

Gerben van der Rijt
                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Pettersson1963
Allemaal achter Cruijff en Gerben aanlopen na deze geweldige overwinning, we vergeten het matige spel van de afgelopen maanden en we zijn weer trots op Ajax! Gerben is in zijn geweldige column duidelijk de weg kwijt, het spel van Ajax was de afgelopen maanden niet om aan te gluren en Gerben heeft het over een offday tegen Vitesse. Wat een gelul van Gerben, we spelen goed tegen PSV en vergeten de matige prestaties tegen AZ, Heerenveen, Den Haag, Utrecht, Heracles, Feyenoord en Vitesse! Cruijff en Gerben lullen een glas nog half vol...
0 0
CrazyJew
Wat ik zou flauw vind aan jullie Cruijff haters is dat jullie echt slechte verliezers zijn. Jij bent ook zo'n muts die te pas en te onpas net als Zorro obsessief loopt te kraken.

Kamp Cruijff heeft gewoon een beleid wat voor iedereen te volgen is. Aanvallend spel met eigen jeugd. Het grimmige en wisselvallige spel van dit Ajax is heel simpel te verklaren door onervarenheid en dat is dus ook waarom TD ook zegt dat het een aantal jaar zal duren voordat resultaten echt te zien zijn.

Maar zelfs jij kan niet ontkennen dat Ajax gewoon weer herkenbaar en fris voetbalt. Dat het volgende week weer minder kan zijn? Ja dat kan maar langzaam aan begint Ajax ook weer internationaal aanzien te krijgen en gaan eigen opgeleide spelers weer ons gezicht bepalen.

Als je echt je club wilt steunen raad ik je aan die frustratie te laten voor wat het is. Dan kun je tenminste echt genieten van het resultaat want krijg nu het gevoel dat de Cruijff haters zo doorschieten dat ze niet eens meer blij kunnen zijn als het wel goed gaat.

Jou antwoord op deze column is daar een typisch voorbeeld van. Altijd iets kunnen vinden om toch te janken
0 0
stefanpetterson
Helemaal mee eens!
0 0
FDBFTW
Jongens, de sfeer gister was echt van wereldniveau, chapeu aan iedereen in de ArenA!
0 0
Ganggino
Zag op een gegeven moment letterlijk het hele stadion meedoen na dat ouderwetse liedje (waarvan ik de naam kwijt ben) dat F-Side inzette.
0 0
Robinjo1988
Zeker TROTS op AJAX!
0 0