Sinterklaaswens: een type-Suarez voor Ajax

sv, 22-11-2012 om 09:11, 5631 views, NUsport | Bestel nu het nieuwe uitshirt van Ajax.
Column van Bart Vlietstra van NUSport. Hij pleit voor een type Luis Suarez bij Ajax. 'Dus beste Frank, Wim, Dennis, Edwin, Marc, Johan, Theo of desnoods Sinterklaas: zet uw scout of Piet (de Visser) aan het werk en spoor alstublieft een type-Suarez op. Of beloof mij dat Viktor Fischer en Jody Lukoki zo goed, gek en gedreven zullen worden. Ik wil weer live Luisjes zien', schrijft Vlietstra in zijn column.
                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Pettersson1963
Sinterklaas komt uit Barcelona en het zal hem een zorg zijn welke spelers bij Ajax spelen, Sinterklaas heeft al genoeg gedaan voor Ajax met de geweldige aankopen Babel, Sana, Poulsen, Hoesen, Sinterklaas wil Ajax van de beurs halen en schrijft wekelijks de meest geweldige columns in de Telegraaf, Sinterklaas zit het liefst op zijn eigen zak en trekt aan zijn witte baard! Sinterklaas is Johan uit Barcelona en zijn zwarte Pieten zitten momenteel in de gehele organisatie bij Ajax, dankzij Sinterklaas en zijn zwarte Pieten zijn we momenteel het lachertje in Europa en Nederland. Met dank aan Sint Johan geloof ik niet dat er nog eens een Suarez in de Ajax schoen terecht komt...
0 0
IamLegend
suarez levende legende!!!
0 0
De scout
Willen ze niet eens naar op zoek. Ze laten andere clubs scouten en halen en dan voor 3 miljoen weghalen bij de club. de luie sodemieters. Stop met die talenten en haal eens klasse...
0 0
Van Reenen
Slaap klaasje slaap, daarbuiten lopen geen topspelers die naar Ajax willen voor een salaris van 7 ton of iets erboven. Veeg de slaapkorrels uit uw ogen en kijk in de realiteit van deze wereld rond. In het buitenland worden salarissen betaald van rond de 2 à 3 miljoen euro voor een doorsnee voetballer. Dus zullen wij het in Nederland met minder geschoolde voetballers of jeugdspelers moeten doen.
Voorbeelden? Poulsen, Enoh, De Jong, Moisander, Blind zijn niet goed genoeg voor Ajax.
0 0
Professor
Het is voor de ajax supporter misschien niet echt leuk maar bovenstaand artikel klopt helemaal. Echt het is een utopie om te verwachten dat bovengemiddelde spelers voor ajax kiezen als ze het salarisplafond blijven handhaven. Ook het idee wat Overmars uitsprak om jonge talenten in Hongarije te stallen zal niet doorgaan geloof me maar deze spelers kiezen ook al voor het geld. Het doet pijn om te zeggen maar ajax heeft die aantrekkingskracht niet meer. Ik weet je moet geen gekke transfergelden (Sulejmani) meer betalen maar had toch graag Tadic of assaidi op links gezien en Narsingh op rechts
0 0
Randy428
Een type Suarez of Huntelaar lijkt me super. Eentje die zichzelf door de verdediging heen frommelt, of een echte afmaker dus.

Op dit moment stelt de aanval echt heel weinig voor. En wat mij betreft is inzetten op Sightorsson wel erg naïef. Als topclub moet je in ieder geval een degelijke vervanger in huis hebben, en dat hebben we niet. Dus ik hoop dat het technisch hart gaat schakelen komende winter en een versterking aantrekt. En niet pas in de zomer.
0 0
Jst
Babel zou het op die positie ook goed doen denk ik. Fysiek zou die sowieso iets toevoegen op die positie. Helaas wordt die niet als spits gebruikt en is die geblesseerd.
0 0
AjaxD1986
Als je meer scoort als de tegenpartij dan maakt het aantal tegengoals geen flikker uit!
0 0
De Stift
Mooie samenvatting: Maar ik mis toch echt een durfal die iets aparts doet in de laatste fase van een aanval. Die een paar mannetjes kan passeren. Die er vanuit de nagelriemen van zijn tenen van overtuigd is dat hij gaat winnen bij Real Madrid en die liever zijn moeder verkoopt dan dat hij gelijkspeelt tegen ADO Den Haag.

Dit seizoen hadden spelers als Alderweireld, De Jong en Eriksen moeten opstaan. Zowel voetballend als coachend hadden zij dit jaar het team op sleeptouw moeten nemen. Maar alledrie de jongens zijn te braaf. En ze zijn zoekende naar de grote vorm. Ze zijn nog teveel met zichzelf bezig om de rest van het team op te zwepen.

De pure passie van Suarez ontberen ze. Overigens ook de absolute winnaarsmentaliteit van Vertonghen. Het is vaak zo, dít is nu het grote probleem van Ajax als opleidingsinstituut. Jonge spelers zijn nog volop op zichzelf gericht, de volle aandacht gaat uit naar hun eigen functioneren. Niet uit egoisme -ook spelers als Suarez en Vertonghen zijn in het veld egoisten- maar omdat ze individueel nog niet zover zijn ontwikkeld dat ze óók aandacht kunnen hebben voor het team. Dat is een ontwikkeling die pas later komt. Vertonghen had helaas geen troonopvolger.

Ajax heeft met Poulsen geprobeerd toch meer coachende felheid aan te kopen. Op de trainingen zal het vast gebeuren, maar in het veld is hij toch slechts een van de 11, en niet zelden een van de mindere spelers. Dus aan hem kan het team zich niet optrekken. Ik denk toch dat je dit soort spelers niet kan kopen, dat moet groeien in het team.

In dat groeiproces heb ik het volste vertrouwen. De revolutie is gedaan, alle poppetjes zitten, de jeugdopleiding wordt hervormd, Frank zet gestaag zijn visie uit en dat gaat met ups en downs. Maar je weet, volgend jaar en het jaar daarna, en nog jaren daarna, zal Frank aan dat roer staan. Dat geeft een geweldige rust. Bij Ajax wordt iets opgebouwd. En net als met alle (ver)bouwprojecten duurt het langer dan je wenst en zijn er meer verborgen gebreken dan gedacht. Met al twee (gelukkige) kampioenschappen in de tas en de totale revisie van de club zitten we aardig op schema. Dit jaar is, helaas, het onvermijdelijke tussenjaar.

Het is zaak de boel bij elkaar te houden. Het team moet blijven geloven in het proces. Het team moet ook bij elkaar blijven. Wat dat betreft zou een vertrek van Eriksen een ramp zijn. Nog voordat hij écht goed is, nog voordat hij constant de beste van het veld is (zoals Vertonghen vorig seizoen), zou hij vertrekken. Zijn echte meerwaarde zou hij dan nooit hebben gehad voor Ajax. Nog een, twee of drie seizoenen Ajax en dan op zijn 23ste als een echte en volleerde ster naar een topclub vertrekken, dat zou een goede zet zijn. Bovendien is gisteren pijnlijk duidelijk geworden dat Eriksen nog lang niet de absolute top heeft bereikt. Als je zijn inbreng vergelijkt met de even oude Gotze, dan is het verschil tussen bovengemiddeld en top duidelijk zichtbaar. Daarom Chris: teken bij en zorg voor rust in je eigen kop, in het team en bij alles wat Ajax lief heeft. Want dan je de absolute top kan bereiken, staat voor mij vast.

Daarvoor zal ook de rest van het team zich verder moeten ontwikkelen. Alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig, al zal Frank dan nooit meer met twee controleurs mogen spelen. Het is allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk zorgen die controleurs altijd voor matig balbezit. Zij komen immers het meest aan de bal (vanwege hun positie) en moeten dan doen waarvoor ze nu net niet geschikt zijn: het spel opbouwen en verdelen. Daarom moet daar altijd een speler staan die wél kan voetballen. Laat een technische speler maar leren de gaten dicht te lopen, in plaats van een gaten-dicht-loper leren het spel te verdelen. Daarom zou ik pleiten voor een speler als De Jong als controleur, met daarvoor spelers als Eriksen / Fischer / Serero / Schone (en als zomeraankoop Maher of Djuricic). In mijn ogen komt er controle op het moment dat je de beste spelers hebt om balbezit mee te spelen. Ook gisteren hadden we 70% balbezit, maar met spelers als Enoh en Poulsen is het balbezit zonder snelheid, zonder creativiteit, zonder stootkracht. De Jong is fysiek sterk, werkt hard, heeft een goede pass, een goede aanname, een prima spelinzicht en een uitstekend afstandschot (in beide benen). Laat hem maar het spel opbouwen. En geef hem komend seizoen maar de tijd om te leren te denken als controleur. Dat heeft hij sneller geleerd, dan dat Enoh zijn balcontrole, handelingssnelheid, en spelinzicht verbeterd...

Als daarvoor spelers als Eriksen en Fischer/Serero staan, dan kan je op het middenveld kort combinatievoetbal spelen. Een keer raken, veel beweging, spel snel verplaatsen, individuele acties, en steekpasses zijn dan mogelijk. Zeker als de backs goed opkomen, de spits een goed aanspeelpunt is (ik vind dat we met Babel, Sigthorsson en Hoessen in principe uitstekend in de spitsen zitten), en de buitenspelers veel bewegen.

De keuze moet dus volmondig op balbezit komen te liggen. Want die twee controleurs hadden geen enkele waarde bij de paar aanvallen (vaak na balverlies van Ajax) van Dortmund. En als de controleurs geen waarde hebben bij balverlies, dan hebben ze zeker geen waarde bij balbezit. Daarom Frank: kies voor een spelmaker in plaats van een controleur.

Als die keuze wordt gemaakt, dan is dit seizoen een goed moment om aan die automatismen te gaan werken. Met spelers als Denswil, Fischer, Anderson, Lukoki, en Hoessen is de nieuwe aanwas van talenten goed verzorgd. En vooral Fischer heeft ook een zeker gogme over zich, een echter winnaarsmentaliteit die we nu missen.

Dat laatste is overigens ook een punt voor de jeugdopleiding. Wat je nu veel hoort van spelers die van andere clubs komen (zoals Jansen en Moisander) is dat er maar weinig gecoacht en gesproken wordt door de spelers. Dat het allemaal wat stil en braaf is. Los van het technische aspect, vind ik dat ook helemaal niet des Ajax. Bravoure en gogme zijn eigenschappen die bij spelers van Ajax hoort, zelfvertrouwen die neigt naar arrogantie, durf, lef en praatjes. Juist alles wat andere clubs zo haten aan Ajax, juist dat is wat Ajax zo goed kan maken. 'Wij zijn Ajax, wij zijn de beste'. Dus niet alleen trainen op techniek, maar juist ook op het gevoel van zelfverzekerdheid: ik ben Ajax, ik ben de beste.0 0
herbsman
Goed verhaal, op ieder punt. Je stipt alle belangrijke punten aan, techniek, gogme, Frank, speciale klasse in de laatste fase. En vooral lef en bravoure. Want waar dat in uit moet monden, wat we al jaren harder dan wat dan ook missen, is dit: spelers die het lekker vinden, spelers wier ego ervan groeit, spelers die er ronduit van genieten om met een of twee tegenstanders in hun nek de bal dood onder de voet te houden. Spelers die de tegenstander uitdagen (idd, zoals bv Götze dat doet). Spelers die op zo'n moment in alles uitstralen: uitgesloten dat ik deze bal verlies; iets wat juist daardoor ook niet snel zal gebeuren. Spelers op wie de tegenstander liever niet scherp en kort doordekt, omdat ze bang zijn door hem gedold te worden. Dát is kwaliteit, vanwege mentaliteit.

Het is om moedeloos van te worden dat de praktijk al jaren en jaren het tegenovergestelde laat zien: tegenstanders jagen Ajacieden het liefst zo fel mogelijk op, want tot aan de kleinste clubs toe weet iedereen inmiddels dat Ajacieden het heden ten dage dun door de broek loopt als je hard en fel dekt. Onze spelers zijn al jaren lieverdjes, brave lieden, ronduit onzekere jongens. Ze zijn bang om een bal aangespeeld te krijgen als ze weten dat er een tegenstander in hun nek zit. Ze zijn bang voor de consequentie van balverlies. Het lijkt erop dat er dezer dagen een ander soort jongens opgroeit, je ziet het ook bij andere clubs. Kinderen/jongeren van nu lijken zachter van aard, terwijl de voetbalwereld alleen maar harder en veeleisender wordt. Nou is het type Sneijder of Ibra sowieso zeldzaam, maar het is wel hun soort lef wat er nu ontbreekt.

Waar het ook door moge komen: dit is hét springende punt waar de gerenoveerde jeugdopleiding haar vinger achter moet zien te krijgen. Het is prachtig en hoopvol om te zien en te horen dat Frank er al vanaf het begin op hamert om vooral niet bang te zijn mensen in de dekking aan te spelen. Dat gebeurt nu inmiddels ook, maar bang zijn ze nog altijd; dat gaat er bij deze lichting ook niet meer uit, onze eerste elftalspelers van nu worden op een enkele uitzondering na geen topvoetballers.

Maar combineer in de jeugd dit soort lef (misschien moeten ze meer scouten op karakter) aan techniek, goed positiespel en alles wat verder des Ajax' is, en het kan bijna niet anders of de wereld ligt spoedig weer aan onze voeten.
0 0
Daneman
verdediging is nog belangrijker
Douglas
0 0
AjaxD1986
Het werd gisteren pijnlijk duidelijk dat we al veel eerder aanvallend met een echte spits (hoessen) hadden moeten spelen.
0 0
YochananAFCA
Lucas Andersen
0 0
gerajax
Probeer Wellington Silva Sanches Aguiar te halen. Net zo'n speler als Suarez. Ben alleen bang dat die wel wat geld gaat kosten. Maar hij is het zeker waard.

http://www.youtube.com/watch?v=DeNyJPH6ITE
0 0
PietBon
Jaaa dat is wel een speler die bij ons niet zou misstaan en ook wel beter maakt. Ben alleen bang dat deze waarschijnlijk al bij de grote clubs in Spanje en Engeland en de rijke clubs in het Oostblok op de radar staat.
0 0
Mark <3 AFCA
Goeie kollum, is idd wat dit team ontbeert. Spelers die even schijt hebben aan alle afspraken en voor eigen succes gaan, mits ze weten wat ze doen en dat ze het kúnnen. En zoals hij ook zegt: de enigen in deze selectie die deze eigenschap enigszins hebben zijn Fischer en Lukoki. Vooral de actie van Lukoki aan het eind van de wedstrijd was mooi, en dat na 90 minuten lang zich de pleuris gerend te hebben! Hij is op de goede weg, en Fischer natuurlijk ook. Na zo'n zeperd van gisteren is er geen reden om in paniek te raken, Ajax is gewoon goed bezig.
0 0
tras92
Mooi stukje tekst. En hij heeft nog gelijk ook! We missen dit jaar een paar mannetjes en dat zie je ook terug op het veld. Alleen Alderweireld laat het af en toe zien, maar verder doet niemand het helaas.
0 0