Vleugellam

GerbenvdR, 04-11-2012 om 19:08, 6344 views, Ajax Showtime | Bestel nu het nieuwe uitshirt van Ajax.
Ajax kan de laatste weken geen potten breken. De traditionele herfstdip heeft de landskampioen ook dit jaar flink te pakken en inmiddels staan we 10 punten achter FC Twente, dat toch ook geen erg sterk seizoen draait.
Iets wat elke week schrijnender wordt is het gebrek aan gevaar vanaf de vleugels. Op links hebben we Derk Boerrigter. Die is fit, maar wel heel ver verwijderd van zijn vorm van begin vorig seizoen. Je begint bijna te denken dat die goede vorm een uitzondering was. Babel speelt de laatste weken ook vaak vanaf links, maar voelt zich inmiddels lekkerder als spits. Geen ideale situatie dus.

Op rechts is het probleem misschien nog groter. Daar staat Tobias Sana een beetje mee te spelen, maar nu het verrassingseffect van de eerste wedstrijden lijkt uitgewerkt, blijft er vrij weinig over. En is hij eigenlijk niet beter vanaf links? Gelukkig kostte hij geen 16,5 miljoen en valt de potentiele schade mee. De duurste rechtsbuiten die we hebben is namelijk helemaal een verhaal apart. Ondanks zijn vorstelijke salaris loopt Sulejmani inmiddels zo lamlending rond bij Ajax, dat zelfs Frank de Boer het gehad heeft met hem. Micky mag de wedstrijd tegen Manchester City lekker thuis op de bank kijken. Met een zak chips. Of twee. Dan doet hij tenminste ook waar hij goed in is. Jody Lukoki is de laatste rechtsbuiten die we hebben. Nou is die wel ontzettend snel, maar vergeet hij te vaak de bal mee te nemen. En technisch lijkt het ook niet al te best.

Tegenwoordig is het trouwens helemaal in om een rechtspoot op links te zetten en andersom. Dan kunnen de vleugelspelers mooi naar binnen komen of de ruimte induiken die de ‘valse spits’ laat vallen. In dat geval moeten de backs eroverheen denderen en eventueel de voorzet geven, maar ook dat zien we te weinig gebeuren. Van Rhijn heeft die drang minder dan we gewend waren van Van der Wiel en Blind is allang blij dat hij een basisplek heeft veroverd.

Wie gaat ons verlossen van dit probleem? Veel fans hopen dat Fischer snel de nieuwe linksbuiten zal worden. En dat lijkt inderdaad de enige juiste keuze. In de wedstrijden dat hij mee mocht doen liet hij zien over veel klasse te bezitten. En hij voegt ook scorend vermogen toe aan de voorste linie. Want dat mist onze club op dit moment behoorlijk! De statistieken liegen niet. Babel en Sana zijn geen vermaarde topschutters en Boerrigter in deze vorm ook niet. Fischer zal ongetwijfeld foutjes maken en mindere wedstrijden spelen, maar hij heeft zoveel potentie dat we dat graag voor lief nemen.

Met Fischer op links lijkt de ene helft van het vleugelprobleem opgelost. Nu de andere helft nog. Lesley De Sa? Nick de Bondt? Lucas Andersen misschien? Aangezien het onwaarschijnlijk is dat Ajax opnieuw de portemonnee zal trekken voor een nummer 7, wordt het tijd dat de rechtsbuitens uit de jeugd van zich gaan laten horen. Wie grijpt zijn kans?

- Gerben van der Rijt -
                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Read my lips! Het gaat Ajax opbreken dat ze Narsingh niet gehaald hebben. Was een uitkomst geweest tegen en in Machester. Ook denk ik dat wij dan van Heracles en Feijenoord gewonnen hadden. En misschien ook nog wel van Dortmund thuis. Helaas is de werkelijkheid anders en zal dit nooit bewezen kunnen worden, afgezien van het feit dat er nu geen volwaardige rechtsbuiten staat.
M.a.w. het gaat Ajax meer geld kosten van het niet aantrekken van Narsingh dan het wel aantrekken. Het is maar hoe je het bekijkt.
0 0
DOPEBOYsGAME
Lijkt me raar om Kenneth te wisselen nadat hij keer op keer zijn klasse toont.. Verder heb ik Fischer ook niks zien brengen al deed hij telkens maar kort mee.. Voor mij is het Kenneth, v rhijn, alderweireld, moisander, blind / enoh, eriksen en siem/ fischer Babel en Sana (Sana op links waar die alle wedstrijden goed heeft gespeeld!)
0 0
eddy1985
Het wordt tijd voor danish dynamite!!
Cillissen
Van rhijn, alderweireld, moisander, blind
Enoh
Schone, eriksen
Andersen, babel, fischer

0 0
RobertoStrife
"Micky mag de wedstrijd tegen Manchester City lekker thuis op de bank kijken. Met een zak chips. Of twee. Dan doet hij tenminste ook waar hij goed in is." HAHAHAHAHAHA, prachtige zin!
0 0
paulat
De Sa op rechtst proberen. Sana is gewoon niet goed genoeg. Fisher idd op links houden. Andersen als schaduwspits. Bij zijn vorige club speelde hij geloof ik op het middenveld en heeft scorend vermogen. Eriksen links half.
0 0
sv
Heeft Ajax niet alles gewonnen dit seizoen met Lukoki? Volgens mij als hij speelde werd er gewonnen.
0 0
RobertoStrife
Utrecht, ADO en AZ werden ondanks assists van Lukoki niet gewonnen. (wedstrijden die hij inviel heb ik niet meegeteld overigens)

Opvallend: Vorig jaar hebben we alleen tegen Manchester, Lyon en Feyenoord niet gewonnen als Lukoki speelminuten (invalbeurten wel meegerekend) maakte!

Off-topic: SV, Je columns zijn bij vlagen erg vermakelijk, waarom verstop je ze zo? Kunnen best bij opinie!
0 0
afcavinnie
Mijnheer de Boer: Heel even niet over spelers die niet zo goed in vorm zijn maar over de taktiek. En dan vooral de links- en rechtsbuiten. Het 'oude' Ajax 4-3-3 systeem wil ik graag weer zien. Waarbij de buitenspelers aan de zijlijn kleven bij balbezit? Waardoor de backs van de tegenstander daar ook heen moeten en er in het centrum ruimte komt voor de spits en of inkomende middenvelders. Het grootste gevaar voor het doel ontstaat door voorzetten van de achterlijn. En dan hoef je vaak niet eens je tegenstander te passeren. Tegen Vitesse was vooral op links voorin enorme ruimte gelaten door Ajax. Als je dat doet wordt verdedigen voor Vitesse een stuk makkelijker omdat de ruimtes in het centrum kleiner worden. Iedereen loopt in de flessenhals naar het doel. Daar is alleen Messi in staat om door heen te slalommen. Helaas heeft die een ander shirt aan.
0 0
10Sneijder10
'Jody Lukoki is de laatste rechtsbuiten die we hebben. Nou is die wel ontzettend snel, maar vergeet hij te vaak de bal mee te nemen.'

Haha hek open en gaan.
0 0
Pettersson1963
Het geweldige beleid van Cruijff en vrienden heeft er voor gezorgd dat we momenteel vleugellam zijn en met een begroting van 100 miljoen ¤ het lachertje van de Eredivisie zijn!
0 0
Sterretje73
Met zo'n kulopmerking ben jij het lachertje hier ! Praat niet zo dom en ga je mond spoelen !
0 0
Simon1
Ik zag vandaag die Wildschut weer goed spelen en volgens mij is dat wel een leuke rechtervleugel als je het mij vraagt. Zit snelheid, lef en body in en hij kan nog leuk voetballen. Ik hoop echt dat ze hem gaan halen.

Verder moet die Poulsen echt opdonderen, geen goed woord voor over. Het ligt niet aan hem, maar hij past hier gewoon niet in. Echt zo zonde dat Anita weg is, die kleine beul mis je echt. Sporkslede mag daar lekker staan. Fris, gierig en vooral goede techniek. Hij wordt een baas.

Ook kan je niet Alderweireld en Moisander beide neerzetten. Twee passieve verdedigers werkt niet. Er moet er min. één tussenstaan die daadwerkelijk daadkracht kan tonen. Vorig jaar was Alderweireld de passieve en Vertonghen de agressieve nu hebben we twee passieve... -.- Lekker ingrijpen dus! Denswil is wel een agressieve verdediger, dus die mag lekker voor altijd in de basis starten. Deed het goed, moet alleen weten waar hij aan toe is. Het eerste elftal dus!

KP: Vermeer
RB: Van Rhijn
RCV: Alderweireld
LCV: Denswil
LB: Blind / Dijks
VM: Sporkslede
LH/AM: Eriksen
RH/AM: De Jong
LVA: Boerrigter
RVA: Wildschut
CS: Babel

Bank:
Cilessen
Moisander
Dijks
Enoh
Schöne
Serero
Lukoki / Sana

In de eredivisie zou ik voor Lukoki en Sana op de bank gaan en Enoh eruit halen, behalve in de top-wedstrijden zoals PSV, Feyenoord, F.C. Twente, AZ en Vitesse.

Waarom kies ik links op links en rechts op rechts... Blind en van Rhijn hoeven er niet telkens overheen. Het viel me ook op dat Blind wel een leuk schot heeft, dus maak daar eens gebruik van. Rush diagonaal naar het centrum toe en geef die bal gewoon eens een lel, de aanval daarna dekken ze je direct en ligt er daarachter weer een gat.

Zo zie je maar weer dat spelers kopen eigenlijk geen eens zo erg hoeft, alleen maar logisch nadenken wat je in huis heb en hoe het team gebalanceerd is. Frank, je bent een goede coach en trainer, maar wees niet te koppig met dit elftal, want straks kunnen we de achterstand niet meer inhalen en zijn we de pineut.
0 0
afcamuc
Ik vind dat je Lukoki wat te kort doet hier. Hij is zoals je al gezegd had snel, maar er gaat ook altijd dreiging van hem uit, hij kan een mannetje passeren en durft dat in tegenstelling tot de andere vleugelspelers ook, plus zijn voorzetten zijn zwaar verbeterd, hij is samen met notabene van Rhijn de enige die überhaupt nog voorzetten aflevert lijkt het. Ik denk dat Lukoki net als Fischer gewoon eens een serie wedstrijden in de basis moet spelen en het dan wel goed komt. Potentie heeft ie zeker! De Sa zou alleen maar hetzelfde verhaal zijn, die jongen moet ook eerst ervaring opdoen voordat hij echt iets kan toevoegen
0 0
N-ajax
Fischer is op het moment net zo waardeloos als de rest, het enige verschil is dat hij teminste potentie heeft.
0 0
Vinc-ajacied
Onzin. Hij heeft net als Eriksen gewoon goede medespelers nodig om te combineren. Het is geen type Suarez..
0 0
pietz0r1
Ik zou toch graag eens Fischer en Andersen op de vleugels willen zien. Fischer op links omdat Boerrigter vorm mist en Babel zich beter lijkt te voelen in de spits. Andersen op rechts aangezien Sulejmani z'n contract afloopt en misschien nog belangrijker het er naar uitziet dat hij het niet meer op kan brengen om voor Ajax te voetballen. Sana zie ik ook niet als rechtsbuiten en Lukoki leek zich te ontwikkelen maar is toch zeer wisselvallig met z'n knie nu.

Kortom ik zou de jonge Denen een kans geven, we hebben ze toch niet voor niets gekocht. Ik verwacht niet dat ze gelijk de pannen van het dak spelen, maar we hebben qua vleugelspelers toch wel een dieptepunt bereikt dit seizoen en zeker met het oog op de toekomst zou het imo verstandig zijn deze jongens de kans te geven!
0 0