Stuur de hele selectie van Ajax naar Angola

Ajax Showtime, 08-11-2011 om 16:10, 5442 views, Ajax Showtime | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.
Je staat er soms van te kijken. Wat er allemaal gebeurt in ons kikkerlandje. Tenminste, zo ervaar ik dat de laatste weken sterk. Sterker dan normaal. De media en politiek gooien je dood met een discussie over het leven van een jongen van 18. Niemand weet er het fijne van, maar de jongen is hier al een eeuwigheid en moet nu weer weg. Terug naar Angola. Dat kan. Dat mag hier in Nederland. Met tranen in zijn ogen zie je de jongen langskomen op TV. Ik heb het natuurlijk over Mauro. Mauro wil zo graag blijven. Hij heeft er alles voor over, zegt hij. Ik geloof hem. Ik wil er in geloven. Dan is er tenminste iemand op de buis die ergens echt wat voor over heeft. Want het door mij o zo geliefde Ajax heeft helemaal nergens wat voor over. Een aantal jaren geleden hadden we bij Ajax onze eigen Mauro. Nee, ik bedoel hier niet naamgenoot en rechtsbuiten Mauro Rosales, die inmiddels godzijdank terug is naar zijn vaderland. Ik doel op Nando Rafael. In 2002 wist deze destijds 18-jarige Angolees als speler van Jong Ajax de halve finale van de KNVB beker te bereiken. De centrumspits was een belangrijke pion in de succesgeneratie die onder meer Johnny Heitinga, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart voortbracht. Logischerwijs wilde Ajax het toptalent dan ook destijds overhevelen naar het eerste elftal. De overheid stak daar echter een stokje voor. Waarom?

Op 8-jarige leeftijd woonde Nando nog in Angola. Hij was op een mooie dag een voetbalwedstrijd gaan kijken bij de buren, maar toen hij in de loop van de avond thuis kwam trof hij zijn volledige familie vermoord aan. Hierop ontfermden zijn oom en tante zich over de jonge Nando Rafael. De drie vluchtten van Angola naar Nederland en zwierven lang rond in ons kikkerlandje. Nando kon aardig voetballen en werd op zijn elfde opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax. De spits sprak al snel Nederlands met een Amsterdams accent en behaalde op 16-jarige leeftijd een Mavo-diploma. Nando begon kort daarna aan een relatie met de Nederlandse Laura Overkempe en de speler doorliep succesvol alle jeugdelftallen van Ajax. Op 18-jarige leeftijd kreeg Nando echter prompt noch een verblijfsvergunning, noch een werkvergunning. Weg droom om Ajax 1 te halen.

Samen met zijn oom, tante en vriendin keerde Nando Nederland dus noodgedwongen de rug toe. In Berlijn kreeg het talent in 2002 vrij snel wel de benodigde papieren om voor het Duitse Hertha BSC en als Duits international uit te mogen komen. Na drie seizoenen in Berlijn belandde Nando Rafael via Borussia Mönchengladbach en het Deense Aarhus GF bij de Duitse laagvlieger Augsburg, dat getraind wordt door Nederlander Jos Luhukay.

Voor die ploeg zag ik Nando Rafael vorige maand toevallig weer in levende lijve uitkomen. Ik zat op de tribune van het Olympia Stadion in Berlijn toen Nando daar met zijn nieuwe werkgever Augsburg aantrad tegen zijn voormalig werkgever Hertha BSC. Het vermakelijke foutenfestijn eindigde in een 2-2 gelijkspel. De inmiddels 27-jarige Nando Rafael was de absolute uitblinker bij Augsburg en liep de longen uit zijn lijf. Het plezier spatte er bij hem van af. Met zo'n verleden verdient dat niets dan lof.

De afgelopen zomer was Ajax op zoek naar een nieuwe spits en Nando solliciteerde publiekelijk via NU Sport. 'Mijn gevoel voor Ajax zal nooit verdwijnen. Ik zie mezelf er wel spelen, denk dat ik wel in het team zou passen. Ik ken de cultuur van de club, dat is mijn voordeel ten opzichte van andere spitsen,' aldus Rafael destijds. Het was aandoenlijk. Nando wilde zo graag, maar Ajax koos wijselijk voor een ander. Ajax koos voor een jongere speler met meer potentie.

Genoeg potentie in huidige selectie van Ajax. Het ontbreekt echter aan de wil. Het begrip dat het een eer is om dat witte shirt met die rode baan te dragen. Nando begreep dat en begrijpt dat nog steeds. Als je op 8-jarige leeftijd de lijken van je familie hebt aangetroffen in een van de absoluut meest godvergeten delen van de wereld, dan weet je wat het waard is als je tien jaar later voor Ajax uit mag komen. Dan loop je niet rond als een verwend joch, maar ren je de longen uit je lijf. Dan vecht je voor je werkgever. Wellicht zou een tripje naar Angola onze huidige selectie goed doen. Al is het maar om een glimpje van die wereld op te vangen. Een glimpje van die ijzeren wil die Nando Rafael nog altijd zo mooi uitstraalt.

(Foto: Orange Pictures)
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
xeitc
Prachtig stuk, krijg er kippenvel van en ben het helemaal met je eens..
0 0
johnes
mooi stuk alleen triest dat er weer aandacht besteed moet worden aan Mauro.
0 0
Onnavolgbaar
Hoe meer aandacht hoe beter. Vanuit het Buitenland denkt iedereen dat Nederland op sociaal gebied en immigratie dé shit is. Door gebeurtenissen als de Mauro-situatie kun je zien dat Nederland gewoon een kutland is, en waarschijnlijk alleen maar kutter wordt...
0 0
Daneman
Waarom mensen wonen in fatserige villa's, en Mauro naar huis?
0 0
DirkvanDam
prachtig geschreven
0 0
babeldeman
Prachtig verhaal,ben er stil van...
De huidige selectie van Ajax 1 moet nu eens uit die kooi sprinten,
en vechten, net alsof je leven ervan af hangt,ik wil de spelers het snot voor de ogen zien werken en dat als de scheidsrechter affluit dat iedereen op de grond ligt zodat wij zien dat iedereen er alles voor gedaan heeft om te scoren dus te winnen.
Dat is Ajax en dan ben je het rood-witte shirt pas echt waard,vechten verd*mme!
0 0
Van Reenen
Helemaal mee eens. Ik heb hier verder niets over willen zeggen, maar sluit mij bij de schrijver aan. Wellicht veel beter dan in de winterstop naar Brazilië. Alhoewel, je hebt in Brasil ook sloppenwijken. Verplicht een rondleiding hierdoor zal de spelers er nog meer van overtuigen dat zij het ontzettend goed hebben en dat het aan hun mentale weerbaarheid ligt dat ze sterke wedstrijden met z.g. makkies afwisselen.
0 0
ajaxcruijff
Ik hoop dat onze geliefde spelers dit ook lezen. TROTS VERDOMME!
0 0