'Positiespel Ajax kan ter discussie worden gesteld'

BartVeenstra, 05-12-2020 om 10:10, 8569 views, Het Parool |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Het positiespel van Ajax kan ter discussie worden gesteld. Dat schrijft columnist Jaap de Groot zaterdag in zijn column in Het Parool. De journalist schrijft dat de spelers meer kilometers afleggen dan nodig zou moeten zijn.

Tegen Liverpool zag De Groot Ajax spelen met een volle elftalas met alleen Antony en Noussair Mazraoui aan de rechterkant. 'Schuurs moest weliswaar naar rechts schuiven als Mazraoui naar voren ging, maar die had zijn handen zo vol aan de centraal doorkomende aanvallers, dat Antony meer terrein moest bestrijken dan gezond is voor een aanvaller die het van zijn acties en scherpte voor het doel moet hebben.'

De Groot zag dat Antony met 10,696 kilometer de vierde Ajacied was qua gelopen meters. 'De Braziliaan legde zelfs meer meters af dan de vaak opkomende Mazraoui, bij wie de teller op 10,085 bleef staan', aldus De Groot, die aangeeft dat Johan Cruijff vaak een verband trok tussen een hoge kilometerstand en het positiespel. 'Staat iedereen goed, dan doet vooral de bal het werk en hoeft er minder gelopen te worden. Wordt dat op Ajax geprojecteerd, dan legt het team per wedstrijd tussen de 110 en 120 kilometer af. Tegen Liverpool 119 (thuis) en 113 (uit), terwijl de Engelsen 117 en 111 aflegden. De Amsterdammers liepen dus meer dan hun fysiek sterkere opponent.'

De columnist maakt de vergelijking met Champions League-finalisten Paris Saint Germain (99 kilometer) en Bayern München (103 kilometer). Voor een "voetballende" ploeg scoort Ajax daarom hoog en kan het positiespel wel degelijk ter discussie worden gesteld', aldus De Groot, die zag dat middenvelder Davy Klaassen (12,045 kilometer) de meeste kilometers maakte. 'Opvallend is ook de fysieke belasting voor aanvalsleider Tadić, die standaard tussen de 11,5 en 13 kilometer scoort. Het zou daarom geen kwaad kunnen als ook deze trend tegen Atalanta wordt doorbroken. Door de juiste spelers op de juiste posities te zetten, waardoor de linies dichter bij elkaar blijven en de spitsen geholpen worden scherper voor het doel en in hun acties te zijn.'

Denk jij dat Ajax binnen tien minuten op voorsprong staat tegen FC Twente? Zet in en krijg 4,50 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Hwb
Is de kritiek nu werkelijk dat er veel spelers in de as stonden en 'maar' 2 op de rechterflank? Kijkt De Groot weleens internationaal topvoetbal?
0 0
Rentokill
Spelen met statistieken. Selectief dingen wel en niet meenemen om je verhaal te maken.
0 0
WillyBrokamp
Ja goh, ik dacht al, wat lopen die spelers toch veel...
0 0
Kingoffdatoilet
Tegen Liverpool moest Antony zoveel lopen omdat het middenveld niet goed stond en Ajax te verdedigend speelde. Als Ajax iets verder naar voren zou spelen zonder een Alvarez was er niks aan de hand en hadden zowel Antony als Neres een betere wedstrijd kunnen spelen.
0 0
Babangida83
We moeten veel te vaak nog heen en terug. Dat heeft volgens mij én met je positiespel te maken (je verliest de bal te snel en te makkelijk of te geforceerd) én met de restverdediging. Als Klaassen op het huis past, dan doet hij dat beter dan andere spelers. Waardoor je minder vaak helemaal terughoeft.

Anderzijds is Ten Hag ook één van de coaches die heel goed is in het spel zonder bal. BIj hem zijn loopacties zonder bal heel belangrijk en dat is iets wat Cruijff ook essentieel vond voor een goed positiespel. Daarom vraag ik me af of je die conclusie kunt trekken dat een goed positiespel ook minder meters oplevert. Ik denk eerder dat een goede veldbezetting minder meters oplevert. Dus gelijk die druk erop en niet eerst terug, bijvoorbeeld. Maar dan moet je een iets andere veldbezetting hebben.

Alvarez opstellen tegen Liverpool was natuurlijk de grote reden waarom je heel, heel vaak terug moest. Je hield de bal minder in de ploeg, én de restverdediging stond minder goed. Kassa. Ik vermoed ook dat Ten Hag daar zijn assistenten te veel inbreng heeft gegeven. Ik had die keuze namelijk van Ten Hag niet verwacht.
1 -1
DeKes
Tuinkabouter is inderdaad héél goed in het “spel zonder bal”!!
Mét bal is het ongelofelijk triest!
0 0
de-Ajacied
Goede analyse van Jaap de Groot
Sowieso zag het positiespel er tegen Liverpool slecht uit
Alvarez was niet goed aanspeelbaar en durfde ook niet in tempo zelf door te spelen. Schuurs verdedigde nu aardig maar is te angstig om een inspeelpass te geven.
Speelt dus heel snel naar Blind of Onana
Doordat je geen Ziyech hebt of Martinez opstelt is de pressing een stuk minder. Dus moet je relatief meer op en neer rennen om counters eruit te halen.
1 -1
Knalpot
Een aardige analyse, Ajax stond veel hoger op het veld dan Liverpool als je dan door sloridgheden de bal verliest, of de keeper van de tegenpartij geeft een lange bal dan moet je ook vaker met meer man heel veel meters maken om weer terug te verdedigen. Qua positiespel was het zeker niet onze beste wedstrijd maar ik zie dan liever ook de passingpercentages meegenomen want volgens mij was het nu heel veel heen en weer door teveel balverlies met name voorin.
0 -1
Ozymandias
Er zijn inderdaad aspecten van het positiespel van Ajax wat je ter discussie kan stellen maar de Ajax heeft momenteel relatief veel spelers met een groot loopvermogen en het lijkt me niet meer dan logisch dat ze daar optimaal gebruik van maken. Het feit dat Ajax veel meters aflegt is geen teken dat het positiespel slecht is. Toen Barca het Europese voetbal domineerde hoorde ze ook bij de clubs die de meeste meters aflegden en hun positiespel was het beste wat ik ooit heb gezien. Ze waren gewoon constant in beweging waardoor ze logischerwijs veel meters maakten.
1 0
Schwalbino
Klopt, maar als je dat gaat doen op basis van het aantal afgelegde kilometers toon je aan dat je er zero verstand van hebt want die cijfers zeggen zonder context alleen maar hoeveel kilometers er zijn afgelegd en meer niet.
0 0
wendoo9
Ajax heeft een geweldige ploeg en laat leuke dingen zien. Het enigste waar ik me eigen aan Ajax stoor is het van achteruit opbouwen terwijl je onder druk staat. (En dat geld ook voor Onana) dat als een ploeg hoge druk zet men toch blijft volharden aan het opbouwen van achteruit met alle risico's van dien waar makkelijk balverlies kan worden geleden. Liverpool had soms twee schijven nodig om Mane voor Onana te hadden staan om gevaar stichten. Waarom moet men bij Ajax altijd over zoveel schijven gaan ? Tegen topploegen kom je in de problemen en in de Eredivisie kom je ermee weg net als het missen van kansen !!!!!
0 -1
Turbo
Dit krijg je als mensen zonder voetbalverstand statistieken in de handen gedrukt krijgen.

Statistieken zijn ter bevestiging. Niet om te misbruiken en er een loos verhaal aan op te hangen.

Eriksen liep 12 kilometer per wedstrijd. Puur omdat hij constant in beweging is en overal actief deelneemt aan het spel.

De vraagtekens die je kan zetten bij het positiespel van Ajax zijn niet statistisch, maar puur voetbalinhoudelijk. Waarom Alvarez kort voor de verdediging? Waarom een as met Labyad en Traore?
1 0
Dit is mijn club
Sinds Johan ons ontvallen is moet Jaap het doet met dit soort marginale stukjes in een marginaal krantje.
0 0
komop
Als we niks te klagen hebben, dan verzinnen we wel iets. Bedankt voor je bijdrage, Jaap.
Andersom kan je ook een verhaal maken als het team minder kilometers loopt. Dan kan je zeggen dat ze lui zijn en geen karakter tonen...
0 0
Ajax34
Ze moeten niet meer lopen maar slimmer lopen en dan loop je dus minder en houd je meer energie over om te scoren.
3 0
behangdelul
Mijn God wat een gezeik...serieus: het hele elftal tegen Liverpool liep 2 km meer...zeg maar 200m per speler ....waar gaat dit over? Sowieso was het kick en rush dat Liverpool speelde maar goed
4 -3
Babangida83
Ga jij anders even 2km lopen. Liefst de helft sprintend. Dan praten we verder.
Over een heel seizoen genomen, maar ook in een wedstrijd (je zag dat Ajax de laatste 15 minuten niet meer zo kon drukken.), ben je fysiek meer aan het doen dan je tegenstander. Dat telt op en gaat zich op een gegeven moment wreken. En dus is het beter om met hetzelfde fysiek minder te lopen. Dat is gewoon belangrijk en kan het verschil straks maken.
0 -1
Oeroeboeroe
Juist in topsport zijn de verschillen klein en gaat het in grote mate om de kleinste details. Die maken het verschil. Juich je voor je plaatselijke bierelftal heb je helemaal gelijk. Hier sla je de plank volkedig mis.
0 0
Turbo
Je loopt meer omdat je meer fouten moet herstellen en de bal minder makkelijk in de ploeg kan houden. Dat is een gevolg van minder voetballend vermogen en lagere handelingssnelheid. Niet andersom. Wij lopen ons positiespel niet kapot, wij lopen meer omdat ons positiespel niet voldoende functioneert omdat er teveel spelers op cruciale posities staan die het simpelweg niet beheersen.

Verder zijn niet alle meters "negatieve" meters, en 10km voor een speler op dat niveau is niks bijzonders.
1 0
Juichtoon
Het gaat om de details....
0 0